Beépített függvények használata programozáskor

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Advertisements

Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
Kifejezések 2+3 Egy egyszerű kifejezés… © Pasztuhov Dániel, www.programozas-oktatas.hu.
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
LFüggvények Alkalmazott Informatikai Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA dr.Dudás László 20./0. lFüggvények deklarációja és prototípusa lA függvénydefiníció lHivatkozás.
Bevezetés a Java programozásba
Függvények, mutatók Csernoch Mária.
Mutatók, tömbök, függvények
C A C nyelv utasításai. Ismétlés Utasítások csoportosítása.
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
A Java programozási nyelvSoós Sándor 1/17 Java programozási nyelv 4. rész – Osztályok II. Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai.
Utasítások, elágazás- és ciklusszervezés C nyelvi utasítások
C# tagfüggvények.
C# tagfüggvények.
Modellezés és tervezés c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Alkalmazott Matematikai Intézet Mérnöki Informatikus MSc 9. Előadás és.
6. előadás Hatókör, láthatóság, élettartam. Változók leképzése a memóriára. Blokkszerkezetes nyelvek. Kivételkezelés.
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
6. előadás Parametrikus polimorfizmus. Generikus programozás. Az Ada sablonok.
Programozás I. Ciklusok
Programozás I Függvények általános jellemzői
Ficsor Lajos Template-ek CPP8/ 1 Template-ek. Ficsor Lajos Template-ek CPP8/ 2 A template fogalma Kiindulási probléma: tetszőleges típusokon kellene ugyanolyan.
C nyelv utasításai.
Alprogramok deklarációja, definíciója és meghívása Páll Boglárka.
1.4. Fordítás, szerkesztés, az objektumkönyvtár használata.
Gyakran előforduló tervezési hibák és elkerülésük Jelek és változók Jelek és változók Bufferek és belső dummy jelek Bufferek és belső dummy jelek Vektorok.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Algoritmus szerkezetek
Java programozási nyelv Metódusok
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
Objektum orientált programozás 3. Függvények Nagy Szilvia.
Objektum orientált programozás
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
Objektum orientált programozás
Apache Ant 2. gyakorlat Alkalmazásfejlesztés /2 Gyakorlat Zalatnai Csongor.
Programozás III KIVÉTEL.
ProgramozásProgramozás célja hosszabb számítások elvégzése ill. kiíratása akkor érdemes programot írni, ha sok számolni való van illetve ha ugyanazt az.
Programozás, programtervezés
Függvények a C nyelvben 1 Függvényeket a következő esetekben szokás írni: Ha ugyanazt a tevékenységet többször is el kell végeznünk ugyanolyan típusú,
C Programozási alapok.
Programozás III KIVÉTEL. KIVÉTELKEZELÉS Hibátlan program nincs!!! eddig hiba esetén leállt a program. Példa ilyen hibákra: ─ ArrayBoundsOfException (tömb.
1. feladat  Készíts olyan függvényt, mely paraméterül kapja két egész típusú változó címét, s hívása után a két változó értéke helyet cserél.
Algoritmizálás, adatmodellezés
Objektum orientált programozás
Intelligens Mérnöki Rendszerek Laboratórium Alkalmazott Matematikai Intézet, Neumann János Informatikai Kar, Óbudai Egyetem Mielőtt a virtuális térbe lépnénk.
Objektum orientált programozás 4. Mutatók, típusok és struktúrák Nagy Szilvia.
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
Függvények, mutatók Csernoch Mária. Függvények függvény definíciója az értelmezési tartomány tetszőleges eleméhez hozzárendel egy értéket –függvény helyettesítési.
Függvények, mutatók Csernoch Mária. Függvények függvény definíciója az értelmezési tartomány tetszőleges eleméhez hozzárendel egy értéket –függvény helyettesítési.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Osztályok, objektumok definiálása és alkalmazása. Saját.
Krizsán Zoltán, iit C# osztályok 2 Adattagok  Osztály hatáskörben definiált változó.  Formája: [attribútum] [módosító] típus azonosító [=kezdő érték][,
Programstruktúrák. Program A program utasítások olyan sorozata, amely a számítógépen önállóan képes megoldani egy feladatot. A program háttértáron futtatható.
Programozási nyelvek csoportosítása.
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
Programozási alapok.
Neumann János Informatikai Kar
a programegységek között
Programozási nyelvek típusossága.
Compiler illetve interpreter nyelvek
Az átlátható programok kellékei
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Programozási nyelvek alapfogalmai
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Változók.
Számítógépes algoritmusok
Az átlátható programok kellékei
Algoritmus készítés.
Az objektum-orientáltság
Előadás másolata:

Beépített függvények használata programozáskor

Mi is az a függvény? A függvény olyan alprogram, amely képes adatokon műveleteket végrehajtani és visszaad egy értéket. Amikor a program elindul, meghív egy függvényt (C++ programban ez a main() függvény.), ami persze meghívhat más függvényeket, amelyek aztán szintén meghívhatnak újabb függvényeket. Minden függvénynek egyedi neve, és amikor ez a név további leírásra kerül a programban, akkor a program végrehajtásának menete a függvény törzsét képező utasítások végrehajtásával folytatódik. Amikor a függvény futása befejeződik, akkor a program végrehajtása a függvény neve után következő utasításon folytatódik.

A függvény hívása Amikor a program meghív egy függvényt, akkor a végrehajtás a függvény utasításain folytatódik, majd amikor a függvénynek vége, akkor a végrehajtás a program függvényhívást követő utasításán folytatódik. A jól megtervezett függvények egy meghatározott, speciális feladatot hajtanak végre. Bonyolultabb feladatok megoldására több függvényt szokás írni, és ezek a függvények majd egymást fogják hívni.

Feladatok megoldása függvényekkel Az összetett feladatokat előbb fel kell bontanunk egy-egy függvény formájában megvalósítható alfeladatokra, aztán ezeket az elemi függvényeket kell egyenként a megfelelő sorrendben meghívni. Ez a tervezési módszer a kódot könnyebben érthetővé és így könnyebben karbantarthatóvá teszi.

A függvények csoportosítása Beépített: Melyek részei a fordítóprogram csomagnak, azaz a fordítóprogram vásárlásával megkapjuk ezeket a függvényeket tartalmazó programokat, könyvtárakat. Felhasználó által definiált.

A függvények deklarálása, definiálása Mielőtt meghívhatnánk egy függvényt, előbb deklarálni majd definiálni kell azt. A függvénydeklarációban megadjuk a fordítóprogramnak a kérdéses függvény nevét, visszatérési értékének, valamint bemenő paramétereinek típusát. A definíció ezzel szemben azt írja le, miként kell a függvénynek működnie, milyen műveleteket kell végrehajtania. Ahhoz, hogy egy függvényt bármely más függvényből meghívhassunk, legalább deklarálnunk kell azt valahol az első hívás előtt, ám magát a végrehajtandó kódot csak a definíció tartalmazza.

Köszönöm a figyelmet! 