A NAP SZÍNKÉPE Megfigyelés különböző hullámhosszakon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Advertisements

A SZIVÁRVÁNY.
Az optikai sugárzás Fogalom meghatározások
Negatív hidrogénionok keletkezése 7 keV-es OH + + Ar és OH + + aceton ütközésekben: Egy általános mechanizmus hidrogént tartalmazó molekuláris rendszerekre.
5. GÁZLÉZEREK Lézeranyag: kis nyomású (0, Torr) gáz, vagy gázelegy Lézerátmenet: elektronszintek között (UV és látható lézerek) rezgési szintek.
LED fotobiológia Schanda János és Csuti Péter Pannon Egyetem
1. Anyagvizsgálat Feladat Tervezés számára információt nyújtani.
9. Fotoelektron-spektroszkópia
Biológiai alapfogalmak
Színképek csoportosítása (ismétlés)
Szilárd anyagok elektronszerkezete
40cm-es RC50cm-es Cassagrain 60/90/180cm-es Schmidt.
Hősugárzás.
A levegőburok anyaga, szerkezete
HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)
Elektromágneses hullámok
Sugárzás-anyag kölcsönhatások
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
Dr. Csurgai József Gyorsítók Dr. Csurgai József
Fénytan.
RÖNTGENKRISZTALLOGRÁFIA (röntgendiffrakció)
Mérőműszerek felépítése, jellemzői
Elektromágneses színkép
Radiometriai, fotometriai és színmérési műszerek zVizuális fotometer.
4. Félvezetőlézerek Lézerközeg: p-szennyezett és n-szennyezett félvezető anyag közötti határréteg Az elektromos vezetés szilárdtest-fizikai alapjai szükségesek.
Kémiai anyagszerkezettan
Kémiai anyagszerkezettan
SPEKTROSZKÓPIAI MÓDSZEREK BEVEZETŐ
SPEKTROSZKÓPIAI MÓDSZEREK BEVEZETŐ
Lézerspektroszkópia Előadók: Kubinyi Miklós Grofcsik András
Kémiai anyagszerkezettan Bevezetés
2. Félvezetőlézerek Lézerközeg: p-szennyezett és n-szennyezett félvezető anyag közötti határréteg Az elektromos vezetés szilárdtest-fizikai alapjai szükségesek.
Készítette: Fábián Henrietta 8.b 2009.
5. GÁZLÉZEREK Lézeranyag: kis nyomású (0, Torr) gáz, vagy gázelegy Lézerátmenet: elektronszintek között (UV és látható lézerek) rezgési szintek.
Kubinyi Miklós ) Lézerspektroszkópia Kubinyi Miklós )
Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
XPS – röntgen gerjesztésű fotoelektron spektroszkópia
ATOMFIZIKAI ALAPOK.
A NAP SZERKEZETE.
A NAPÁLLANDÓ.
Az elektronburok szerkezete
A napfény felbontása prizmával. Rozklad slnečného svetla prizmou
Spektrofotometria november 13..
XX. századi forradalom a fizikában
OPTIKAI SPEKTROSZKÓPIA Festékpróbák az anyagtudományban (KM), szept Fluoreszcencia-spektroszkópia (VT), szept Fotodinamikus.
Robert Wilhelm Bunsen (1811. március 31. – augusztus 16.) Elektromágneses sugárzás színképelmélete.
Anyagtudományi vizsgálati módszerek
FFFF eeee kkkk eeee tttt eeee tttt eeee ssss tttt s s s s uuuu gggg áááá rrrr zzzz áááá ssss.
Newton kísérletei a fehér fénnyel
Készítette: Móring Zsófia Samu Gyula
A Fraunhoffer vonalak fényképezésének nehézségei
A negyedik halmazállapot: A Plazma halmazállapot
Elektromágneses rezgések és hullámok
Színképfajták Dóra Ottó 12.c.
A problémakör vázlatosan:
Az atommag alapvető tulajdonságai
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
Máté: Orvosi képfeldolgozás1. előadás1 A leképezés tárgya Leképezés Képfeldolgozás Felismerés Leletezés Diagnosztizálás Terápia Orvosi képfeldolgozás Minden.
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Kémiai anyagszerkezettan Grofcsik András tel: Előadó: Kubinyi Miklós tel: Kállay Mihály tel:
Kémiai anyagszerkezettan 1 Előadó: Kubinyi Miklós Tel:
RÖNTGENSUGÁRZÁS.
Válogatott fejezetek az anyagvizsgálatok területéről
Molekula-spektroszkópiai módszerek
Kémiai anyagszerkezettan
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Analitikai Kémiai Rendszer
Három az egyben? – egy furcsa kvazár vizsgálata
OPTIKAI SPEKTROSZKÓPIA 2004
Előadás másolata:

