A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja 2013. május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
A gazdaság helyzete – kampányban
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
A lakosság megtakarítási, ingatlan- és autóvásárlási szándékának változásai az elmúlt két évtizedben Mérők Klubja február 27. Horváth Gábor Kutatásvezető.
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Gazdasági Informatika Tanszék
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
Gazdasági előrejelzések és elemzések
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Gazdaságstatisztika Jogász képzés. Néhány fontos makrogazdasági index GDP volumenindexe Ipari termelői index Mezőgazdasági felvásárlási és termelői árindexek.
Túl alacsony-e Magyarországon a nők fizetése? Készítette: Sárai Edina.
A munkanélküliség és az infláció kapcsolata
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI (LUSZ)
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások Béki Márta elemző QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt.
Kismértékben javuló kilátások A magyar vállalkozások üzleti helyzete és várakozásai Az MKIK GVI áprilisi vállalati konjunktúra felvételének eredményei.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Áttekintés a gazdaság állapotáról Prof. Bod Péter Ákos Budapest, március 27.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Fordulópont? Növekvő bizonytalanság és romló üzleti helyzet Az MKIK GVI 2003 áprilisi vállalati konjunktúra felvétel eredményei MKIK GVI Magyar.
Fizetési mérleg jelentés
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
TJ Energiapolitika, energiamix. Forrás: KHEM Energiapolitika, energiamix.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
GKI Zrt., A gépipar kilátásai, fejlődése ban Budapest, május 23. GÉPIPARI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG Némethné dr. Pál Katalin.
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
A kutatási program leírása
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Fizetési mérleg jelentés április
Előadás másolata:

A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.

• Az elmúlt 20 év trendjei, jellemzői • Összefüggések vizsgálata (nemzetközi, politikai) • A jelen helyzet

Az FBI módszertana röviden Idő •A GKI 1993 óta méri •Gyakoriság: havonta Finan- szírozás •Szigorúan EU rendszer, ezért részben az Unió finanszírozza Minta •1000 fős lakossági minta •Kor, nem és iskolai végzettség szerint reprezentatív Tartalom •12 kérdés (pénzügyi helyzet, ország gazdasági helyzete, árak, munkanélküliség, tartós fogyasztási cikkek beszerzése, megtakarítások) Számítás •A mutató értéke -100 és +100 között változhat, ahol +100: mindenki erőteljes javulásra számít; -100: mindenki erőteljes romlásra számít. •FBI: 4 kérdésre (pénzügyi helyzet, ország gazdasági helyzete, munkanélküliség, megtakarítások) számított mutató számtani átlaga.

Az FBI alakulása GKI

Nemzetközi összehasonlítás GKI, EUROSTAT

Az FBI 4 komponense GKI

FBI és ÜBI GKI Országgyűlési választások

GKI Az elmúlt és a következő 12 hónap megítélése A jövő megítélése a teljes vizsgált időszakban kedvezőbb, mint a múlté. A jövő megítélése egy-egy rövidebb periódust leszámítva kedvezőbb, mint a múlté. Az ország gazdasági helyzete A lakosság anyagi helyzete Megjegyzés: A kiemelt terület szélessége azt mutatja, hogy ugyanarra a kérdésre az egyes hónapokban a jövő megítélése mennyivel optimistább, mint a múlté.

GKI, KSH Megjegyzés: A munkanélküliségi rátát negyedévente teszi közzé a KSH, ezért a negyedév mindhárom hónapjára a teljes negyedéves terminusra megadott rátát vettük figyelembe. Az infláció és a munkanélküliség jövőbeli megítélése és a tények Infláció Munkanélküliség

• A magyar fogyasztó bizalma trendjében fokozatosan romlik. • A magyar fogyasztó bizalmának volatilitása nagyobb, mint egy átlag EU-polgáré vagy a régiónkban élőké. • A magyar fogyasztói bizalom erősen igazodik a politikai ciklusokhoz. • Az ország gazdasági helyzetének és saját pénzügyi helyzetének következő egy évét rendre kedvezőbbnek ítéli, mint az elmúlt egy évét. Fő megállapítások

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Udvardi Attila