Enzimológia Lipáz enzimek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Advertisements

Az “sejt gépei” az enzimek
Eukarióta sejtek Maghártyával határolt sejtmag Sejtszervecskék
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Lipidek – zsírszerű anyagok
ENZIMOLÓGIA 2010.
Az enzimek A kémiai reakciók mindig a szabadenergia csökkenés irányába mennek végbe. Miért nem alakul át minden anyag a számára legalacsonyabb energiájú,
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Készítette: Zsók Győző 10.C
Sav-bázis egyensúlyok
KOLLOID OLDATOK.
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
Készítette Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
LIPIDEK.
BIOKÉMIA I..
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A sejtmembrán és sajátoságai
Észterek.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
Kémiai reakciók katalízis
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
Egészségügyi Mérnököknek 2010
Az anaerob rothasztók ellenőrzése és biokémiai jellemzése
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM BSc 2007 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
A lipidek.
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
OLDÓDÁS.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
A szén és vegyületei.
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Talajvizsgálat foszfolipidek alapján Készítette: Ladányi Márta (A170R5) Talajvédelem című tárgy keretében (BMEEOGTAKM1)
Lipáz enzimaktivtás mérése
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Az oldatok.
A légzés fogalma és jelentősége
Vízszennyezés.
Takarmányok zsírtartalma
A Föld vízkészlete.
Egyed alatti szerveződési szintek
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
MSc 2012 ENZIMES ÖSSZEFOGLALÓ Egy egység az az enzim mennyiség, amely 1  mol szubsztrátot alakít át vagy 1  mol terméket képez 1 perc alatt adott reakció.
Takarmányok zsírtartalma
Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,
Lipidek.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
13.példa BIM SB 2001 A szérum lipáz aktivitása diagnosztikai szempontból jelentős bizonyos pankreász megbetegedések felismerésében. Mindazonáltal az adatok.
Enzimológia Lipáz enzimek Dr. Barta Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék 2016.
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Felépítő folyamatok kiegészítés
Enzimkinetika Komplex biolabor
melléklet: Észterek1 diasor
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Enzimológia Lipáz enzimek
ENZIMOLÓGIA.
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
OLDATOK.
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

Enzimológia Lipáz enzimek Dr. Barta Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék 2018.09.12. fdgbb

Lipidek Lipids Mi a lipid? zsírsavak és származékaik (gliceridek és foszfolipidek) zsírok (trigliceridek), viaszok szteránvázas metabolitok (koleszterin) Funkciójuk energia tárolás teljes oxidációjukkor kb. 9000 kcal/kg energia szabadul fel (szénhidrátból/proteinből kb. 4000 kcal/kg) szignál molekulák zsíroldható vitaminok (A, D, E, K) tárolása Jellemzőjük hidrofób vagy amfipatikus: hidrofil (víz-kedvelő) és lipofil (zsír-kedvelő)  vezikulumok, liposzómák, membránok a foszfolipidek amfipatikus jellege

Glicerolipidek Glycerolipids Felépítésük mono- di- triszubsztituált glicerin Fischer képletben: a középső C atomon lévő zsírsav balra áll felül lévő C atom sn-1, alul lévő C atom sn-3 Trigliceridek / Triglycerides glicerin észtere 3 zsírsavval 3 azonos / különböző alkillánc alkillánc hossza változó, leggyakoribb: 16, 18, 20 C-atom természetes növényi és állati zsírsavak: jellemzően páros számúak, mert szintézisük során az acetil-CoA 2 C-atomos acetát-csoportokat képes szállítani baktériumok képesek páratlan C-atomszámú és elágazó láncú zsírsavak előállítására kérődzők zsírja is tartalmaz ilyet zsírok / olajok: trigliceridek keveréke http://lipidlibrary.aocs.org/Lipids/tag1/index.htm

