Operációs rendszerek I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Bori Tamás Operációs Rendszerek I. 2. óra: parancssori alapok.
Advertisements

Operációs Rendszerek I.
Operációs Rendszerek I.
FRAME-k (keretek). FRAME-k A frame-ek (keretek) segítségével a képernyőt felosztva egyszerre jeleníthetünk meg több webes dokumentumot a képernyőn. Fejlec.html.
Adatszerkezetek Az adatokat két fő csoportra oszthatjuk: egyszerű és összetett adatok.  Az egyszerű adatot egy érték jellemez, tovább nem bontható. (szám,
Adatbázis alapú rendszerek
LINUX/UNIX PARANCSOK.
Sztringek.
(Bevezetés az informatikába)
Bevezetés a Java programozásba
10. előadás (2004. április 20.) A C előfordító (folytatás) Néhány hasznos compiler opció Egy tanulságos könyvtári függvény Változó hosszúságú argumentum.
11. előadás (2005. május 10.) A make segédprogram Alacsony szintű műveletek és bitmezők Fájl, katalógus rendszer hívások 1.
7. előadás (2005. április 12.) Láncolt lista File kezelés 1.
Operációs Rendszerek Példák
Bevezetés az informatikába 7. előadás
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 9. Gyakorlat Alap file műveletek.
Programozás II. 3. Gyakorlat C++ alapok.
Linux A UNIX története – 3. dia
UNIX operációs rendszer. UNIX op. rsz. Elsõ változatát 1969-ben készítette Ken Thomson és Dennis Ritchie a AT&T Bell Labratóriumában. A rendszer magját.
UNIX Összefoglaló az alapokról a ta65 tárgyhoz ( )
Operációs rendszerek gyakorlat
Operációs rendszerek gyakorlat
Jogosultságkezelés.
Operációs rendszerek gyakorlat sed, awk parancsok.
Operációs rendszerek gyakorlat Fájlműveletek.
Számítógép architektúrák I. gyakorlat Linux telepítő gyakorlat
Operációs rendszerek GNU/Linux
Filerendszerek Mi a filerendszer? Fat és NTFS alapvető jellemzői
Felhasználói felületek
1 Operációs rendszerek A UNIX védelmi rendszere. 2 Illetéktelen hozzáférés megakadályozása: az egyes felhasználók adataihoz, az operációs rendszer adataihoz,
Operációs rendszerek gyakorlat 4. Gyakorlat Vakulya Gergely.
Operációs rendszerek gyakorlat 2. Gyakorlat Vakulya Gergely.
PHP III. Fájlok, űrlapok.
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
P ROGRAMOZÁS I/O műveletek. S YSTEM.C ONSOLE A programjainknak fontos része a felhasználóval való kommunikáció. Adatokat kell kérni tőle, vagy közölnünk.
Beolvasó utasítás Console.Read();  Int típusú adatot kapunk. Console.ReadLine();  String típusú adatot kapunk. Console.ReadKey();  Tetszőleges billentyű.
Funkcionális programozás 2. gyakorlat
Operációs rendszerek gyakorlat 1. Bevezetés Vakulya Gergely.
Állomány és lemezműveletek
Fájlkezelés Pascalban
Szintaktikai, szemantikai szabályok
1.3. Pascal program felépítése Az els ő program. Program ; … Begin … End. Program fej Deklarációs rész Végrehajtó rész.
Operációs Rendszerek 1 Felhasználókezelés Windisch Gergely
1 Operációs rendszerek I, 3. gyakorlat Windisch Gergely
A képernyő kezelése: kiíratások
PARANCSOK HASZNÁLATA WINDOWS-BAN ÉS LINUXBAN II. Balaton Marcell Balázs.
Rodek Lajos munkája alapján (Szegedi Tudományegyetem)
Linux nemcsak a 13.ht-számára.
Bevezetés az informatikába 4. előadás
Objektum orientált programozás
Hálózat menedzsment Óravázlat Készítette: Toldi Miklós.
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
Funkciós blokkok A funkciós blokkok áttekintése Az alkalmazás előnyei.
Operációs rendszerek gyakorlat sed parancsok.
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Linux kezelés MIN1U1 3. gyakorlat.
Bevezetés az informatikába 5. előadás
Programozás alapjai 1.gyakorlat
Ismétlés:grafikus felületek Felső panel Indítópanel Asztal Indikátorok Kuka.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhet ő ség: Linux kezelése.
Programozás alapjai 1. gyakorlat Hirling Dominik.
Az operációs rendszer feladatai
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
Neumann János Informatikai Kar
Programozás C# -ban Elágazások.
Unix Linux GNU Copyright kriptográfia
A CLIPS keretrendszer
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Számítógépes alapismeretek 2-3. gyakorlat Unix/Linux alapismeretek
Előadás másolata:

