Főnix – me Mennyire ismerhető meg a történelem? Fazekas Csaba

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Advertisements

E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Történeti episztemológia
Városi Archívum - könyvtáros szemmel – Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő 2011.
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
E-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft Budapest, Róbert Károly krt ▪ Telefon: (1) ▪ Fax: (1)
Az információszerzés.
Tudomány Társadalom Kommunikáció Pojekt-bemutató.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Burmeister Erzsébet – Perlaki Attila (Miskolci Egyetem – Könyvtár, Levéltár, Múzeum) MIDRA: Miskolci Egyetemi Digitális raktár és adattár DIGITALIZÁLÁS.
Előzmények Sikeres pályázat a kézirat elkészítésére (2004) A könyv megjelenése (2006)
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
MOKSZ és a Semmelweis Egyetem kari / tanszéki könyvtáros értekezlet, Korszerű könyvtári szolgáltatások tanszéki, klinikai vetülete Áncsán Gizella.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia)
A tömegkommunikáció hatása a nyelvre és a gondolkodásra
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Kommunikáció az egyetemen Konferencia április 17. Gellér Zsuzsanna Szabad bölcsész szakos hallgató, II. évfolyam Az elektronikus kommunikáció és.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
A jogi informatika tananyagának elérhetősége
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
OSZK - Tudományos Ülésszak, 2002 Nemzeti könyvtárak - archiválás, Internet - ? Országos Széchényi Könyvtár Tudományos ülésszak december 9. Renkecz.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
Honnan jönnek az e-könyvek?
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
E-learning Kovácspál Eszter.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 5. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 5. előadás.
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
Bemutatkozik az Arcanum Digitális Tudománytár
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola,
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
A Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért személyes történeteket feldolgozó holokauszt- gyűjteménye A Zachor Alapítvány civil oktatási szervezet. Fő.
Hajós Katalin Budapest, június 5.
Digitalizálás a könyvtárban …mit, mivel, hogyan, mikor, miért, mennyire…
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
Személyes információszervezés a gyakorlatban JÁVORKA BRIGITTA ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR – KÖNYVTÁRI INTÉZET.
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
IKT A PEDAGÓGIÁBAN 1 Készítette: dr. Létray Zoltán.
A történelem forrásai Mindaz forrás, ami információt, adatot hordoz a múltról, a múltból.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Következtetések a fővárosi elektronikus adatvagyon felmérés alapján
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Digitális tankönyvtár
A digitálisan született tartalmak megőrzése
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Főnix – me Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Előadás másolata:

Főnix – me Mennyire ismerhető meg a történelem? Fazekas Csaba Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében EFOP-3.4.3-16-2016-00015 Mennyire ismerhető meg a történelem? Fazekas Csaba

Vázlat: A történelem megismerhetőségének feltételei és korlátai Digitalizáció és történetírás ------------------------------------------------- A történész mestersége. A történelem megismerhetősége.  A megismerés tudománya. (Episztemológia.) Emlék – forrás – következtetés Mi a történelmi forrás?

Közhely: változó világban élünk  digitalizáció, infokommunikáció, 20-21. század fordulóján: minden változik (társadalom, politika, hétköznapok)

Homo digitalis?

Biztos?

A rossz meteorológus fordított példázata „Az hagyján, hogy nem tudjátok, milyen idő lesz holnap. Az is hagyján, hogy nem tudjátok, milyen idő van most. De legalább azt tudnátok, milyen idő volt tegnap!” A történész és a jövő viszonya Változik a történész mestersége is. Új episztemológiai megközelítés szükséges Történész mestersége: -- mi az, ami nem változik? -- mi az, ami változik? Mi kell a történetíráshoz? források  történeti feldolgozás (módszertan)  történeti következtetés (narratíva) A forma nem változik  a tartalom igen!

A digitalizáció jelenléte a történész munkájának mindhárom fázisában: Számítógép segít a forrásfeltárásban, a szakirodalmi háttér kialakításában és a publikálás valamennyi fázisában.  ‘Arm-chair Historian’ A források jövője: Meglévő (digitalizáció előtt keletkezett) forrásokhoz való hozzáférés A jövő történetírása számára keletkező források szerkezetváltása a történeti megismerés folyamatában (Történeti forrás: 1. létrejöjjön, 2. történész kezébe kerüljön.)

1.  Az írott forrásokhoz való hozzáférés jelentősen könnyebbé vált:  Levéltári iratok digitalizálása

 Nem digitalizált levéltári iratok feltárásának könnyítése (elektronikus, kereshető segédletek)

Nyomtatott sajtó digitalizálása

 Álló és mozgóképes források hozzáférhetősége könnyebb – a történeti megismerésben szerepük nő

2. A ma emlékei – a jövő forrásai A történeti források szerkezetváltása / szerkezetváltozása „Forrástermelés” és periodizáció Korszakhatáron állunk Új Gutenberg-galaxis? NEM! Annál több! Könyvnyomtatás: „csak” mennyiségi változás. Az első globális forrástermelési korszakhatár.

