A szellemi tőke megosztása a kis-és középvállalkozások körében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
EURÓPAI VESZÉLYESÁRU BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA BONN / GGVD – NÉMETORSZÁG (1) BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE – BTE.
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
DISSZEMINÁCIÓ Eredmények, ismeretek megosztása.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
1 Új törekvések a logisztikai közreműködésben Prof.emeritus, Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Prof.emeritus, Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA.
Új törekvések a logisztikaiközreműködésben
Egyetemek és vállalatok együttműködése a kutatásban és fejlesztésben
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŰLÉSE Debrecen, november Az idegennyelv-oktatás szerepe a szervezeti és regionális versenyképességben.
Tudástranszfer egyetemi városokban
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Magyar orvosiműszer-gyártó kis- és középvállalatok nemzetköziesedése – egy vállalati kutatás eredményei Sass Magdolna MTA KRTK KTI "Terepkutatás" konferencia,
Tudásszervezetek értékteremtésének anomáliái
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
© Campden & Chorleywood Kht. 1 A magyar élelmiszeripari innováció jellegzetességeinek összehasonlítása más EU országokkal – eltérések és hasonlóságok,
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Regionális gazdaságfejlesztés prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
Esettanulmány Adu Oktatási Központ VSZF konferencia MKIK Budapest Az előadás tartalma Kik vagyunk? Milyen vállalkozásunk van? Milyen felelős.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Milyen Kamarát akarunk? A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legyen a gazdaságszervezés és irányítás valamennyi szintjének (kistérségi,
Miskolc-Lillafüred, január 30. Bihall Tamás.
OPTOMEHU projekt bemutatása Dr. Kiss András Projekt menedzser Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudomá nyi Intézet VI. Nemzetközi Tudományos Konferencia - Miskolc-Lillafüred, október GLOBÁLIS.
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Előadás másolata:

A szellemi tőke megosztása a kis-és középvállalkozások körében Kiss Anett Dr. Deák Csaba, Miskolci Egyetem ImKKK 2008.03.24.

A prezentáció felépítése Magyarország élelmiszeripara Az élelmiszeripar és a szellemi tőke Élelmiszeripari innovációk A Miskolci és a Genovai Egyetem élelmiszeripari vállalatok között végzett kutatása 2008.03.24.

A kutatás alapkérdése A helyi élelmiszergyártók, milyen mértékű versenyelőnyre képesek szert tenni a szellemi tőke (IC) megosztásával? 2008.03.24.

Az élelmiszeripar és az innováció Az élelmiszeripar Európa legnagyobb feldolgozó iparága Alacsony szaktudás, munkaigényes, nem gyakori a R&D (Chapman) Az élelmiszeripari innováció jellegzetessége: többségében kis lépések, de folyamatosan a nagy változást a fogyasztó elutasítja fél tőle – élelmiszer-biztonság (GMO, nanotechnológia) az ízlés tanult, lassan változtatható meg nagyobb időtávot áttekintve jelentős változás választék, étkezési mód, szokások 2008.03.24.

Az élelmiszeripari innováció fő irányai Európában A magyar vállalakozások kb. 16%-ának van K+F részlege, de ezek K+F-re fordított összege is kevés. Dr. Sebők András, Campden & CHorleywood Magyarország Kht, ÉFOSZ 2008.03.24.

Az élelmiszeripari innovációk Mozgató rugói: 1. piaci igények nyereséges kielégítése, kereskedelmi láncok igényeinek megfelelés 2. Megfelelés az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, jogszabályoknak Fő területei: Újabb és újabb élelmiszerbiztonsági és minőségirányítási tanúsítványok megszerzése az új termékek, technológiák, szolgáltatások kutatása helyett. 2008.03.24.

Magyarország élelmiszeripara A Bruttó Nemzeti Jövedelem 9,7%-át teszi ki. A 14 ágazatot átfogó feldolgozóiparon belül ezzel változatlanul a második helyen áll, az ipar teljesítményéből való részesedése pedig mintegy 14%-ot tesz ki. A magyar élelmiszeripar termelésének kb. 46%-át a kis- és közepes méretű vállalatok adják Magyarországon az élelmiszeripar a mezőgazdasággal együtt az egyetlen olyan ágazat, amelynek külkereskedelmi mérlege jelentősen pozitív Hagyományok Dr. Tóthné dr. Szita Klára – Hálózat és klaszter szervezési gyakorlatok – élelmiszeripar (oktatási segédlet), 2007 2008.03.24.

KSH, 2008. 2008.03.24.

Élelmiszeripar és szellemi tőke Tudósok és szakemberek egyaránt felismerték, hogy a szellemi tőke, illetve a tudásanyag hasznosításának képessége, voltaképpen a vállalati versenyelőny alapvető forrása és irányítója, a dinamikus kompetenciák fejlődésének nélkülözhetetlen összetevője, valamint egy vállalat fejlődési képességének meghatározó tényezője. (pl. Sullivan, 1998; Sveiby, 2001; Subramaniam és Youndt 2005) IC három fő összetevőt foglal magába: humán tőkét, strukturális tőkét és kapcsolati tőkét. (Stewart) Az IC-t regionális szinten Schiuma (2005) valamint Smedlund és Poyhonen (2005) vizsgálta. 2008.03.24.