A NAP SZÍNKÉPE Megfigyelés különböző hullámhosszakon PÁPICS Péter István (IV. évfolyam) Spektroszkópia 1. 2006.10.20.

Bevezetés – avagy miről lesz szó A Nap színképének sajátosságai A naplégkör rétegeinek spektroszkópiai sajátosságai Megfigyelés különböző hullámhosszakon Fontos!: A Nap egy G2V színképtípusú, fősorozati sárga törpecsillag.

Általánosságban… A Nap az egyetlen csillag, melynél A korong méreténél nagyságrendekkel kisebb részleteket is meg tudunk figyelni A részleteket különböző hullámhosszakon, keskeny hullámhossztartományokban is meg tudjuk figyelni A Nap spektruma a látható tartományban folytonos, azaz minden szín megtalálható benne Megfelelő felbontással, spektroszkópiai eszközökkel vizsgálva a spektrumban sötét sávok, vonalak tűnnek fel

Fraunhofer és vonalai… A színképben található vonalakat William Wollaston (1802) fedezte fel Joseph Fraunhofer (1815-től) vizsgálta részletesen az általa készített spektrométerrel. 576 (v. 674?) vonalat írt le – ezeket ma Fraunhofer vonalaknak nevezzük. A mai modern műszerekkel több mint 26000 vonal különböztethető meg a Nap színképében! http://www.astronomie.de/

Nagyfelbontású spektrum – Fourier Transform Spectrometer (McMath Pierce Solar Facility, Kitt Peak National Observatory, Tucson, Arizona) – Solar Flux Atlas from 296 to 1300 nm by Robert L. Kurucz, Ingemar Furenlid, James Brault, and Larry Testerman: National Solar Observatory Atlas No. 1, June 1984 – ennek részlete 4000-től 7000 nm-ig, 50 soban 60-60 Ångstöm tartománnyal.

A vonalakról és a teljes sugárzásról A színképvonalak a naplégkör egész vastagságában keletkeznek. A fizikai paraméterek (P,T) sugárral való változása miatt minden vonal döntően csak egy vékony, rá jellemző rétegben keletkezik. Azt tekintjük keletkezési magasságnak, ahol a vonal közepén mért optikai mélység, τ=1. Minden hullámhossztartományt figyelembe véve a sugárzás legjelentősebb része a fotoszféra hőmérsékleti sugárzása adja, míg gamma, röntgen és rádiótartományban jelentős szerepet kapnak a nemtermikus sugárzási mechanizmusok (szinkrotron-, fékezési röntgensugárzás, plazmahullámok, stb.)

A teljes színkép, a kontinuumsugárzás A folytonos színkép keletkezéséért a negatív H- ion felelős. A semleges H atom könnyen le tud kötni egy elektront H- ionná alakulva – a fotoszféra körülményei között ez az alakzat elég stabil. Minden olyan foton, melynek energiája nagyobb, mint a H- ion kötési energiája (λ<16650 Å) ki tudja szabadítani az elektront, így semlegessé téve a H atomot. Itt a kötött-szabad átmenet esetén a fotonok energiája nincs olyan pontosan meghatározva, mint a színképvonalak keletkezésénél, ezért az elnyelés folytonos. Marik M.: Csillagászat (1989)

