Mikrobák mennyiségi meghatározása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élelmiszerek mikrovilága
Advertisements

Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
Élősejtszám meghatározás
Mi az a mikroorganizmus?
Az elemzés és tervezés módszertana
Reklámok az interneten: célozni tudni kell! Erőss Csaba.
Mik azok a mikrobák?.
Készítette / Author: Tuska Katalin
A többszörös összehasonlítás gondolatmenete. Több mint két statisztikai döntés egy vizsgálatban? Mi történik az elsõ fajú hibával, ha két teljesen független.
REDOX-POTENCIÁL MÉRÉSEN ALAPULÓ GYORS MIKROBIOLÓGIAI MÓDSZER
Az enzimek A kémiai reakciók mindig a szabadenergia csökkenés irányába mennek végbe. Miért nem alakul át minden anyag a számára legalacsonyabb energiájú,
Génexpresszió más (nem-E.coli) prokariótában
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
FERMENTÁCIÓ MŰVELETEI
Mindenki az egyenes illesztést erőlteti. Kell olyan ábra ahol 1 ismeretlen pont van Kell olyan ábra ami a görbék párhuzamos lefutását mutatja Kell olyan.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
III. előadás.
KÖZMŰ INFORMATIKA NUMERIKUS MÓDSZEREK I.
A gombák genetikai manipulációi
Sütőipari termékek.
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Biotechnológia – bevezetés
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
A mikroba szaporodás alapösszefüggései
Folyamatirányítás fermentációknál
A mikroba szaporodás alapösszefüggései
RÉGÉSZET ÉS KÉMIA Dr. Balla Márta BME Nukleáris Technikai Intézet.
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
FLUORESZCENS IN SITU HIBRIDIZÁCIÓ
Egy folyékony mintában valamilyen baktérium koncentrációját szélesztést követően agarlemezes telepszámlálással határozzuk meg. Tízes alapú hígítási sort.
Mikrobapopulációk és –sejtek növekedése
Élősejtszám meghatározás
Gyors mikrobiológiai módszerek
Limulus-test A név egy alsóbbrendű tengeri rák latin nevéből ered; Limulus polyphemus. A Limulus-test segítségével a Gram-negatív baktériumok által termelt.
Animált bemutató, ajánlott bekapcsolni a diavetítést (pl. az F5-öt megnyomni) Utána szóközzel v. PageUp PageDown gombokkal léptetni.
3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja.
Penészgomba vizsgálat levéltári iratátvételek során
Cianobaktériumok izolálása és megszámlálása Készítette: Horváth Attila.
Obligát anaerob mikroorganizmusok felszaporítása.
Mérések.
Alapsokaság (populáció)
Kemény Sándor Doktoráns Konferencia 2007.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
Kommunikációs Rendszerek
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
MSc 2012 ENZIMES ÖSSZEFOGLALÓ Egy egység az az enzim mennyiség, amely 1  mol szubsztrátot alakít át vagy 1  mol terméket képez 1 perc alatt adott reakció.
Mikrobasejtek ciklus alatti növekedése A tenyészet sejtszáma az idő függvényében N(t) = N 0 ·e  ·t (ha a külső környezet és a sejtek fiziológiai állapota.
1. 2 MICROTESTER ÚJ TECHNIKA A MIKROBIOLÓGIÁBAN Dr. Reichart Olivér Dr. Szakmár Katalin Budapest, február 15. A redox-potenciál mérésen alapuló.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Potenciometria Elektroanalitika fogalma, Potenciometria fogalma, mérőcella felépítése, mérő- és összehasonlító elektródok, Közvetlen és közvetett potenciometria.
Környezetvédelmi analitika
Mintavétel.
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Tejsav előállítása Lactobazillus Delbrueckii által
Analitika OKTÁV tanfolyam részére 2016
A mikroba szaporodás alapösszefüggései
Mikrobasejtek ciklus alatti növekedése
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

Mikrobák mennyiségi meghatározása Készítette: Nagy Flóra biomérnök, doktoráns

Mit ismerünk eddig? Mi a hátránya? Baktériumok túl kicsik Élesztők, penészgomba spórák és konídiumok számolására alkalmazzák Nem különböztethetők meg az élő és holt sejtek

