Projekciós torzítás empírikus vizsgálata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

Események formális leírása, műveletek
II. Fejezet A testek mozgása
I. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
A Szerelmes. A Tények  Azonban, ha ezt el is fogadjuk,akkor minden nő és férfi egyforma lenne, akkor meg mi értelme lenne a párkeresésnek?
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Műveletek logaritmussal
A többszörös összehasonlítás gondolatmenete. Több mint két statisztikai döntés egy vizsgálatban? Mi történik az elsõ fajú hibával, ha két teljesen független.
Matematika a közgazdaságtanban
A fejlesztés hatása a szervezetre
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Új klasszikus makroökonómia
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Kertész András Rákosi Csilla Debrecen, november 28.
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
AZ EMBERI MEMORIA.
III. előadás.
A lehetséges énképek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Miért hozzuk a döntést, mi a cél?
Stratégiai kontrolling az egészségügyben
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Intertemporális döntések magatartásgazdaságtani modellje
Intertemporális döntések empírikus vizsgálata Neszveda Gábor BCE KTK Dezső Linda SZTE GTK BCE, Behavioral Economics Workshop
Dinamikai rendszerek kaotikus viselkedése
A Stratégia értékelése, visszacsatolása
Tanuló szervezet.
5.Szeminárium – Cash-flow Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.
Végrehajtási, nyomon követési fázis Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
PEDAGÓGIAI KUTATÁS BARTHA ( ZSEBENYI) KLEMENTINA TEMPFLI (MARTIN) GABRIELLA II. éves hallgatók- távoktatás.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
VÉGES AUTOMATA ALAPÚ TERVEZÉSI MODELL
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.

Diszkrét változók vizsgálata
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Korreferátum Herczeg Bálint: Az iskolák közötti különbségek mértékének mélyebb vizsgálata Horn Dániel Tudományos munkatárs Hétfa műhely, Budapest, 2014.
I. előadás.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Egy fenomenológus a kognitív személyiségpszichológia előfutáraként
Kutatásmódszertani dilemmák
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
A felmérés időpontja: május 28.. MÉRT TERÜLETEK:  matematikai eszköztudás  szövegértési képességek  háttérkérdőív kitöltése (szülők, tanulók)
Előrejelzés Összeállította: Sójáné Dux Ágnes. Előrejelzés Az időbeli folyamatok elemzésének segítségével lehetőség nyílik a korábban láthatatlan trendek.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
Tanulásszervezés By the PINK csoport.
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Kompetenciamérés eredményei évfolyam 2013
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Előadás másolata:

Projekciós torzítás empírikus vizsgálata Szászi Barnabás, BA hallgató BCE Alkalmazott közgazdaságtan PPKE Pszichológia szak Közös munka Dezső Lindával, SZTE-PhD Gazdaságpszichológai Doktori Iskola

Vázlat Mi a projection bias (PB), azaz a projekciós torzítás? Mindennapokban Vizsgálatokban PB közgazdasági modellje Feltételezett pszichológiai háttérmechanizmus Kutatási kérdés és hipotézisek Módszertan és eljárás Eredmények Nyitott kérdések és a hátralévő lépések

Mi a PB? Mindennapokban. Az emberek túlbecsülik azt, hogy jövőbeli preferenciájuk mennyiben lesz hasonló a aktuális preferenciájukhoz. Miközben a preferenciáik változásának irányát eltalálják, pontatlanul jósolják meg ízlésük változásának mértékét. Nyári vakáció tervezése Bevásárlás éhesen Házasság Depresszió – lehangolt állapotban a jövőt is sötétebbnek látjuk Élethelyzet megváltozása – nem is sejtjük, milyen jól tudunk alkalmazkodni

Mi a PB? Kísérleti/Vizsgálati eredmények. 1. Kahneman et al1.: Joghurt, jégkrém, és zene szeretésének aktuális, másnapi és utolsó napi értékelését vetették össze a jóslatokkal. 2. Read et al2.: Jóllakott és éhes állapotban egészséges/nem egészséges snack választása. Később/ Most Éhes Jóllakott 78 42 56 26 3. Ubel et al3.: Veseátültetés hatásának előrejelzése az életszínvonalra. 1Kahneman et al J BEHAV DECIS MAKING 1992, 2Read et al OHDB 1998, 3Ubel et al WP 2003

jövőre vonatkozó előre jelzett hasznossága: ũ (c,s|s’) Mi a PB? Formálisan A fogyasztó egy T -periódusra vonatkozó hasznossága: u (ct ,st) (t a periódus, ct a periódusbeli fogyasztás, st az ízlést paraméterező állapot) Tekintsük a fogyasztót, aki a jelenlegi állapotából kiindulva a későbbi állapotának hasznosságát kívánja előre jelezni: jelenlegi hasznossága: u(c,s’), ahol s’ – a jelenlegi állapot (ízlés) jövőre vonatkozó előre jelzett hasznossága: ũ (c,s|s’) jövőbeli tényleges hasznossága: u(c,s) Ha pontosan becsül, akkor u(c,s) = ũ (c,s|s’) Egyébként : ũ (c,s|s’) valahol u(c,s) és u(c,s’) között van

