A magyar kkv-k üzleti lehetőségei Romániában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Enterprise Europe Network Vékásyné Gál Zsuzsanna regionális vezető.
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Nemzeti Innovációs Hivatal
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
2011. évi Kereskedelemfejlesztési pályázat Bács Edit osztályvezető Ügyfélszolgálati és Stratégiai Elemző Osztály Szeged, január 19.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Magyarország és a Kárpát-medencei térség
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál igénybe vehető szolgáltatások Lászlóné Tanács Edina szolgáltatási igazgató november 15.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Kárpát Régió Üzleti Hálózat - KRÜH
Régiós gazdasági kapcsolatok, határokon átívelő üzleti sikerek Kárpát Régió Üzleti Hálózat - KRÜH.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Régiós gazdasági kapcsolatok, határokon átívelő üzleti sikerek Kárpát Régió Üzleti Hálózat - KRÜH.
Luxemburg, Málta,Hollandia
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Régiós gazdasági kapcsolatok, határokon átívelő üzleti sikerek Kárpát Régió Üzleti Hálózat - KRÜH.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŰLÉSE Debrecen, november Az idegennyelv-oktatás szerepe a szervezeti és regionális versenyképességben.
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Kassa Kárpát-medencei gazdasági fórum Szolnok, május 16.
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Introduction to the BBS | 2009 | ‹#› Szolgáltatások kis- és középvállalkozásoknak.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Klaszter és egyéb vállalkozásfejlesztési pályázatok 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Wekerle Terv A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája Vagács István Főosztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési.
Magyarország és Nagy-Britannia kereskedelmi kapcsolata – rövid áttekintés Arial, Tóth Vazul, elnök BCCH 2014 október 14.
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK KEDVES MAGYARORSZÁGI BARÁTAINKAT A P&P-KONFERENCIÁN.
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány
EURÓPAI AUTÓSZERVIZEK MAGYARORSZÁGI EGYESÜLETE
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Német Tagozat.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerepe és feladatai a vállalkozások külpiacra jutásának segítésében, különös tekintettel a vegyeskamarai hálózatra.
AZ ITD HUNGARY ZRT. ÉS AZ ENTERPRISE EUROPE NETWORK VÁLLALKOZÁSOKAT TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉGEI Pólus Program Információs Napok 2009.
Globomax Zrt. külpiacra jutásának lépései: Előadó: Csonka László Globomax Zrt. kereskedelmi vezérigazgató helyettes Mi kell tehát a külpiacok meghódításához?
BEPTRA „ Legjobb gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Záró konferencia HURO0901/138/2.1.2.
Magyar-Horvát Kereskedelmi és Iparkamara Zagreb “Gyümölcsöző kapcsolatok jegyében”
Milyen Kamarát akarunk? A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legyen a gazdaságszervezés és irányítás valamennyi szintjének (kistérségi,
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Magyarország – Csehország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Orosz György főosztályvezető, Globális Főosztály KÜLGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
Kárpát Régió Üzleti Hálózat Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Kassa KÜLGAZDASÁGI KONFERENCIA Miskolc, április 24.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN AZ ÜZLET Vállalkozói hálózat kialakítása Hajdú-Bihar és Bihor megyékben Két ország, egy cél, közös siker! Szőllősi Nóra Adrienn projektmenedzser.
Megjelentek az infokommunikációs pályázatok
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
Előadás másolata:

A magyar kkv-k üzleti lehetőségei Romániában Kiss Imre Ervin Elnök/Preşedinte Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Maghiară Carpatia T +40-364-405793 @ office@ccirm.com W www.ccirm.com

Románia Etnikum Térképe (2002) A kulturális különbségek az adott régiókban elhanyagolhatóak. A közös anyanyelv adta lehetőség, kizárja a félreértések valószínűségét. 1. Kép: Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Romania_harta_etnica_2011.PNG Románia bemutatása

Erdély Etnikum Térképe (2002) A magyar lakta régiók számottevő része Erdélyben található. A legutóbbi népszámlás eredményei arányaiban megegyezik a 2002-es népszámlálás eredményeivel. 2. Kép: Forrás: http://de.wikipedia.org/wiki/Szeklerland Románia bemutatása