A kutatás Genovai Egyetem és a Miskolci Egyetem ImKKK közös kutatása 12 észak-magyarországi élelmiszeriparban tevékenykedő KKV 20 észak-olaszországi élelmiszeriparban tevékenykedő KKV 2008.03.24.

Módszertan Fél-strukturált interjúk. Cégenként 1-2 fő,vállalatvezető és/vagy gazdasági területen dolgozó. Az egyéni interjúk 1-2 óra hosszúságúak, és ahol lehetőség nyílt rá, a korábbi interjúalanyokkal, közös vitával végződtek. Ezen túlmenően ahol lehetőség nyílt rá, telephely látogatások történtek, és megvizsgáltuk a céges dokumentumokat (weboldalakat, mérleg kimutatásokat, belső jelentéseket). A tanulmány ily módon Kanter felvetését (1977) testesíti meg, miszerint a különböző felhasznált adat források megerősítik egymást. Az adatgyűjtés egy hónapos periódust ölelt fel, és az esettanulmányok irányadó technikáit követte ( Yin 2003). Szándékunkban áll a kutatás folytatni, és további vállalatokat bevonni. 2008.03.24.

Esettanulmányokról Cég RT Cég RT RT Cég RT Cég RT=Régiós tudás 2008.03.24. RT=Régiós tudás

A regionális IC elemei Példák és indikátorok Strukturális tőke   Példák és indikátorok Strukturális tőke Számos vállalat, induló cégek, egyetemi tanszékek, iskolák, tréning centerek, agro-élelmiszer szektorban kutató és tudományos központok; számos minőségi tanúsítvány; tudományos publikációk, kutatási jelentések, agro-élelmiszer szektorban publikált cikkek, könyvek,szabadalmak. Humán tőke Alkalmazottak, agro-élelmiszer szektor kutatók és tanácsadók, agro-élelmiszer kurzuson diplomázók Kapcsolati tőke Kiállítások és vásárok, gyártó konzorciumok, együttműködések és szövetségek, körzetek a szektorban 2008.03.24.

Vizsgált magyar vállalatok   Szepsy Laskodi tészta Mantar Alapítás éve 1992 1996 Minőségi tokaji borok Száraz tészták Csiga, Konzervek Fő értékesítési csatornák Nagykereskedők, webshop, borszaküzletek Áruházláncok, Fő termékek ritkább esetekben közvetlen értékesítés Áruházláncok Fő piacok Hazai és nemzetközi (40%) Régiós Hazai és nemzetközi Alkalmazottak száma 22 18 95 ROE 64% 42%  37,5% 2008.03.24.

A szellemi tőke mozgósítás Adás Szepsy Közös tapasztalatcserét, szakmai eszmecseréket szerveznek. („Tokaji Ősz” Étel és borkóstoló hétvége) A tokaji borászati felsőfokú szakképzést segíti tanulmányi látogatásra és szakmai gyakorlatra fogad diákokat. Régió hírnevének újraerősítésén fáradozik. Újraértelmez szőlőfajtákat. Laskodi tészta Együttműködik élelmiszer-ipari szakközépiskolával, de a vállalat által megszerzett tudást nem osztja meg a régióval. – (korlátozott adás) Mantar Nem működik együtt a tudás megosztásban. Vétel  Partnerei: Debreceni Egyetem, Egri Borászati Kutató Intézet, Budapesti Kertészeti Egyetem, Mádi Eredetvédelmi Egyesületet. Hagyományos tésztafélék elkészítésének módja. Tradíciók.

A vizsgált olasz vállalatok ALPHA BETA Alapítás éve 1911 1975 Fő termékek Oliva olaj (szűz és extra-szűz) Tartósított ételek (zöldségek olajban, szószban) Kozmetikai szerek Minőségi vaj és sajtok Fő értékesítési csatornák Postai rendelés Kiskereskedők (étel butikok) Fő piacok Nemzeti Nemzeti és nemzetközi (6-15%) ROE (2006) 7.4% 18.5% 2008.03.24.

A két minta eredményeinek összehasonlítása Az olasz mintában nem található szigetként működő vállalakozás. Az olasz vállalatok között sok a kis vagy családi vállalkozás, de ezek nem hasonlíthatók a magyarországi kis vagy családi vállalkozásokhoz. Az olasz vállalakozások között jobban működik a IC megosztás. 2008.03.24.

Következtetések Kevés IC megosztásban közreműködő vállalkozás a régióban. Bizonyos társaságok aktívan hozzájárulnak a helyi IC fejlődéséhez, porózus határvonalaikon kiengedik a belső ismereteket, míg mások megmaradnak az elszigeteltségben. A helyi ételek hatékonyan népszerűsíthetők a termékek és helyek közti szoros együttműködés révén, összekapcsolva a társasági és a regionális IC-t. A szigetként működő, bizalmatlan KKV-kat rá kell ébreszteni a tudásmegosztás fontosságára és a innovációk fontosságára. – TANÁCSADÓK szerepe Egyes KKV-nál megjelenik az igény a tudásmenedzsmentre. Észak-magyarország- nem elterjedt a „helyi élelmiszerek”-re specializált KKV 2008.03.24.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! 2008.03.24.