2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

Hipotézisvizsgálat az adatforrás működési “mechanizmusát” egy véletlen eloszlás jellemzi az adatok ismeretében megfogalmazódnak bizonyos hipotézisek erre.
Füst György III. Belklinika
Kvantitatív Módszerek
Kvantitatív módszerek
Gazdasági informatika
Statisztika feladatok Informatikai Tudományok Doktori Iskola.
Földrajzi összefüggések elemzése
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
Összefüggés vizsgálatok
Mérési pontosság (hőmérő)
Becsléselméleti ismétlés
Összefüggés vizsgálatok x átlag y átlag Y’ = a + bx.
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Statisztika II. IX. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Regresszió és korreláció
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Statisztika II. II. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Statisztika II. V. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
III. előadás.
Lineáris korreláció és lineáris regresszió. A probléma felvetése y = 1,138x + 80,778r = 0,8962.
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Valószínűségszámítás és statisztika előadások Gépész-Villamosmérnök szak BSc MANB030, MALB030 Bevezető.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Varianciaanalízis 12. gyakorlat.
SPSS többváltozós (lineáris) regresszió (4. fejezet)
SPSS többváltozós regresszió
Kovarianciaanalízis Tételezzük fel, hogy a kvalitatív tényező(k) hatásának azonosítása után megmaradó szóródás egy részének eredete ismert, és nem lehet,
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Kvantitatív módszerek
Regresszióanalízis Lineáris regresszió REGRESSZIÓ.
A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
Egytényezős variancia-analízis
STATISZTIKA II. 7. Előadás
Matematikai statisztika Készítették: Miskoltzy Judit Sántha Szabina Szabó Brigitta Tóth Szabolcs Török Tamás Marketing Msc I. évf., I. félév, levelező.
Matematikai statisztika Készítették: Miskoltzy Judit Sántha Szabina Szabó Brigitta Tóth Szabolcs Török Tamás Marketing Msc I. évf., I. félév, levelező.
Kvantitatív Módszerek
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
Gazdaságstatisztika 19. előadás Hipotézisvizsgálatok
Többváltozós adatelemzés
Következtető statisztika 9.
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Alapsokaság (populáció)
Lineáris regresszió.
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
Hipotézisvizsgálat v az adatforrás működési “mechanizmusát” egy véletlen eloszlás jellemzi v az adatok ismeretében megfogalmazódnak bizonyos hipotézisek.
Petrovics Petra Doktorandusz
Bevezetés a Korreláció & Regressziószámításba
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
Korreláció-számítás.
A számítógépes elemzés alapjai
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Gazdaságstatisztika Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
A számítógépes elemzés alapjai
Korreláció, regresszió
Lineáris regressziós modellek
II. előadás.
I. Előadás bgk. uni-obuda
III. zárthelyi dolgozat konzultáció
III. előadás.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
5. Kalibráció, függvényillesztés
Statisztika segédlet a Statistica programhoz Új verzióknál érdemes a View menüsor alatt a Classic menu-s verziót választani – ehhez készült a segédlet.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
3. Varianciaanalízis (ANOVA)
Előadás másolata:

2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása a két változó között. Pl. regressziós egyenes egyenlete.

Korreláció Szórási diagram: két változó közötti kapcsolat grafikai megjelenítése erős pozitív gyenge negatív nincs korreláció

Kovariancia: két változó együtt mozgása Korrelációs együttható: két változó kapcsolata erősségének a mérőszáma (Pearson-féle korrelációs együttható)

A korrelációs együttható megmutatja a két változó kapcsolatának a jellegét r =+1 tökéletes pozitív korreláció +1 >r > 0 pozitív kapcsolat r = 0 nincs kapcsolat 0 > r > -1 negatív kapcsolat r = -1 tökéletes negatív korreláció

Szórási diagram a kézszorítás, illetve a kar erősségének összefüggéséről, r = 0.63