Szöveges információ: régen: papírra rögzített írásjelek ma: digitális adatsorra rögzített írásjelek Mikor írtunk utoljára papíron, kézzel magánlevelet?  NA UGYE! Írott forrás keletkezésének kiváltó oka: kommunikációs helyzet kialakulása.  régen: levélírás (fennmaradás esélye nagyobb)  ma: telefon, sms, e-mail, chat (kisebb) Újkori forrástermelés (papírkorszak): tömeges íráshasználat  tartósabb felületen Jelenkori forrástermelés (digitális korszak): még tömegesebb kommunikáció  kevésbé tartós felületen 20. század végéig: írásos dominancia a „forrástermelésben”, alapvetően nem befolyásolta a telefon sem.  Nem a telefon feltalálása, hanem a mobil kommunikáció elterjedése az igazi korszakhatár a kommunikációs helyzetek megoldásában.

Új forrástani, segédtudományi szemlélet szükségessége Következmények:  Szomorú jóslatom a 22. század történészéről: nagyobb kommunikációs térből szűkösebb forrásbázis lehetősége  „új szóbeliség” dominanciájának lehetősége Új forrástani, segédtudományi szemlélet szükségessége Források csoportosítása: tárgyi, írásos, szóbeli (eddig) tárgyi, írásos, szóbeli, digitális (ezután) Digitális forrás: egyszerre írott és szóbeli --------------------------------------------------------------------------------------------------- „A szó elszáll, az írás megmarad.”  „Az írás elszáll, a szó el sem hangzik.”

Fennmarad-e az sms, a chat, sőt: az e-mail? Jogszabályi háttér: rendezett. (De…) Mégis: köziratok és magániratok egyaránt „veszélyben”. (Különösen utóbbi.) Eltérő történeti diszciplínák reakciója (politika-, gazdaság-, társadalom-, életmód-történet). Jövő: nem tudható. De: tartós alapú írásos forráshordozó (papír) világa nem jön vissza. Következmények: levéltár  digitális archívum levéltárosból  informatikai szakember Kérdés: el tudják-e olvasni? „mázlista generáció” tagjai vagyunk sajtó, mint történeti forrás  internetes sajtó, mint történeti forrás felértékelődő multimédia

Tárgyi források: változatlanok (Ld. honfoglalás-kori temető…) Szóbeli források: hagyományos szóbeliség megszűnése  digitalizáció (Népmesék, viccek stb.) A történeti feldolgozás (szakirodalmi háttér) jövője: Korábbi ismeretek szintézise  a lehetőségek sokkal jobbak és változatosabbak és kényelmesebbek. Szakirodalmat ma: - interneten keresünk - interneten olvasunk. Digitalizálás – Google-jóslat (2020-as évek?). Ami nincs az interneten  az nincs.

Könyvtárak funkcióváltása: könyvtár, ahol nincsenek könyvek. Könyvtáros  informatikus Szakirodalmi háttér: digitális könyvek digitális folyóiratok, beszerzési nehézségek megszűnése Mindenhez hozzá lehet jutni, legfeljebb fizetni kell érte…

Szakirodalmi háttér: Az „új szóbeliségben” rejlő veszélyek: Felkerült az internetre – de el is távolították vagy áthelyezték.

A történeti publikációk (tudományos eredmények közzétételének) jövője:  Kényelmesebb, gyorsabb  tömegesebb. Új publikációs fórumok (pl. prezentáció, szóbeli előadás) Nyomtatott történeti szakfolyóiratok megszűnése Multimédiás publikáció (CD-, DVD-ROM) Elmosódik a határ szakma, népszerűsítés és dilettantizmus között Monográfiák, forráskiadványok új perspektívája

Új szakmai kommunikáció (például hivatkozási rendszer kialakítása, „kanonizálása”) 13. Ld. erről részletesen: http://epa.oszk.hu/00000/00001/00209/pdf/itk_1959_2_307-328.pdf 13. Ld. erről részletesen: Péter László: Adatok Juhász Gyula életrajzához. In: Irodalomtörténeti Közlemények, 1959. 63. évf. 2. sz. 307-328. p. – Elektronikus Periodika Archívum: epa.oszk.hu – 2014. november.

„A sötét oldal mindent ködbe burkol, a jövőt kifürkészni most lehetetlen.” (Yoda mester; Klónok támadása)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Fazekas Csaba (PhD) egyet. docens Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete fazekas@uni-miskolc.hu www.fazekascsaba.hu