KELL-E ÉS LEHET-E KÓRHÁZI STRUKTÚRÁT VÁLTANI 2018-BAN MAGYARORSZÁGON?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
Advertisements

ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Oxyologia és sürgősségi orvostan I.
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
„Mértéket tartani és a célt nem téveszteni szem elöl!”
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
Az egészségügy ma és a távlatok
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
ESzCsM Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet eEgészség Program Budapest, április 2. Balkányi László eEgészség Programiroda vezető szakértő.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A hiányzó láncszem Dr. Szűcs Renáta, Dr. Marjanek Zsuzsa,
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
ELVÁRÁSOK-LÁTSZAT-VALÓSÁG dr. Rácz Jenő BALATONFÜRED 2010.AUGUSZTUS 25.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS RENDSZERÉNEK KIALAKITÁSA DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST 2OO4. ÁPRILIS O1.
Beutalási rend megváltoztatása (vitaindító) Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ rendkívüli február 14. Országos.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Kormányszóvivői tájékoztató Hajléktalan-ellátás Felkészülés a télre.
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
A CIVIL SZERVEZETEK FELADATA A BETEGEK GYÓGYÍTÁSÁBAN Dr. Rácz Jenő BUDAPEST február 4.
A hippokratészi eskü értelmezése
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
‘Többszörös hátrányok, többszörös erőfeszítések’ Linda Butcher, Off the Streets and into Work.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése, veszélyhelyzetek felismerése Előadó: Botlik Tibor A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése,
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
NEMZETKÖZI TRENDEK ÉS PILOTOK MOTE Konferencia június 12. Mercure Budapest Buda Előadó: Vilmos Andras.
A betegellátás keretei és rendszere
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
egyetemi tanár, főigazgató
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Egészségesebb egészségügyért.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Dr. Hőnyi Péter mb. osztályvezető Országos Mentőszolgálat
Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszusa Debrecen – április 22. A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS SZERVEZÉSE BERÉNYI TAMÁS DR.
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
A támogatott lakhatás kihívásai
Sürgősségi funkcionális kórház –válasz az egészségpolitika és a finanszírozás kihívásaira Dr. Mezőfi Miklós Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház.
Az egészségügyi szakképzés minőségügye, kihívások és intézkedések György Annamária szeptember 17. "ISOFÓRUM XXII. NMK"
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Dr. Stubnya Gusztáv. Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli)
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
AZ ELHATÁROZÁSTÓL A CÉGBÍRÓSÁGI BEJEGYZÉSIG
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Vállalati terv bemutató
Gyakorlatok WoS Core Collection és Scopus
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Gyakorlatok WoS Core Collection és Scopus
Európai Parlament – a polgárok érdekképviselete
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

KELL-E ÉS LEHET-E KÓRHÁZI STRUKTÚRÁT VÁLTANI 2018-BAN MAGYARORSZÁGON? Rácz Jenő BUDAPEST, 2018. JANUÁR 23. EGÉSZSÉGÜGY 5 DIMENZIÓBAN

KELL-E STRUKTÚRA VÁLTÁS? IGEN, MERT A JELENLEGI NEM FELEL MEG : A LAKOSSÁG MORBIDITÁSI ÉS MORTALITÁSI MUTATÓINAK, AZAZ AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZÜKSÉGLETEINEK A LAKOSSÁG ELVÁRÁSAINAK, IGÉNYEINEK AZ EGYENLŐ HOZZÁFÉRÉS ELVÉNEK AZ ORVOSSZAKMA JELENLEGI SZINTJÉNEK AZ EGÉSZSÉGÜGY XXI. SZÁZADI SZERVEZÉSI ELVEINEK AZ OPTIMÁLIS FORRÁSFELHASZNÁLÁS ÉS HATÉKONYSÁG ELVEINEK

LEHET-E STRUKTÚRÁT VÁLTANI 2018-BAN? „A” VARIÁCIÓ NEM, MERT: NEM ÁLL RENDELKEZÉSRE ÁTFOGÓ HOSSZÚ TÁVÚ SZAKMAI KONCEPCIÓ NINCSENEK SZAKMAI, POLITIKAI ÉS TÁRSADALMI SZINTEN ELFOGADOTT ALAPELVEK A FENTIEK HIÁNYÁBAN NINCS A STRUKTÚRAVÁLTÁSNAK PROJEKT TERVE (CÉL, ESZKÖZ, FORRÁS, HATÁRIDŐ, FELELŐS) 2018. ÁPRILIS 8-IG KAMPÁNY ÜZEMMÓD

