A növények táplálkozása
A növények tápanyagai: Nitrogén - vegetatív fejlődés fehérjeképzés Foszfor - virágzás, magképzés Kálium - szénhidrát képzés Egyéb elemek: S, Ca, Mg, Fe, B, Mn, Zn, Cu, Mo, Na, I,
Liebig – féle minimumtörvény: A tápanyagfelvétel mindig a legkevésbé rendelkezésre álló tápanyag mennyiségéhez igazodik
Anyagfelvétel módjai: Felületi megkötés (passzív) Ionelnyelés (aktív) Iontovábbítás (molekulákhoz kötötten)
Fotoszintézis 6CO2 + 6H2O + napfény = C6H12O6 + 6O2 Jelentősége: -Szerves anyag (szénhidrát) előállítása -Oxigén termelés
Fényszakasz Sötét szakasz Fényenergia megkötése Szén-dioxid redukciója vízbontás Sötét szakasz Szén-dioxid redukciója Szőlőcukor képzés Keményítő képzés
Eltérő táplálkozású növények: Kemoszintézis - alacsonyabb rendűeknél nitrifikáció, denitrifikáció Szaprofitizmus - algák között előfordul körtike Parazitizmus - aranka, szádorgó (vajfű) félélősködő:fagyöngy
Szimbiózis - algák, rizóbium Rovaremésztés – harmatfű, kancsóka