Neked mit jelent a szabadság?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lehet megbocsájtani,de feledni soha!!!
Advertisements

1956-os Forradalom Előzményei
Az 1956-os forradalom.
1956.Okt.23. Forradalom.
Szigetszentmiklós Készítette: Aszódi Anita. Története Szigetszentmiklós több, mint 700 éves település, január 1. óta város. Ásatások alapján valószínűsíthető,
Forradalom és szabadságharc
1956-os forradalom és szabadságharc
„Meghiúsult reformok és forradalom Franciaországban”
Az es szabadságharc.
Életképek a reformkori Magyarorszogról
1956. október 23..
Forradalom előzményei
56-os események utó élete
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Forradalmi költészete
Magyarország az első világháborúban
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
A „vörös gróf” és a „geszti bolond”
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
1956-os forradalom.
Tildy Zoltán.
1956. október 6. Műegyetem Október 23. Petőfi szobor Parlament Bem tér.
6. Tárló Időszak: július 1. – július 30.
Március 13.- ai budapesti kirándulás
1956 az irodalomban 1/C.
MÁRCIUS 15. Antal Márton Mohácsi Mihály 5/A.
Magyarország a II. világháborúban.
Magyarország Lánchíd.
Kádár-korszak ( ) „a legvidámabb barakk” „gulyáskommunizmus”
Ellenforradalom és konszolidáció
Politikai tevékenységének bemutatása
I. Dicsőséges Tavaszi hadjárat
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
A MÁRCIUSI FORDULAT március 15-e eseményei.
Piacliberalizáció Magyarországon
Kádár-korszak. Kádár-korszak Genezis Az 56-os forradalom és szabadságharc leverése „Forradalmi” ellenkormány Idegen (szovjet) beavatkozás Megtorlás.
A háború és következményei Magyarországon
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek bemutatása
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM 1918
1956-os forradalom.
OROSZ FORRADALMAK 1917.
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Az es forradalom és szabadságharc
1848. Március 15. Krizsán Pál.
1968 franciaországi eseményei A Petőfi Sándor Gimnázium bemutatója.
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
1 Feledni soha!!! 2 3 Isten, áldd meg a magyart Jó kedvvel, bôséggel, Nyújts feléje védô kart, Ha küzd ellenséggel; Balsors, akit.
Tisztelet és köszönet a hősöknek!
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
A forradalom és szabadságharc bukása, a Kádár-rendszer születése Kádár akkor és a ’70-es években.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc.
Ady Endre Alapiskola Párkány A FORRADALOM FEGYVEREI ÉS HARCMODORA
A kommunizmus bukása.
Pesti srácok.
Készítette: Horváth Dóra
AZ „ÚJ SZAKASZ” ÉS KUDARCA
A „népek tavasza” Forradalmak ben
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
A törvényes forradalom
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Készítette: Fertig Dávid
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja
Rövid életű polgári köztársaság Tanácsköztársaság
Sosem látott képek a forradalom napjaiból
Műegyetem 7. z A műegyetemi hallgatók október 22-ről
A harmincas évek Európája
Előadás másolata:

Neked mit jelent a szabadság?

Magyarország 1956-ban a Szovjet blokkhoz tartozott. Mit jelentett ez? A kommunista párt vezetésével egypártrendszer alakult ki. Nem volt ellenzék. A kormány a szovjet érdekeknek megfelelően irányította az országot.

Magyarországon szovjet katonák állomásoztak. 1953-ban Sztálin halála után a Szovjetunióban és a magyar kommunista pártban is reformok kezdődtek . Azonban ezek Magyarországon Nagy Imre leváltásával 1955-ben megszakadtak.

Nagy Imre (1896-1958) A Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke 1953. július 4. – 1955. április 18. 1956. október 24. – november 12.

1956 október 22-én este a budapesti Műegyetem diákjai gyűlést tartottak. 16 pontban fogalmazták meg követeléseiket, a másnapi tüntetésre.

Október 23-án délután 15:00-kor a Petőfi szobornál 10-15 ezer ember gyűlt össze, főként diákok és tanáraik. Az októberi forradalom és szabadságharc eseményei innen indultak.

Ruszki!k haza! Ruszkik haza! Miközben a városon átvonultak a Bem térre, forradalmi dalokat énekeltek és újonnan költött jelszavakat skandáltak. Szabadságra szavazunk, Kossuth címert akarunk! Ruszki!k haza! Ruszkik haza! Rákosit a Dunába Aki magyar, velünk tart! Nagy Imrét a kormányba!

