A civil szervezetek véleménye A csomagolási hulladékok gyűjtésének európai és hazai megoldásai valamint tapasztalatai 2009. február 24. Szilágyi László.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
COWI PowerPoint design manual
Advertisements

A hulladékok újrahasznosítási célja
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
A papír hulladékként is érték
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Köztisztasági Egyesülés XX. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás Szombathely, május 12. Hasznosítható hulladékok begyűjtése a gazdasági.
Veszélyes anyagok és készítmények kezelése és használata 2.
I.Háztartási komposztálás ii.Differenciált hulladékdíj iii.Összefogás az illegális lerakók ellen
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Erdős Péterné dr február 03. A Termékdíj munkacsoport 4. ülésére AZ EGYUTAS ITALCSOMAGOLÁSOK HASZNOSÍTÁSÁNAK ÖSZTÖNZÉSE ÁRUHÁZI VISSZAVÉTELI RENDSZEREK.
Az újrahasználat jövője Foodexpo )Az újratöltő rendszerek megmentése 2)Az eldobó csomagolások visszagyűjtése és hasznosítása BETÉTDÍJ.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Hulladékkezelés.
Zalaegerszeg december 13.
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
A környezetjog elvei.
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
A kötelezettek teljesítési fegyelme Csomagolás Gönci Beáta ÖKO-Pannon Kht Budapest, január 21.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
Licencdíj és termékdíj, miért alternatíva?
) A hulladékgazdálkodási rendszer működése Magyarországon( koordináló szervezeti modell helye,szerepe a rendszerben) Hartay Mihály Öko-pack Nonprofit kft.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szemléletformálási stratégia az ÖKO-Pack Kht.-nál
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
Huba Bence igazgató Szombathely,
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
 legkisebb mértékűvé kell szorítani a képződő hulladék mennyiséget és veszélyességét!!!!  Sokan az életszínvonal emelkedésével magyarázzák a sok szemét.
Civil Kezdeményezések Programja
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Környezetjogi alapelvek
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
A SZELEKTÍV HULLADÉKGAZDÁLKODÁS SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON Vámosi Oszkár Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezető BUDAPEST, június 28.
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
A csomagolás tömege alapvető tényező! Az Alu és az Ü a problémás A Tetra Brik ilyen jó lenne?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Mit lehet és mit kellene tenni?
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Cseber KFT évi gyűjtés eredménye március CSEBER Kft
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye február CSEBER Kft
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye január.
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye február.
CSEBER Kht évi gyűjtés eredménye január.
Környezetgazdálkodás 1.
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
Készítette: Kincses László
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Rendszerszemléletű hulladékgazdálkodás ZÖLDEK Klaszter – a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban 2013 szeptember Varsoft Kft. H-Solymár.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
1 ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft Kós Szabina Környezetvédelmi mérnök.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
a logger-használat kérdései
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

A civil szervezetek véleménye A csomagolási hulladékok gyűjtésének európai és hazai megoldásai valamint tapasztalatai február 24. Szilágyi László

Öko-pannon KvVM konferencia2 Milyen párbeszéd?! ☼Mire következtethetünk a konferencia tematikájából? Mi itt a prekoncepció? ☼Hol vannak a sikeres rendszerek kortesei? ☼Németek? Norvégok? Horvátok? 10 USA állam? ☼Miért gondolkodik betétdíjban Csehország? Brazília? Észtország? ☼Miért adja a nevét ehhez a KvVM? ☼Akkor mit csinálunk hónapok óta a termékdíj bizottságban? ☼Van-e értelme a további munkának? ☼Van értelme itt betétdíjról beszélni??

Öko-pannon KvVM konferencia3 Milyen felelősség?! megosztott felelősség elve??? kiterjesztett gyártói felelősség elve!!!!!!! szennyező fizet elv megelőzés elve elővigyázatosság elve elvárható felelős gondosság elve az elvárható legjobb eljárás elve példamutatás elve önellátás elve közelség elve regionalitás elve fokozatosság elve szubszidiaritás elve költséghatékonyság elve Ezekkel mi lesz?

Öko-pannon KvVM konferencia4 Milyen kötelezettség?! ☼Lerakóbezárások ☼Eltérítési kötelezettség ☼Szerves anyagok lerakási csökkentése ☼Lerakási tilalmak ☼Hierarchia ☼életciklus-szemlélet ☼gyenge elvárások ☼mennyi a kibocsátás? ☼nem teljesül! ☼Egy-két esetben túlteljesítés, a többiben szinte semmi Hasznosítási kötelezettség?? Egyéb kötelezettségek! Ezekkel mi lesz?

Öko-pannon KvVM konferencia5 Milyen termékdíj?! ☼Mennyivel csökkent 1995 óta a környezet terhelése? ☼Hány megelőzést szolgáló intézkedés, beruházás történt? ☼Hány hasznosító űzem létesült? ☼Mire ment a termékdíj 2000-ig? ☼Hol a most befizetett termékdíj?