LEHET-E STRUKTÚRÁT VÁLTANI 2018-BAN? „B” VARIÁCIÓ IGEN, MERT: VAN ÁTFOGÓ, HOSSZÚ TÁVÚ SZAKMAI KONCEPCIÓ (CSAK MÉG NEM TUDUNK RÓLA)? MÉG NINCSENEK SZAKMAI, POLITIKAI ÉS TÁRSADALMI SZINTEN ELFOGADOTT ALAPELVEK (VAGY MÉG NEM LÁTJUK ŐKET)? VAN PROJEKTTERV (DE MÉG NEM PUBLIKUS)? 2018. ÁPRILIS 8. UTÁN ÚJ CIKLUS, ÚJ LEHETŐSÉGEK (ÉS ILYEN VOLUMENŰ VÁLTOZÁSOK A CIKLUS ELSŐ FELÉBEN INDÍTANDÓK EL) AZ ORSZÁG GAZDASÁGI TELJESÍTMÉNYE LEHETŐVÉ TESZI A LAKOSSÁG PRIORITÁSAI KÖZÉ KERÜLT AZ EGÉSZSÉGÜGY

A PROGRAM ALKOTÁSKOR NEM KELL „0”-RÓL INDULNI, SŐT! SEMMELWEIS TERV EGÉSZSÉGES BUDAPESTÉRT PROGRAM NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI STRATÉGIA 2017-2026 (1534/2016(X.13.) KORM.HAT.) EGÉSZSÉGES MAGYARORSZÁG 2014-2020 EMMI, AEEK ÉS NEAK ADATTÁRAK ÉS ELEMZÉSEK ÁGAZATI HR MONITORING RENDSZER, EESZT

HA SZÜKSÉGES, ÉS LEHETSÉGES, AKKOR MIÉRT NEM? HÁROM NŐVÉR MOSZKVÁBA AKAR MENNI EBBEN ŐKET SENKI NEM AKADÁLYOZZA MÉGSEM MENNEK! AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER BÁRMINEMŰ ÁTALAKÍTÁSA RÖVID TÁVON NEM SIKERTÖRTÉNET, UGYANAKKOR PÉNZBE KERÜL

A VÁLTOZTATÁS ALAPELVEI, AMI NÉLKÜL BORÍTÉKOLHATÓ A KUDARC AZ EGYÉN SZUVERENITÁSA SZOLIDARITÁS VERSENY ÖSZTÖNZÉS AZ ÁLLAM ÚJ SZEREPKÖRE ÁTLÁTHATÓSÁG IDŐIGÉNY HARMÓNIKUS NÖVEKEDÉS FENNTARTHATÓ FINANSZÍROZÁS + CREDO + NIL NOCERE Kornai J. És K. Eggleston nyomán

A VÁLTOZTATÁS VÁRHATÓ IRÁNYAI CENTRALIZÁCIÓ ERŐFORRÁS NÖVELÉS ÉS KONCENTRÁCIÓ INTEGRÁCIÓ AZ EGYÉNI FELELŐSSÉG ÉS SZEREPVÁLLALÁS ÚJRADEFINIÁLÁSA

KIEMELT KOCKÁZATI TÉNYEZŐK FORRÁS SZÜKSÉGLET HR POLITIKAI ÉS LOBBY ÉRDEKEK POPULIZMUS KONTRA EVIDENCIA IDŐIGÉNY FIGYELMEN KÍVŰL HAGYÁSA PROJEKT SZEMLÉLET MELLŐZÉSE ÁGAZATI VEZETÉSI ÉS IRÁNYÍTÁSI RENDSZER

KIEMELT KOCKÁZATI TERÜLETEK PREVENCIÓ ALAPELLÁTÁS SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS KÖZPONTI RÉGIÓ LHH-S KISTÉRSÉGEK

KIEMELT KOCKÁZATI TERÜLETEK PREVENCIÓ ALAPELLÁTÁS SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS KÖZPONTI RÉGIÓ LHH-S KISTÉRSÉGEK

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS A SZAKMA SZERINT: SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÁS AKKOR SZÜKSÉGES, HA AZ ELLÁTÁS ELMARADÁSA VAGY KÉSLEKEDÉSE HALÁLT, MARADANDÓ EGÉSZSÉGKÁROSODÁST, SÚLYOS ÁLLAPOTROMLÁST VAGY NAGY ÉS TARTÓS FÁJDALMAT EREDMÉNYEZNE SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS A LAKOSSÁG SZERINT: SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÁS AKKOR SZÜKSÉGES, HA A BETEGNEK ÉPPEN MOST FONTOS PANASZT OKOZ ENNEK MEGOLDÁSÁT SÜRGŐSEN SZERETNÉ ELÉRNI

