Környezetvédelmi és természetvédelmi szempontból jelentős

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vízbázisvédelem EU VKI mennyiség Simonffy Zoltán
Advertisements

Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi Intézet
A természetvédelem és a vízgazdálkodás
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Felszíni vizek minősége
Hidrológiai monitoringrendszerek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Heltai László referens, KEOP IH FVM VKSZI, június 17. Környezet és Energia Operatív Program.
A VÍZ KERETIRÁNYELV VÉGREHAJTÁSÁNAK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezet Szeged, január 24.
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Magyarország feladatai Mexikó után
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
A Víz-Keretirányelv lényege, célja és a felszíni és felszín alatti vizek állapota Clement Adrienne BME.
Felszín alatti vizek minősítése
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Felszín alatti vizek minősítése
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
GAZDASÁGI ELEMZÉS A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRTÉKELÉSÉRE GAZDASÁG- SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓ TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÚJDONSÁGOK A VGT2 INTÉZKEDÉSI PROGRAMJÁBAN.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A BALATON RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ÉS A közép dunántúli vízügyi igazgatóság SZAKMAI FÓRUMA.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata a Rába alsó szakasz és a Hanság térségében SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM PROBLÉMÁKRA ADHATÓ VÁLASZOK,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
Előadás másolata:

Környezetvédelmi és természetvédelmi szempontból jelentős ÖKO ZRt. vezette Konzorcium Víz Keretirányelv végrehajtásának elősegítése II. fázis Vízgyűjtő-gazdálkodási terv készítése, a társadalom bevonása Fórum, Fehérgyarmat, 2007. április 24. Környezetvédelmi és természetvédelmi szempontból jelentős vízgazdálkodási problémák Simonffy Zoltán (BME VKKT)

Tisza Tiszabercel felett Tájegységek, felszíni víztestek Szatmári-Tiszahát Rétköz Bereg Szatmári-síkság Kállay-főfolyás

Felszín alatti vízgyűjtők és víztestek Rétköz Bereg Tisza - Kraszna - völgy Ny í r s é g Szatmári-síkság

a Víz Keretirányelv végrehajtásával kapcsolatban Mi az Önök véleménye a Víz Keretirányelv végrehajtásával kapcsolatban felmerülő vízgazdálkodási problémákról?

A vízügy, Gazdaság, a környezetvédelem, és a természetvédelem vízzel kapcsolatos feladatai Gazdaság, közigazgatás, lakosság Futó programok: Vásárhelyi Terv Szennyvíz-program Ivóvíz-program Natura 2000 Állattartótelepek - korszerűsítés Hulladéklerakók – rekonstrukció Készülő programok: Belvízrendezés, vízvisszatartás Jó mezőgazdasági gyakorlat

Vízgyűjtő- gazdálkodási terv A vízügy, a környezetvédelem, és a természetvédelem vízzel kapcsolatos feladatai Vízgyűjtő- gazdálkodási terv a fenntartható vízgazdálkodás terve Gazdaság, közigazgatás, lakosság A Víz Keretirányelv végrehajtása Új szempontok! Új programok Futó programok, készülő programok

Melyek a Víz Keretirányelv új szempontjai, követelményei? Következmények a gazdaságban, az önkormányzatoknál és a lakosságnál A jó minőségű ivóvíz biztosítása Egészséges ivóvíz hosszútávon A biztonságnak is ára van Fürdésre alkalmas vízminőség, ahol ezt kijelölték Kikapcsolódás, fejlődő turizmus, Szennyező tevékenységek korlátozása Megfelelő környezet az élővilág számára: Laboratórium szükséges: kémiai komponensek Könnyen látható: a növényzet Búvárkodást igényel: kagylók, halak

Melyek a Víz Keretirányelv új szempontjai, követelményei? Következmények a gazdaságban, az önkormányzatoknál és a lakosságnál A jó minőségű ivóvíz biztosítása Egészséges ivóvíz hosszútávon A biztonságnak is ára van Fürdésre alkalmas vízminőség, ahol ezt kijelölték Kikapcsolódás, fejlődő turizmus, Szennyező tevékenységek korlátozása Megfelelő környezet az élővilág számára: Kellemesebb és szebb környezet, javuló életminőség, fejlődő turizmus, munkalehetőség, felértékelődő ingatlanok Változtatni kell a területhasználaton és a belvízelvezetés módszerein A mederrehabilitációhoz terület szükséges, védősávokat kell létrehozni (de árvízi biztonság!) - Vízkivételek korlátozása - Szennyező tevékenységek korlátozása Védett természeti területekre vonatkozó speciális követelmények A meder formájára, a parti sávra, az ártérre, a vízhozamra és a sebességre vonatkozó kritériumok A felszín alatti vízszintre és áramlásra vonatkozó követelmények A vizek kémiai állapotára vonatkozó előírások