Definíció: ũ (c,s|s’) = (1-α) u(c,s) + α u (c,s’), ahol α Є[0,1] Mi a PB? Formálisan Definíció: ũ (c,s|s’) = (1-α) u(c,s) + α u (c,s’), ahol α Є[0,1] Ha α = 0, akkor ũ (c,s|s’) = u (c,s), nincs PB, azaz pontos a becslés. Az aktuális állapot nem befolyásolja a becslést. Ha α = 1, akkor ũ (c,s|s’) = u (c,s’), tökéletes PB, azaz a fogyasztó a becsült hasznosságot a jelenlegi hasznosságával azonosnak véli. Úgy véli, hogy nem lesz változás az ízlésében. Ha α>0, akkor van PB. Minél nagyobb az α, annál nagyobb a PB. Azokra az esetekre alkalmas a PB formula, ahol a személy alulbecsüli ízlésének változását. A PB miatt a fogyasztó letér a korábban optimalizált fogyasztási pályáról, ami inkonzisztenciához vezet.

Mikortól vagyunk képesek meta-kognícióra? Pszichológiai háttérmechanizmus - kitekintés Mikortól vagyunk képesek meta-kognícióra? Azaz képesnek lenni arra, hogy gondolataink tartalmát monitorozzuk. Absztrakt műveleti gondolkodás fejlődése piageti szakaszai munkamemória fejlődése Emlékezet fejlődésével javul (nő a terjedelem, új stratégiák) Tartalom specifikusság

A PB empirikus vizsgálata. Kutatási kérdések: Kutatási kérdés és hipotézisek Alapvető cél: A PB empirikus vizsgálata. Kutatási kérdések: Életkoronként változik-e a PB mértéke? Mi az összefüggés az izgulás és az izgulás hatásának bejóslásában? Hipotézisek: Minden korcsoportban jelen van a PB. PB eltérő mintázatú kicsiknél és nagyoknál. A személyek képesek érzelmeik változásának irányát pontosan bejósolni, de a pontos mértéket nem.

Módszertan Évfolyamonként (2.,4.,8.,10.,12.,) két osztály összehasonlítása, Between-Subject N=112 N=167 REGGEL Aktuális rezervációs ár(0): A dolgozat reggelén a dolgozat elhalasztásáért fölajánlott tanulás mennyisége percben. Aktuális izgulás(0): Mennyire izgul a dolgozat miatt? Előrejelzett rezervációs ár: Közvetlenül a dolgozat előtt mennyi tanulást leszel hajlandó felajánlani a dolgozat elhalasztásáért? Előrejelzett izgulás DOLGOZAT ELŐTT Aktuális rezervációs ár (1): Közvetlenül a dolgozat előtt a dolgozat elhalasztásáért fölajánlott tanulás mennyisége percben. Aktuális izgulás(1) Mennyire izgul a dolgozat miatt?

Eredmények Rezervációs árak szignifikánsan megnőnek az esemény előtt, jóllehet ezt nem voltak képesek előre jelezni. RA_0 = RA_0_A < RA_1 (p=0,03) Az izgulás tekintetében azonban képesek előrejelezni azt, hogy a dolgozat előtt jobban fognak izgulni mint reggel. IZG_0 < IZG_0_A = IZG_1 (p=0,04) (RA_0_A-R_0) és (IZG_0 – IZG_0_A) nem korrelálnak. Nem izgulóknál nincs PB, míg az izgulóknál van. Kicsik és nagyok PB mintázata különbözik. IZG_0 – Reggeli izgulás IZG_0_A – Reggeli anticipál izg. IZG_1 – közvetlenül a dolgozat előtt. izg. RA_0 – Reggeli rezervációs ár RA_0_A – Reggeli előrejelzett rezerv. ár RA_1 – Közvetlenül a dolgozat előtti rezerv. ár

Nagyok (4.,8.,10., és 12. osztályok) PB-e:

Kicsik (2.-os osztály) PB-je:

Lehetséges empirikus vizsgálat a PB –re. Értelmezések és implikációk Lehetséges empirikus vizsgálat a PB –re. PB minden korcsoportban jelen van - alternatív magyarázatok. Aki nem izgul képes előre jelezni a későbbi időpontra vonatkozó hasznosságát Közgazdaságtani és üzleti implikációk: - érzések generálása a fogyasztókban - alul és túlvásárlás - termékkapcsolások - szabályozások

Hogyan lehet közgazdasági adatokban megtalálni és azonosítani a PB-t? Nyitott kérdések Hogyan lehet közgazdasági adatokban megtalálni és azonosítani a PB-t? Megszüntethető-e a PB? Mennyire vannak az emberek a PB-nek tudatában? KÖVETKEZ LÉPES: Pontosítani, hogy mi a háttere a PB-beli különbségnek a korcsoportok között.

Kérdések Köszönöm a figyelmet!