Új fogalmak és jelenségek a felsőoktatás nemzetköziesedésében: összefüggések a bolognai folyamattal A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Advertisements

Korrupciós kockázatok az üzleti szektorban. Kutatási háttértanulmányok Szántó Zoltán (BCE Szociológia és Társadalompolitika Intézet) – Tóth István János.
Dunaújváros, A FELSŐOKTATÁS MINŐSÉGÜGYE Hová tart a külföld? Áttekintés a külföldön megvalósult felsőoktatási minőségről Dr. Veress Gábor.
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
A nemzetközi és a hazai turizmus területi folyamatai, piaci tendenciái a globalizáció korában Dr. Aubert Antal – Berki Mónika PTE TTK Turizmus Tanszék.
Az IKT szerepe a gazdaság erősítéséért Ilosvai Péter, IT Services Hungary.
Az EUROSTUDENT V felmérés Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) Főkedvezményezett:
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Az e-learning a felnőttképzésben projekt Papp Lajos Műegyetemi Távoktatási és Felnőttképzési Központ.
A fejlesztés hatása a szervezetre
A magyar felsőoktatás és a nemzetközi hallgatói mobilitás
AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Hallgatói mobilitás a Debreceni Egyetemen.
AZ ÚJONNAN IPAROSODÓ FEJLŐDŐ ORSZÁGOK
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Hong-kong és Szingapúr
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Határon túli tanulmányutak diákoknak Csete Örs az Apáczai Közalapítvány igazgatója.
Határon túli tanulmányutak diákoknak Csete Örs az Apáczai Közalapítvány igazgatója.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS
Összehasonlító gazdaságtan A globalizáció hatása a gazdasági rendszerek változására.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
Tanulási célú migráció a világban és itthon
2012. január 25. Rozsnyai Krisztina 1 A felsőoktatás minőségbiztosítása Európában – a minőségbiztosítás és a nemzetköziesedés Rozsnyai Krisztina MAB Magyar.
10 ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS. Prof. Roóz József 10 ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS. Eredmények és feladatok. Prof. Roóz József AIFSZ Kollégiuma Egyesület.
Turizmus gazdaságtan 3..
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben A VÁLLALKOZÁSOK NEMZETKÖZIESEDÉSÉNEK TANULSÁGAI Antalóczy Katalin Szeged, december 11.
A Grundtvig akció pályázati lehetőségei Grundtvig 2 és 3.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
A nemzetközi felsőoktatási térben és a hazai felsőoktatás-politikai térben Pécs október 18. Dr. habil Fábri György egyetemi docens ELTE Egy magyar.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
A kutatás-fejlesztés értelmezésének változása a gazdasági világválság időszakában Tálas Péter Stratégia Védelmi Kutatóközpont Nemzeti Közszolgálati Egyetem.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Az növénytermesztési ágazat kutatási és innovációs kilátásai között Research and innovation prospects of the crop production sector between
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
1 Felsőoktatási intézményi akkreditáció 2006/2007 Dr. Vámosi Tamás Egyetemi adjunktus PTE FEEK Andragógia Intézet.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatások Tagozat XXV. Gazdasági Tevékenységet Segítő Szolgáltatási Osztály Megújuló Energiák Szakmai.
Fókuszban a nemzetköziesedés. Fejlesztési cél: PTE NEMZETKÖZIESEDÉSÉNEK ELŐSEGÍTÉSE Nemzetközi beiskolázási marketing tevékenység erősítése Új nemzetközi.
1 Mit kíván a minőségorientált magyar felsőoktatás? Balázs Ervin A MAB elnöke Professzorok Batthyány Köre, október 18.
Az Erasmus - jelen és jövő - ELTE, Budapest, október 2. Bokodi Szabolcs Tempus Közalapítvány.
SZTE – GTK és az Erasmus Program kapcsolatának bemutatása
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Mészáros László prezentációja. Hong Kong TDC Tények Hongkongról A világ legszabadabb gazdasága (Cato Inst.) 11. a világkereskedelemi ranglistán Világelső.
‘Blended Learning’- Vegyesrendszerű képzések a magyar felsőoktatásban Rohonczi Edit Gábor Dénes Főiskola 6. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning.
A felsőoktatás nemzetköziesedése: a nyelvoktatás helye és lehetőségei az uniós felsőoktatási programokban Dobos Gábor március 31. A szaknyelvoktatás.
T RADICIONÁLIS PIACOK, Ú J LEHETŐSÉGEK ! MNKH K ÖZÉP - EURÓPAI K ERESKEDELEMFEJLESZTÉSI H ÁLÓZAT K FT. B EMUTATKOZÁS.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Bemutatkozik az EKF Természettudományi Kara Pénzesné Dr. Kónya Erika dékán.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
Tempus Közalapítvány Balla Ágnes április 23.
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
Az Erasmus eredményei dióhéjban
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Délkelet – Ázsia országai
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