A problémák és okaik megállapítása A konzultáció témája Víztestek állapota Környezeti célkitűzések Társadalmi szempontok A problémák és okaik megállapítása Természettudományos és műszaki szempontok Lehetséges intézkedések 2. Konzultációs anyag: Összefoglaló Táblázat víztestenként: problémák, okok, környezeti célkitűzések Táblázat okonként: érintett víztestek, lehetséges intézkedések Intézkedések programja Gazdasági szempontok

Felvetések: Részletes értékelés tájegységenként Területenként (tájegységenként) haladunk Röviden ismertetjük: - a felmerülő fontosnak látszó problémákat, - ezek okait, - az érintett víztesteket, Válaszokat várunk Önöktől: - egyetértenek-e a felvetett problémákkal és okaik azonosításával, - mennyire fontos Önöknek az adott probléma, - van-e javaslatuk a megoldására (illetve mit részesítenének előnyben) Felvetések: - a listában több problémát említettünk, van-e azok között olyan, amit megemlítenének - Önök által felvetett új problémák

A Tisza Tiszabercel felett A folyó töltésezéséből adódó problémák: A hullámtér megfelelően széles, de Záhony alatt szántóföldek és intenzív gyümölcsösök találhatók. A holtágak és holt medrek nem kapnak utánpótlódást a Tiszából Összehangolás a Vásárhelyi Tervvel!

Külföldi eredetű szennyezések: elsősorban cink és egyéb fémek A Tisza Tiszabercel felett Külföldi eredetű szennyezések: elsősorban cink és egyéb fémek Ukrajnából, Román eredetű nehézfém (bányászat), havária jellegű szennyezések (pl. úszó szemét) Mellékfolyókon keresztül (Szamos, Kraszna, Túr) érkező, romániai eredetű szennyezések Külföldi egyeztetések!!!!

A Tisza Tiszabercel felett A hajózás tervezett fejlesztése: EGB IV. kategóriájú hajóút Záhony alatt: 2,7 m vízmélységű, 85 m széles hajóút 240 napon át A turista célú hajózás fejlesztése elhanyagolható hátrányok Ez ezen a szakaszon csak mederszűkítéssel vagy folyamatos kotrással biztosítható A hullámzás kedvezőtlen a parti vegetációra, kenuzásra és kajakozásra Nő a szennyezés veszélye Kikötők

A Tisza Tiszabercel felett - Szabályozott, töltésezett meder miatt az ártéri növényzet fejlődése korlátozott, elzárt holtágak Külföldi eredetű szennyezések A hajózás esetleges fejlesztésének várható hatásai

A Rétköz és a Szatmári-Tiszahát A belvízelvezetés miatt a vizes élőhelyek száma csökkent. A vízvisszatartás nem megfelelő mértékű. Az éghajlatváltozás miatt a jelenleginél szárazabb időszak következhet.

A Belfő-csatorna és a Nagyhalász- Pátrohai-csatorna medrének és A Rétköz és a Szatmári-Tiszahát A Belfő-csatorna és a Nagyhalász- Pátrohai-csatorna medrének és közvetlen környezetének állapota Mesterséges vízfolyás, de ez nem jelenti azt, hogy a meder állapotán ne lehetne javítani: sivár, növényzet nélküli nincs védőzóna egyenes vonalvezetésű (egyenletes sebesség)

Szennyezések a szántóföldekről településekről, állattartásból A Rétköz és a Szatmári-Tiszahát Szennyezések a szántóföldekről településekről, állattartásból

A Rétköz és a Szatmári-Tiszahát

A Rétköz és a Szatmári-Tiszahát

Szennyezések a szántóföldekről településekről, állattartásból A Rétköz és a Szatmári-Tiszahát Szennyezések a szántóföldekről településekről, állattartásból Ez megjelenik a mért kémiai állapotban (magas tápanyagtartalom) Ennek persze vannak külső jelei (halpusztulás oxigénhiány miatt, nem odavaló növényzettel benőtt meder)

A Rétköz és a Szatmári-Tiszahát: Vizes élőhelyek visszaszorulása belvizek elvezetése miatt A Belfő-csatorna és a Nagyhalász- Pátrohai-csatorna medrének és közvetlen környezetének nem megfelelő állapota - Szennyezések a szántóföldekről településekről, állattartásból - Számos település ivóvízminősége nem megfelelő

Az eredetileg vízben gazdag terület jellege megváltozott A Bereg Az eredetileg vízben gazdag terület jellege megváltozott Holtágak, holt medrek: nincs vízpótlás Belvízelvezetés, kevés víz visszatartás A Csaronda (természetes eredetű) vízügyi szempontból rendezett meder A Szipa, a Makócsa és a Dédai-Mitz mesterséges csatornák, szintén vízügyi szempontból rendezett meder

oxigéniányos, tápanyagokkal szennyezett, eutróf vizek A Bereg Vízminőség: oxigéniányos, tápanyagokkal szennyezett, eutróf vizek Szennyezett belvíz, Illegális szennyvízbevezetés Állattartótelepek Szennyezett üledék

