Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

A hangtan Az akusztika Lingvay Dániel XI. oszt.
Akusztikai környezet Hang: Rugalmas közegben terjedő mechanikus rezgés, mely hallásérzetet kelt Terjedési sebesség levegőben: 340 m/s Másodpercenkénti.
ZAJVÉDELEM Koren Edit 4..
Hang és fény (Akusztika, fénytechnika)
Segédlet a Kommunikáció-akusztika c. tárgy tanulásához
Hang és fény (Akusztika, fénytechnika)
Tartalom Klasszikus hangtan
Műszeres analitika vegyipari területre
A termeszétes radioaktivitás
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Készítette: Borsodi Eszter Témakör: Kémia I.
Hangok összetétele egyszerű harmonikus rezgés (tiszta hang):
Fizika 5. Hangtani alapok Hangtan.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
8. ea november 13.. Elnyelési tényező Márvány: α=0 visszaver Acél, üveg: α=  Vastag porózus anyag  1 Helyiségen belüli falfelületek elnyelési.
2007 december Szuhay Péter SPECTRIS Components Kft
Hang, fény jellemzők mérése
Sugárzás-anyag kölcsönhatások
A bomlást leíró fizikai mennyiségek A radioaktivitás észlelése
A bomlást leíró fizikai mennyiségek
A mikrofon -fij.
IV. Nukleáris sugárzások detektálása
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Atomenergia.
A hangerősség Hlasitosť
Nukleáris képalkotás - detektorok, módszerek és rendszerek
A hang terjedése.
Zajmérés, zajcsökkentés
Az atommag 7. Osztály Tk
A termeszétes radioaktivitás
A radioaktív sugárzás biológiai hatása
sugarzaserzekelo eszkozok
A termeszétes radioaktivitás
Hangtechnika.
Hullámok.
Dozimetria, sugárvédelem
Az atom sugárzásának kiváltó oka
Elektromágneses rezgések és hullámok
Természetes radioaktív sugárzás
A fény kettős természete. Az elektron hullámtermészete.
Elektromágneses hullámok
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
Máté: Orvosi képfeldolgozás1. előadás1 A leképezés tárgya Leképezés Képfeldolgozás Felismerés Leletezés Diagnosztizálás Terápia Orvosi képfeldolgozás Minden.
előadás: Hangtani alapfogalmak Augusztinovicz Fülöp
Sugárzások környezetünkben
Zaj- és rezgésvédelem A Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű
Hangtan.
A címben feltett kérdésre több válasz is lehetséges, egyszerűen mondhatjuk azt is, hogy „hang az, amit hallunk” – ezzel nem is járunk messze az igazságtól,
Mechanikai rezgések és hullámok
Zenei skálák. Hullámok Hullámhossz (λ) Frekvencia (f) Terjedési sebesség (v) Amplitúdó (A)
ELQ 30A+ egyoldalas manuális mérései
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Molekula-spektroszkópiai módszerek
Összefoglalás Hangok.
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Atomenergia.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
HANG Multimédia tananyag Huszár István.
Hangtan.
A maghasadás és a magfúzió
Emisszió források 1/15. ML osztály részére 2017.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Hangtani alapfogalmak
Előadás másolata:

Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017. Zaj- és sugárzás mérése A szóbeli vizsga 13. tételéhez http://tp1957.atw.hu/mt_13.ppt

Tartalom Kulcsszavak, fogalmak: Ismertesse a zaj és a radio-aktív sugárzás mérését! Mutassa be a hangnyomás és frekvencia össze-függését, a zajszint kiszámítását! Ismertesse a zajmérés elvét, a mérőműszer felépítését és működését! Ismertesse a radioaktív sugárzás fajtáit és mérési módjait! Végezze el a mellékelt számítási feladatot! Kulcsszavak, fogalmak: Hangjelenségek felosztása frekvencia alapján (infrahang, hallható hang, ultrahang) Hangnyomás, frekvencia, hangszintek Zajmérő berendezés felépítése, szűrők szerepe Radioaktív sugárzás fajtái (, ,  sugárzás) Dozimetria, dózismérők

Hangsebesség, frekvencia, hullámhossz Frekvencia, rezgésszám: a másodpercenkénti rezgések száma. Jele f, mértékegysége 1/s (= s–1 = c/s = cps) vagy Hz (Hertz). Független a közegtől, hőmérséklettől, nyomástól. A hallható hangok tartománya f = 20 .. 20000 Hz. A kisebb frekvenciájú hangok az infrahangok, a nagyobb frekvenciájúak az ultrahangok. Terjedési sebesség: a másodpercenként megtett út, az út és az idő hányadosa. Jele v, mértékegysége m/s, km/h. Függ a közegtől, hőmérséklettől, nyomástól. Levegőben 0 °C-on v = 331,8 m/s, 20 °C-on v = 340 m/s. Hullámhossz: egy hullám hossza, egy rezgés alatt megtett út. Jele , mértékegysége m. Szintén függ a közegtől, hőmérséklettől, nyomástól. A minőségi jellemzők összefüggése: v = f · 

Hangnyomás, hangszintek Hangnyomás: a légnyomás pillanatnyi legnagyobb eltérése a nyugalmi (illetve átlagos) értéktől (más szóval az amplitúdó). Jele p, mértékegysége Pa. Az emberi fül számára hallható legkisebb hangnyomás, a hallás-küszöb p0 = 2·10–5 Pa = 20 µPa. A legnagyobb hangnyomás, ami atmoszférikus (≈ 1 bar = 105 Pa) levegőben lehetséges 105 Pa. Hangnyomásszint: ahol p0 a hallásküszöb, értéke 20 µPa, ami megfelel 0 dB-nek. (Azért van a képletben a négyzetre emelés, mert a hangenergia a hangnyomás négyzetével arányos, mint minden rezgésnél a rezgési energia az amplitúdó négyzetével). Hangteljesítményszint: ahol P0 a hallásküszöb, értéke 10–12 W , ami megfelel 0 dB-nek. Hangintenzitásszint: ahol I0 a hallásküszöb, értéke 10–12 W/m2 , ami megfelel 0 dB-nek.