Gyakorlatban hol van szükség élőcsíra-szám meghatározásra? Élelmiszerek élőcsíra-száma (limit, amit nem szabad átlépni) Élelmiszerromlás 99%-át mikrobák okozzák anyagcsere termékeik degusztáló hatásúak, de lehetnek toxikusak is vagy allergének Milyen nagyságrendben vannak jelen? Ivóvíz

Gyakorlatban hol van szükség sejttömeg meghatározásra? Fermentációs ipar: nem mindegy, hogy mennyi oltóanyagot használunk és a folyamat során is ellenőrizni kell a sejttömeg gyarapodását. Mit termeltethetünk? például: Antibiotikumok B12 vitamin Aminosavak Enzimek Alkohol

Hígításos lemezöntéses élőcsíra-szám meghatározás Lényege: a vizsgálandó közegből kitenyésztjük a feltételezetten ott jelenlevő élő mikrobákat Mindent sterilen kell előkészíteni! Adott közegből hígítási sort kell készíteni (azonos mértékű hígítások egymás után) Alkalmazható a felületi szélesztés is, de mi a belekeveréses módszert használjuk

Kitenyésztés (inkubálás) Megjelennek a telepek (kolóniák) Baktériumok: 1-2 nap (húslé agar) Gombák: 3-4 nap (maláta agar) A meghatározás elve: 1 élő sejtből 1 telep fejlődik ki A táptalajon kifejlődött telepeket megszámoljuk, az adott hígítást figyelembe véve visszaszámolunk a kiindulási minta sejtszámára.

Mikroba telepek (kolóniák) táptalaj felületén lemezöntés (szélesztés) után Mikroba keverékek elválasztására is használható ez a módszer (pl. törzs tisztításra, izolálásra)

Hibalehetőségek A sejtek összetapadhatnak, nem egyenletesen oszlanak el a hígítás során Az eredmény megadása: db élő sejt/ml helyett: CFU/ml Colony Forming Unit = Telepképző egység Hiba csökkentése: a hígító folyadékban detergens alkalmazása, pl. Tween 80, Na-szulfolaurát

Hibalehetőségek Miért követünk el hibát, ha csak a legnagyobb hígításból számolunk? Megfelelő hígítás: 50-250 között legyen a telepek száma a lemezen Pontos munkához: Párhuzamos mérésekre is szükség van Nem feltétlenül elég három hígítás

MPN módszer Most Probable Number = = legvalószínűbb élőcsíra-szám módszere, más néven: határhígításos eljárás Hígítási sor, mint a hígításos lemezöntésnél Kitenyésztés, de az eredmények meghatározása matematikai statisztikai módszerrel történik, ezért párhuzamosok készítése kötelező Akkor pontos az eredmény, ha az utolsó hígítási tagban már nem voltak élő csírák

Fenolvörös pH indikátor Kulcsszám: 332- x10 = 110 = 1100 320- x100 = 9,3 = 930 200- x1000 = 0,91 = 910 Legvalószínűbb élőcsíra-szám ≈1000 db/ml. Ez egy valószínűségi érték, közelítő, de a gyakorlatban sok esetben elegendő ilyen pontosság.

Mi a helyzet az ivóvízzel? Nagy térfogatban kevés élő csíra, de meg kell tudni mérni ennek a számát → membránszűrés + tenyésztés 0,2 µm

Mikrobák szaporítása (fermentációs iparok)

Példa: sütőélesztő gyártás 18-20 óra alatt éri el a maximális sejttömeget

Mennyiségi meghatározás fermentációknál: turbidimetria = zavarosság mérés Fényelnyelésen alapuló optikai módszer (fotométer) OD= log I0/In Az OD a sejttömeggel arányos dimenzió nélküli szám (Milyen feltétellel lehet megfeleltetni az OD-t sejtszám értéknek?)

A gyakorlaton használt élesztőgombák Saccharomyces cerevisiae Schizosaccharomyces pombe Rhodotorula rubra Trichosporon cutaneum (pszeudomicéliumos)