Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Floyd-Warshall algoritmus
Advertisements

A Dijkstra algoritmus.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Gyakorló feladatsor eljárásokra Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetősé:
Készítette: Major Máté
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Adott egy G irányított vagy irányítás nélküli, véges gráf. Az eljárás célja a G gráf összes csúcsának bejárása.
Matematika II. 4. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Illés Tibor – Hálózati folyamok
Készítette: Hanics Anikó. Az algoritmus ADT szintű leírása: A d[1..n] és P[1..n] tömböket, a korábban ismertetett módon, a távolság és a megelőző csúcs.
Dijkstra algoritmus Irányított gráfban.
Dijkstra algoritmus Baranyás Bence. Feladat Adott egy G=(V,E) élsúlyozott, irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó, véges.
Gráf Szélességi bejárás
Készítette Schlezák Márton
Gazdaságmatematika 5. szeminárium.
Gazdaságmatematika 6.szeminárium.
Készítette: Pető László
Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert
Prím algoritmus.
Dijkstra algoritmus. Kiválasszuk a legkisebb csúcsot, ez lesz a kezdőcsúcs, amit 0-val címkézünk és megjelöljük sárgaszínnel. Szomszédjai átcímkézése.
„Országos” feladat. Feladat: Egy tetszőleges, színes országokat tartalmazó térképen akar eljutni egy kommandós csapat egy országból egy másikba. Viszont.
Dijkstra algoritmus Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Újvári Zsuzsanna.
Dijkstra algoritmusa Egy csúcsból a többibe vezető legkisebb költségű út megkeresése Az algoritmus működésének leírása és bemutatása LL.
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Nevezetes algoritmusok Beszúrás Van egy n-1 elemű rendezett tömbünk. Be akarunk szúrni egy n-edik elemet. Egyik lehetőség, hogy végigszaladunk a tömbön,
Dijkstra algoritmus. Az algoritmus elve Kezdésnél a start csúcson kívül minden csúcs távolsága legyen ∞. (A start csúcs távolsága 0) Feltételes minimum.
Készítette: Lakos Péter.  Adott egy élsúlyozott, véges gráf  Negatív élsúlyokat nem tartalmaz  Lehet irányított vagy irányítatlan  Továbbá adott egy.
Készítette: Lakos Péter.  Adott egy irányított vagy irányítatlan, véges gráf.  Írjuk ki a csúcsokat egy kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Dijkstra-algoritmus ismertetése
Algoritmusok II. Gyakorlat 3. Feladat Pup Márton.
Hierarchikus lista Kétféle értelemezése van:
Torr-1 Pierre Fermat, the great French mathematician (and lawyer) asked the following problem from Torricelli, the physician living in Firense: Find.
Tömbök és programozási tételek
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Adott egy G=(V,E) élsúlyozott, irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó, véges gráf.
Fák.
A Dijkstra algoritmus.
Gráf szélességi bejárása SzB(G,p). Tetszőleges gráf, melyben a p csúcsot választottam kiindulónak: A gráfnak megfelelő fa:
Dijkstra algoritmusa Gubicza József (GUJQAAI.ELTE)
Prim algoritmusa Gubicza József (GUJQAAI.ELTE). Jellemzők Cél: Adott egyszerű gráfban a min. költségű feszítőfa meghatározása. Algoritmikus szinten: 3.
1 Szélességi Bejárás Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Március 22 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S b a d e f h g c.
1 Dijkstra Algoritmusa Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Április 02 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S a b c d e
Az ábrán az inicializáló blokk lefutása utáni állapotot láthatjuk. A KÉSZ halmazhoz való tartozást színezéssel valósítjuk meg. A nem KÉSZ csúcsok fehérek,
Dijkstra-algoritmus. A Dijkstra-algoritmus egy mohó algoritmus, amivel irányított gráfokban lehet megkeresni a legrövidebb utakat egy adott csúcspontból.
Háló- (gráf-) algoritmusok
Business Mathematics A legrövidebb út.
Algoritmus és adatszerkezet Tavaszi félév Tóth Norbert1 Floyd-Warshall-algoritmus Legrövidebb utak keresése.
Bellmann-Ford Algoritmus
Útkeresések.
Diszjunkt halmazok adatszerkezete A diszjunkt halmaz adatszerkezet diszjunkt dinamikus halmazok S={S 1,…,S n } halmaza. Egy halmazt egy képviselője azonosít.
Morvai Mária-Júlia F3D3D4.  Adott egy G=(V,E)élsúlyozott, irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó,véges gráf. Továbbá adott.
Gráf szélességi bejárása. Cél Az algoritmus célja az, hogy bejárjuk egy véges gráf összes csúcsát és kiírjuk őket a kezdőcsúcstól való távolságuk szerint.
DIJKSTRA- ALGORITMUS. A Dijkstra-algoritmus egy mohó algoritmus, amivel irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó, véges gráfokban.
Szélességi bejárás Gráf-algoritmusok Algoritmusok és adatszerkezetek II. Gergály Gábor WZBNCH1.
Készítette : Giligor Dávid Neptun : HSYGGS
Prim algoritmus Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Újvári Zsuzsanna.
Dijkstra algoritmus. Az algoritmus működése  Kezdésnél a kezdő csúcson kívül minden csúcs távolsága legyen ∞, a kezdő csúcs távolsága 0.  Feltételes.
V 1.0 Szabó Zsolt, Óbudai Egyetem, Programozás II. Gráfok Dijkstra algoritmus Kruskal algoritmus.
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
A Dijkstra algoritmus.
Gráfok szélességi bejárása Dijkstra algoritmus
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
Piros-fekete fák Beszúrás, ill. törléskor a fa elveszítheti az egyensúlyát. A piros-fekete fák: az egyensúly megtartását biztosítják. +1 bit információ.
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Depth First Search Backtracking
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Gráfalgoritmusok G=(V,E) gráf ábrázolása
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Gráfalgoritmusok G=(V,E) gráf ábrázolása
Előadás másolata:

Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak 2007. Május 7. Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak A probléma: Adott egy irányított vagy irányítatlan, súlyozott (élű) gráf, hogyan lehet megkeresni egy adott pontból egy másik pontba vezető legkisebb súlyú utat?

E. Dijkstra (1972 Turing díj győztese) Dijkstra algoritmusa “Computer science is no more about computers than astronomy is about telescopes.” E. Dijkstra (1972 Turing díj győztese)

Legrövidebb utak Dijkstra algoritmus(1959): pl. www.mapquest.com Gyorsabb algoritmusok 1990-től

Dijkstra algoritmusa Alapgondolat: mindig a legközelebbi (?) csúcsot választjuk Zöld: A csúcsnak még ideiglenes a címkéje Sárga: legkisebb ideiglenes címkéjű csúcs, akkor lesz piros, ha a szomszédjait frissítettük (update lépés (ez nem feltétel, csak várakozás!) Piros: A csúcs címkéje már nem változik Obtain a network, and use the same network to illustrate the shortest path problem for communication networks, the max flow problem, the minimum cost flow problem, and the multicommodity flow problem. This will be a very efficient way of introducing the four problems. (Perhaps under 10 minutes of class time.)

A kulcslépés a legrövidebb utakat megkereső Dijkstra algoritmusban A d( ) jelöli a csúcs ideiglenes címkéjét, távolságát a kezdőcsúcstól. d(i) Az i. csúcs címkéje= az adott út hossza a kezdőcsúcstól. Ezt módosítjuk, ha találunk rövidebb utat C ij az i és j csúcsokat összekötő (i, j) él súlya (költsége) pred(j)= a j őse az adott úton Procedure Update(i) for MINDEN (i,j) élre do if d(j) > d(i) + cij then d(j) : = d(i) + cij és pred(j) : = i; Update(i) Ezt a Dijkstra algoritmusban használjuk.

PÉLDA: Update(7) Tegyük fel, hogy d(7) = 6 az 1-8-2-7 úton 9 5 3 1 8 2 11 8 8 1 8 2 7 3 4 6 7 Nincsen változás Legyen a 7 szomszédos a 9, 5, 3 csúcsokkal, melyeknek ideiglenes címkéi (1-től való távolságai) rendre 11, 9 és 8. Update(7) eredményképpen a 11-et javítjuk 8-ra, a 9-et 7-re, a 8 változatlan marad

Update-Megjegyzések a.) A címkék csak csökkenhetnek 1 8 2 7 9 5 3 4 6 9 5 11 Nincsen változás b.) Más lehetőség: szokás a pred(j) tömb helyett minden csúcsra egy LIST-át karbantartani, amely az adott csúcshoz vezető út csúcsait tartalmazza. A címke átállításakor a lista utolsó elemét töröljük, majd az új ős azonosítóját hozzáfűzzük.

