A gyomok életformarendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyomszabályozási alapismeretek
Advertisements

Szimulált klímaváltozás hatása a talajlégzésre homoki erdőssztyepp vegetációban 1Lelleiné Kovács Eszter, 1Kovácsné Láng Edit, 2Kalapos Tibor, 1Botta-Dukát.
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
Meleg mérsékelt öv Mediterrán terület.
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Szentendre jan. 19. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar VÉDEKEZÉS /
A paprika és a paradicsom
Sátorhelyi Tamás Ófalu Állatorvosi Rendelő
Kiss Kertész Duó Kft Díszfaiskolai bemutató 2006 március.
A zuzmók, a mohák és a harasztok törzse
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Talajtípusok.
Tavasz.
A gyomnövények életformarendszere
Gyomnövény-ismeret 7..
A gyomnövények társulásviszonyai Gyomtársulások
Fás szárú energiaültetvények gyomirtási lehetőségei
Meleg mérsékelt öv Mediterrán terület.
Mesés Mesék Élvezd a mesék csodálatos világát!
A négy évszak Készitette: Csiki Árpád Tanár: Iftenie Márta Ágnes Iskola:“Constantin Brâncuşi” Technologia Liceum Marosvásárhely, Victor Babes utca 11.
Borításbecslés a kvadrátban az adott faj egyedei függőleges vetületeinek összege hány % % -os borítás (az adott fajhoz tartozó egyedek függőleges vetülete)
Növényökológia gyakorlat
Növénytan és növényélettan II.
Védett növények a Bükkben
A sárgarépa és a petrezselyem
A nyílt vizeken.
A harasztok törzse.
A zárvatermők.
Mirtusz.
GYOMIRTÓSZEREK KIJUTTATÁSÁNAK IDŐPONTJAI
A csírázástól az egyed haláláig
Védelmi lehetőségek szántóföldeken és szőlőkben Pinke Gy. – Pál. R
H4 – vegetatív szaporodásra nem képes karógyökerűek
T1. T1 Anthriscus cerefolium – Zamatos turbolya cm magas, dúsan elágazó, ánizs illatú, törékeny szárú egyéves (T1). A szár sima, hengeres, levelei.
A Hazai fátlan társulások
Együtt a környezetért ! Csepreg határában felderített illegális szemétlerakók hatása a környezetre.
Növényföldrajzi-ökológiai elemzések
GYOMISMERET.
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
A) baktériumok B) moszatok C) mindkettő D) egyik sem
ÉLET A TUNDRÁN.
Hazai fátlan társulások II.
Füves puszták.
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
ŐRSÉG NÖVÉNYVILÁGA Kitti, Anett BIOLÓGIA.
Mező élővilága.
Hortobágyi Nemzeti Park
Növényismeret gyakorlatok 15. gyakorlat
ÚJ, MÉREGMENTES készítmény fonálférgek ellen
Növényrendszertan gyakorlatok
A tanév rendje 2015/2016-os tanév.
GYOMOK Gyomok okozta károsításról akkor beszélünk, ha egyes növényfajok vagy azok egy csoportja zavarja az ember termelő tevékenységét, vagy pihenését.
Négy évszak Nevem: Perényi Brigitta Felkészítő tanár neve: Kertész Éva Zsuzsanna Iskola neve: Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája,Egységes.
BSc Mezőgazdasági Mérnök Szak hallgatóinak növény felismeréshez segédlet 1. Készítette: Gazdagné dr. Torma Mária főiskolai tanár Dr. Avasi Zoltán főiskolai.
A füves puszták élővilága
Gyülölcsös sorköz (talaj) ápolás és talajtakarás.
Ökológiai gazdálkodásban alkalmazható gyomszabályozási módszerek A burgonya és sárgarépa gyomszabályozása Zilahiné Bede Györgyi 2006.
A mohák sokfélesége készítette: Dr. Papp Beáta Magyar Természettudományi Múzeum Kropog Erzsébet ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
A talajművelés környezeti hatásai. A talajművelés Mountford modell Szilárd fázis Pórustér.
BSc Mezőgazdasági Mérnök Szak hallgatóinak növény felismeréshez segédlet 1. Készítette: Gazdagné dr. Torma Mária főiskolai tanár Dr. Avasi Zoltán főiskolai.
Gyom-, telepített társulások
Földműveléstan és területfejlesztés
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
Mi készül? gulyásleves.
Készítette: Gazdagné dr. Torma Mária főiskolai tanár
Szavanna.
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Gyombiológia.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Előadás másolata:

