Ózd kistérségének középtávú cselekvési terve

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A R EGIONÁLIS S ZOCIÁLIS M APPA BEMUTATÁSA Borsod –Abaúj – Zemplén megye Regionálna sociálna mapa Boršodsko – Abovsko – Zemplínska župa HUSK/1101/1.6.1/0131.
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
Nagykanizsa a régiók kapuja Nagykanizsa Délnyugat - Magyarországon, vadakban és hévizekben gazdag, gyönyörű erdős vidéken fekszik, az M7-es és a tervezett.
mint a kulturális turizmus fejlesztésének ígéretes lehetősége
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
Javaslat Borsod-Abaúj-Zemplén megye középtávú gazdaságfejlesztési stratégiája kialakítására (tervezet)
Szabó György ÉM-i Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
Farkas Jenő Zsolt – Kovács András Donát MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Alföldi Tudományos Osztály, Kecskemét IPA LOLAMAR HUSRB/1203/213/131 WORKSHOP.
február 24. Gyutai Csaba. 2 3 Forrás: Nemzetközi Statisztikai Évkönyv, 2004, KSH, Bp., Ipari és Építőipari Statisztikai Évkönyv, 2005, KSH, Bp.
Az Észak Magyarországi régió népességföldrajza
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Településhálózatunk, a falvak és a tanyák
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Az Észak-Alföldi régió bemutatása
Nyugat-dunántúli Régió
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
Közlekedés-szervezési és Hálózatfejlesztési Tagozat
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.
A Dél-Dunántúli Régió településszerkezete
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
Projektértékelés- képekben
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
Infrastrukturális fejlesztési lehetőségek és között
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Zemplénagárd.
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÖTT TERVEZETT FEJLESZTÉSEI
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
Dr.Vécsei Pál A vezetékes gázellátás alakulásának területi tendenciái 1990 és 2008 között Budapest, április.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Spanyolország Az Ibériai- vagy Pireneusi-félszigeten, Európa délnyugati részén fekszik. Itt található Európa legdélibb és legnyugatibb pontja is. Északról.
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
A Heves Megyei Kormányhivatal Európai Uniós források keretében folyó foglalkoztatási és képzési programjai.
Fenntartható Fejlődés
Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet
ünnepélyes bizonyítvány átadása
TÁMOP A-11/ Humánerőforrás-fejlesztés képzési díj és ösztöndíj támogatás által a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató.
TÁMOP-6.2.4/A/11/ „A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Humánerőforrás fejlesztése foglalkoztatás támogatás révén”
Csecsemő- és gyermekápoló képzés munkahelyi gyakorlat
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
TÁMOP A-11/ Humánerőforrás-fejlesztés képzési díj és ösztöndíj támogatás által a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató.
TÁMOP A-11/ Humánerőforrás-fejlesztés képzési díj és ösztöndíj támogatás által a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató.
TÁMOP A-11/ Humánerőforrás-fejlesztés képzési díj és ösztöndíj támogatás által a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató.
a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban
TIOP-2.2.2/C-10/ „Észak-Magyarország kicsinyeiért”
TÁMOP A-11/ Humánerőforrás-fejlesztés képzési díj és ösztöndíj támogatás által a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató.
Készítette: Koleszár Gábor
TÁMOP-6.2.2/A-09/ Képzési díjak támogatása a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban Sajtótájékoztató.
Sugárterápiás szakasszisztens képzés
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

Ózd kistérségének középtávú cselekvési terve Rombauer Terv Ózd kistérségének középtávú cselekvési terve z

Az Ózdi kistérség bemutatása - A 29 településből álló Ózdi kistérség Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén helyezkedik el. Északról Szlovákia, nyugatról Nógrád megye, délről Heves megye, keletről pedig a Kazincbarcikai kistérség határolja.   - Közúton Budapesttől 160 km-re van az Ózdi kistérség. Miskolctól 50 km-re fekszik, és hasonló távolságban található további két megyeszékhely még: Eger és Salgótarján. - Az Ózdi kistérség területe 550 km2, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megye területének 7,6 százaléka. Az állandó népessége 74.759 fő, a megye népességének mintegy 10%-a.

Az Ózdi kistérség legfontosabb problémái - A legfontosabb megoldásra váró probléma a magas munkanélküliség. Az értéke 2009-ben 21,32% volt,mely több mint kétszerese az országos átlagnak(10,05%).   - A munkanélküliek nagy része alacsonyan képzett. Illetve semmilyen képzettséggel nem rendelkeznek. - Csökkenő és öregedő népesség. A gazdasági leépülés következtében jóval alacsonyabb lett a gyermekvállalási hajlandóság, illetve többen elköltöztek. A 2008-as népességszám 5,7%-al alacsonyabb a 2000. évihez képest. Ugyanez az arány a megyében 4,2%, a régióban pedig 3,7. - Roma lakosság magas aránya. A kistérségben a 2001-es népszámlálás adati szerint 6761 ember vallotta magát cigány nemzetiségűnek. Az elmúlt években arányuk becslések szerint jelentősen emelkedett. - Megközelíthetőség. A térség közvetlen autópálya kapcsolattal nem rendelkezik.

A Rombauer Terv hatásai a kistérségre - A Rombauer terv gazdasági hatása miatt a munkanélküliek számának csökkentésének feltételei megteremtődnek. - A térségből való elvándorlás mérséklődhet, illetve a gyermekvállalási kedvre kedvezően hatna a gazdasági fejlődés. - A program következtében hatékonyabbá válna a társadalmi integráció - Javul a térség megközelíthetősége - Erősödne Ózd központi szerepe

Kitörési pontok - Kiemelt örökségvédelmi program a volt gyár területén - Zöld város koncepció megvalósítása - Felzárkóztatási program – roma integrációs mintaprogram

Ipari örökségvédelmen alapuló fejlesztések - „Mini New Deal” program feltételeinek megteremtése - Ipari örökség bemutatása, hasznosítása

Zöld város koncepció - Ózd központi szerepének erősítése - Határon átnyúló kapcsolatok erősítése - Energiaracionalizálás és fenntartható környezetgazdálkodás - Erdő- és mezőgazdaság

Színpadi látványterv a volt vasgyár területén