Új fogalmak és jelenségek a felsőoktatás nemzetköziesedésében: összefüggések a bolognai folyamattal A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban – műhelykonferencia Tempus Közalapítvány, 2009. május 5. Temesi József, egyetemi tanár, Bologna tanácsadó BCE NFKK ügyvezető igazgató

Hans de Wit és kutatótársainak összefoglaló tanulmánya Források Hans de Wit és kutatótársainak összefoglaló tanulmánya OECD kutatási összefoglaló (2004) Fulbright program (2005-2006): „Higher Education in the 21st Century” A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban – műhelykonferencia. Tempus Közalapítvány, 2009. május 5.

A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban – műhelykonferencia . Tempus Közalapítvány, 2009. május 5.

Hagyományos fogalom: nemzetközi oktatás (International Education) Értelmezés: nemzetközi tanulmányok, multikulturális oktatás, külföldi tanulmányutak, akadémiai mobilitás. Új fogalom: határokon túlnyúló oktatás (Transnational Education, Global Education) Értelmezés: oktatás határok nélkül, offshore oktatás, oktatási szolgáltatások nemzetközi kereskedelme + a hagyományos formák A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban – műhelykonferencia . Tempus Közalapítvány, 2009. május 5.

Együttműködés  Verseny (Van der Wende, 2001) Paradigmaváltás: Együttműködés  Verseny (Van der Wende, 2001) Stratégiai szövetségek Regionalizálódás (Bologna folyamat!) A politika és az ideológia befolyása A szakképzettség migrációja (skillled migration – OECD 2004) Az oktatási szolgáltatások kereskedelme A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban – műhelykonferencia . Tempus Közalapítvány, 2009. május 5.

Az 1990-es évek óta gyorsan terjedő jelenségek. Az oktatás privatizációja és deregulációja ebbe az irányba ösztönzik az intézményeket. Új, magán „for profit” szlgáltatók jelennek meg. GATS-vita (Európában is, 1995 óta). A szolgáltatások világexportjában az oktatási export terjedelmét 3%-ra becsülik. A kereskedelem (trade) fontosabbá válik, mint a segély (aid). De: a hagyományos formák is tovább élnek. Bologna példa: Joint Programs  Asia Link A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban – műhelykonferencia . Tempus Közalapítvány, 2009. május 5.

Hagyományos formák (Knight, 2006): Internationalization at Home: nemzetközi és interkulturális komponensek a tantervben és az oktatásban Internatioanlization Abroad: a nem-kereskedelmi típusú mobilitás minden formája Emberek: hallgatói, oktatói mobilitás Programok: együttműködések formájában Intézmények: kihelyezett tagozatok A Bologna-folyamatban ezek támogatásán van a hangsúly. A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban – műhelykonferencia . Tempus Közalapítvány, 2009. május 5.

A kereskedelmi típusok kínálati oldalról történő megközelítése Határokon túlnyúló szolgáltatások: a távoktatás minden formája. Nincs szükség a fogyasztó külföldi jelenlétére. Külföldön történő fogyasztás: a hallgató külföldön tanul (ez a legjellemzőbb). Létesítés: külföldi fiókintézmények, oktatási vállalkozások. Kereskedelmi jelenlétet jelent. Ideiglenes külföldön tartózkodás: oktatói munkavállalás külföldön. (Mindegyiknek megvan a nem-kereskedelmi párja. A statisztikai elkülönítés, számontartás nem megoldott). A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban – műhelykonferencia . Tempus Közalapítvány, 2009. május 5.

Kereskedelmi jelenlét Főleg programok kínálata: 3500-4500 programot kínálnak külföldön. Szolgáltatók: ausztrál (1569 program, 37 intézmény kínálata külföldön), brit (1002, 79), USA, Új-Zéland, Kanada. Importőrök: Szingapúr, Malajzia, Hong Kong – Kína, India. Nemzeti stratégiák Kormányzati szabályozás: Kína, Malajzia, Korea Piaci szabályozás: Ausztrális, Hong Kong UNESCO/OECD Guidelines on Quality Provision in Cross-Border Higher Education A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban – műhelykonferencia . Tempus Közalapítvány, 2009. május 5.

Kockázatok: különösen a fejlődő országokban Lehetőségek: a nem-kereskedelmi és a kereskedelmi formák együttes használata, szabályozása A jövő kihívásai „Skilled migration”. A határokon túlnyúló, erősödő szolgáltatási verseny a hagyományos hallgatói mobilitás egyre komolyabb alternatívájává válik. Minderre a Bologna programalkotóknak is figyelniük kell. A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban – műhelykonferencia . Tempus Közalapítvány, 2009. május 5.