Intézményi önkéntes programok támogatása a szabályozás eszközével

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

- tájékoztató.  Szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független,
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A középiskolai közösségi szolgálatban rejlő pedagógiai és intézményi lehetőségek - Pavlics Tamás - „Önkéntesség – közoktatás – közösségi szolgálat” szakmai.
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
A vállalati önkéntesség népszerűsítése Eger, június.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (intézmény neve) Készítette igazgató.
Az iskolai közösségi szolgálat a koordinátor szemével
Iskolai közösségi szolgálat
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Az új köznevelési rendszer jellemzői és várható eredményei
Az önkéntesség társadalomfejlesztő ereje Dr. Czike Klára, nonprofit szakértő.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
TÁMOP projektek megvalósításának „nyeresége” Kemecsei Judit – Hajléktalanokért Közalapítvány TÁMOP / december 13. Miskolc.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
„ Kalandvágyból felelősség” Ismerjük meg az Ifjú Polgárőrt Dr. Christián László PhD tanszékvezető egy. docens NKE RTK.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
AZ EFOP ÉS RSZTOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 22-I ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT.
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Barcsák Marianna KPSZTI
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
A hazai fogyatékosságpolitika aktualitásai
Vajdasági ifjúsági tapasztalatok az uniós programok terén
Iskolai közösségi szolgálat a Borosban
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Urbánné Malomsoki Mónika
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Előadás másolata:

Intézményi önkéntes programok támogatása a szabályozás eszközével

Az önkéntesség fogalomrendszere, jogszabályi háttere Klasszikus értelemben: Közösségi gondoskodás Része a társadalmi szolidaritás és ezen belül a karitatív tevékenységeknek Sajátos értéket hordoz: az emberiség fejlődésének alapértéke Nemzeti önkéntes stratégia fogalma: Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet a személy: Szabad akaratából Egyéni választás és motiváció alapján Más személy, személyek vagy a közösség javát szolgálva Pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez

Az önkéntesség fogalomrendszere, jogszabályi háttere Összegezve: EU egyik alapelve Hozzájárul a demokrácia fejlődéséhez, aktív állampolgári léthez Eszköze az esélyteremtésnek Erősíti a társadalmi szolidaritást A szegénység és a kirekesztettség csökkenését segíti Közösségteremtő Szociális készségeket és kompetenciákat fejleszt Munkatapasztalatot ad, kapcsolati tőkét épít

Egy kis történelem az önkéntesség ügyének előzménye a polgári kormányzat alatt (első Orbán-kormány)

Közérdekű önkéntes tevékenység 2005. évi LXXXVIII. Törvény: Az Országgyűlés 2005-ben elfogadta az önkéntességről szóló törvényt: Az önkéntesség fogalma Alapvető szabályai A törvény célja, hogy az állampolgárokat és szervezeteket kedvezmények és garanciák biztosításával ösztönözze önkéntes tevékenységben való részvételre

Önkéntes Portál

Önkéntes Portál Önkéntes tevékenységek megvalósulását segítő honlap, amely a célcsoportot és a fogadó szervezeteket is információval látja el. Friss hírek Önkéntes lennék és önkéntest keresek funkció Értékelési lehetőség Hazai és külföldi lehetőségek 2015. július 30-tól elérhető

regisztrált szervezet állandó vagy időszaki önkéntes program Önkéntes Portál 280 regisztrált szervezet 130 állandó vagy időszaki önkéntes program

A köznevelési törvény szerint: „ a közösségi szolgálat (…) szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása”

Iskolai közösségi szolgálat 2011. évi CXC. Törvény: 2013-ban megtörtént a törvény felülvizsgálata, a módosítás: A köznevelési törvényhez igazította a közösségi szolgálat fogalomhasználatát Elhatárolta azt az önkéntes tevékenységektől 2016. január elsejétől a sikeres érettségi vizsga feltétele az 50 óra közösségi szolgálat

Iskolai közösségi szolgálat Pedagógiai tartalma: Szociális érzékenység erősítése A fiatalok saját tetteikért való felelősségvállalásának tudatosítása Önkéntességbe való bevezetés Híd képzése a formális oktatás és a munka világa között

Iskolai közösségi szolgálat Közérdekű országos reprezentatív kutatás (2014) 18 év feletti magyar lakosság csaknem 1/3-a önkénteskedett már Ez csaknem 4 százalékponttal nagyobb arány, mint 2011-ben volt A kutatások alapján a 18-29 évesek végeznek a legaktívabban önkéntes tevékenységet A fiatalok számára szempont: az önkéntes tevékenység érdekelje őket és maguk választhassák ki Az önkéntesek jellemzően a szociális, illetve környezet-és állatvédelmi tevékenységeket preferálták A legtöbben gyerekeknek, szegényeknek és időseknek segítenének

Az önkéntesség elterjesztését szolgáló intézkedések Nemzeti Önkéntes Stratégia 2012-2020 céljai és cselekvési terve Célja, hogy az önkéntesség a társadalmi tudat aktív, élő része legyen Mozdítsa elő az önkéntesség kultúráját A magyar kormány 2014-ben és 2015-ben is közvetlenül nyújtott támogatást az önkéntes program megvalósítására a nagy sikerű 72 óra kompromisszumok nélkül akció keretében. Az eseményt az Emmi külön is támogatta

Önkéntesség Összehasonlítások A lakosság többsége pozitívan viszonyul az önkéntességhez, magas presztízsű tevékenységnek tartja Az európai országokban végzett önkéntes tevékenységek nehezen összehasonlíthatóak – minden országban másképp határozzák meg a fogalmát és másképp mérik Az önkéntesség a hazai GDP közel 1%-ához járul hozzá – ez az EU-tagállamok esetében 0,5-3% közötti Önkéntesség hatása a gazdaság teljesítményére (2014): Körülbelül 490 ezer fő 55 millió munkaóra, amely egyenlő 26.600 főállású dolgozó munkaidejével Az elvégzett munka becsült értéke: 60 milliárd forint

Pro Voluntarius díj 2013 óta Célja az önkéntes tevékenység társadalmi elismerése A díjat azon magánszemélyek és szervezetek kaphatják meg, melyek kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak az önkéntesség kultúrájának fejlődéséhez A miniszteri díj átadására minden évben december 5-én, az önkéntesek nemzetközi napján kerül sor 2015-ben Pro Voluntarius Díjban részesültek: Bátor Tábor Alapítvány Béthel Alapítvány Schiger Anna Erika, önkéntes

A közeljövő Olyan önkéntes kultúra megteremtése, amely minden korosztály számára közvetíti a társadalmi felelősségvállalás, szerepvállalás fontosságát 2015. október 1-jén kiírásra került az EFOP-1.2.3.-VEKOP/2015 – Komplex ifjúsági fejlesztések – Új Nemzedék Újratöltve című kiemelt pályázati felhívás A kiírás kiemelt célja egyrészről az önkéntesek és a fogadó szervezetek számára elérhető tanácsadó, információs szolgáltató rendszer fejlesztése A másik cél az elérhető önkéntes lehetőségek körét bővíteni és változatossá tenni

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár imre.nyitrai@emmi.gov.hu Köszönöm megtisztelő figyelmüket!