Láncreakció A láncreakció általánosan események, folyamatok gyors egymásutániságát jelenti, amiben egyetlen esemény sok egyéb, általában a kiváltó okhoz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Az anyagszerkezet alapjai
Atombomba A hasadó bombában ugyan az játszódik le, mint a reaktorban, azzal a különbséggel: nincs szabályozás, nincs hűtés. A bomba működésének feltétele,
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
A maghasadás és a magfúzió
Magfizikai kísérletek és a chicagoi fél watt
Mozgások I Newton - törvényei
MUNKA, ENERGIA.
Radioaktivitás és atomenergia
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Energia a középpontban
Kell-e nekünk nukleáris energia? Ronczyk Tibor
A csernobili baleset.
Atomenergia-termelés
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Az Atomenergia.
Villamosenergia-termelés atomerőművekben
Áldás, vagy átok? az ATOMENERGIA
Súlyos üzemzavar Pakson
Az első atombombák, Hiroshima, Nagaszaki
Áram az anyag építőköveiből Dr
A nukleáris energia Erdős-Anga János.
Atomenergia felhasználása
A Hidrogénbomba Varga Tamás NBKS0031ÁÓ.
és gyakorlati alkalmazásai Energetikai Szakközépiskola, Paks
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 5. előadás
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Igen tudjuk, hogy ez csak egy prezentáció lesz...
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Sugárzástan 4. Magreakciók Dr. Csurgai József
Atomfegyverek működése Hatásai
Az atommag.
Magfúzió.
Maghasadás és láncreakció
Az atomerőművek.
Radnóti Katalin 20 évvel Csernobil után Radnóti Katalin
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
A visszacsatolásos atomreaktor egyszerűsített blokkdiagramja
Négyzet- és háromszög-rács
A stabil izotópok összetartozó neutron- és protonszáma
10.1. táblázat. Az atomreaktor anyagaiban hasadásonként hővé alakuló energia A hővé ala-AzonnaliKésőiÖsszesen kulás helyeMeV hasadás %MeV hasadás %MeV.
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
$ Információ Következmény Döntés Statisztikai X.  Gyakorlati problémák megoldásának alapja  Elemzéseink célja és eredménye  Központi szerep az egyén.
MAGKÉMIA Alkotóelemek: p+ és n0 összetartó erő: magerő (7*108 kJ/mol)
Az atommag 7. Osztály Tk
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Rádióaktivitás Illusztráció.
Az anyagok részecskeszerkezete
Fúzióban a jövő.
Atomerőművek Energiatermelés és Környezetvédelem.
A maghasadás és a láncreakció
Készitették: Dimény Leonóra Nemes Izabella Sütő Ruth Szigyártó Timea II.csoport.
Környezetkémia-környezetfizika
Atommaghasadás,Láncreakció
Az atom sugárzásának kiváltó oka
Rendszerek energiaellátása
Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
Úton az elemi részecskék felé
Làncreakcio ès felezèsi idő
RAdiOaktivitás, nukleáris energia
Az atom reaktor Készítette: Torda Livia II/6.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
SZILÁRD LEÓ (1898. FEBRUÁR 11. – 1964.MÁJUS 30.) KÉSZÍTETTE: RAJ NIKOLETT 11.C.
FRITZ STRASSMANN ÓCSAI RÉKA 11/A. Boppard, Németország, febr ápr. 22. Fizikus, vegyész.
Atombombák és atomreaktorok
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
A) hidrogénizotóp (proton)_____1H1 B) hidrogénizotóp (deutérium)__1H2
Radioaktív lakótársunk, a radon
ATOMMAGFIZIKA Chadwick Marie Curie Becquerel Szilárd Leó Teller Ede
A maghasadás és a magfúzió
Előadás másolata:

Láncreakció A láncreakció általánosan események, folyamatok gyors egymásutániságát jelenti, amiben egyetlen esemény sok egyéb, általában a kiváltó okhoz hasonló eseményt indít el. Láncreakció bekövetkezhet a természetben, a társadalomban, az atommagok bomlásában (nukleáris láncreakció), de a lelki életben is. A láncreakciót egy ok váltja ki, amely katalizátorként (iniciátorként) viselkedve elindítja a folyamatokat, és több lépcsőben létrehoz egy új állapotot.A láncreakció egyik szemléletes, sarkított példája a „pillangó effektus”, amely a determinisztikus káosz megnyilvánulási formája. Eszerint, ha például az Amazonas őserdejében egy pillangó a korábbi szokásától eltérően nem kettőt, hanem hármat legyint a szárnyaival, ennek következménye később akár egy tornádó is lehet a Florida félszigeten.