A gyomok életformarendszere Amaranthus retroflexus

A T1–es csoport gyomnövényei ősszel kelnek kora tavasszal érlelnek magot 10 – 14°C-ot igényelnek a csírázáshoz csíranövény vagy tőlevélrózsás állapotban telelnek át vízigényes, sekélyen gyökerező, általában ki méretű növények nem bírják a szárazságot

a nyári szárazságot mag alakban vészelik át februártól márciusig virágoznak április-májusban érlelnek magot

T1 Jellemző fajok tyúkhúr (Stellaria media) veronika (Veronica spp.) árvacsalán (Lamium sp.)

A T2-es csoport gyomnövényei ősszel és tavasszal egyaránt jól kelnek 4-8°C-ot igényelnek a csírázáshoz novembertől februárig, néha márciusig kelhetnek nagyobb termetű növények a gyökereik is jobban feklettek, ezért a száraz időszakokat könnyebben átvészelik hosszabb élettartamúak

mag alakban vészelik át a nagyobb szárazságokat május-júniusban virágoznak június-júliusban érlelnek magot

Jellemző fajok T2 pipacs (Papaver sp.) bükköny (Vicia sp.)

A T3-as csoport gyomnövényei tavasszal kelnek gyorsan fejlődnek és a T2-esekkel egyszerre érlelnek magot a csírázás 8-14°C-on indul meg márciusban májusban kezdenek virágozni június vége előtt magot érlelnek

T3 Jellemző fajok repcsényretek (Raphanus raphanistrum) vadmustár (Sinapis arvensis)

A T4-es csoport gyomnövényei melegigényes a csírázás áprilisban 18 – 30°C-os talajhőmérsékletnél indul meg június és október között virágoznak ugyanebben az időszakban hoznak magokat is változatos méretűek: sok nagy és erős fajuk elnyomja a kultúrnövényeket

jól ellenállnak a nyári szárazságnak az alacsony hőmérsékletre érzékenyek, 0°C-on már elpusztulhatnak

T4 Jellemző fajok fehér libatop (Chenopodium album) kakslábfű (Echinochloa crus-galli) szőrös disznóparéj (Amaranthus retroflexus) muhar (Setaria sp.)

az életformarendszert bemutató ábrán azoknak az évelő gyomnövények, melyek hagymával, gumóval vagy karógyökérrel szaporodnak nincs gyakorlati jelentősége azok játszanak csak jelentős szerepet, melyek szártarackkal (G1) vagy gyökértarackkal szaporodnak (G3)

A G1–es csoport gyomnövényei szártarackkal szaporodnak elsősorban ezek a tarackok a talaj felső rétegében vízszintesen terjednek legtöbbjük a talaj felső, megművelt rétegében található nem csak szaporodásra, de tápanyagraktározásra is alkalmas szervei a növénynek szártarack

ha ezeket a szártarackokat elvágjuk a talajművelés során, akkor a darabkákon található rügyekből új növények képesek fejlődni, ezért a mechanikai gyomszabályozás nehezen használható ellenük

G1 Jellemző fajok csillagpázsit (Cynodon dactylon) tarackbúza (Agropyron repens) csillagpázsit (Cynodon dactylon) G1 nád (Phragmites communis)

A G3-as csoport gyomnövényei gyökértarackokkal szaporodnak elsősorban szárazságtűrőek a főgyökéren és a gyökérágakon is találhatók rügyek gyökértarackjaik tápanyagraktározásra is szolgálnak a gyökértarackok többméter mélyre is lehatolnak a nedves talajba

gyökerük minden darabja új növény létrehozására alkalmas sokkal nagyobb problémát jelent, hogy a talaj mélyebb, nem művelt rétegeiből is képes kihajtani

G3 Jellemző fajok mezei csorbóka (Sonchus arvensis) útszéli zsázsa (Lepidium draba) G3 mezei acat (Cirsium arvense) apró szulák (Convulvulus arvensis)