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁSI MODELLEK VIDD A KÓRHÁZAT A BETEGHEZ FRANKO-NÉMET VIDD A BETEGET A KÓRHÁZBA ANGOL-AMERIKAI VANNAK PREHOSPITÁLIS SZAKBAN MAGAS SZINTŰ MENTÉSBEN ORVOSOK NINCSENEK SZAKORVOSI TEAM VÉGZI HOSPITÁLIS SZAKBAN A SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÁST SÜRGŐSSÉGI SZAKORVOS VÉGZI NINCS SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁSRA ÖNÁLLÓ SZERVEZETI EGYSÉG VAN AUSTRIA, BELGIUM, FINLAND, FRANCE, GERMANI, LATVIA, NORWAY, POLAND, PORTUGAL, RUSSIA, SLOVENIA, SWEDEN, SWITZERLAND HOL MŰKÖDIK AUSTRALIA, CANADA, CHINA, HONG KONG, IRELAND, ISRAEL, JAPA, NEW ZEALAND, THE PHILIPPENES, S. KOREA, TAIWAN, UK, USA PLATZ-BAY-WALTER 2003

A MAGYAR SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS TERVEZETT SZERKEZETE REGIONÁLIS SPEC. KÖZPONT A MAGYAR SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS TERVEZETT SZERKEZETE SBO, SBH ÜGYELET II. DISZPÉCSER ÜGYELET I. OMSZ ORVOSI KOCSI ESETKOCSI, ROHAMKOCSI MENTŐ DISZPÉCSER RENDŐRSÉG DISZPÉCSER TŰZOLTÓSÁG DISZPÉCSER POLGÁRI VÉDELEM DISZPÉCSER KÖZPONTI DISZPÉCSER 112 BETEG CSALÁDORVOS MENTÉS ÚTVONALA INFORMÁCIÓ ÚTVONALA

OPTIMÁLIS SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÓRENDSZER SÜRGŐSSÉGI CENTRUM OSZTÁLYOK SO1 OSZTÁLYOK SPECIÁLIS KÖZPONTOK SO2 OSZTÁLYOK CSALÁDORVOSI ÜGYELETI KÖZPONTOK OMSZ KÓRHÁZHOZ KAPCSOLÓDÓ ÜGYELETI KÖZPONTOK

Canadian Triage Acuity Scale RESZUSZCITÁCIÓ AZONNAL/AZONNAL KRITIKUS AZONNAL/15 PERC SÜRGŐS 15 PERC/30 PERC NEM SÜRGŐS 30 PERC/60 PERC HALASZTHATÓ 60 PERC/120 PERC

MIÉRT SOK A BETEG ÉS MIÉRT HOSSZÚ A VÁRAKOZÁSI IDŐ? ÁTLAGNÁL BETEGEBB PUPULÁCIÓ ALAP EGÉSZSÉGÜGYI ISMERETEK HIÁNYA AZ ELLÁTÓRENDSZER STRUKTURÁLIS ÉS FUNKCIONÁLIS ANOMÁLIÁI HR HIÁNY A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS RENDSZERÉT ÉS MŰKÖDÉSI ELVÉT NEM ISMERI A LAKOSSÁG SZABADOS IGÉNYBEVÉTEL DEFENZÍV MEDICÍNA

VAN MEGOLDÁS? SZAKMAI, POLITIKAI,TÁRADALMI ÉS EGYÉNI SZINTEN IS VALÓDI PRIORITÁSSÁ TENNI AZ EGÉSZSÉGET ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGY ÜGYÉT SZAKMAI, POLITIKAI, TÁRSADALMI ÉS EGYÉNI SZINTEN IS DEFINIÁLNI, HOGY KI ÉS MIT VÁR EL AZ EGÉSZSÉGÜGYTŐL, ÉS ENNEK MEGVALÓSULÁSÁÉRT MILYEN ÁLDOZATOKAT HAJLANDÓ HOZNI HOSSZÚ TÁVÚ KONCEPCIÓT KIDOLGOZNI ÉS AZT LEGE ARTIS KÖVETKEZETESEN VÉGRE IS HAJTANI

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!