A HUNYADI LÁSZLÓ OPERA FODOR ANDRÁS 10.GB.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Advertisements

Erkel Ferenc, Operaház, Bánk Bán
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
A Bánk bán történelmi háttere
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Arany János Mátyás anyja
A magyarok vérzivataros századaiból…
A Zsidók egyik szent könyve a
A HABSBURG-MAGYAR ELLENTÉTEK KIÚJULÁSA
Zrínyi Miklós Életrajz-életmű.
A HUNYADIAK KORA.
Mátyás király, az igazságos
Hunyadi Mátyás.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
MAGYARORSZÁG VÁLSÁGA (XI. század).
Készítette: Sipos Yvette Vl.B. osztály
A magyarok vérzivataros századaiból…
Zrínyi Miklós életműve
Dávid király 11/B.
Katona József: Bánk bán
Hunyadi János Született
Mátyás Anyja Arany János
Arany János Mátyás anyja készítette: Bozóki Balázs
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Serege Krisztina: Corvin János
Rajna Zoltán: Mátyás ifjúkora
Siha Szilvia: Vitéz János
Szabó Renáta–Újj Alexandra:
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Apokalipszis 12/C.
A Bánk bán operaváltozata
Készítette: Németh Katalin…
Készítette: Németh Katalin …
Árpád-házi Szent Erzsébet
Tk 4- Herber, Martos, Moss, Tisza Történelem 4
Készítette: Podolyák Tímea
I. Mátyás ( ) „az igazságos”
Vincent van Gogh ( ).
Megszentelt Élet Éve Francesco a meglepetések embere: akit Jánosnak kereszteltek – de Ferencnek hívtak a nagyravágyó ifjú - aki soha nem.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
TÁMOP F-14/1/KONV b. Pályaorientációs szolgáltatások alprogram Projektzáró rendezvény, Görög Márta.
Törökök Magyarországon
Ismertesse Hunyadi János törökellenes harcait, főbb hadjáratait! Mutassa be Mátyás külpolitikáját, hadjáratait! Válaszában térjen ki az alábbiakra:  A.
A királyi hatalom meggyengülése A Jagelló-család.
Hunyadi Mátyás uralkodói portréja február 23. Kolozsváron született. Lovagi nevelést kapott – tanítója Vitéz János váradi püspök. Humanista szellemben.
Arany János Élete és munkássága.
Mátyás a nagyhatalmú király
HUNYADI JÁNOS Hunyadi Mátyás apja Hunyadi János, eredeti neve Szibinyáni Jánk, egy havasalföldi nemes család sarja volt. Birtokait, és ezzel a Hunyadi.
A várháborúk Magyarországon ( )
Készítette: Banyó Enikő
Budapest Programajánló
Fény Királya Ő, fenségbe öltözött. Örüljön a Föld!
Kinizsi pál 1431?-1494.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
JANUÁR 22..
Urunk megkeresztelkedése
NAGYVÁRAD.
Kezem felemelem, úgy várok Rád, Neved vigasz nekem, úgy várok Rád.
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
I. Mátyás ( ) „az igazságos”
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
Előd (Ügyek) és Emese fia
Szilágyi mihály ?.
Mátyás király, az igazságos
Hunyadi Mátyás élete és kora
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Kolozsvár.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

A HUNYADI LÁSZLÓ OPERA FODOR ANDRÁS 10.GB

KI IS VOLT HUNYADI LÁSZLÓ? 1431-ben született Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet gyermekeként. Apjával sokat volt fiatalabb korában hadjáratokon. Horvát bán is volt. Apja halála után nem mondott le Nándorfehérvárról és egyéb területekről sem , ezért a Cillei családdal került konfliktusbaCillei Ulrik meggyilkolása. V. László elárulja őt és ezért Budán a Szent György téren kivégzik 1457.március 16-án.

AZ OPERA KELETKEZÉSTÖRTÉNETE A mű első bemutatója: 1844. január 27-én volt. Szerzője: Erkel Ferenc (1810-1893) Történik: 1456–1457-ben, Nándorfehérváron, Temesváron és Budán Játékidő: 153 perc Amikor Anne de la Grange francia énekesnő 1850-ben a műben Szilágyi Erzsébetet játszotta ,Erkel hozzá írta a palotást az eddigiekhez. Majd 1935-ben Oláh Gusztáv és Nádasdy Kálmán gondozta át a szövegét , mivel az már túl régies , nehezen érthető volt. 1984-ben a zenei anyagát Németh Amadé a szövegét pedig Fodor Ákos dolgozta át  ezt a változatot adják elő napjajinkban is.

AZ OPERA SZEREPLŐI V. László Szilágyi Erzsébet Hunyadi László Hunyadi Mátyás Cillei Ulrik Gara Miklós Gara Mária Szilágyi Mihály Rozgonyi

AZ OPERA TÖRTÉNETE I.felvonás: Nándorfehérvár, a király megérkezik a végvárba. A Hunyadiak megtudják Cillei összeesküvését. Cilleit megölik. II.felvonás: Temesváron V.László ígéretet tesz a nép és a Hunyadiak hívei előtt hogy Lászlót és Mátyást nem fogja megölni. Gara Miklós lánya Gara Mária kezéért cerébe azt kéri a királytól hogy végeztesse ki a Hunyadi testvéreket.

AZ OPERA TÖRTÉNETE 2 III.felvonás: Gara Miklós lánya Gara Mária kezéért cerébe azt kéri a királytól ,hogy végeztesse ki a Hunyadi testvéreket, a király hezitál de végül bele megy az alkuba. Gara Mária eközben Hunyadi László jegyese ,Lászlót az esküvőről rángatják el felség árulás vádjával. Lászlót és a testvérét börtönbe zárják , Mária könyörög apjának és a királynak még megvesztegetéssel a börtönbe is bejut Lászlóhoz de ez már semmin sem változtat. Lászlót kivégzik (három csapás de a feje nem esik le végül négyegyére igen) Mátyást Prágába viszik börtönbe.

HÍRES ÁRIÁK, KÓRUSMŰVEK Van végre néhány nyugodt pillanat – László áriája (első felvonás) Meghalt a cselszövő – az első felvonás fináléja Szép reménysugár – Erzsébet áriája (ún. La Grange-ária, második felvonás) Mily boldogság, hogy mellettem vagy – László és Mária kettőse (második felvonás) Ah, szememben mámor s öröm ragyog – Mária áriája (harmadik felvonás) Palotás – balett jelenet (harmadik felvonás) Áldjon meg Isten, hős bajnokom - Mária és László búcsúkettőse (harmadik felvonás)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! 