A nukleáris láncreakció

A nukleáris láncreakció A maghasadáskor a hasadványokon kívül szabad neutronok is keletkeznek, melyek nagy energiával rendelkeznek. A szabad neutronok száma a hasadvány termékektől függ, pl. U-235 esetén átlagosan 2,4. A láncreakció során a folyamat fenntartását a keletkező netronok tartják fent, újabb U-235 magok hasításával. A folyamat elején, amikor még kevés a hasadások száma, külső neutronokkal lehet a reaktor elindulását serkenteni, majd amikor már keletkezik elegendő neutron a folyamat már nem igényel külső neutronokat és önnfentartóvá válik. A láncreakció állandó intenzitású akkor, ha a hasadásból keletkező 2-3 neutron csak egy újabb hasadást hoz létre, míg a neutron elnyelődik vagy a reaktorból elszökik. Amennyiben a ugyanazon idő alatt az előző hasadásból keletkező neutronok több uránmag hasadást eredményeznek akkor divergens láncreakcióról beszélünk.

A gyakorlatban az U-235 hasadása nem ideális a láncreakció fenntartásához, ehhez dúsított uránra lenne szükség, ahol gyors neutronokkal valósul meg a láncreakció. Az urán dúsítása viszont nagyon költséges eljárás, így más módszert alkalmaznak. Olyan anyagra van szükség, ahol a gyors neutronok annyira lelassulnak, hogy nagy valószínűséggel láncreakciót hozzanak létre. Az ilyen anyagokat hívják moderátoroknak, aminél követelmény a lehető legkisebb rendszeám és a minimális hajlam a neutronok elnyelésére. Moderátor használata mellett a természetes urán is képes a láncreakcióra. A moderátor szerepére alkalmas anyag lehet a hidrogén, nehézhidrogén vagyis nehézvíz (D2O) és könnyűvíz (H2O) formában, a szén grafit formában és a berrilium is. A nehézvíz a tulajdonságai miatt az egyik legjobb moderátor, de túlságosan drága anyag, így inkább a H2O a leginkább elterjedt moderátor.

A hasadóanyagok mennyiségét növelve lecsökken azok felület és térfogat aránya, ami által egyre kevésbé szöknek ki a neutronok. Ebben az irányban haladva egy bitonyos méret után a neutronok aránya már az önnfentartó láncreakcióhoz szükséges értéket érik el, ez a kritokus tömeg. A hasadóanyag és a moderátor aránya és geometriai eloszlása határozza meg ezt a kritikus tömeget. A neutronok keletkezése, ami az újabb hasadásokat eredményezi a neutronviszony. A neutronviszonyok jellemzője az un. sokszorozási tényező, jele: k. A hasadásból kilépő neutron és az általa létrehozott hasadásból keletkezett újabb neutron között eltelt idő a neutrongeneráció. U-235-nél ez az időérték 1 nanosekundum, ami a másodperc egymilliárdod része.

Kritikus reaktorról akkor van szó, ha a sokszorozási tényező értéke 1, tehát a rendszerben állandó a neutronok száma. Amennyiben k< 1, akkor a rendszer szubkritikus, ha k>1, akkor szuperkritikus. A reaktorokban a neutronok számát szabályozni szükséges a megfelelő használathoz, ehhez olyan anyagokat használnak, amelyek képesek elnyelni a neutronokat. Ilyen anyagok pl. a bór és a kadmium, amelyek az uránnál nagyobb valószínűséggel nyelik el a neutronokat. A szabályozás úgy történik, hogy az elnyelő anyagokat rudak formájában lehet a reaktorba tolni vagy kihúzni a helyzetnek megfelelően. Így ha több neutronra van szükség, akkor kihúzzák, ha kevesebbre, akkor betolják a hasadó anyagba a szabályozó rudakat.