(valójában a Tisza problémája) Túlzott mértékű belvízelvezetés A Bereg Kiszáradt holtágak (valójában a Tisza problémája) Túlzott mértékű belvízelvezetés Csatornák és közvetlen környezetük állapota Szennyezések a szántóföldekről, településekről, állattartásból - Nem megfelelő minőségű ivóviz

A buckaközi lápok visszaszorulása A Kállay-főfolyás vízgyűjtője A buckaközi lápok visszaszorulása A belvízelvezetés miatt létesített csatornák megcsapolják a talajvizet, lesüllyedt a talajvízszint Az éghajlatváltozás miatt a jelenleginél szárazabb időszak következhet

A Kállay-főfolyás vízgyűjtője A Kállay-főfolyás medrének és közvetlen környezetének állapota Mesterséges vízfolyás, de ennek ellenére a meder sok helyen sivár, növényzet nélküli nincs védőzóna egyenes vonalvezetésű (egyenletes sebesség)

A Kállay-főfolyás vízgyűjtője Szennyezések a szántóföldekről településekről, állattartásból

A Kállay-főfolyás vízgyűjtője

A Kállay-főfolyás vízgyűjtője

A Kállay-főfolyás vízgyűjtője Szennyezések a szántóföldekről településekről, állattartásból Ez megjelenik a mért kémiai állapotban (magas tápanyagtartalom) Ennek persze vannak külső jelei (halpusztulás oxigénhiány miatt, nem odavaló növényzettel benőtt meder)

A Kállay-főfolyás vízgyűjtője A Harangodi-tározó Feliszapolódása és vízminősége halászati hasznosítás a Kállay vízfolyás vízminősége Leeresztés – alvízi szakasz esetleg újabb tározó létesítése rendelkezésre álló vízkészlet

A Kállay-főfolyás vízgyűjtője: - Buckaközi lápok visszaszorulása belvízelvezetés miatt A Kállay-főfolyás medrének és közvetlen környezetének állapota - Szennyezések a szántóföldekről településekről, állattartásból Egy újabb tározó és a rendelkezésre álló vízkészlet A Harangodi-tározó feliszapolódása és vízminősége (halászati hasznosítás)

A nyírségi beszivárgási terület: Néhány kiemelt probléma tájegységenként A nyírségi beszivárgási terület: - Belvízelvezetés, vizenyős területek lecsapolása Felszín alatti vízkészleteket veszélyeztető szennyezett beszivárgás (szántóföld, település, állattartótelep, hulladéklerakó, ipari és mezőgazdasági létesítmények) - 27 település ivóvízminősége nem megfelelő

A Szatmári-síkság

A Szatmári-síkság A Túr-rendszer: Öreg-Túr: kevés víz érkezik a Túrból, helyenként duzzasztás Mellékágak és holtágak: nincs utánpótlás a Túrból Szabályozott szakasz: szűk hullámtér, nincs mocsárrét, üde ártéri rét.

A Szatmári-síkság Mesterséges csatornák: (Palád-Csécsei-fcs., Sár-Éger-cs., Tapolnok-fcs., Tisztaberki-Sár-cs.) Csatornává alakított vízfolyások: (Csomata-cs., Gőgő-Szenke-fcs., Garand-cs.) A természetes vízfolyások nem rendezett szakaszai kivételével: - trapézmeder, - egyenes (egyenletes) meder - a rendszeres karbantartás akadályozza az élővilág fejlődését - védősáv hiánya - jelentős mennyiségű levezett belvíz

Külföldi eredetű szennyezések A Szatmári-síkság Külföldi eredetű szennyezések Románia (színesfém bánya) nehézfém szennyezés, kőolajszármazékok és egyéb, szerves vegyületek

Pontszerű szennyezések A Szatmári-síkság Pontszerű szennyezések Kommunális szennyvíztisztító telepek elfolyó vizei (szervesanyag és növényi tápanyagok) Kölcse: Tökös-csatorna, Fehérgyarmat: Gőgő-Szenke-főcsatorna, Túrricse: Tisztaberki-Sár-csatorna és a Tapolnok-főcsatorna, Csengersima: Garand-Alsó-csatorna

Diffúz szennyezések A Szatmári-síkság Belterületekről és a mezőgazdasági területekről levezetett, magas tápanyag tartalmú (potenciálisan növényvédőszereket és fémeket is tartalmazó) szennyezett belvizek Állattartó telepekről származó szennyvíz

elzárt mellékág és holtág Kevés víz jut az Öreg-Túrba (nincs A Szatmári-síkság - Túr: Szűk hullámtér, elzárt mellékág és holtág Kevés víz jut az Öreg-Túrba (nincs ártér, nincsenek árhullámok, alacsony vízszint, elöregedett állapot) A Tisza és a Túr kapcsolatát akadályozó torkolati bukó Csatornává alakított vízfolyások és mesterséges csatornák, valamint közvetlen környezetük állapota - Túlzott mértékű belvízelvezetés Külföldi eredetű szennyezések Szennyezések a szántóföldekről, településekről, állattartásból - Nem megfelelő ivóvízminőség