Az élelmiszerek mikrovilága Jeszenszky Csengele és Lőrincz Hanna Bolyai Farkas Elméleti Líceum, XI.A Felkészítő tanár: József Éva Mentor: dr. Jeszenszky Klára
1.Bevezető Az élelmiszereket különböző baktériumok szennyezhetik Az ételmérgezések jelentős betegségcsoportot képeznek A betegségek terjedhetnek: fertőzött ivóvízzel, élelmiszerrel
Baktériumok Az Escherichia coli: A Salmonellák: bármilyen típusú élelmiszerben előfordulhat normális bélflóra legfontosabb tagja B- és K vitamint termel humánpatogén törzseik hasmenést okoznak A Salmonellák: leggyakrabban húsban és tojásban fordulnak elő humánpatogén törzse hastífuszt okoz
Baktériumok A Staphylococcusok: A Bacillus cereus: leggyakrabban a tejben fordulnak elő bőrön, orrnyálkahártyán, székletben található elsősorban gennyes folyamatot és ételmérgezést váltanak ki A Bacillus cereus: zöldségeken, gyümölcsökön található az ételmérgezés tüneteit egy fehérjeszerű anyagcseretermék okozza, amely mérgező hatású
2.Anyag és módszer Szükséges eszközök :
Eszközök:
Táptalajok: MYP XLD
A táptalajok előkészítése Feloldjuk a táptalajt desztillált vízben Megvizsgáljuk a pH-ját 121 fokon az autoklávban sterilizáljuk
Élelmiszerminta előkészítése Az élelmiszermintát feloldjuk pepton vízben Állni hagyjuk körülbelül egy fél órát
Leoltás és inkubálás 1 ml előkészített élelmiszer mintát bepipettázunk egy steril Petri csészébe Ráöntünk 15 ml sterilizált táptalajt Mindegyik Petri csészét betesszük az inkubátorba: A Staphylococcust, Bacillus cereust, Salmonellát 37 celsius fokra 24 órára Az Escherichia coli 44 celsius fokra 24 órára
Petri csészék vizsgálata Escherichia coli – 0,5-1 mm átmérőjű, zöldeskék, kerek telepek formájában látható
Staphilococcus aureus – 0,5 mm átmérőjű, kerek, fekete vagy sötétszürke telepek, amelyeket kicsapódásos udvar vesz körül
Bacillus cereus – nagy, 0,5-1 cm átmérőjű, rózsaszín telepeket fejleszt, általában kicsapódásos udvarral körülvéve
Salmonella - XLD táptalajon: 1 mm átmérőjű, fekete közepű telepek, amelyeket egy átlátszó rózsaszin udvar vesz körül - Bismuth sulphite agar táptalajon 0,5-1 mm átmérőjű, fekete telepek fémes csillogással, amelyek az alattuk levő táptalajt is megfeketítik
3.Eredmények Az üzletben vásárolt tejből semmilyen baktérium nem volt kimutatható. A házi termelőktől vásárolt termékekből a következő baktériumokat mutattuk ki: Az Escherichia coli – 3 tejmintából kimutatható volt; Koaguláz-pozitív staphylococcus – 2 tej és 3 sajtmintában volt jelen; Bacillus cereus – mindhárom zöldségből kimutattuk; Salmonella – nem volt jelen az élelmiszerekben
4.Következtetések az élelmiszereket biztonságos forrásból kell vásárolni biztonságos tárolásra és csomagolásra van szükség szennyvízzel való öntözést meg kell tiltani a már fogyasztásra kész élelmiszereket külön kell tárolni a potenciálisan kórokozókat tartalmazó élelmiszerektől az ételeket főzés után frissen kell elfogyasztani vagy pedig lehűtve kell tárolni a főzőedényeket és étkezési eszközöket megfelelőképpen kell tisztítani a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni az élelmiszerek tárolóhelyét tisztán kell tartani
Könyvészet Kertai Pál, 1982, Közegészségtan, Medicina kiadó Jurányi Róbert, 1998, A fertőző betegségek általános és részletes járványtana, Medicina kiadó Ádány Róza, 2006, Megelőző orvostan és népességegészségtan, Medicina kiadó Gergely Lajos, 2003, Orvosi mikrobiológia, Alliter kiadó
Köszönjük a figyelmet! Köszönjük az engedélyt a Marosvásárhelyi Regionális Közegészségügyi Központnak a vizsgálatok elvégzésére!