Mit jelent az elektronikus hitelesség a digitális korban?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az adat és titokvédelem néhány aspektusa pénzintézeti környezetben
Advertisements

Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Az első hiteles elektronikus tag- és közgyűlés szervező rendszer A projekt az Európa Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
INFORMATION DISCLOSURE avagy a digitális inkontinencia
Információbiztonság vs. informatikai biztonság?
Budapest, december 3. Nagyné Zölde Mónika
IBM Software Group © 2006 IBM Corporation Hatékonyság és üzleti intelligencia Egységesített felület meglévő alkalmazásainkhoz Szabó János Technikai szakértő.
Informatikai fejlemények a kormányhivatalban
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A biztonság három oldala Páger Máté, Göcsei Zsolt, Szabó Gábor.
Foglalkoztatói nyugdíj
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
ECDL ELEKTRONIKUS HITELESSÉG, ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS MODUL
Digitalizálandó értékek könyvtáraink gyűjteményében Mit? Miért? Hogyan? május 25. Bánkeszi Katalin szakmai igazgató Neumann János Digitális Könyvtár.
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Informatikai Érdekegyeztető Fórum, Dr. Beck György, elnök Hidak az információs társadalom felé
Bizalom, bizalmatlanság, csalás
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Iskola a jövőben Bepillantás a 2010/11 tanévben a 7.a osztály mindennapjaiba Kelep László (Bátfai Norbert)
A pedagógusok valós igényei, a digitális tananyagfejlesztés aspektusai Eger, október 12.
Elektronikus dokumentumok
Az elektronikus aláírás állami elismerése
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Vezeték nélküli hálózatok
Avnet Technology Solutions Szakértő IT disztribúció világszerte 1955 óta Szedlár István.
Avnet Technology Solutions Szakértő IT disztribúció világszerte 1955 óta Bartha Péter.
Rácz Margit: A betarthatóságról és a hitelességről a konvergencia-program kapcsán „Gazdasági és Politikai Kilátások a Választások Évében” című konferencia.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
2. Digitális Esélyegyenlőség (DE!) Konferencia november 7. Az NJSZT kiemelt programja: Alföldi István NJSZT ügyvezető igazgató.
Kit kérdezzen meg a felhasználó? Budapest, május 26.
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Pénzintézetek és szolgáltatásaik kiber fenyegetettségei
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
A Neumann Kht. a kreatív iparágak szolgálatában Mátrai Julianna Pályázati szakértő Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht november.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Van jövő? Van jövő! Karrierépítés szociális munkásoknak-2006 Összeállította: Ágoston Magdolna Skype: agomag.
"Vállalkozások és az Információs Társadalom Konferencia" - Szentgotthárd december 5.1 Nyugat-Dunántúl Információs Társadalmi Stratégiájának környezete.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
2004. November 11.MTA Felolvasóterem Kőhalmi Zsolt.
Elektronikus aláírás, azonosítás, hitelesítés
A Regionális Munkaügyi Tanáccsal szembeni elvárások a munkaadói oldal szemével nézve Készítette: ÉMRMT munkaadói oldal november 12.
Civil Európa – civilek Európában
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Az elégedett banki ügyfél
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
2005. április.Road Show Szeged1 Ifjúsági Bizottság Tóth Gergely, Nagy Péter április 12.
Adatbiztonság, adatvédelem, kockázatelemzés
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Aktualitások az információvédelem területén Gasparetz András Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület, elnök MagiCom Kft. ügyvezető igazgató, címzetes.
„Információvédelem menedzselése” XLII. Szakmai Fórum Budapest, szeptember 15. Aktualitások az információvédelem területén + Egyesületi hírek Tarján.
A belső fenyegetettség elleni védelem aktuális kérdései © , Megatrend 2000 Rt. All rights reserved. Kajati László igazgató, biztonsági üzletág.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Nemzetközi végrehajtási konferencia Budapest, október 4-5.
Adatbiztonság egy évszázadig Vinczéné Géczy Gabriella Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Internet-alapú információcsere és adatvalidáció bibliográfiai adatbázisok között Internet-based information exchange and content validation between bibliographic.
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
MIT TEGYÜNK HA BEKÖVETKEZETT A BAJ
Típusos kockázatértékelési algoritmusok a szervezetek működési sajátosságainak figyelembe vételével Tarján Gábor.
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
„Biztonságban lenni nem kell félnetek jó lesz” Alföldi István
A szociális vezetőképzés EDDIGI Tapasztalatairól
A civil szféra szerepe a közigazgatás jövőjében
A KLM modell története és jövője az e-tanulás erősödésének szempontjából Szekció: Digitális tanulási környezetek Vallomások Dr. Pitlik László, Nemes.
Előadás másolata:

