HIV/ Hepatitis szűrés és tanácsadás tapasztalatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
HEPATITIS, MINT KOCKÁZATI TÉNYEZŐ A DROGHASZNÁLÓK KÖRÉBEN

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns, Intézményvezető
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
2010. Augusztus 16. és Augusztus 17. hajnala.
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
“Hány pontot kapunk érte?” Milotta Lászlóné – asszisztens (Vasútegészségügyi NKK Kft – Pécs) Zsoldiné Turi Edit – fiziotherápiás asszisztens (Egyesített.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Egy vonzóbb város: Biharkeresztes
1 Kovács Mariann Szeged,  Mi a manga, mi az anime?  Hogy kapcsolódnak egymáshoz?  Mik a legjellemzőbb műfajaik, kiknek szánják őket?
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Humánkineziológia szak
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Pázmány - híres perek Pázmány híres perek.
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
Vonatok ütközése Tárnok, március 14. Rózsa János
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Festményei 2 Michelangelo Buonarroti Zene: Gregorian Amazing Grace N.3
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
szakmérnök hallgatók számára
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Bringa - tekerj, hogy haladj Bringa - tekerj, hogy haladj 4. A bringa közösség, és gazdaságfejlesztő szerepe 5. A bringázás kisteljesítményű.
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Nők egészsége - védőnők egészsége Nők egészsége – védőnők egészsége Bózsváriné Ferencz Irén és Cieslarné Nádasdi Katalin védőnő Kőbányai.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
1. Milyen módon szabályozzuk a kivonulást az Ispotály utcai egyvágányú pályaszakaszon? 1. Milyen módon szabályozzuk a kivonulást az Ispotály utcai egyvágányú.
MÁS-KÉPp 60 Esély a tanulásra – csatlakozás a jövőhöz Hatvanban Hatvan Város Önkormányzata Hatvan Városi Művelődési Központ és Könyvtár Grassalkovich Oktatási.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Kirándulás, Apáthy-szikla – Árpád kilátó - Hüvösvölgy
var q = ( from c in dc.Customers where c.City == "London" where c.City == "London" select c).Including( c => c.Orders ); select c).Including(
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
2007 július 24.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 június ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 augusztus 27.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 július ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2006 december 18.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2006 november ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 november 28.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 október ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
A millennium Tanulmányok a Jelenések könyvéről:
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Uraim és hölgyeim, itt az új 2011-es Pirelli Naptár A naptár első része a nők naptára, míg a második rész a férfiaké.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Wichern Alapítvány a magyarországi szociális munkáért és ifjúságvédelemért Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Tranzit Szolgálat.
Királyné Kerék Anikó programvezető OFA Hálózat – Nyugat-dunántúli Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A termelés költségei.
Javaslat az intravénás drogfogyasztók HCV kezelésének előzmozdítására KCKT – Fővárosi drogpolitika: helyzetkép, problémák és megoldások december.
Csoportos és egyéni addiktológiai fejlesztések tapasztalatai „Tágas városom kis lakásra cserélem”
Előadás másolata:

HIV/ Hepatitis szűrés és tanácsadás tapasztalatai A szűrés formái a debreceni Drogambulancián

Protokollszerű szűrés az intravénás kábítószer használók körében Éves kampány szűrés a OEK keretén belül A „Kockázatos XXI. század ”c. pályázat részeként

1. A protokollszerű szűrés menete: Első interjú alkalmával történő feltérképezés: használt szer, gyakoriság, iv. használat iv. használat kezdete, közös tű vagy eszköz használata csoportos, kényszeres használat, és közös tű használat esetén ANTSZ- hez ( az MDPV megjelenése óta, ez vált jellemzővé ) 2011 előtt leginkább a más, fertőzött nagy városokban életvitel szerűen használó kábítószer fogyasztókat szűrtük ki

hepatológiai szakrendelésre irányítottuk őket, 2 fő Interferon kezelésben részesült, gyógyult státuszt kapott tanácsadás minden esetben, kiadvány és szóbeli felvilágosítás nehezíti a munkát, hogy nehezen elérhető és kezelésben tartható célcsoport ( telefonjuk sincs ) megjegyzés: „ Nem használtam együtt senkivel közös tűt, csak a földről vettem fel!”