Öko-pannon KvVM konferencia6 Milyen licenszdíj?! ☼Miért fizet licenszdíjat, akinek a csomagolását be sem gyűjtik, mert nem tudja/akarja hasznosítani senki? ☼Miért nem az ártalmatlanításért fizet? ☼Miért a kötelezettek szabják meg a licenszdíj mértékét? Miért nem kontrollál az állam? ☼Mire elég a licenszdíj? ☼Miért nincs tartalék? ☼Mennyibe kerülne egy igazi szelektív gyűjtés? ☼Miért nem finanszírozza a hasznosítást?

Öko-pannon KvVM konferencia7 Milyen csomagolás?! ☼Az emberek terméket akarnak venni és nem csomagolást ☼Nincs döntési helyzet, nincs választási lehetőség, minden más alternatíva eltűnt ☼A csomagolás gyakran drágább, mint maga a termék ☼Teljes mértékben áthárítják a fogyasztókra a csomagolás árát ☼A csomagolás már rég nem az eredeti funkcióját tölti be, hanem marketingfunkciókat ☼Mennyi csomagolást hoznak forgalomba? ☼Még a hulladék kezelésének is a vásárló fizeti a költségeit

Öko-pannon KvVM konferencia8 Milyen piac?! ☼ahol az érdekképviseletek csak a multik érdekeit képviselik? ☼ahol nem kell érdemben megfizetni a környezeti károkat? ☼ahol az ártalmatlanítás költségeit áthárítják egy másik szektorra?

Öko-pannon KvVM konferencia9 Milyen szelektálás?! ☼5 millió ember gyűjt 60 ezer tonnát? ☼12 kg fejenként a kg-ról ☼Miért csak PET? Hol a többi műanyag? ☼Hol az üveg? a fémdoboz? a Tetra Brik? ☼Miért a legdrágább módszerrel gyűjtünk? ☼Ingyen? ☼Gyerekmunkával?!

Öko-pannon KvVM konferencia10 Milyen hasznosítás?! ☼csak begyűjtés, esetleg előkezelés ☼csak papírhasznosítás, némi műanyag ☼hol vannak a hasznosítási kapacitások? ☼Ha Kína leáll, bedől a világpiac? ☼a felelősség és a szennyezés áthárítása ☼a gazdagok sportja a szegények rovására... ☼nem azért beszélnek ennyit szemétégetésről, mert a hasznosítás megoldatlan és megoldhatatlan?

Öko-pannon KvVM konferencia11 Milyen szemlélet?! Termeljünk csak, aztán majd begyűjtjük! Fogyasszatok csak, aztán tapossátok laposra! ☼ártalmatlanítás helyett hasznosítást! ☼hasznosítás helyett újrahasználatot! ☼eldobó helyett többször használhatót! ☼gagyi helyett tartóst! ☼cserélhető helyett javíthatót! ☼csővégi helyett MEGELŐZÉST!

Öko-pannon KvVM konferencia12 Milyen szabályozás?! ☼Tiltás! ☼Magas újrafeldolgozási elvárások ☼Magas lerakási díjak, magas égetési díjak ☼Újrahasznosítható anyagok eltérítése az égetőktől, lerakókról ☼Betétdíj és újratöltés ☼Házhoz menő gyűjtés ☼Differenciált szemétdíj ☼Zöld közbeszerzés ☼Új terméktervezés és folyamatirányítás az iparban ☼A környezetterhelő termékek megadóztatása

Öko-pannon KvVM konferencia13 Milyen támogatás?! ☼az ivóvíz fogyaszthatósága és élvezhetősége ☼a helyi újratöltő rendszerek ☼a „csomagolástakarékos” termékeket forgalmazó boltok, piacok ☼helyi tej, víz, méz ☼regionális hasznosítás ☼szemléletformálás, oktatás

Öko-pannon KvVM konferencia14 Milyen betétdíj? ☼az újratöltős betétdíj rendszer támogatása ☼változás a könyvvitelben ☼ÁFA-mentesség ☼az újratöltés beruházási támogatása ☼szabványos göngyölegek ☼regionális mosó-, töltő vállalkozások

Öko-pannon KvVM konferencia15 Milyen betétdíj? ☼Kötelező betétdíj az eldobó (ital)csomagolásokra ☼16-20 Mrd beruházás (és nem 35 Mrd!)‏ ☼ehhez támogatás ☼ e tonna begyűjthető évente! ☼ha a nyersanyagárak kedvezőek, a PET és az Alu hálózati költség nélkül forog ☼komoly ÁFA-bevétel az államnak ☼munkahelyek létesülnek ☼a közterületek mentesülnek ☼a fogyasztók nem fizetnek a csomagolásért és a szemét eltávolításáért

Budapest, Saru u. 11. Tel/fax: (06) Köszönöm a meghívást és a figyelmet!