Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
Szelektív hulladékgyűjtés
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
A hulladékgazdálkodás stratégiai kérdései
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A hulladékgazdálkodás előtt álló feladatok 2014-ig
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
A hulladék szerepe az ember életében
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
End of Waste Criteria Final Report
Zalaegerszeg december 13.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Ipari tevékenység fenntartható módon:
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szemléletformálási stratégia az ÖKO-Pack Kht.-nál
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
Huba Bence igazgató Szombathely,
DIT-ÚMVP III. és IV. tengelyét, illetve a TS intézkedést érintő programmódosítási javaslatok Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékf ejlesztési Főosztály.
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
EU szabályozás Hulladékmenedzsment. EU szabályozás: Hulladékmenedzsment Az Európában keletkező mintegy 2 milliárd tonna hulladék menedzsmentjét EU irányelvek.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Mit lehet és mit kellene tenni?
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás.
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
„Az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) napirendjén lévő, az ipart érintő aktuális kérdések” Előadó: Fekete-Nagyné Török Judit OKT gazdasági oldal tagja.
Remix és újrahasznosítás helyzete napjainkban
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Rendszerszemléletű hulladékgazdálkodás ZÖLDEK Klaszter – a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban 2013 szeptember Varsoft Kft. H-Solymár.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
1 ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft Kós Szabina Környezetvédelmi mérnök.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Körforgásos gazdaságfejlesztés
a logger-használat kérdései
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
Előadás másolata:

Az Európai Bizottság körforgásos gazdasági javaslatcsomagjának aktualitásai Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium Hulladékgazdálkodási Főosztály „Circular Hungary Program – körforgásban a gazdaság” Bemutató és szakmai megbeszélés  2018. január 23.  Budapest

Innovatív termelés és fogyasztás Helyi munkahelyteremtés A körforgásos gazdaság lényege: az értékek összekapcsolása, létrehozása és megőrzése Versenyképesség Innovatív termelés és fogyasztás Helyi munkahelyteremtés Energia megtakarítás Erőforrások kímélése Termékek és anyagok értékének gazdaságon belül tartása Hulladékképződés csökkentése

Az Európai Bizottság körforgásos javaslatcsomagjának elemei Közzététel: 2015. december 2

Az Akcióterv prioritási területei Műanyagok Élelmiszer-hulladék Kritikus másod-nyersanyagok Építési- bontási hulladék Biomassza és bioalapú termékek

Az EU 2018-ra vonatkozó tervei A Bizottság az ambiciózus Akcióterv végrehajtása érdekében újabb javaslatcsomagot ad ki: Európai Műanyag Stratégia Közlemény a vegyi anyagok, termékek és hulladékok közötti kapcsolódásról Monitorozási keret a körforgásos gazdaságra irányuló folyamatokhoz A kikötői fogadólétesítményekre vonatkozó jogszabályi javaslat Jelentés a kritikus másodnyersanyagokról és az oxo-műanyagokról http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-5_en.htm http://ec.europa.eu/environment/circular-economy/index_en.htm

Az Európai Műanyag Stratégia 2018. január 16. Legfőbb célja, hogy csökkentse a műanyagok környezetbe kerülését a teljes értéklánc mentén Fókuszpontok: A műanyagok minőségének javítása és újrahasznosításuk gazdaságossá tétele az újrahasznosítást elősegítő terméktervezés mentén A műanyaghulladék és szemetelés megelőzése, különösen a tengereken (jogszabály-javaslat az egyszer használatos műanyagokról) A beruházások és az innováció ösztönzése (útmutató a kiterjesztett gyártói felelősség díjak alakításáról) Globális megoldások és nemzetközi szabványok kidolgozása nemzetközi partnerekkel

