Amerika éghajlata.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Advertisements

Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
A légnyomás és a szél.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
Nagy földi légkörzés.
A Föld élővilága 1.) Trópusi esőerdők
A száraz kontinentális terület
Az általános földi légkörzés
III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben A nagy földi légkörzés.
Monszun szélrendszerek és tengeráramlások
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
A mérsékelt övezet (folytatás).
A mérsékelt övezet 1..
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
Az általános légkörzés
A tundrától a trópusokig
AUSZTRÁLIA.
4.a. EURÓPA – VÍZHÁLÓZAT -sűrű és egyenlőtlen eloszlású
A folyók földrajza.
Légnyomás, szél, időjárási frontok, ciklonok, anticiklonok
Függőleges övezetesség
Időszakosan változó és helyi szelek
Trópusok időjárását meghatározó folyamatok
A népesség térbeli eloszlása
A világ szubtrópusi monszun területei
FÖLDRÉSZEK.
Hegyvidéki (függőleges) övezetesség
MONSZUNOK.
Az Adriai-tenger szele
Készítette: Veréb Katalin III. meteorológus
Ausztrália Boros Bálint VI..
Benkovics László, február 2013
Ciklonok, anticiklonok
A légkör földrajza A légnyomás és a szél.
A monszun szélrendszer
Éghajlattan összefoglalása
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Nagy földi légkörzés.
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
Szubtrópusok: kemény- és babérlombú erdők
Füves puszták.
A földrajzi övezetesség
Légnyomás, szél, ciklonok, anticiklonok
A tengervíz mozgásai.
Francia Köztársaság.
Amerika éghajlata.
Mi az éghajlat? A Föld fontos éghajlatai. Klíma… Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző.
Valódi mérsékelt öv. Általános jellemzők Széles sávban húzódik óceántól óceánig A nyugati szél határozza meg. Fontos az óceánoktól való távolság 4 évszak.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Amerika éghajlata.
Mérsékelt övezet Nincs merőleges delelés Minden nap felkel/lenyugszik a Nap Nyugati szél uralma 4 évszak Felosztás: 1. Meleg mérsékelt öv – 15-20C évi.
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Észak- és Közép-Amerika éghajlata
25. ÉGHAJLAT.
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Ázsia természetföldrajzi képe
A monszun szélrendszerek A légszennyezés
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
8. HEGYVIDÉKI ÖVEZET ÉGHAJLATA.
Forró övezet Földrajz VII. évfolyam.
3. A FÖLD ALAKJA ÉS MOZGÁSAI.
29. A TENGERVÍZ MOZGÁSAI ?.
24. AZ IDŐJÁRÁS.
A földrajzi övezetesség
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

Amerika éghajlata

Valódi éghajlati övek Amerikában

Ellenőrizd a házi feladatot! Rajzold be az uralkodó szeleket! (ÉK, DK passzát, Ny szél, ÉK,DK sarki szelek) Mitől függ a valódi éghajlati övek kialakulása? Földrajzi szélesség, tengerszint feletti magasság Mit mondhatunk? É-Amerika – Mind a három övezet D-Amerika – Forró és mérsékelt övezet

Milyen furcsaságokat fedezünk fel? Hasonlítsd Eurázsiához! É-Amerika Keskeny sávban óceáni éghajlat és attól délre mediterrán A mérsékelt övi és trópusi sivatagok összeérnek Tengerparton sivatag A szárazföldi terület nyugatabbra van a mérsékelten szárazföldinél Ugyanazon a szélességen Európában óceáni terület Amerikában hideg mérsékelt öv

D-Amerika Csak keskeny parti sávban trópusi sivatagi, mediterrán és óceáni terület Tengerparton sivatag van Nincs mérsékelten szárazföldi terület és nincs mérsékelt övi sivatag

Amerika éghajlatát befolyásoló tényezők I. Észak-Amerika 1. A tengerparton azzal párhuzamos hegységek (É-Amerikai-Kordillerák, Appalache) Nyugati szél övében a nyugati oldal csapadékos, a keleti (főn) oldal száraz 2.É-D nyitottság - Az északi hideg akadálytalanul jut el délre (délen fagykárok, hóviharok, hirtelen akár 40 c hőmérséklet esés)

- A déli meleg akadálytalanul jut el északra (hirtelen hóolvadás a Nagy-tavaknál, árvizek) - Hideg és meleg levegő találkozásánál tornádó képződhet (600-1000km/h sebesség, 5-100 méteres törcsér, iszonyú szívóerő) - A Karib-tenger légörvényei – hurrikánok besodródnak a kontinensre széles sávban viharokat, árvizeket okozva (szorgalmi)

3. Tengeráramlások (A nagy földi légkörzés által keltett áramlások a tengerben. Irányukat a kontinensek módosítják. A környezetüknél melegebb vizű, az Egyenlítő felől jövők = meleg tengeráramlások. A környezetüknél hidegebb vizű, az Egyenlítő felé haladók = hideg tengeráramlások. A partot melegitik, ill. lehűtik))

Észak-Amerika tengeráramlásai Hideg: Labrador, Kaliforniai Meleg: Golf, Kuro-shio

II. Dél-Amerika 1. A tengerparton azzal párhuzamos hegység (Andok) Nyugati szél övében a nyugati oldal csapadékos, a keleti (főn) oldal száraz 2. Csak nyugatról zárt 3. Hideg és meleg levegő találkozása nem valósul meg 4. Tengeráramlások. Meleg: Brazil Hideg: Perui (Humbold)

A „furcsaságok” magyarázatát írd a vázlatba! É-Amerika Keskeny sávban óceáni éghajlat és attól délre mediterrán – parti hegységek A mérsékelt övi és trópusi sivatagok összeérnek – hegyek főn oldala + földrajzi szélesség Tengerparton sivatag - Tengeráramlások A szárazföldi terület nyugatabbra van a mérsékelten szárazföldinél – Főn oldal Ugyanazon a szélességen Európában óceáni terület Amerikában hideg mérsékelt öv – Hideg t.áramlás

D-Amerika Csak keskeny parti sávban trópusi sivatagi, mediterrán és óceáni terület - parti hegységek Tengerparton sivatag van - Hideg t.áramlás Nincs mérsékelten szárazföldi terület És nincs mérsékelt övi sivatag A kontinens alakja, déli kiterjedése

Amerika vízrajza Írd be a térképvázlatba a tanult folyókat és tengereket, óceánokat!

Vízgyűjtő terület: Az a terület, ahonnam a folyó az össze felszini és felszín alatti vizet elszállitja Vízválasztó: A vízgyűjtő terület határa. Általában hegységekben fut. Rajzold be a vázlatba az egyes folyók vízgyűjtő területeit! Csoportosítsd a folyókat aszerint, hogy hová torkollanak!

Hf.: Tankönyv érdései (5-5-fő) 1. csoport: Féloldalasan+Tele energiával 2. csoport: Hideglelés 3. csoport: Mississippi 4. csoport: Amazonas 5. csoport: Orinoco, Parana 6. csoport: Kanadai tóvidék, Titicaca Nagy-tavak 3-4 perces beszámoló!