Foszfolipidek / foszfatidok Glycerophospholipids / phospholipids Felépítésük glicerin + 2 zsírsav + foszforsav + 1 N-t tartalmazó molekula (alkohol észteresíti a foszfatidsavat) Jellemzőik amfipatikus vegyületek (víz & apoláris kh.) vizes közegben cseppek/vékony hártyák sejtmembrán építőkövek foszfatidsav: más foszfatidok alapvegyülete ammónium-foszfatidok: élelmiszerekben (csokoládé- és kakaótart.) E442 néven emulgeálószer glicerin-3-foszfát foszfatidsav foszfolipid

Foszfolipidek / foszfatidok Glycerophospholipids / phospholipids Technikai lecitin sárgás-barnás zsíros anyag glikolipidek, trigliceridek, foszfolipidek keveréke előfordulása állati és növényi szövetekben, tojássárgájában (lekithos ógörögül) kinyerése napraforgó olaj nyálkátlanítása → nyálka üledék (olaj, víz, lecitin) bepárlása élettani hatása koleszterin-csökkentő (jó koleszterinszint növelő) kötött P- és B vitamin (B8 és B11)-tartalom jó hatás az idegrendszerre, agyműködésre, memóriára a vastagbélben támogatja a Lactobacillus és Bifidobacterium fajok elszaporodását felhasználása tartósító- (antioxidáns hatás), emulgeáló-, stabilizálószer - E322 margarin-, csokoládégyártás, sütőipar takarmányipar (zsíradék, pelletképzés-javító) festékipar (stabilizáló, emulgeáló, rozsdaképződést gátló, színélénkítő) foszfatidil-kolin / foszfátkolin

Lipázok Lipases Jellemzőik lipidek észter-kötésének hidrolízisét katalizálják egyensúlyi reakció kis vízkoncentráció: katalizálják az alkoholok és savak észterképzését (lipid szintézis) legtöbb mikrobiális lipáz mezofil, optimális körülményeik: pH 7-9, 30-40°C termofilek: potenciális ipari jelentőség Nem igényelnek kofaktorokat (ez jellemző a hidrolázokra is) Affinitás csökken a di- és monogliceridek esetén 

Lipázok vs. észterázok Reakciósebesség Határfelületi enzimek: az aktív centrumot borító „fedél” határfelület hatására felnyílik  határfelületi aktiváció (azonban nem mindenhol teljesül ez, így más megközelítésben 10 C atom szám feletti zsírsavakat tartalmazó lipidek hidrolízisét és szintézisét katalizáló észterázok) Reakciósebesség a szubsztrátkoncentráció függvényében máj észteráz és hasnyálmirigy lipáz esetén triacetin szubsztráton Az észterázok Michaelis-Menten kinetikát követnek, és oldatban lévő szubsztráton hatnak A lipáz aktivitás ugrásszerűen nő, ha a triacetin oldhatóságát meghaladja a szubsztrátkonc. (a telítettség >1)  két fázis van jelen, és a lipáz a közöttük lévő határfelületen aktív Reakciósebesség VERGER, R; DEHAAS, GH. ANNUAL REVIEW OF BIOPHYSICS AND BIOENGINEERING  Volume: 5   Pages: 77-117   Published: 1976

Lipázok Reakcióik észter hidrolízis észter szintézis átészterezés Lipases Reakcióik észter hidrolízis észter szintézis átészterezés alkohollal észterrel savval Salleh et al. (Eds), New lipases and proteases, 2006

pH-stat módszer Az észterek hidrolízisének követésére  hidrolízis kinetika vizsgálatára Enzimaktivitás méréshez szintén használható A pH-t mérhetjük pl. üvegelektróddal, vagy indikátorok alkalmazásával A lipázok aktivitásmérését is leggyakrabban pH-stat segítségével valósítják meg Állandó pH-t tartanak lúgoldat hozzáadásával Ebben az esetben legtöbbször tributirint (a glicerin vajsav-észterét ) használnak szubsztrátként, de jellemző az olivaolaj emulzió is A pH ilyen méréseknél jól követhető üvegelektróddal, mivel a felszabaduló vajsav vízoldható és az NaOH oldattal jól mérhetően titrálható. Mikor van vége az enzimes reakciónak? Hogyan számítható a konverzió ismert mennyiségű tributirint tartalmazó reakcióelegy esetén?