Jelentős vonalak a Nap színképében 1. Az atomok és ionjaik vonalai mellett bizonyos molekulasávok is megfigyelhetők. Ez lehetőséget adott a kémiai összetétel meghatározására. A Na D vonalpárja mellett a protuberanciákban megfigyelhető D3 vonal alapján fedezték fel a Héliumot. A földi légkör vonalai is jelen vannak, de ezek nem mutatnak Doppler eltolódást (a Nap forgásából adódóan kellene), így könnyen kiszűrhetők – A és B molekulasávok. A legfontosabb a C jelű vonal, mely a H Balmer-sorozatának első vonala, a Hα A színképvonalban nagyon erősek a H vonalai, lévén a Nap atomjainak 83,2%-a H

Jelentős vonalak a Nap színképében 2. Jelentősek még az ún. rezonanciavonalak (alsó energiaszintjük az adott atom legmélyebb energiaszintje, alapállapota, így a legtöbb atom ebben az állapotban található), pl. az Na-dublett és a CaII H és K vonala. A H rezonanciavonala a Lyman-alfa már az ibolyántúli tartományba esik, de nagyon erős emissziós vonal! A legtöbb vonal a vastól származik Marik M.: Csillagászat (1989)

Jelentős vonalak a Nap színképében 3. A fontosabb vonalak, ill. 40 Å-ös környezetük Marik M.: Csillagászat (1989)

Különböző hullámhosszakon a színkép más és más. A vonalak alakja és sűrűsége változik a különböző részeken, a rövidebb hullámhosszak felé egyre kevesebb a zavartalan, folytonos rész, egyre több az elnyelési vonal. Ibolyántúlis és röntgen tartományban a fényes emissziós vonalak uralják a színképet, melyek főleg a kromoszférában és a koronában keletkeznek. Spektroheliogram: olyan műszer, mely a színképből kiválasztott valamelyik vonal fényében alkot képet a Napról – így egy adott réteg szerkezetei, változásai megfigyelhetők!

A napfoltok színképe 1. Alacsonyabb hőmérsékletük miatt nagyjából egy K típusú csillag színképének felel meg. Molekulasávok: főleg TiO2 Jellemző a vonalak kiszélesedése és felhasadása a mágneses tér következtében! Legtöbb esetben anomális Zeeman-effektus! Pieter Zeeman a XIX. század végén, 1897-ben kísérletileg is kimutatta, hogy a mágneses tér hatással van a színképvonalakra. Ezért a csillagok színképvonalai mágneses terük jelenlétében felhasadnak, amit 1946-ban H. D. Babcook a 73 Virginis nevű csillag vizsgálata alapján igazolt. Ha a csillag mágneses pólusa a látóirányba esik, akkor a színképvonal két vonalra hasad, s az eredeti helyén nem látunk vonalat. Ha a mágneses tér merőleges a látóirányra, akkor három vonalat látunk, az eredeti vonalat, illetve két mellékvonalat, egyet a kisebb, egyet a nagyobb hullámhosszak felé eltolódva.

A napfoltok színképe 2. – Zeeman-felhasadás A felhasadások méréséből megállapítható a mágneses tér fluxussűrűsége, mely tipikusan 0,2-0,4 T. 1908-1914-ben Georg Hale amerikai csillagász kimutatta, hogy a napfoltokban sokkal több Fraunhofer-vonal (a Nap színképében látható sötét, abszorpciós spektrumvonalak) figyelhető meg, mint a foltmentes tartományokon. Mára világossá vált, hogy a csillagok színképvonalainak többszöröződése valamiképpen kapcsolatban áll a csillag mágneses terével. Marik M.: Csillagászat (1989) http://ase.tufts.edu/cosmos/pictures

Magnetométer A mágneses tér mérésére és vizuális megjelenítésére szolgál A semleges terek szürkék, az É polaritású régiók fehérek, míg a Déliek feketék. SOHO MDI Continuum & Magnetogram