Az útjukba akadó Rákosi címereket leverték, a magyar zászlóból is kivágták azt. Így jött létre a forradalom egyik legismertebb jelképe a lyukas zászló.

A békés tüntető csoporthoz egyre több ember csatlakozott. A Bem szobornál már 50 ezer ember gyűlt össze. A Parlamenthez pedig már 200 ezer fős tömeg érkezett.

Október 23-án estére már a város több pontján is voltak megmozdulások.

A Parlament előtt, ahol Nagy Imre megjelenését és beszédét követelték az emberek. A Városligetben, ahol a tömeg az ott álló Sztálin-szobrot ledöntötte.

A Bródy Sándor utcában a Rádió épülete előtt is több ezer fős tömeg gyűlt össze. A 16 pont beolvasását követelték. A békés tüntetés itt alakult át először fegyveres összecsapássá. A Rádió vezetői nem engedtek a tüntetőknek és az épületből a tömegbe lőttek. A tüzet viszonozták. Ostromállapot alakult ki.

Honnan volt a forradalmároknak fegyverük? A gyárak raktáraiból zsákányoltak. Az erősítésként küldött katonáktól is kaptak vagy szereztek de rendőrkapitányságokat is megtámadtak. A felkelők maguk is készítettek fegyvert üres üvegek és benzin segítségével.

23-án késő este Budapesten már a Széna téren, a Corvin közben és a Baross téren is fegyveres csoportok szerveződtek. Ezek a tizenéves fiatalokból „pesti srácokból”, munkásokból, egyetemistákból, tisztviselőkből álló csoportok bátran vették fel a harcot a szovjet páncélosokkal.

Október 24-étől már több vidéki helyszínen is tömegdemonstrációkra, sortüzekre került sor.

Október 25-én Budapesten a Parlament előtt összegyűlt békés tömegre sortüzet nyitottak. Ennek közel 100 halálos áldozata lett és még több sebesültje. Az indulatok és az összecsapások országszerte felerősödtek.

Mit tett a magyar vezetés? Először, engedve a követeléseknek, 23-án éjjel Nagy Imrét újra kinevezték minisztertanács elnökének. Aki azonnal nekilátott a helyzet rendezésének és reformok bevezetésének.

Azonban október 31-én a szovjet vezetés a forradalom leverése és a katonai beavatkozás mellett döntött. November 4-én megindult a Forgószél hadművelet, amely során a kor legerősebb szárazföldi hadserege indított támadást Magyarország ellen.

A magyar felkelők szembe szálltak a túlerővel A magyar felkelők szembe szálltak a túlerővel. A Kilián -laktanya november 5-én A Citadella 7-én esett el A csepeli ellenállók egészen november 11-ig kitartottak.

KÖVETKEZMÉNYEK

Az ország új vezetője, a Szovjetunió által kinevezett Kádár János lett.

December közepéig országszerte még fel-fellángoltak az összecsapások és a sztrájkok. Az új kormány elkezdte a megtorlásokat és decemberben sor került az első kivégzésekre. 1959 végéig 22 ezer embert ítéltek börtönbüntetésre. 229-et végeztek ki, köztük 1958-ban Nagy Imrét.

1957 tavaszáig mintegy 200 ezer ember hagyta el az országot és keresett menedéket, szabad életet külföldön A magyar forradalom 20 napig tartott, amely során az ország lakosai hitet tettek bátorságból. A felkelők legnagyobb hányadát fiatalok „pesti srácok" alkották, de a társadalom minden rétege képviselve volt. Férfiak, nők. Munkások, értelmiségiek. A közös cél kovácsolta össze őket: a diktatúra lerombolása és egy szabad ország létrehozása.

Források: Romsics Ignác: Magyarország története a XX. században. Osiris kiadó, 2001. Bertényi Iván- Gyapay Gábor: Magyarország rövid története. Maecenas könyvkiadó, 1992. Dupcsik Csaba- Repárszky Ildikó: Történelem IV. Műszaki könyvkiadó , 2014. www.tudasbazis.sulinet.hu www.mti.hu Készítette: Szöveg és képek : Wittlinger Gabriella - Határtalan Történelem Angol fordítás: Radnótiné Palotás Antónia