Családpolitika és annak hatása Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Advertisements

Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családpolitikai Főosztály
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
A népességcsökkenés megállítása
Család.
A válság és ami utána következik….
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Népesedési folyamatok
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
A család a globalizált világban
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
Az Európai Unió története
1. A demográfia fogalma, története, tárgykörei és forrásai
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Demográfia és nyugdíjrendszer, Simonovits András MTA KRTK KTI, BME MI, CEU, DE.
EU II..
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Demográfiai helyzetünk és kilátásaink
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
A népességnövekedés tényezői és következményei
A Kormány családpolitikai elképzelései
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Európa regionális földrajza
Családpolitika. Közösség (Tönnies) Közös cél: a közös létezni-akarás igénye a jövőre vonatkozóan is. Összetartó erő: közös nyelv, közös hit (vallás),
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Családi juttatások rendszere Title of the presentation 2.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
A gyermekek napközbeni ellátásának intézményes lehetőségei a társadalmi befogadás és a gyermekszegénység megelőzése érdekében Pécs, december 1.
A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban december 9.
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
Mennyire és miért hiányzik a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása? Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet RECWOWE konferencia | Budapest,
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Kardosné Gyurkó Katalin A család jövője – a nagycsaládosok
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
Demográfiai problémáink megoldási lehetőségei
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Az új családformák hatása a jövő generációra (=) A családformálódás alakulásának irányai, jelei Spéder Zsolt.
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Megbecsülés az idős embereknek
Generációváltás az óvodában?
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Főnix – me Hol élünk? Hogy élünk? Demográfiai kór- és körkép
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

Családpolitika és annak hatása Magyarországon Kapitány Balázs Könyvtárak a családokért konferencia 2019. március 5.

Az előadás felépítése Hosszú távú hazai népesedési trendek Néhány közkedvelt demográfiai tévhit Családpolitikai intézkedések 2010 óta Elvek és célok 2011 – családi adókedvezmény 2014 – gyed extra és társai 2017 – CSOK 2019 – ‚7 pontos’ csomag Szolgálati közlemény: az előadásban elmondottak nem a KSH-NKI hivatalos álláspontja, hanem a szerzőé.

Magyarország népessége 1949 - 2018

A fogyás fő oka egyszerű: a negatív népmozgalmi egyenleg (többen halnak meg, mint ahányan születnek) A nemzetközi vándorlási egyenleg ezen módosít: 1988-ig rontott (disszidálás) 1988-2004 javított (bevándorlási többlet) 2005 óta: rontott a ‚természetes folyamatokon’

A születésszám hullámzása: a Ratkó dédunokák hiánya Az elmúlt évtizedben egy nagy létszámú generáció volt gyermekvállalási korban. Most a jóval kisebb (80-as években született) generáció következik  még ha nő is a gyermekvállalási kedv, csökken a gyerekszám. „ Ratkó gyerekek „ „Ratkó unokák„ „Ratkó dédunokák”

A születésszám csökkenése és a népesség fogyása nem csak mennyiségi változás, hanem ‚minőségi’ is Átalakulnak a családok: - sokkal később (idősebb életkorban) vállaljuk a kevesebb gyermeket - nő a gyermektelenek és az egygyermekesek aránya  új életformák terjedése - elterjedt az élettársi kapcsolat, a gyermekek csaknem fele házasságok kívül születik - csökken a nagycsaládok, többgenerációs családok súlya, de bonyolódnak a családi viszonyok (‚mozaik családok’ stb.) - a gyermekkor intézményesítése után az idősek intézményes idősellátása is normává vagy legalábbis normálissá válik Átalakulnak a közösségek: - elnéptelenedő települések, - népességvesztő kisrégiók, megyék  a gazdasági növekedés gátja - az idősek aránya folyamatosan nő és ez átalakítja a társadalmat, de átalakítja az időskorról alkotott önképünket is - egyfajta versengés alakul ki a fiatal családokért

Öt közkedvelt demográfiai tévhit

I. Az alacsony gyermekvállalási kedv a „fejlett Nyugat” /”fehér ember” / kereszténység stb. problémája Ez a megállapítás annyira leegyszerűsítő, hogy már nem is igaz: A világon a legalacsonyabb a gyermekvállalási kedv jelenleg Délkelet Ázsiában (Japán, Tajvan, Dél-Korea, Szingapúr, Kína tengerparti nagyvárosai. ) A fejlődő világban nagyon sok országban igen gyors termékenységcsökkenés zajlott le az elmúlt bő évtizedben: Írország = Irán; Izland = Törökország ; Új-Zéland = Líbia ; Franciaország = Szaúd-Arábia Finnország = Brazília ; Dánia = Libanon Magyarország = Albánia Lengyelország = Bosznia-Hercegovina Az igazi termékenységi határvonalak nem a vallások között, hanem a vallásokon belül húzódnak: a teljes termékenységi arányszám a világon 2,4 körül volt (2015); ekkor a muzulmánok körében ez az érték 2,9, a keresztényeknél 2,6, a hinduk és zsidók esetében 2,3, míg a buddhisták körében 1,6.

