Fiskál Edina SZIE GTK GAM III. évf. Gödöllő, december 6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar szőlő- és bortermelő üzemek technikai hatékonysága
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Az OFA szerepe a foglalkoztatás elősegítésében
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A szakdolgozat készítés minőségirányítási aspektusai
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A vidéki tér sikertényezői
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
„New Hungary” Rural Development Programme A Pannónia Kincse LEADER Egyesület AaAa Nyárádszereda, Pannónia Kincse LEADER Egyesület.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Foglalkoztatás-politika
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Európai Uniós ismeretek
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

Fiskál Edina SZIE GTK GAM III. évf. Gödöllő, 2007. december 6. Az EU vidékfejlesztési támogatásai és a növekvő jövedelemszerzési lehetőségek Fiskál Edina SZIE GTK GAM III. évf. Gödöllő, 2007. december 6.

A téma feldolgozásának fő fejezetei Bevezetés A téma aktualitása Célkitűzések meghatározása Adat és Módszer Eredmények Következtetések, javaslatok

A téma aktualitása Magyarország 2004. május 1. Európai Uniós csatlakozása A lakosság harmada vidéken él A vidéki lakosság városokba költözése, falvak elnéptelenedése, melynek okai: A vidéki és városi jövedelmek között nagy a diszparitás Alacsony életszínvonal, termékek és szolgáltatások korlátozott elérhetősége A hagyományok és a vidéki kultúra megőrzése Környezetvédelem és tájfenntartás, biodiverzitás megőrzése

Célkitűzések A lehetőségek társadalmi, gazdasági hatásainak elemzése, összefüggéseik feltárása. A felhasznált támogatások eredményességének vizsgálata. A modellezés ill. hasonlóságelemzés módszerével meghatározni a vidékfejlesztési támogatások megfelelő allokációját. A támogatások szétosztásával kapcsolatban legitim döntés elősegítése.

Módszer Szakirodalom áttekintése Statisztikai elemzés, diagramkészítés Fogalmak tisztázása Az egyes támogatási formák céljainak és eszközeinek meghatározása Vidékfejlesztés finanszírozási forrásainak megismerése Statisztikai elemzés, diagramkészítés Hasonlóságelemzés Modellezés

Új elemzési lehetőségek I. A termékek közvetlen értékesítése javítja a gazdák alkupozícióját és növeli a részesedésüket a bevételből. Ebből következően csökkenti a szociális támogatások szükségességét és rákényszeríti a gazdálkodókat egyfajta marketing szemlélet kialakítására. A direkt értékesítés ott jelent megoldást, ahol rendelkeznek az ehhez szükséges munkaerő kapacitással és ismeretekkel, valamint ahol szívesen fogadják a vevőket és a közelükben helyezkednek el.

Új elemzési lehetőségek II. Szükséges a szaktanácsadási rendszer fejlesztése a többi tagország példája alapján. A közvetlen támogatások segíthetnek a tevékenységek körének bővítésében és növelhetik a hatékonyságot. Az intervenció befolyásolja a piaci árakat, túltermelés esetén is kialakulhat hiány, ami növeli a mezőgazdasági termékek árát → Versenytorzító hatás Azon térségek számára, ahol a mezőgazdasági termelés nem lehetséges kiváló lehetőséget jelent a vidéki turizmus → Munkahelyteremtés, jövedelmek növelése

Új elemzési lehetőségek III. A vidéki turizmus sokszínűsége ellenére egyhangúságot mutat, viszont a direkt értékesítéssel kedvező hatást gyakorolnak egymásra. A megújuló energiaforrások alkalmazásával megelőzhető a szűkös energiaforrások kimerítése, és egyúttal felvevőpiacot is jelentenek a mezőgazdasági terményeknek. Elterjedésük a többi energiahordozó árától függ. Támogatás Energia lobbi LEADER → lehetővé kell tenni, hogy a program valóban a leader alapelvek mentén működjön

A támogatásokkal elősegített projektek megoszlása régiónként

A foglalkoztatás alakulása a csatlakozást megelőző időszak óta

Modellezés és hasonlóságelemzés Sorfejléc: Régiók Oszlopfejléc: Monitoring mutatók (átlagkereset, mezőgazdasági terület aránya, munkanélküliségi ráta, népsűrűség, területegységre jutó gazdasági szervezetek száma) Kimeneti változó (Y): Kifizetett támogatások összege Cél: Adott támogatási keret jogosultság alapján történő elosztása

Hasonlóságelemzés és modellezés eredménye Régiók Kifizetett támogatás (e Ft) Számított érték (e Ft) Eltérés (e Ft) % Támogatás mértéke Dél Alföld 4567864,447 4567863,543 0,903676502 0,00% kiegyenlített Dél Dunántúl 2161800,518 2161800,618 -0,100036401 Észak Alföld 5944767,838 5944767,599 0,239150083 Észak Magyaro. 2352762,881 2352763,335 -0,454342588 Közép Dunántúl 1171112,229 1735784,042 -564671,8127 -32,53% kevés Közép Magyaro. 2511703,731 775919,6893 44,70% sok Nyugat Dunántúl 1524536,766 -211247,2757 -12,17%

Következtetések és javaslatok I. Mivel a jövedelempótló támogatások nem jelentenek megoldást a jövedelemszerzési problémákra, ezért a fejlesztési támogatásokra kell fektetni a hangsúlyt. Az intervenció megszűnésével járó piaci bizonytalanságot kompenzálhatja a mezőgazdasági növények energetikai célú felhasználása. Szükséges az energianövények feldolgozási kapacitásainak növelése. A falusi turizmus fejlődése pozitív hatású, munkahelyeket teremt és összekovácsolja a helyi lakosságot.

Következtetések és javaslatok II. A vizsgálatok világosan rámutattak arra, hogy a figyelembe vett tényezők alapján nem megfelelően történt a támogatások szétosztása. A jövőben nagyobb figyelmet kellene fordítani arra, hogy a vidékfejlesztési támogatások tervezésekor a potenciális feszültségek (alul- és felülértékeltségek) feltárásra kerüljenek. A támogatások nem normatív módon járnak, hanem tenni kell értük → E szemléletmód elterjedése lenne szükséges

Köszönettel: Dr. Fehér István Altorjai Balázs Dr. Pitlik László Hegedűs Tímea Kustyán Nóra

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Összefoglalás Magyarország Európai Uniós csatlakozásának kiemelkedő szerepe volt a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területén. A vidék fogalma azonban nem csupán a mezőgazdaságot jelenti, magába foglalja a helyi értékek megőrzését, a természeti kincsek megóvását és az erőforrások optimális és fenntartható szemléletű felhasználását A vidék népességmegtartó képességének javítása elengedhetetlen, melynek eszköze lehet a vidéki turizmus, a közvetlen értékesítés és a tevékenységdiverzifikáció. Szükséges az egyes tényezők jelentőségének és hatásainak további vizsgálata, ugyanis az adatvagyon korlátai miatt nem vonhatók le biztos következtetések.