Románia GDP térképe (2010) A 2012-es adatok arányaiban megegyeznek a 2010-es adatokkal. Bukarest torony magasan vezet (14289 Euró/fő) Az erdélyi megyék 80-90 %-a az átlagos, vagy a gazdag megyék közé sorolhatóak. 3. Kép: Forrás: http://reply.transindex.ro/?cikk=229 Románia bemutatása

Románia Export Import Térkép (2011) A térképen látható, hogy csupán 11 megye importál többet mint amennyit exportál. Bukarest centralizáltságának köszönhetően az ország mégis többet importál, mint amennyit exportál. (-190millió euró) Románia bemutatása 4. Kép: Forrás: http://www.econtext.ro/dosar--2/analiza/harta-comerciala-a-romaniei-cat-exporta-si-importa-fiecare-judet- din-tara-noastra-vezi-ce-judete-trag-in-jos-comertul.html

Átlag kereset, adók Romániában (2012) 7,2%-kal alacsonyabb nettó bér 2011-hez viszonyítva Legmagasabb fizetések: Bukarest, Ilfov, Szeben Legkisebb fizetések: Hargita, Suceava, Máramaros, Vrancea A társasági adó mértéke 16% A cég tulajdonosa az alkalmazott fizetése után 28-30%-ot kell kifizessen ÁFA 24% 5. Kép: Forrás: http://penzcsinalok.transindex.ro/hir/8076, http://cegalapitas-romaniaban.hu/Adozas.html Románia bemutatása

Jelenlegi műútvonal hálózat - Infrastruktúra Az infrastruktúra kiépítése az egyik legfontosabb tényező a fejlődés elősegítésében. Az utak minősége leromlott. Az autópálya hiánya megnyújtja a szállítási időintervallumokat. A szállítás terén a logisztika csak Bukarestben van megfelelően kiépítve. 6.Kép: Forrás: http://www.profudegeogra.eu/harti-romania Románia bemutatása

Műútvonal hálózat tervezet autópályákkal Az autópálya építés (szünetel) lassan halad. Az infrastruktúra kiépítésében, szükség van, befektetőkre, illetve kivitelezőkre az eredményesség és a sikeresség érdekében. 7. Kép: Forrás: http://www.mt.ro/traceca/harti.html Románia bemutatása

Fejlődő ágazatok!!! Biógazdaság Zöldenergia Pályázati lehetőségek, támogatások Jó minőségű termőföld, jó környezeti adottságok Zöldenergia Szél energia: „Az Ernst&Young közelmúltban készített tanulmánya szerint Románia az egyik legjövedelmezőbb befektetési célpont a szélenergiát tekintve Európában, köszönhetően elsősorban az országban kialakított zöld bizonyítvány-rendszernek.” (forrás:http://www.energiacentrum.com/news/jol_jovedelmez_a_ szelenergia_romaniaban.html) „Ma Románia körülbelül 1.770 megawattnyi szélenergia-kapacitással rendelkezik, 2013-ra 600-1000 megawattos növekedést jósolnak.” (forrás: tisztajovo.hu) Nap energia: „Szakértők szerint a székelyföldi megyékben a fotovoltaikus elemeknek létesítésének van értelme, a fényenergiát lehet ezen a területen a leghatékonyabban előállítani. Ezen elemeket azonban ki kell egészíteni más technológiával is (pl. fa hulladékot égető kazánokkal) ahhoz, hogy az energiatermelés/energiaszolgáltatás legyen folyamatos a nap 24 órájában (szakértői interjú).” (forrás: http://spme.ro/hu/pr2/19/megujulo-eroforrasok-romaniaban.html)

