Digitális hangtechnikaH

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elektronika A/D és D/A átalakítók.
Advertisements

Készítette: Nagy Balázs
Jelátalakítás és kódolás
Shannon Tétel A sávszélesség egy négy pólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető jelentőséggel bír több területen, legfontosabbak ezek.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Hang- és videotechnika Bevezetés
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Házman DIGITÁLIS BESZÉDJEL ÁTVITEL.
Szélessávú jelfeldolgozás kihívásai Készítette : Fürjes János.
Optoelektronikai kommunikáció
Az adatábrázolás, adattárolás módja a számítógépekben
DISZKréten az adathordozókról
Műholdas hangátvitel Műholdas kapcsolatrendszer Előadó: Kovács Iván (MR Rt. Külső Közvetítések Osztálya)
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Mintavételezési frekvencia
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
Készítette: Simon Anett 9.c
Merevlermezek.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Hangtechnika I. 5-8 Schiffer Ádám
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
Audióállományok.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Napjaink háttértárolói
Optikai lemezek jellemzői, típusai
A mikrofon -fij.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS TÁVIRATOZÁS A TÁVBESZÉLÉS KEZDETEI
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Spisák 1. példa Beszéd 4,5 s hosszú.
Informatika.
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Adatábrázolás, kódrendszerek
Csipkézettség csökkentés (anti-aliasing) Szirmay-Kalos László.
Optikai tárolók CD, DVD.
Az információ és kommunikáció technológiája
Analóg digitális átalakítás
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Kódelmélet 1. előadás. A tárgy célja Az infokommunikációs rendszerek és szolgáltatások központi kérdése: Mindenki sávszélességet akar: minél többet; minél.
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Hangszerkesztés elmélet
A hang digitalizálása.
Kommunikációs Rendszerek
Szabályozási Rendszerek 2014/2015, őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Adatátvitel elméleti alapjai
A DIGITÁLIS HANG.
Kommunikáció-technológia specializáció
FARKAS VIVIEN. MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési.
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Multimédia az interneten Papp Szabolcs 2009.
Információ.
A DIGITÁLIS HANG Mi a hang? A hang valamilyen rugalmas közegben terjedő rezgéshullám ami az élőlényekben hangérzetet kelt. A hang terjedési sebessége.
Mintavételezési frekvencia A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési gyakoriság (angolul:
ELQ 30A+ egyoldalas manuális mérései
Az információ és mérése, számítógépek csoportosítása
Multimédia.
Digitális Elektronika
Tároló perifériák.
Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához VIHIAV 035
Hangátvitel és hangrögzítés Rádiórendszerek és hangrögzítők
HANG Multimédia tananyag Huszár István.
Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához VIHIAV 035
A hang digitalizálása.
Oktatási segédlet a Kommunikáció-akusztika c. tantárgy tanulásához
Mikrofonok Elvek, felépítés, jellemzők és alkalmazások
Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához VIHIAV 035
Hangtani alapfogalmak
Hangátvitel, hangrögzítés Rádiórendszerek és hangrögzítők
A hangstúdiótechnika alapelemei
Előadás másolata:

Digitális hangtechnikaH Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához VIHIAV 035 Augusztinovicz Fülöp docens BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék fulop@hit.bme.hu

Kommunikáció-akusztika © Augusztinovicz Fülöp BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Digitális hangtechnika Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához

Miért digitális? A hangminőség szempontjából: a minőség csak az A/D – D/A átalakítástól függ, a jelhordozó médiumtól független a felvételek minőségromlás nélkül másolhatók és sokszorosíthatók a digitális tartományba való konvertálás új lehetőségeket nyit meg Gyártástechnológiai szempontból: igen jól integrálható > olcsó és miniatürizálható Irodalom: Jákó Péter: Digitális hangtechnika Simon Lászlóné kiadása, Budapest, 2000.

Alapok Analóg hullám helyettesítése számsorozattal

A bináris számrendszer alapjai 10-féle ember létezik: az egyik érti a bináris számrendszert, a másik nem Tíz ujjunk van, ezért a modern korban a tízes számrendszer terjedt el Babilóniában a tizenkettes volt az uralkodó Maradványai: a tucat, indogermán nyelvekben a 11-12-re külön szó (elf/zwölf, eleven/twelve, onze/douze az időszámítás: a nap = 2×12 óra, 1 óra = 5×12 perc stb.