Az Európai Műanyag Stratégia 2018. január 16. A Bizottság további céljai: + 100 millió euró → "intelligensebb és újrahasznosítható" anyagok → veszélyes anyagok eltávolítása az újrahasznosított műanyagokból Az új műanyagok 6%-a származik újrahasznosításból. A műanyagok újrahasznosítása 105 milliárd eurós megtakarítást jelentene évente. Cél: 2030-ig az összes műanyag csomagolás az EU piacán újrahasznosítható legyen Az újrahasznosítható termékek tervezésének és gyártásának támogatása az EU műanyagiparának az ösztönzésével Intézkedések a mikroműanyagok felhasználásának korlátozására Megjelölés a biológiailag lebomló és komposztálható műanyagokra Javaslat az egyszeri felhasználású műanyagokról A csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló irányelv felülvizsgálata

Hazai kormányzati lépések - példák Folytatódik a BAT (Legjobb Elérhető Technika) rendszerének hazai kialakítása Termelés: Magyarország részt vesz az újrafelhasznált vízre vonatkozó minimumkövetelményekről szóló uniós jogszabályi javaslat kidolgozásában Új építési-bontási hulladékkal kapcsolatos szabályozás (hulladékká válás megelőzése, újrafelhasználás elősegítése) Másodnyersanyagok: Együttműködés az érdekeltekkel: létrejött az Élelmiszer Érték Fórum a jó gyakorlatok és problémák megosztására. Innováció és beruházás:

A hulladékgazdálkodást érintő irányelvek módosítása Javaslat 6 irányelv módosítására: 2008/98/EK – Hulladék Keretirányelv 94/62/EK – a csomagolásról és a csomagolási hulladékokról szóló irányelv 1999/31/EK – a hulladéklerakókról szóló irányelv 2000/53/EK – az elhasználódott gépjárművekről szóló irányelv 2006/66/EK – hulladékelemekről és akkumulátorokról szóló irányelv 2012/19/EU – az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló irányelv

A körforgásos tárgyalások Állandó Képviselők Bizottsága (COREPER I.) Bizottság Elnökség Európai Parlament Környezetvédelmi Munkacsoport ülései trilógusok A Földművelésügyi Minisztérium hatástanulmányt készíttetett, amelyekről tárgyalt a Bizottsággal Magyarország számára azon kompromisszumos javaslatok elfogadhatók, amely alapján kedvezményt (derogációt) kapnánk: a települési hulladék újrafeldolgozási aránya így számunkra 2025-re 50%, 2030-ra 55% lehetne.

A körforgásos javaslat főbb hulladékgazdálkodási céljai Uniós szinten a települési hulladék 60%-os újrahasznosítása 2030-ra; Uniós szinten a csomagolási hulladék 70%-os újrahasznosítása 2030-ra; Az összes hulladékáramból mindössze 10% kerüljön lerakásra 2035-re; Szelektíven gyűjtött hulladékok lerakásának tilalma; Lerakást szabályozó gazdasági eszközök népszerűsítése Harmonizált számítási módszerek

A teljesítés jelenlegi helyzete Hatályos hasznosítási célok a Hulladék Keretirányelvben 2020-ra / 2016. évi teljesítési adatok: Települési hulladékból papír, fém, műanyag és üveg újrahasználatra előkészítés és hasznosítás (súlyarány) 2016 50 % 43,3% Csomagolási hulladékok hasznosítása 2015 Papír 60 % 86,2% Műanyag 22,5 % 42,0% Üveg 50,5% Fémek 79,7% Fa 15 % 21,3% Építési és bontási hulladék újrahasználatra előkészítés, hasznosítás, egyéb hasznosítás (feltöltéssel) 2016 70 % 65,2% Forrás: Eurostat adatszolgáltatás

Kihívások a körforgásos javaslatcsomag alapján Jelenlegi előírások Javasolt célok Újrahasználatra előkészítés és hasznosítás a háztartási papír, fém, műanyag és üveg tekintetében Újrahasználatra előkészítés és hasznosítás az összes keletkezett települési hulladék arányában 2016-ban elért 2020-as cél (HKI) 2025 2030 43.3 % 50 % 34,7 % 55 % 60 % Települési hulladék lerakási adatok 2016-ban elért 2030-ra előírt célok 50,7 % az összes keletkezett települési hulladék 10 %-a kerülhet lerakóra 13

Köszönöm a figyelmet!