II. Egész Európa egységesen fogy / ‚bajban van’ / stb. Luxemburg Ciprus Málta Írország Jellemző, pl. Csehország Szlovénia Szlovákia is. Bulgária, Észtország, Horvátország Lettország, Litvánia, Románia

III. Ha van is az egyes európai államokban (még) népességnövekedés az a bevándorlás miatt van

IV. A fenntartható népesség mégis csak a termékenységen múlik, hiszen a halandóság javításával csak ideiglenes hatás érhető el Spanyolorsz. Olaszorsz. Észtország Magyarország, Litvánia Bulgária Románia

V. A termékenységcsökkenési trend ereje olyan nagy, hogy azt úgyis reménytelen megpróbálni befolyásolni

Magyarországi népesedéspolitika 2010 - Néhány alapelv meglehetősen stabil: A népesedési helyzet javítása fontos, kiemelt társadalmi / politikai cél, komoly anyagi források is jutnak erre. A demográfiai kihívást nem a magyar kultúrkörön kívüli bevándorlással kell megoldani. (Magyarországon ez evidencia, de más országokban nem.) A halandósági helyzet, az egészségügyi állapot javítása kevésbe hangsúlyos. A kormányzati cél elsősorban a hazai termékenység növelése. A cél úgy növelni a gyermekvállalási kedvet, hogy eközben ne nőjek a társadalmi rétegek között termékenységi különbségek, sőt elsősorban a dolgozó középosztály gyermekvállalási kedvének felzárkóztatása preferált.

Magyarországi népesedéspolitika 2010 - Néhány ponton viszont teljes a bizonytalanság: Határon túlról illetve diaszpórából történő „bevándoroltatás” mint demográfiai eszköz kérdése A kivándorlás csökkentésének / visszavándorlás növelésének kérdése („természetes jelenség hogy szerencsét próbálnak” „elháríthatatlan nemzeti katasztrófa” „Gyere Haza Fiatal” stb.) Milyen női szerepek mellett valósítható meg a termékenység növelése (család és munka összeegyezetése – bölcsi program, gyed extra VS főállású anyaság, hagyományos nagycsaládok ) Mennyire cél egyben a házasságok / házasságban élők arányának növelése? (És ha cél, öncél-e vagy csupán eszköz-e a termékenység növekedés eléréséhez?)

Magyarországi népesedéspolitika 2010 - Néhány példa a bizonytalanságra: 2011: a gyesen lévő anyák munkavállalásának korlátozása 2014: egy éves kortól anyasági ellátások mellett korlátozás nélkül lehet munkát vállalni 2018: fél éves kortól szabad a munkavállalás 2011: bevezetésre kerül a bölcsődei térítési díj 2015-től: bölcsődei fejlesztési programok A családi pótlék szabályozás a házasokat egyértelműen negatívan érintő kitételek változatlanul megmaradtak, 2014-től az élettársi kapcsolat családjogi funkciót nyert (ld. a ptk. „az élettársi kapcsolat családjogi hatásairól” szóló része.), ugyanakkor most egyes intézkedésekben a házasság előtérbe kerül / feltételként jelenik meg

A gyermekvállalási kedv növelését célzó főbb „csomagok” 2019/20 Családvédelmi Akció 2011: családi adókedvezmény

Fontosabb megvalósított családtámogatási intézkedések (2010- …) 2010-13 Családi pótlék befagyasztása, növelése helyett összességében bőkezűbb családi „adókedvezmény” bevezetése A családi adókedvezmény vissza/bevezetése országos szinten bár hatott, de – a politika által várt - átütő termékenységi hatással nem járt. Más országokban is így volt Nagyon szűk volt a ténylegesen célzott csoport Kétgyermekes párok Gyermekválási korban További gyermeket terveznek Jól keresnek

Fontosabb megvalósított családtámogatási intézkedések (2014-5) 2015: meglehetősen összetett csomag Gyed-extra: anyák a gyermek egy (később fél) éves kora után anyagi veszteség nélkül vállalhatnak munkát Testvér gyes/gyed – nem kell kivárni a három évet a testvérek között Diplomás GYED – egyetemi tanulmányok is GYED-alapot képeznek Családi adókedvezmény járulékokból való leírhatósága (‚lentebb’ is lehet profitálni a családi adókedvezmény rendszerből) A kétgyermekesek családi adókedvezményének fokozatos kiterjesztése (20 000 / hó  40 ezer / hó ) Sok egyéb apróbb intézkedés Összességében vállalható anyagi költségvetési terhek (kb. harmada max. fele a családi adókedvezmény bevezetésének)  a termékenység növekedő trendjét képes volt fenntartani és azt az EU átlag környékére felhozni