Kárpátia Magyar Román Kereskedelmi és Iparkamara (KMRKIK) szerepe A vegyes kamara általános célja Magyarország és Románia közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok ápolása, tagjai gazdasági érdekeinek előmozdítása. Célja továbbá, hogy a Romániában működő magyar tulajdonú cégek, illetve a magyar cégekkel kapcsolatban lévő romániai cégek számára szervezett formában biztosítson érdekvédelmet, komoly lobby erőt generáljon, illetve szolgáltatásaival szakmai támogatást nyújtson. A vegyeskamara a magyar és a román nemzeti kamarai rendszerre is támaszkodik A kamara ugyanakkor mindkét ország kis- és középvállalkozói számára értékes információkkal szolgál az adott ország gazdaságával, üzleti szokásaival kapcsolatban, aktívan hozzájárul a partnerkapcsolatok fejlesztéséhez A kamara szolgáltatásokat biztosít tagjai számára, a megjelölt célok elérése érdekében.

Igény szerinti szolgáltatások (KMRKIK) Üzleti kapcsolatok közvetítése, ápolása és továbbfejlesztése a két ország vállalatai között. Egyéni igényeknek megfelelő cégek felkutatása, címlisták biztosítása, ezzel kapcsolatos internetes szolgáltatás bevezetése A gazdasági kapcsolatokban résztvevők érdekeinek képviselete a romániai és a magyar kormányzati szervek, hatóságok és egyéb intézmények előtt Beruházási és értékesítési tanácsadás. A magyar és román vállalkozások adott piacon történő megjelenésének támogatása, tanácsadás a piaci stratégia felépítéséhez, az optimális értékesítési lehetőségek kialakításához

Állandó szolgáltatások (KMRKIK) Az adott ország vonatkozásában meglévő értékesítési, beszerzési és beruházási lehetőségek nyilvántartása, az érdekeltek felé történő továbbítása, adatbázis kialakítása Multilaterális, bilaterális, illetve regionális szinten együttműködési és kooperációs projektek kezdeményezése, illetve támogatása európai uniós forrásokra támaszkodva, mely hozzájárul adott országok vállalkozói gazdasági és műszaki kapcsolatainak fejlesztéséhez Aktuális gazdasági információk nyújtása. Információk gyűjtése és továbbítása a helyi és a magyarországi gazdasági-, kereskedelmi-, politikai helyzetről (nyomtatott, ill. elektronikus formában). Rendezvények, szakmai szemináriumok szervezése, közreműködés az adott országba irányuló gazdasági delegáció programjának szervezésében;

Kárpát Régió Üzleti Hálózat Az a „kapocs”, melynek segítségével létrejöhet egy egységes Kárpát-medencei Gazdasági Térség A hálózat üzletfejlesztési irodákat foglal magában, melyek a Kárpát-medence kis és középvállalkozásai között hidat képezve segítséget nyújtanak a határokon átívelő kereskedelemi és befektetési kapcsolatok fejlesztésében és építésében.

Lehetőségek A KRÜH pályázati, befektetési és partner keresési lehetőségeket kínál a kis- és középvállalkozók számára. Nem a KRÜH a partner, hanem ő a kapcsolat teremtő! Folyamatos tájékoztatást ad a régiók adta potenciálokról, amelyek lehetőségekként merülnek fel a vállalkozások számára.

A partnervállalkozások mindennemű ügymenetének támogatása Szolgáltatások Hatékony tájékoztatás a térségben megjelenő befektetési lehetőségekről Általános külgazdasági, valamint specifikus helyi piaci ismeretek, információk nyújtása Elemzések készítése a régió gazdasági és munkaerő- piaci viszonyairól, fejlődési tendenciáiról A régióban megjelenő pályázati kiírások követése A partnervállalkozások mindennemű ügymenetének támogatása

2013 - Tervek Irodavezetők tervei: Közvetlen( személyes) kapcsolat kialakítása a vállalkozási szférával, főként a KKV-kal Képzésekkel feltőlteni a konferenciákat, hogy  kellőképpen tudjnak reagálni a KKVék a gazdasági-változásokra irodánként havi 1 létrehozott konkrét üzleti kapcsolat, negyedévente 1 rendezvény amin társszervezőként, előadóként, kezdeményezőkét részt vesz a KRÜH

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!