Flerek 1. A flerek optikai színképében a vonalak megfordulnak, világos, emissziós vonalakká válnak. E miatt van az is, hogy Hα szűrűn át (mely csak a H vonal igen kis környezetét engedi át <1Å) a háttérnél jóval fényesebbnek látszanak. A sugárzás a szomszédos területek 250%-át is elérheti, a vonalszélesség is megnő. Az egész Balmer-sorozat átfordul emisszióba, valamint a vonalak öbbsége is – eddig több mint 500 Fraunhofer-vonal átfordulását figyelték meg! Nagyjából a kromoszféra vonalainak felelnek meg a színképben felfedezhető vonalak, az ionoktól származók erősebbek, a semleges atomoktól származók gyengébbek.

Flerek 2. Optikai tartományban csak kis változást okoznak, a rövidhullámú tartományban jóval jelentősebb a fényességnövekedés. (ábrák: fehér fény – 1600Å - 171Å) Egy-egy kitörés során a Nap ibolyántúli sugárzása többszörösére, röntgensugárzása nagyságrendekkel nő meg. Optikai tartományban a fler hidegebb, 10000K-es részét látjuk, míg a röntgensugárzás alapján egyes flerek centrumában 70 millió K is előfordulhat! http://soi.stanford.edu/ - TRACE

Kromoszféra Kromoszferikus hálózat és fáklyamezők – főleg a CaII K vonalában különülnek el jól a háttértől. A kromoszferikus fáklyák kapcsolata a mágneses terekkel jelentős, így a foltok közelében helyezkednek le.

Korona 1. Három komponens: K, F és E korona F: színképében Fraunhofer vonalak figyelhetők meg, eredete a bolygóközi térben visszaverődő fény, nem a naplégkör része! A fény szinte pontosan megegyezik a fotoszféráéval K (Kontinuum): a folytonos színképről kapta nevét, szintén visszavert fényben világít, de ez a fény a koronában levő szabad elektronokon szórt fotoszférafény. A millió fokos hőmérséklet miatt az atomok sokszorosan ionizált állapotban vannak, ezért a sok szabad elektron. A Sűrű vidékeken, az aktív régiók felett az elektronsűrűség akár 1016 /m3 is lehet! A magas hőmérséklettel járó nagy termikus mozgások miatt a vonalak teljesen elmosódottak, ezért a folytonos színkép

Korona 2. Három komponens: K, F és E korona E: az emissziós vonalakról kapta nevét. Kezdetben a benne megfigyelt hipotetikus elemet koróniumnak nevezték, de a periódusos rendszer beteltével ennek nem maradt hely, így kiderült, hogy mégis már ismert elemek vonalai kellenek legyenek azok, melyekből a korónium létezésére következtettek. Nagyon magasan ionizált elemek vonalai! Pl.: Fe XIV (5303 Å), Ca XV (5694 Å) és Fe X (6375 Å) – ezen ionok ionizációs potenciálja 200-800 eV körüli! A kis sűrűség miatt az E korona fényének intenzitása csupán 1 %-a a K koronáénak.

Megfigyelés különböző hullámhosszakon 1. Műszerek: SOHO (Solar Orbizing and Heliospheric Observatory EIT (Extreme Ultraviolet Imaging Telescope) MDI (Michelson-Doppler Interferometer) TRACE Transition Region and Coronal Explorer Kromoszféra-korona átmeneti réteg… BBSO (Big Bear Solar Observatory) YOHKOH: japán, röntgentartomány http://sohowww.nascom.nasa.gov/gallery/

Kontinuum – SOHO/MDI

Kromoszféra – BBSO (Hα) Ez a napfizika egyik legfontosabb spektrumvonala, melyet az tesz kromoszférikus jelentőségűvé, hogy a kromoszférában lévő viszonylag csekély számú hidrogénatom is képes ezen a hullámhosszon minden sugárzást elnyelni, ami a fotoszféráról (a felszínről) érkezik és azt újra kibocsátja. Igy a vonalban a fotoszféra struktúrái teljesen eltűnnek és az újra kibocsátott sugárzás már a kromoszféra struktúráit mutatja, csak a nagyobb foltok láthatók a H-alfa vonalban is.