Mit jelent az elektronikus hitelesség a digitális korban? A kockázatokról és mellékhatásokról… konferencia nem csak a vájt fülű hackereknek Szeged, 2016. október 25. Erdősi Péter Máté, NJSZT információbiztonsági szakértő

Tartalom A hitelesség A bizalom és a hitelesség A hitelesség hiánya A hiteles vagy nem hiteles jövő Szeged, 2016. október 25. 12/31/2018

A hitelesség Hitelesítés (folyamat): állított azonosság megerősítése Személy Eszköz Tulajdonság Hiteles (tulajdonság): eredeti állapotának megfelel, teljes Hitelesség (eredmény): azonos forrás és azonos tartalom (önazonosság) Szeged, 2016. október 25. 12/31/2018

Információk hitelessége Információk csoportosítása hitelesség szempontjából hitelesített: az állított azonosság megerősítése megtörtént hitelesíthető: az állított azonosság megerősítése megtörténhet (léteznek a hitelesítés lefolytatásához szükséges információk nem hiteles: az állított azonosság megerősítése sem most, sem a jövőben nem lehetséges, mert nem állnak rendelkezésre a hitelesítéshez szükséges adatok Szeged, 2016. október 25. 12/31/2018

A hitelesség dinamikája Szeged, 2016. október 25. 12/31/2018

Készült: Jŏsang, Audun, and Stéphane Lo Presti Készült: Jŏsang, Audun, and Stéphane Lo Presti. "Analysing the relationship between risk and trust." Trust Management. Springer Berlin Heidelberg, 2004. 135-145. felhasználásával A bizalom Szeged, 2016. október 25. 12/31/2018

A tranzakciók biztonságának a növelése (kockázatok csökkentése) 1. tranzakciók technikai biztonságának növelése (pl. a hitelesség növelésével) 2. tranzakciók korrektségét garantáló, a tisztességtelenségből (vagy másból) adódó károkat ellensúlyozó és szankcionáló jogintézmények kiépítése 3. társadalmi mechanizmusok kifejlesztése, melyek az előzőeken túl elviselhető mértékűre csökkentik a kockázatot, így támogatva a személyes bizalmat 4. személyes bizalom (interpersonal trust) Forrás: Hámori Balázs, Szabó Katalin: Információgazdaság. Akadémiai Kiadó, 2006 Szeged, 2016. október 25. 12/31/2018

Sérülékenységek - mit is használunk? Forrás: Erdősi Péter Máté: Bizalom, biztonság, sérülékenység. HISEC 2014 Konferencia Szeged, 2016. október 25. 12/31/2018

A hitelesség hiánya A támadó elhiteti áldozatával a nem hiteles információt szélhámosság A támadó ellopja áldozatától az információt és felhasználja csalás Szeged, 2016. október 25. 12/31/2018

Történik-e ilyen? Szeged, 2016. október 25. 12/31/2018

Történik-e ilyen? Szeged, 2016. október 25. 12/31/2018

Történik-e ilyen? Szeged, 2016. október 25. 12/31/2018

A jövő „(…) szembe kell nézni azzal, hogy egy ház megépítése, a téglák lerakása, a zsaluzás és ilyesmik, szinte gyerekjáték a ház installálásához képest. Az okosizzó bluetooth legyen vagy zigbee? Milyen IP-tartományba tegyük a kávéfőzőt, hogy ne akadjon össze a garázsnyitóval? Ki érti legalább a kérdéseket?” http://index.hu/tech/szemlemorzsa/2015/01/06/amikor_a_ pillangohatas_rank_gyujtja_a_lakast/ Szeged, 2016. október 25. 12/31/2018

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK Az összekapcsoltság a versenyképes digitális egységes piac szolgálatában: Úton a gigabitalapú európai információs társadalom felé (COM/2016/0587 final) A jövő Szeged, 2016. október 25. 12/31/2018

John von Neumann: Can we survive technology? (Fortune, June 1955) A jövő „Csak a szükséges emberi tulajdonságokat határozhatjuk meg: türelem, rugalmasság, intelligencia.„ John von Neumann: Can we survive technology? (Fortune, June 1955) Szeged, 2016. október 25. 12/31/2018

Köszönöm a figyelmet! Erdősi Péter Máté, CISA NJSZT Információbiztonsági szakértő szakerto@erdosipetermate.hu Szeged, 2016. október 25. 12/31/2018