Dr. Lábody Péter Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
A helyi lapok szerepe az önkormányzati kommunikációban
Szellemi alkotások joga
Digitális világ A digitális reklám
Szerzői jogi tartalmak védelme elektronikus környezetben
A publicisztikai és tájékoztató műfajok
Internet és szerzői Szerz ő i Akadémia, Irodalom és Internet Dr. Fodor Klaudia Franciska március 29.
Szerzői jog a digitális környezetben
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
Rendezvények Dr. Filák Mária.
Rendezvények NONPROFIT ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZET
Szerzői jog a könyvtárakban
A szerzői jogról érthetően
TDM Szakmai Nap november 21.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Szerzői jogi útjelzők az analóg és a digitális környezetben
Miben tud segíteni az egyetemeknek és a kutatóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala? dr. Németh Gábor SZTNH Információs és Oktatási Központ ELTE Pályázati.
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
A központi EIPEN portál bemutatása Készítette: Polgár Tibor.
Dr. Fodor Klaudia Franciska jogi előadó artisjus
® ACN - Áttekintés március 21. MAGYARORSZÁG.
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Eddigi eredmények, további feladatok Egyházy Tiborné dr. projektvezető október 27.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató Az ELDORADO kiadóknak szánt szolgáltatásai ELDORADO kiadói fórum Budapest, január Az ELDORADO kiadóknak.
ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára TÁMOP B-11/1
Az irodalmi, tudományos művekre vonatkozó internetes szerzői jogi jogsértések dr. Kiss Tibor Debrecen, március 21.
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Az európai együttműködés a kulturális digitalizálás terén és a Dinamikus Cselekvési Terv (DAP). A Lundi Alapelvek megerősítése –A digitális kultúra elérhető.
Hozzáférés és szerzői jog - a digitális könyvtári archívumok Dr. Szinger András Artisjus.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
SZTIR Projekt Szaktanácsadási Tartalomszolgáltató Információs Rendszer Névjegyzék december 20. Nagy Attila, GAK TSzK.
dr.Daszkalovics Katalin
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
dr. Tarr Péter Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
Szoftverjog és etika, adatvédelem
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
Az audiovizuális szolgáltatások szabályozásának új útjai A médiaszabályozás reformja az Európai Unióban dr. Zachar Balázs Miniszterelnöki Hivatal.
A MAGISZ online kommunikációjának áttekintése MAGISZ-közgyűlés Budapest, Pitlik,
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
Árva művek állami gondozásban – európai válaszok egy amerikai kihívásra dr. Gyenge Anikó Ph.D.
A GPLv3 és a BSD licenc összehasonlítása Ádám Szilveszter Magyar BSD Egyesület.
Internet tudományos használata Skultéti Attila 2015.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület évi LXXVI. tv (Szjt.)
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Adatvédelem? Valami jogászos kukacoskodás.
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Váratlan utazás – a fájlcserélés elleni küzdelem nem várt hatás
Zsolt Péter Új utak a jelentős elektronikus archívumok védelmére
SEAS Adatbázis bemutató
A szellemi tulajdon védelme Hallgatói előadási anyag 2017
"Az adatbázisok jogi védelme a gyakorlatban"
AP6 – Elektronikus tananyag-fejlesztés
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Polgári jog I. 2017/18. I. félév Szerzői jog
Merre tart az európai unió szerzői joga?
OKJ vizsgára készülőknek
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
Szerzői jogi reform az Európai Unióban
Előadás másolata:

Dr. Lábody Péter Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Ami nem ment kicsiben, próbáljuk meg nagyban? Sajtókiadványok digitális szomszédos joga az Európai Unióban Dr. Lábody Péter Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRPfzQOQPG_joiwQykMxzI8VrMtVWW1_UvzWrpDFjbf_M83doeF

A kereslet - kínálat „digitalizálódása” a digitális felhasználások aránya nő 2010 – 2014: a híreket kiadók (news publisher) teljes printbevétele 13.45 milliárd €-val csökkent, a digitális pedig 3.98 milliárd €-val nőtt; a veszteség 9.47 milliárd € (-13 %) a bevételek forrása változik új szolgáltatások, „versenytársak” Google News, Feedly, Flipboard, stb. a jogérvényesítés egyre nehezebb

