Gondolatok a táplálkozás- és élelmiszertudomány oktatásáról „Ízelítő a gasztronómia oktatásunk múltjából és jelenéből” tudományos konferencia Gundel Ferenc születésének 100. évfordulója alkalmából, Budapest, 2017. március 28. Dr. Kádas Lajos, főiskolai tanár
1856. január 15.: Appianó József március 27.: közgyűlési elfogadás ősz: szabályzat 1857. április 17.: a Helytartótanács engedélye november: az oktatás kezdete (66 fő) - 3 éves képzés, tandíj
1871:. Lewin Jakab. - ismeretanyag:. irodatisztnek 1871: Lewin Jakab - ismeretanyag: irodatisztnek az üzlet vezetőjének az üzlet főnökének általános műveltség - nyelvi képzés 1878/79: 4 éves képzés 1885: új épület - keleti kereskedelmi tanfolyam - kereskedelmi tanárképzés
1898. május 17.: BUDAPESTI KERESKEDELMI AKADÉMIA 1903: az épület mai formája - tornaterem - terasz - laborok (vegytan, áruismeret) 1906: 50. éves évforduló 1908: nő hallgatók I.Vh. évei: több más iskolát beintegráltak
1938: az Akadémia fenntartását átveszi az állam II.Vh. évei: szétzilálódik a képzés
FELSŐFOKÚ KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKISKOLA 1962: FELSŐFOKÚ KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKISKOLA kereskedelmi tagozat (5 félév) vendéglátóipari tagozat (6 félév) továbbképző tagozat (1967-től) 1963: külföldi kapcsolatok (Drezda, Lipcse, Leningrád, Donyeck)
1965/66: IFO ágazat (25 fő) Vendéglátás: - táplálkozástudományi szak - biokémia - mikrobiológia - élelmianyagismeret és italismeret - ételkészítés gyakorlat 60 % nyári gyakorlattal (külső helyen) tanüzemben
VENDÉGLÁTÓIPARI FŐISKOLA 1969: az Elnöki Tanács 1969. évi 26.sz. rendelete alapján KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI FŐISKOLA - Kereskedelmi Kar - Vendéglátóipari Kar - vendéglátás szervezése - vendéglátás gazdaságtana - élelmezéstudomány 1974: - IFO fakultáció indul
1981: intézeti rendszer Vendéglátóipari Intézet vendéglátás szervezése tanszék vendéglátás gazdaságtana tanszék élelmezéstudományi tanszék 1985: önálló IFO intézet 1997: tanszékek összevonása
Főiskolai tantárgyi struktúra kémia élelmianyagismeret – italismeret ÉKT – értékesítés mikrobiológia – higiénia táplálkozástan (→ szigorlat) különleges étel-italismeret műszaki ismeretek
Ínyencklub Külföldi gyakorlatok (nyári gyakorlatok) Erzsébet Szálló / Tanüzem 3-3 hónap Projekt Vendéglátás Szabadegyetem Kutatási Szakkollégium
?
Köszönöm a megtisztelő figyelmet!