Az Országos Epidemiológiai Központ által indított hazai intravénás kábítószer- használattal összefüggő fertőzések 2011. évi prevalenciájának felmérése akár egyszer is használtak iv. akiknek utolsó szűrővizsgálata 2009 őszén volt HIV, Hepatitis B, C irányú szűrés újbegyből történő mintavétel, eü. személyzet nem szükséges hozzá fontos a jó kapcsolat, így évről évre visszahívhatók motivációs utalvánnyal rásegített kapcsolatfelvétel a szűrés mellett a Hepatitis B elleni védőoltást a jelentkezők számára felajánlotta az OEK

A 2011 évi szűrés eredménye: Bevont kábítószer használók száma: 20 fő HIV és Hepatitis B fertőzöttet nem találtunk Hepatitis C fertőzés 3 főnél lett kimutatva Terápiás hozadéka: a gondozásból kikerültek esetén új kontaktus felvételi lehetőség kezelésbe irányítás kórház illetve rehab. irányába, motiváció a rendszeres gondozásra eddig kezelésbe nem került droghasználókhoz tudunk eljutni

A „Kockázatos XXI. század ”c. pályázat tapasztalatai: A pályázat kiírója az egészségügyi intézmények fejlesztését tűzte ki célul Célunk: a rejtőzködő problémás szerhasználói réteg elérése kezelésbe vonása Plakát, kiadvány eljuttatása patikákba Kérdőív felvétele a patikák tapasztalatairól Heti rendszerességgel tanácsadás, a plakátok segítségével meghirdetve

A pályázat eredményei A kiadványok segítségével információ eljuttatása a célcsoporthoz Tanácsadás alkalmával: személyes információ átadás Kapcsolatfelvétel a gyógyszertárakkal, kommunikáció elindulása A kérdőívek felvételével szerzett információ a használói csoport fogyasztási szokásairól

Az intravénás szerhasználattal kapcsolatos információk Egy adott szerhasználói kör meghatározott patikában vásárol, ahol már biztonságosnak érzik a kiszolgálást A patikusok nem szeretnek velük szóba állni, működik az előítélet A patikák kisebbik fele nem szolgálja ki őket tiszta tűvel Nincsenek felkészülve a segítő jellegű kontaktusra Agresszívnek látják őket, lehet azok is A vásárlóerőt látják bennük, vizelettesztet ajánlanak nekik

Intravénás használattal összefüggő kérdőív patikák számára Tapasztalta- e, hogy az Önök patikájában tűt- fecskendőt vesznek olyan személyek, akik feltételezhetően iv. kábítószer használathoz vásárolnak eszközöket? Körülbelül hány fő fordult meg a patikában az utóbbi egy évben ilyen céllal? Milyen rendszerességgel jelennek meg? Mennyi tűt-fecskendőt visznek egyszerre? Körülbelül hány évesek a vásárlók? Sikerült- e valamilyen beszélgetést kezdeményezni? Elképzelhetőnek tartja- e hogy a kiadványunkat ajánlani tudja számukra? Egyéb megjegyzések:

Bevont gyógyszertárak: 1.Angyal Patika, Egyetem sugárút 32. 2.Arany Egyszarvú , Kossuth u. 8. 3.Arany Oroszlán, Csapó u. 66. 4.Belvárosi Gyógysz., Kossuth u. 7. 5.Borostyán Gyógysz. Miklós u. 55. 6.Csapókerti Patika, Süveg u. 5. 7.Erzsébet Patika, Erzsébet u. 11-13. 8.Fényes Patika, Csapó u. 1. 9.Gyógyszertér,Péterfia u. 18. 10.Gyógyszerpont Gyógysz. Kishegy. ú. 11.Kassai úti Patika, Kassai út 24. 12.Kazay Sámuel Gyógysz., Ibolya u. 13.Két Arany Gyógysz., Cegléd u. 22. 14.Kígyó Patika, Széchenyi u. 1. 15.Kristály Gógysz.,Thúry A. 16.Levendula Patika, Csapó u. 22. 17.Libra Patika, Nagyerdei krt. 98. 18.Liget Patika Szabó Lőrinc utca 39/a 19.Malompark 4032 Füredi u. 20.Máltai Patika, Erzsébet u. 24/a 21.Mátyás Király Gyógysz., Faraktár út. 22.Nap Patika, Hatvan u. 1. 23.Nyugati utcai Gyógysz., Nyugati u. 24.Pharmagita Gyógysz., Víztorony u. 25.Pilula Patika, Bem tér 10. 26.Pingvin Patika, Hatvan u. 27.Sas Patika, Hatvan u. 66. 28.Szent Anna Gyógysz., Szent A. u. 29.Szent György Gyógysz., Bethlen u. 30.Thermál Patika, Nagyerdei park 1. 31.Újkerti Magánpatika, Böszörményi. 32.Eli Fórum Patika Debrecen,Csapó u.

Járnak - e be tűért ? Igen Nem

Vásárló korosztály 10 20 14-18 18-25 25-35 35- Nem meghatározható 10 20 14-18 18-25 25-35 35- Nem meghatározható Vásárló korosztály

Tűvétel gyakorisága 14 12 10 8 6 4 2 Nem Naponta Hetente Havonta 2 4 6 8 10 12 14 Naponta Hetente Havonta Nem tartanak tűt Tűvétel gyakorisága

A vásárolt tűk mennyisége 5 10 15 20 25 30 1 -5 Db 10 Db A vásárolt tűk mennyisége

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!