Lipid-víz kétfázisú rendszerek I. Lipid emulzió A hidrofób tulajdonságok dominálnak II. a) Lipid kettősréteg és b) Liposzóma Megjelenik töltés a molekulában Pl. foszfolipidek III. Micella Egyre polárosabb a molekula Rövidebbek a zsírsavláncok Kis koncentrációban teljesen oldatban vannak CMC (kritikus micella koncentráció) felett gömb v. pálca, de optikailag tiszta a folyadék, gyors egyensúly Pl. detergensek VERGER, R; DEHAAS, GH. ANNUAL REVIEW OF BIOPHYSICS AND BIOENGINEERING  Volume: 5   Pages: 77-117   Published: 1976

Lipáz kinetika Lipid emulzió a szubsztrát Formailag a Michaelis-Menten kinetikához hasonló, de fontos eltérés a felületen történő adszorpció Üres kör: kis zsírcseppek, teli kör: nagy zsírcseppek „Felületi szubsztrátkoncentráció” esetén illeszkednek egy egyenesre 1/S S: anyagmennyiség/térfogat 1/SA SA: felület/térfogat VERGER, R; DEHAAS, GH. ANNUAL REVIEW OF BIOPHYSICS AND BIOENGINEERING  Volume: 5   Pages: 77-117   Published: 1976

Lipázok ipari felhasználása Industrial uses of lipases Ipari felhasználás területei régió- és sztereospecifikusak lehetnek, vagy szelektívek lánchosszra, kettős kötés helyzetére mosószerek tejipar olajkémia (pl. biokenőanyag, szappanok eá.) gyógyászat kozmetikai ipar sütőipar (javítja a tészta állagát, szerkezetét) bőripar bioremediáció biodízelgyártás Szennyvízkezelés, biogáz előállítás

Tisztítószerek Detergents Detergensek / Detergents követelmények lúgos környezetben aktív kis szubsztrát specificitás kompatibilitás a detergensekkel teljes lipáz termelés kb. 1/3-a kereskedelemben 1988- (Lipolase - Novo Nordisk) ipari és háztartási mosó- mosogató- egyéb tisztítószerekben Mosás után a szárítás során a lipáz aktivitás jelentősen nő (következő dia, jobb ábra). Oka: 20-30% nedvességtartalmú szövet az optimális az enzimműködéshez. A folteltávolítás a következő mosás során hatékonyabb (következő dia, bal ábra).

Tisztítószerek Fényvisszaverés 460 nm (%) Mosási ciklusok száma Detergents Fényvisszaverés 460 nm (%) Tiszta szövet 3000 U/l, szennyezett szövet 1000 U/l, szennyezett szövet 300 U/l, szennyezett szövet 0 U/l, szennyezett szövet Mosási ciklusok száma Wolfgang Aehle (ed.) Enzymes in industry: production and applications, 2004 

Tejipar - sajtgyártás Dairy industry – cheese making Tejipar / Dairy industry joghurtgyártás sajtgyártás / cheese making, ripening vajzsír és tejszín bontása érés gyorsítása ízfokozás (főleg lágy sajtok jellegzetes ízének kialakítása) lipáz  rövid láncú zsírsav (ált. C4, C6) felszabadítása  erős, csípős íz lipáz  közepes lánchossz (C12, C14)  zsírosabb íz lipázok részt vesznek egyszerű kémiai reakciókban  egyéb ízanyagok íz imitálás utánozza a juh / kecske sajtok ízét  feta és egyéb sajtok tehéntejből pasztőrözött tejből való sajtgyártásnál a nyers tejből előállítotthoz hasonló ízt ad EMC: enzim-módosított sajtok (USA) a sajtot enzimmel termosztálják magas hőfokon  10x nagyobb zsírsavkonc.  szószokhoz, saláta-öntetekhez, levesekhez, rágcsálnivalókhoz