Zajmérés – a műszer részei 1. Érzékelő (detektor): mikrofon – kondenzátor-mikrofon. [Hangrögzítő – magnetofon (ma már ritkán használják) vagy számítógép] Jelformáló: pl. „A” szűrő Erősítő (lehet több fokozatú is) Jelfeldolgozó AC → DC Időállandó: slow (S), fast (F), impulse

Zajmérés – a műszer részei 2. [Szűrő (oktáv, terc) – ha részletes mérésre van szükség] Kijelző, … pillanatnyi értékhez analóg (mutatós) digitális (számkijelzésű) hosszabb méréshez regisztráló memória műveletek végzéséhez integrátor, célszámítógép Kalibráló eszköz: etalon hangforrás (pisztofon), hiteles hangnyomásszintű és frekvenciájú hangot állít elő. Magyarországon a Brüel & Kjær (dán cég) műszerei a legelterjedtebbek.

Hallás – fon-görbék A görbék a fül számára azonos hangos-ságú pontokat kötik össze

Zajmérés – szűrők Az A- B-, C- és D-súlyozó-szűrő csillapí-tása a frekven-cia függ-vényében

Zajmérés – zajmérő eszköz Buskó András – Kiss Balázs [MÁV Zrt]: Közlekedési környezetvédelem című előadás sorozat

A radioaktív sugárzás fajtái (alfa)-sugárzás részecske: He-atommag, nagy tömeg, pozitív töltés, kis sebesség, kis áthatoló képesség pl. Rn-222 → Po-218 + He-4 (béta)-sugárzás részecske: elektron, kis tömeg, negatív töltés, közepes – nagy sebesség, közepes áthatoló képesség; pl. C-14 → N-14 + e– (gamma)-sugárzás részecske: foton, 0 tömeg, nincs töltés, fénysebesség, nagy áthatoló képesség; önállóan alig van az  és a -sugárzás kísérője. n(neutron)-sugárzás töltés nincs, nagy áthatoló képesség; az atomreaktorban keletkezik a maghasadáskor.

Fizikai hatás – dozimetria 1. Fizikai hatás: a sugárzás energiája hővé alakul, az anyag a sugárzás energiájának csökkenésével arányosan melegszik. Elnyelt dózis: tömegegységre vonatkoztatott elnyelt energia. Jele: D Mértékegysége: J/kg, Gy (grey) [régi egység: rad, 1 rad = 0,01 Gy] Elnyelt dózisteljesítmény (D’): az elnyelt dózis és az idő hányadosa: Mértékegysége: Gy/h [régi egység: rad/h, 1 rad/h = 2,78·10–6 Gy/s]

Kémiai, biológiai hatás – dozimetria 2. Kémiai hatás: az anyagban ionok keletkeznek, ezek további reakciókat indíthatnak meg. Besugárzási dózis Jele: X Mértékegysége: A·s/kg (1 Gy=29,4 mA·s/kg) ΔQ: a Δm tömegű levegőben keltett ionok töltésösszege. Biológiai hatás: a fizikai és kémiai hatások következtében a sejtek egyes részei megváltozhatnak Egyenérték dózis (H): Az egyes sugárzások élettani hatása nem egyenlő. A - és a -sugárzásét tekintjük egységnyinek, az -sugárzásé 20-szoros, a neutron sugárzásé energiától függően 3..10-szeres. Az elnyelt dózist ezekkel a súlyozó faktorokkal beszorozva és összegezve kapjuk az egyenérték dózist. Mértékegysége a Sievert (Sv).

Dózismérők 1. A doziméter a sugárzás intenzitását hosszabb időn át (pl. 8 óra) regisztrálja vagy összegzi. Lehet aktív és passzív. Aktív: bármikor leolvasható. Ilyen a képen látható „töltőtoll” doziméter. Mérés előtt az ionizációs kamra kondenzátorát feltöltik. A kondenzátor az ionizáló sugárzás hatására lassan kisül, mert a keletkezett ionok az elektródákra vándorolnak. A kondenzátor feltöltött-ségének mérésével a levegőben keltett ionok száma és ezen keresztül a levegőben elnyelt dózis meghatározható.

Dózismérők 2. Passzív: utólagos kiértékelésű eszközök a film-doziméter és a termolumineszcens dózismérő (TLD). A TLD működési elve a következő: a kristályokban (pl. gipsz) a besugárzás hatására szabaddá váló elektronok a kristály hibahelyein befogódnak, s onnan csak melegítés hatására lépnek ki. A melegítés hatására az elektronok fénykibocsá-tás kíséretében kerülnek vissza alapállapotba. A kibocsátott fény intenzitása arányos az elnyelt dózissal.