2013 tízes számrendszerben: 2×1000 + 0×100 + 1×10+3×1=2×103+0×102+1×101+3×100 Nem törvényszerű, hogy éppen a tíz hatványait kell használni, ez csak megszokás Kettes számrendszerben: nem a 10-et, hanem a 2-t kell hatványozgatni, egyébként ugyanaz Pl. 63 kettes számrendszerben: 32 + 16 + 8 + 4 + 2 + 1 = 1×25 + 1×24 + 1×23 + 1×22 + 1×21 + 1×20 6310 = 1111112 = 00111111

A leggyakoribb digitalizálás: PAM Digitalizálás a Pulzus Amplitudó Moduláció (PAM) elvén diszkretizálás időben és amplitudóban mintavétel és kvantálás

1. lépés: Mintavételezés A mintavételi frekvenciának kellően nagynak kell lennie és ha nem: léckerítés-effektus

A mintavétel alapszabálya: Nyquist-tétel A mintavételi sebességre vonatkozó alaptétel: a mintavételi frekvencia, fsampling  2fmaximum Ha nem tartjuk be, torzítás jön létre: aliasing A tétel feltételeinek biztosítása kétféle úton: igen nagy mintavételi frekvencia vagy a jel szűrése aluláteresztő szűrővel

2. lépés: Kvantálás Mintavételi „lépcsők”

Általános blokkvázlat

Alternatív AD/DA átalakítás Pulzusszélesség-moduláció (Pulse Width Modulation, PWM) jobb hangerősítőkben is ez működik már

A/D konverzió (=átalakítás) Fokozatosan közelítő A/C konverter Végeredmény: 0111 Most Significant Bit: MSB, Least Significant Bit: LSB

Adatátviteli/rögzítési lehetőségek Párhuzamos átvitel pl. nyomtatókábel 8-16 bit + vezérlő jelek Soros adatátvitel pl. USB, firewire, optikai kábel… egyik vezetékpáron a jel, másikon a vezérlés Optoelektronikai tárolás (CD) Mágneses tárolás (HDD) Tisztán elektronikus tárolás (szilárdtest memóriák)

Digitális jelfeldolgozási lehetőségek Hangerőszabályozás Szintek kompressziója, limitálása Adattömörítés A frekvenciamenet kiegyenlítése: ekvalizáció szűrés, zajeltávolítás Zengetés/visszhangosítás Zengés, visszhang eltávolítás …..

Pl. a digitális hangerő- v. szintszabályozás Pl. szorzás 2-vel: 9=8+1=23+21=00001001 18=16+2=24+22=00010010

Egy teljes rendszer: digitális keverőasztal

Hangrögzítés

A compact disc (CD, tömörlemez) SONY/Philips találmány Miért 74 perc? Miért 44,1 kHz?

CD működési elve /1

A CD működési elve /2 Letapogatás

A CD író/lejátszó belseje

Paraméterek Műsoridő: max. 74 perc 33 s Pályasebesség: 1,2 – 1,4 m/s Pit-hosszak: 0,9 m – 3,3 m Pitmélység: 0,11 m Fókuszmélység: + 2 m (ha a CD-olvasó fej 900 km/h sebességű repülőgép lenne, ez a pontosság ± 0.4 mm hibával tartott magasságnak felelne meg!) Kvantálás: 16 bit Mintavételi frekvencia: 44,1 kHz Sávszélesség: 20Hz – 18 kHz Dinamika: 96 dB Csatorna adatsebessége: 4,3 Mb/s 18 kHz  sok MHz!

Digitális hibavédelem Kódolás American Standard Code for Information Interchange (ASCII) eredetileg 7 bites aztán 8 ma már 16 bites, Unicode Paritásbit alkalmazása: hibafelismerés Hibajavító kódok: nem 1, hanem több paritásbittel az is megmondható, hogy hol volt a hiba

Hibavédelem CD felírásakor Interleaving (összefésülés): a hibacsomósodás elkerülésére szolgál

CD lejátszó blokkvázlata

Sony DAT (digital Audio Tape) technológia 1989 óta létezik ma a hosszú idejű és professzionális tárolás olcsóbb módja