A korreláció szignifikancia vizsgálata Nullhipotézis: H0: r = 0 ellenhipotézis: H1: r ≠ 0 r: a sokaság korrelációs együtthatója Ha igaz a nullhipotézis, a következő statisztika t-eloszlású n-2 szabadsági fokkal:

2-1 példa. A dohányzás és az élettartam kapcsolatát vizsgálták 2-1 példa. A dohányzás és az élettartam kapcsolatát vizsgálták. 15, 50-nél idősebb ember esetén követték az átlag napi cigarettaszámot, ill. az életkort. Levonhatjuk-e azt a következtetést, hogy az életkor független a dohányzástól? H0: r = 0 2.16 < 3.67 így a nullhipotézist elutasítjuk, a dohányzás és az élettartam között korreláció van, a dohányzás csökkenti az élettartamot..

Regresszió A vegyészmérnöki gyakorlatban a regresszióanalízis széleskörűen használt módszer az adatok kapcsolatának meghatározására. Például egy reaktor esetén regressziós módszerekkel meghatározhatunk egy egyenletet, amely kifejezi, hogyan függ a termék kihozatala a bemenő koncentrációtól, hőmérséklettől, nyomástól és a tartózkodási időtől. Ha nem ismerjük az egyes változók közötti elméleti összefüggést, akkor feltételezünk egy függvényt, és azt illesztjük a mérési adatokra. Gyakran lineáris összefüggést feltételezünk.

Lineáris regresszió (egyenes illesztése) x: független változó Y : valós (elméleti vagy várható) értéke a függő változónak Y függvénye x-nek, p.l. lineáris regresszió esetén: Y(x): feltételezett összefüggés b0, b1 paraméterekkel y: a függő változó mért értéke e : mérési hiba becslés Y(x)-re

A feladat az, hogy egy minta alapján meghatározzuk a b0 és b1 becslést az ismeretlen b0 és b1 paraméterekre. Leggyakoribb megoldás: legkisebb négyzetek módszere (method of least squares). A mért adatok és a becslés közötti eltérések négyzetösszegét (hiba, maradék vagy reziduális négyzetösszeg) minimalizálja.

A minimum meghatározásához a megfelelő parciális deriváltakat egyenlővé tesszük 0-val:

Ezeknek az ún. normál egyenleteknek a megoldása: A b1 együttható a következő alakban is kifejezhető:

SST = SSE + SSR Négyzetösszegek SST : teljes négyzetösszeg SSE : hiba vagy reziduális négyzetösszeg SSR : regressziós négyzetösszeg

SST = SSE + SSR Determinációs együttható A determinációs együttható, R2, a függő változó változásának azon aránya, amely magyarázható a független változó változásával.

2-2. példa. Illesszen egyenest az alábbi mérési adatokra.

Regressziós statisztika Excel megoldás ÖSSZESÍTŐ TÁBLA Regressziós statisztika r értéke 0.950616043 r-négyzet 0.903670862 Korrigált r-négyzet 0.879588577 Standard hiba 0.621355269 Megfigyelések 6 VARIANCIAANALÍZIS   df SS MS F F szignifikanciája Regresszió 1 14.48747052 14.4875 37.52 0.003597945 Maradék 4 1.544329481 0.38608 Összesen 5 16.0318 Koefficiensek t érték p-érték Alsó 95% Felső 95% Tengelymetszet 0.051957547 0.504033217 0.10308 0.923 -1.347463012 1.45138 X változó 1 32.01650943 5.22658099 6.12571 0.004 17.50519423 46.5278 sr: reziduális szórás Az F-próba segítségével megállapítható, hogy a független és a függő változók között megfigyelt kapcsolat véletlenszerű-e. Konfidencia intervallum b0-ra és b1-re. Próba, hogy zéró-e a tengelymetszet (b0). Próba, hogy zéró-e a meredekség (b1).

Mérések sorrendje