Olajkémia Oleochemical industry Sztearinsav hozzáadása és kis vízaktivitású közeg (szerves oldószer) oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/mezgaz/Biotermektech/BSc/Ipari enzimek 2.pdf

Olajok enzimes nyálkátlanítása Foszfolipáz A1 (sn-1 zsírsav hidrolízise), A2 (sn-2 zsírsav hidrolízise), C (foszfát csoporttól „balra”) és D (foszfát csoporttól „jobbra”) Ipari alkalmazása az A2-nek van (eredetileg sertés hasnyálmirigy eredetű, de később mikrobiális termelés is) Szűrésnél a nyálka gondot okoz  célszerű a nyálka (emulgeálószer) enzimes bontása, ezzel csökken az amfipatikus jelleg EnzyMax folyamat pH 5.0, 60°C, 1-6 h (foszfatidtartalomtól és a termékminőségtől függ) Savas nyálkátlanítás Casimir C. Akoh, David B. Min. Food Lipids: Chemistry, Nutrition, and Biotechnology, Third Edition Food science and technology. CRC Press, 2008 fdgbb

Biogázosítás – lipid hidrolízis Az olajok és zsírok közvetlen beadagolva a biogázosító reaktorba rátapadhatnak a bakteriális ökoszisztémát adó aggregátumok, flokkulumok felületére, gátolva ezzel az anyagtranszportot a vizes fázis és a szilárd részecskék között. Még ennél is kifejezettebb az az irreverzibilis gátlóhatás, amit az olajok és zsírok hidrolízisénél felszabaduló hosszúláncú zsírsavak – különösen a telítetlen zsírsavak – okoznak, beépülve egyes baktériumok membránjaiba, véglegesen meggátolva azok normális fiziológiai működését. A metanogén baktériumok erősen gátolhatók hosszúláncú zsírsavakkal. Állattenyésztők ki is használják ezt a jelenséget: a takarmányhoz adagolva azokat nagymértékben csökkenthető a kérődzők metántermelése. Másrészről a zsírsavak biogázosítása kb. 3-szor annyi energianyeréssel jár, mint a szénhidrátoké!

Biogázosítás – lipid hidrolízis Az olajok és zsírok gyors hidrolízisét és ezáltal a gátló hosszúláncú zsírsavak felszaporodását a biogázosító reaktorban megakadályozni nem tudjuk, mivel a reaktorban jelentős lipáz aktivitás figyelhető meg, ezáltal a hidrolízis sebessége sokkal nagyobb, mint a biogázképzés sebessége. A hosszúláncú zsírsavak Ca-sói nem okoznak a fentiekhez hasonló gátlást, mivel oldhatóságuk vízben minimális. Ekvimoláris mennyiségû Ca2+ szükséges a kívánt hatás eléréséhez,vagyis ha a hosszúláncú zsírsav (LCFA) és a Ca2+ mólarányát fejezzük ki, akkor ha ez az arány : [LFCA] / [Ca] = 2 ,vagy ennél kisebb, akkor nincs gátlás. Ugyanakkor CaCO3 adagolása nem csökkenti a gátlóhatást. Miért?

Biogázosítás – lipid hidrolízis Először megvizsgáltuk, hogy követhető-e a lipázos hidrolízis 3 fázisú (víz-olaj- oldhatatlan zsírsav-Ca sók) rendszerben manuális pH-stat módszerrel pH (üveg) elektróddal. CaO zavar. Fenolftalein: Ezért az újabb kísérletünkben először ismert mennyiségű CaO-ot adtunk a rendszerhez. Ennek hatására a fenolftalein lilaszínűre váltott. Mértük azt az időt, ami az adott mennyiségű CaO elfogyásához szükségeltetett az időközben képződött zsírsavak hatására. A fordulatszám nagymértékben befolyásolja a hidrolízis sebességét. Miért? A Novozyme 871 lipáz enzim aktivitásának pH-függése

Biogázosítás – lipid hidrolízis