Fontosabb megvalósított családtámogatási intézkedések (2016) 2016: CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) (a jelenlegihez hasonló formában) történő bevezetése Három (akár a jövőre bevállalt) gyermek esetén új lakás vásárlásához 10 millió forint támogatás (+10 millió kedvezményes hitel) Kevesebb gyerek / használt lakás esetén lényegesen alacsonyabb támogatások (egy gyermek esetén új lakáshoz pl. 600 ezer forint) Meglehetősen bürokratikus, ez ingatlanok árnövekedése sok esetben ‚elvitte’ a támogatást Kérdéses, hogy egyáltalán demográfiai csomag-e vagy demográfiai köntösbe csomagolt gazdaságélénkítő intézkedés. Gazdaságélénkítésnek feltehetően hatékony volt, és feltehetően javította és javítani fogja a kisgyermeket nevelők lakhatási viszonyait is, De népesedési hatása (ha egyáltalán volt) nagyon kicsi volt. (Jellemzően már megszületett gyerekekre veszik igénybe, a tervezett gyerekek jelentős része úgyis megszületett volna, a többinek még van ideje… -10 év)

2019: 7 pontos családvédelmi akcióterv Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 18 és 40 év közötti nő, aki első házasságában él és 3 éven belül gyermeket szül, 10 millió forint kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsönben részesülhet, ami 3 gyerekkel „leírható” A CSOK-hoz járó kedvezményes hitel összegének növelése. (+1 „Falusi CSOK”: egyes településeken 3 gyermekkel bővítésre/korszerűsítésre is megkapható a 10 millió) Jelzáloghitel elengedés (bővítése): 2. gyerek: 1 millió, 3. gyerek: 4 millió A négy vagy többgyermekes anyák mentesülnek a személyi jövedelemadó befizetése alól. (Jobban hangzik, mint amennyire fontos.) Bevezetik a nagyszülői gyedet:ha a szülők úgy döntenek, átadhatják a gyed-jogosultságot a nagyszülőnek. Ez aktív, tehát nem nyugdíjas nagyszülőkre vonatkozik. (Fontos, hogy a gyed extra erre az esetre nem terjed ki, azaz a nagyszülő nem dolgozhat a gyed mellett, hanem aktívan részt kell vennie a gyermek nevelésében.) 2022-re 20 ezer fővel 70 ezer főre nő a bölcsődei férőhelyek száma Nagycsaládosok autóvásárlási programja

2016: 7 pontos családvédelmi akcióterv értékelése Még a részletszabályok nem ismertek – márpedig ezeken sok múlik… Ami már látszik: - összetett, jól kitalált, sokfelé célzó csomag, jellemzően valós igényeket próbál kielégíteni - elég költséges (tartósan évi 300 mrd) - társadalmilag ‚lefelé’ meglehetősen szelektív (munkaviszonyhoz, házassághoz, pozitív BÁR listához stb. kötött: „annak ad, akinek már van”…), ugyanakkor felső ‚sapka’ nincs rajta  várható termékenységi hatás, de a népességfogyást nem fogja megállítani Ugyanakkor: - továbbra is pénzközpontú (a gyermekvállalási döntéseknél a pénz fontos, de ez csak az egyik tényezők közül: egészségügy, családbarát munkahely … ) - kérdéses, hogy mennyire lesz áttekinthető (a hazai családtámogatási rendszer nem csak ez egyik legbőkezűbb, de ez egyik legösszetettebb is.) - jogosnak tűnik a költséghatékonyság kérdése (bizonyos pontokon pazarló…)

Ami a fenti elveknek megfelelne, és (elsősorban) nem pénzkérdés lenne: 1- Az igénybevevők és főként a potenciális igénybevevők számára is átlátható családtámogatási rendszer megteremtése 2- tényleges munkajogi védelem biztosítása a munkapiacra visszatérő kismamák számára 3- a tömeges kivándorláshoz (és a „kettős állampolgársághoz”) történő adaptáció a szabályozás szintjén – a határon túl élő magyar állampolgárságú gyermekek is a magyar állam gyermekei  ez nem elsősorban a támogatási rendszer kiterjesztését jelenti, inkább tiszta, befogadó és áttekinthető szabályozást, amely megkönnyíti a hazatérést 4- az édesapák nagyobb mértékű bevonása a kisgyermekek nevelésébe  nemzetközi tapasztalatok szerint egyértelműen növeli a többedik gyermek vállalását

Kapitány Balázs kapitany@demografia.hu