Kromoszféra – Obs. de Paris Meudon (CaII K) K-vonal 3934 Å: ezen a hullámhosszon a kromoszféra kissé más arcát mutatja. A protuberanciák itt nem jelentkeznek, azonban a fáklyák eloszlása egy fontos többletinformációt tartalmaz, mégpedig az ún. szupergranulációs szerkezetre vonatkozóan. Közelebbről szemügyre véve kitűnik, hogy a fáklyák egy méhsejt-szerű szerkezetet rajzolnak ki, ez a szupergranulációs mintázat. Ennek lényege egy a granulációéhoz hasonló sebességtér, mely a fotoszférában e szupergranulációs sejtek határainál gyűjti össze a vékony mágneses fluxuscsöveket, melyek azután a kromoszféra fűtését  előidézik.

Átmeneti réteg – SOHO/EIT (304 Å) (HeII) 304 Å: Ebben a rétegben már több tízezer fokos hőmérséklet van. A napfoltok itt már nem látszanak, az aktív vidékek pedig környezetüknél fényesebbek. Ennek az az oka, hogy ebben a magasságban már érvényesül az aktív vidék vezető és követő részét összekötő mágneses fluxusköteg hatása, ez ugyanis egy korlátozott térrészben tartja a plazmát, melynek részecskéi az ütközések révén gerjesztődnek. A nyugodt részek struktúrája hasonló a Hα-ban észleltekéhez

Korona – SOHO/EIT (171 Å) (FeX) 171 Å: A vas kilencszeres ionizálásához már millió fokos hőmérséklet és az annak megfelelő részecskesebességek kellenek, ezért ha ezen a hullámhosszon észleljük a naplégkört, akkor ilyen hőmérsékletű jelenségekről kapunk információt. Jól érzékelhető, hogy magasabb hőmérsékletek felé haladva az intenzitáseloszlás egyre egyenetlenebbé válik. Itt már nem egy többé-kevésbé egyenletesen fényes korongnak látjuk a Napot, hanem az aktív vidékekben fényesnek, azokon kívül pedig akár egészen sötétnek is. A nagyobb összefüggő, sötét területek neve koronalyuk.

Korona – TRACE (171 Å) Jól megfigyelhető, hogy a két nappal későbbi képen az alakzatok tovafordultak…

Korona – SOHO/EIT (195 Å) FeXII: Ez még magasabb ionizáltság, tehát még magasabb hőmérséklet. Itt már az ún. fényes koronapontok is jól láthatók, ezek rövid felvillanások, valószínűleg kisebb erővonal-átkötődések (rekonnekciók), melyek bizonyára a koronafűtésben is szerepet játszanak.

Korona – SOHO/EIT (284 Å) FeXV: Itt már egész kifejezett különbség van az aktív vidékek és koronalyukak között.

Korona – SOHO/EIT (284 Å) FeXV: Itt már egész kifejezett különbség van az aktív vidékek és koronalyukak között.

Korona – YOHKOH (lágy röntgen) Ez nem egy nagy hőmérsékleten gerjesztett spektrumvonal észlelése, hanem a folytonos spektrum nagyenergiájú tartományának az 1-8 Ångström közé eső részéé. Ez  a jelenleg rendszeresen gyűjtött észlelések közül a legnagyobb energiájú. Az aktivitás nélküli koronatartományok itt a legsötétebbek. Egy nagyon érdekes jelenség is megfigyelhető: az északi és déli tóruszok között létezhetnek átkötések!

Köszönöm a figyelmet! (Az előadás végén látott képek a megjelölt obszarvatóriumok illetve műszerek honlapjáról származnak, valamint a jó összefoglalást nyújtó http://fenyi.solarobs.unideb.hu/~ludmany/legkor/legkor.html címről.)