Online hírfogyasztás ezek a számok Magyarországon: 39 – 24 – 11 – 25 a fogyasztók 47 %-a csak a kis részleteket olvassa a weboldalakon vagy a találati listákon és nem kattint az újság weboldalára a teljes írásért (reklámbevétel nincs)

GoogleNews GoogleSearch

Válaszok - Németország 2013. augusztus 1: kizárólagos jog a sajtókiadók számára, hogy a tartalmaik kereskedelmi célú, jellemzően a híraggregátorok általi felhasználására engedélyt adjanak (közös jogkezelés) a nagyon rövid részletek, egyes szavak (snippetek) ki vannak zárva az oltalom alól 1 éves védelmi idő nem sikerült bevételt realizálni a Google „opt in szolgáltatást” alakított ki és nem fizetett a csökkenő bevételek miatt visszalépések

Válaszok - Spanyolország 2015. január 1: új kivétel bevezetése az idézéshez kapcsolódóan, amely méltányos díjazás ellenében lehetővé teszi - többek között- a sajtótermékekben foglaltak aggregálását a díjazásról nem lehet lemondani, azt közös jogkezelő szervezet érvényesítheti a Google válaszul a szolgáltatásait (pl. news.google.es) elérhetetlenné tette Spanyolországban – amire az elérések 6-14%-kal csökkentek jogdíjfizetés eddig nem történt

DSM irányelv, 11. cikk Kizárólagos engedélyezési jog a sajtókiadványok kiadóinak a sajtókiadványaik digitális felhasználása kapcsán Többszörözés, nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétel Linkelés nem (Svensson, GS Media ügyek) E jog nem érintheti a szerzők és egyéb jogosultak sajtókiadványokban foglalt műveikkel kapcsolatos jogait Védelmi idő: 20 év Sajtókiadvány (press publication): „újságírói művek gyűjteményének rögzített formája, amely azonos cím alatt időszakosan vagy rendszeresen aktualizált kiadvány, például újság, magazin, hírportál, de a tudományos folyóiratok nem (!) célja a hírekkel vagy egyéb témakörökkel kapcsolatos tájékoztatás valamely szolgáltató kezdeményezésére, szerkesztői felelőssége és ellenőrzése alatt jelenik meg tetszőleges tömegtájékoztatási eszközben.”

Érvek - ellenérvek A médiapluralizmust és a minőségi újságírást támogatja, az álhírek ellen hat Hasonló jogosultak már léteznek A jogérvényesítést elősegíti, a tárgyalási pozíciót erősíti A bevételeket növeli, a rendszert igazságosabbá teszi Jogbiztonságot növeli A médiapluralizmust mégiscsak gátolja Csak a sajtóközlemények digitális kiadásai? Már most is fel lehet lépni a jogsértések ellen Szabad felhasználásokat ír felül (tények-hírek, idézés) Az engedélyezést bonyolítja A tagállami kísérletek kudarcai

A cikk eddigi „életútja” „A opció”: az eredeti koncepcióhoz hasonló, de lényeges különbség, hogy a sajtókiadványok kivonatainak védelmét akkor biztosítaná, ha azok a szerzőik szellemi tevékenységének eredményei „B opció”: megdönthető vélelem az engedélyezésre és a jogérvényesítésre való jogosultság kapcsán, ha a sajtókiadványon a kiadó neve szerepel „C opció”: a cikk törlése

Legutóbbi fejlemények Esetleges módosítások az „A” opció továbbfejlesztésével: a sajtókiadványok részletei esetében a nagyon rövid részletek és az egyes szavak kikerülhetnének a védelem alól csak a szolgáltatók [„service provider”] általi felhasználás lenne engedélyköteles (az egyes egyéni felhasználók, internethasználók általi felhasználások nem) rövidebb védelmi idő?

Köszönöm a figyelmüket! peter.labody@hipo.gov.hu