Operációs rendszerek I. IIIII. gyakorlat

III. gyakorlat who w last users finger talk write mesg clear alias/unalias passwd pwgen ls mkdir cd rm / rmdir tree pwd

alias uzeno=write oleg finger -l rm -i ls –tlr alias uzeno=write oleg

copy, move cp <kapcsolók> <eredeti> <új> Létrehoz az <eredeti> nevű fájlból egy másolatot <új> néven (ha nem létezik ilyen nevű könyvtár)‏ cp <kapcsolók> <lista> <újhely> Átmozgatja a <lista> elemeit az <újhely> könyvtárba (aminek ekkor már léteznie kell)‏ Lehetséges kapcsolók: -f kétes esetben sem kérdez vissza -i bármely kétes esetben megerősítést vár -u csak a régebbi fájlokat írja felül -r ha könyvtárat talál, rekurzívan átmásolja azt is … Alapesetben állományt másol, könyvtárat nem!!!!!!!!

mv <kapcsolók> <eredeti> <új> Átnevezi az <eredeti> nevű fájlt vagy könyvtárat az <új> névre (ha ilyen nevű könyvtár még nem létezett)‏ mv <kapcsolók> <lista> <újhely> Átmozgatja a <lista> elemeit az <újhely> könyvtárba (aminek ekkor már léteznie kell)‏ Lehetséges kapcsolók: -f kétes esetben sem kérdez vissza -i bármely kétes esetben megerősítést vár -u csak a régebbi fájlokat írja felül …

Szövegfájlok kezelése touch <név> Új állomány létrehozása üresen, ha az még nem létezik. cat <fájl> A <fájl> teljes tartalmát egyszerre kiírja a képernyőre. Mi történik akkor ha nincs megadva fájl? file <fájl> A megadott fájl típusát adja eredményül. A megadott file tartalmát közvetlnül a standard kimenetre írja (alapértelmezés képernyo) . Ha nincs megadott file, akkor a szabványos bemeneti eszközt olvassa. A megadott file tartalmát közvetlnül a standard kimenetre írja (alapértelmezés képernyo) . Ha nincs megadott file, akkor a szabványos bemeneti eszközt olvassa.

Átirányítások Mind a bemenet mind pedig a kimenet átirányítható egy tetszőleges állományba. a jelölést a parancs utolsó paramétere után kell feltünteni. Több átirányítás esetén azok végrehajtása balról jobbra történik. < FÁJL stdin (a megadott fájlból olvas) > FÁJL stdout (a megadott fájlba ír, létező állomány felülírásával) >> FÁJL stdout (a megadott fájlba ír, a létező állomány végéhez való hozzáfűzéssel)

cat >tudomany.txt A tudomány vagy fizika, vagy bélyeggyűjtés. CTRL +D (eof) cat >>tudomany.txt Ernest Rutherford (eof)

head -<n> <fájl> (default 10) more <fájl> A <fájl> teljes tartalmát oldalanként kiírja a képernyőre. head -<n> <fájl> (default 10) A <fájl> első <n> sorát kiírja a képernyőre. tail -<n> <fájl> (default 10) A <fájl> utolsó <n> sorát kiírja a képernyőre.

1, A tudomany. txt első két sorát irányítsa át az idezet 1, A tudomany.txt első két sorát irányítsa át az idezet.txt állományba. 2, Az utolsó sorát pedig szerzo.txt állományba.

head -2 < tudomany.txt >idezet.txt tail -1 <tudomany.txt >szerzo.txt history , ls

od, xd Állományok tartalmának listázása (dump), oktális, hexadecimális számrendszerben.

Mintaillesztő karakterek * tetszőleges karakterből álló, tetszőlegesen hosszú szó (üres szó is). ? egyetlen tetszőleges karaktert helyettesít. [halmaz] A halmaz bármely karakterének egy példánya. [első-utolsó] mint az előbb, de itt tartományt adhatunk meg. [^halmaz] a halmazban nem szereplő bármely karakter egy példánya.

Példák mintákra: A[tl]o[a-z].? ??[^abc]start??.php *.html *vector* [Kk]epek gcc-3.[0-3]

dir -p

Szöveg kiiratása : echo Szintaktikája : echo [-ne] [string]   A string tartalmazza a kiíratni kívánt szöveget, az opciók jelentése : opció és string nélkül egy soremelést hajt végre -n Az üzenet kiírása után nem emel sort -e végrehajtja a stringben elhelyezkedő ' \ ' -sel jelzett karaktereknek megfelelő műveletet.

Példa :. # Üzenet kiírása új sorral és csengetéssel az üzenet elején Példa : # Üzenet kiírása új sorral és csengetéssel az üzenet elején # és végén bash$ echo -e "\n\akkkkkkkkkkkkkkkk\a\n"   kkkkkkkkkkkkkkkk # Ez a parancs nem hajtja végre a \n ill. \a karaktereket, # hanem kiírja őket. bash$ echo "\n\akkkkkkkkkkkkkkkk\a\n" \n\akkkkkkkkkkkkkkkk\a\n

Láncolás A linkelés arra szolgál, hogy egy állományra több néven is lehessen hivatkozni. Az ln első paramétere a forrás file, a második paramétere a lánc név, amellyel később a forrás file-ra hivatkozhatunk. Soft link-et szintén az ln paranccsal hozhatunk létre, de alkalmazni kell a -s opciót ! Az ln további opciója a -f, melynek jelentése megegyezik az előzőekben leírtakéval :A cp, az ln és az mv maguk is hard link-kel készültek, és az argv[0] mutatja meg a UNIX-nak, hogy melyiket hívtuk meg a három közül.