Dijkstra elvi algoritmus begin S : = {1} ; T = N – {1}; d(1) : = 0 és pred(1) : = 0; d(j) =  for j = 2 to n; update(1); while S  N do begin (csúcs kiválasztása) i ÎT az a csúcs, ami legközelebb van j-hez: d(i) = min {d(j) : j Î T}; S : = S È {i}; T: = T – {i}; Update(i) end;

Példa Dijkstra Algoritmusára (MIT)   4 2 4 2 2 1 2 3 1  1 6 4 2 3 3 5   Inicializálás: végtelenre állítjuk a címkéket, kivéve az induló csúcsot. Az ideiglenes címkék közül válasszuk a legkisebbet: 0 –val címkézzük, ez az 1 csúcs most (sárgával jelölve, szomszédjainak átcímkézése után lesz piros)

Update lépés (szükség esetén átcímkézés) 2   4 2 4 2 2 1 2 3  1 6 4 2 3 3 5   4 A kiválasztott csúcs szomszédjainak címkéit szükség szerint javítjuk, ti., ha az odavezető úton lévő súlyok összege az eddigi címkénél kisebb: a 2 és 3 csúcs címkéje emiatt 2 és 4 lesz.

Az ideiglenes címkék közül válasszuk ki a legkisebbet (sárga) 2  4 2 4 2 2 1 2 3  1 6 4 2 3 3 5  4 A kiválasztott csúcs mindig az előzőleg kiválasztott csúcs legkisebb címkéjű szomszédja.

Update lépés (átcímkézés) 6 2  4 2 4 2 2 1 2 3  1 6 4 2 3 3 5  4 4 3 A kiválasztott csúcs szomszédjaira: 3 csúcs címkéje megváltozik d(3)=4-ről d(3)=3-ra, tehát a 3-ba a 2 csúcson keresztül kell menni, a végtelen címkéjűek megkapják a most kiszámolt út hosszát címkének ( az átcímkézés után a sárga csúcsból piros lesz).

Az ideiglenes címkék közül válasszuk ki a legkisebbet (sárga) 2 6 4 2 4 2 2 1 2 3  1 6 4 2 3 3 5 3 4

Update (átcímkézés) 2 6 4 2 4 2 2 1 2 3  1 6 4 2 3 3 5 3 4 d(5) nem változott ( az átcímkézés után a sárga csúcsból piros lesz)

Az ideiglenes címkék közül válasszuk ki a legkisebbet (sárga) 2 6 4 2 4 2 2 1 2 3  1 6 4 2 3 3 5 3 4

Update (átcímkézés) 2 6 4 2 4 2 2 6 1 2 3  1 6 4 2 3 3 5 3 4 d(4) nem változott ( az átcímkézés után a sárga csúcsból piros lesz)

Az ideiglenes címkék közül válasszuk ki a legkisebbet (sárga) 2 6 4 2 4 2 2 1 2 3 6 1 6 4 2 3 3 5 3 4

Update (átcímkézés) 2 6 4 2 4 2 2 1 2 3 6 1 6 4 2 3 3 5 3 4 d(6) nem változott ( az átcímkézés után a sárga csúcsból piros lesz)

Az ideiglenes címkék közül válasszuk ki a legkisebbet (sárga) 2 6 4 2 4 2 2 1 2 3 6 1 6 4 2 3 3 5 3 4 Nincs változás, a kiválasztott sárgával jelölt csúcsból piros lesz

Az algoritmus vége 2 6 4 2 4 2 2 1 2 3 6 1 6 4 2 3 3 5 3 4 -Most már mindegyik csúcs állandó címkével rendelkezik. -A kiválasztott élek és végpontjaik FÁT adnak. - Fában két pont között vezető út egyértelmű, így az 1 csúcsból a többibe vezető legrövidebb út is.

Források: MIT : http://web.mit.edu/jorlin/www/15.082/Animations Klostermayer lapja (fényképek, idézet) Klostermayer Erdős száma 2:) http://www.unf.edu/~wkloster/