Láncolás (Linkek) ln -s <forrás> <cél> Létrehoz egy a <forrás> -ra mutató „softlink”-et ln <forrás> <cél> Létrehoz egy a <forrás> -ra mutató „hardlink”-et Könyvtárra nem alkalmazható!!!!

ln –s out.txt out2.txt rm out.txt ln –s out.txt out2.txt ln out.txt out2.txt rm out.txt out2.txt @out.txt out.txt @6553641 out2.txt @6553641 Adat az 6553641-es inode-hoz Adat az 6553641-es inode-hoz

Kérjünk teljes listát a home alkönyvtárunkról úgy, hogy a file-ok Kérjünk teljes listát a home alkönyvtárunkról úgy, hogy a file-ok inode számai is láthatóak legyenek !  

ls -i -l vagy : ls -il

du <kapcsolók> <lista> Összeszámolja a könyvtárban található fájlok méretét Lehetséges kapcsolók: -s csak a végösszeget írja ki -m kilobájtok helyett megabájtokban számol -h az ember számára könnyen olvasható méretkiírás df - Lista készítése az összes partícióról df <kapcsolók> <útnév> A filerendszer szabad és foglalt blokkjainak számát adja meg. df .     - aktuális könyvtár információk

mount [kapcsolók] [eszköz] [csatolási_ hely] Új filerendszer csatolása egy könyvtárstruktúrába. A meg nem adott paramétereket a parancs az /etc/fstab file megfelelő bejegyzéseiből veszi. umount - filerendszer leválasztása umount eszközhozzáépítési-pont Az eszközhozzáépítési-pont az a könyvtár, ahová a tárolóeszközön lévő állományainkat csatolni akarjuk.

Jogosultságok A linux többfelhasználós rendszer. Nyilvánvaló, hogy a fájlokhoz hozzáférést valamilyen módon korlátozni kell. A korlátozáshoz rendelkezésre áll 3 osztály Tulajdonos (User), Csoport (Group), Többiek (Others)‏ 3 féle jog Olvasás (Read), Írás (Write), Végrehajtás (eXecution)‏

Jogosultságok értelmezése A fájl futtatható A hozzáférés engedélyezett, e nélkül nem lehet például belépni sem a könyvtárba x – végrehajtás A fájl tartalma módosítható A könyvtárban a bejegyzések módosíthatóak w – írás A fájl tartalma olvasható A könyvtár tartalma kilistázható r – olvasás Fájl Könyvtár Jog

Jogosultságok megváltoztatása chmod <jogosultság> <lista> <jogosultság> <kinek><hogyan><mit> <kinek>: a (All), u (User) , g (Group), o (Other)‏ <hogyan>: + (megadás), - (megvonás), = (beállítás)‏ <mit>: r (Read), w (Write), x (eXecute)‏ <user><group><other> mindegyik egy oktális számjegy 4 (read), 2 (write), 1 (execute)‏ pl: chmod go-w out.txt chmod 640 out.txt

Tulajdonosváltás : chown   Lehetőség van arra, hogy az általunk birtokolt állomány tulajdonosát meg­változ­tas­suk. A chown szintaxisa a következő :   chown [-R ] tulaj név   A tulaj az új tulajdonos nevét jelenti, a név pedig azt, hogy melyik állományra, vagy katalógusra vonatkozik a tulajdonos váltás. Ezt a műveletet a tulaj­donoson kívül a superuser is végrehajthatja. A parancs másik alakja :    chown [-R ] tulaj :csoport név   Ebben az esetben a csoport tulajdonjogot adhatjuk át. Az új tulajdonos a csoport lesz.   A [-R] opció mindkét esetben a rekurziót jelenti.

Csoportváltás : chgrp   A csoportváltást szintén a tulajdonos és a superuser hajthatja végre. Szintaxisa a kö­vet­kező : chgrp [-R ] csoport név A csoport az új csoport lesz, a név jelentése ugyanaz mint a chown esetén. Vigyázat : Amennyiben egy állományunk csoport, vagy tulajdonosi jogát átad­tuk, azt már nem vehetjük vissza. Csak az új tulajdonos adhatja vissza őket ! ( Vagy a superuser )

su [-] [felhasználó] [argumentum] A héjprogramot indítja másik felhasználóval. Olyan terminálon való bejelentkezésre használható, amelyet másik felhasználó használ. Ha nem adjuk meg a felhasználót akkor egy root héjprogramot indít. Az új héjprogramot az exit vagy <Ctrl-d> beírásával zárhatjuk le. Példa: a paranccsal úgy léphetünk be rendszergazdaként, hogy közben az eredeti, egyszerű felhasználóként való bejelentkezésünket sem kell megszüntetnünk. su root su -A teljes bejelentkezési eljárás indul el. su-c A parancsok másik felhasználói azonosítóval hajthatók végre.