MIB Dokumentáció.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GPRS/EDGE General Packet Radio Service/ Enhanced Data rate for GSM Evolution.
Advertisements

Hálózati és Internet ismeretek
Szabó Ágoston, Mobil útvonalválasztó tervezése és megvalósítása Szabó Ágoston Konzulensek: Szabó Róbert, BME TTT Rónai Miklós Aurél, Ericsson Magyarország.
Bevezetés a VoIP technológiába
A TCP/IP protokollkészlet és az IP-címzés
Tempus S_JEP Számítógép hálózatok Összefoglalás Összefoglalás Összeállította: Broczkó Péter (BMF)
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
TCP/IP protokollverem
INTERNET.
1 Informatikai Szakképzési Portál Hálózati és Internet ismeretek Hálózati menedzsment.
Hálózati architektúrák
2008. augusztus 6.Budapest New Technology Meetup Group1 Zoltan Kalmar: Hahó Zoltan Kalmar: Hahó Kalmár Zoltán Internet Szolgáltatók.
Rétegelt hálózati architektúra
Sávszélesség és adatátvitel
ZigBee alapú adatgyűjtő hálózat tervezése
OSI Modell.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése II.
Address Resolution Protocol (ARP)
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
Ember László Hálózatok (Networks) ISO-OSI TCP/IP.
1 Bevezetés a VoIP technológiába Gyakorlat Feladat Hozza létre és konfigurálja az alábbi hálózatot! Telepítsen egy Mini SIP szervert! Hozzon létre.
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer)
1 Simple Network Management Protocol, azaz egyszerű hálózatmenedzsment protokoll Takács Béla 2006.
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati és Internet ismeretek
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
INTERNET.
OAIS. Megőrzés feladatai Viability –Meg kell őrizni a bitfüzér változatlanságát és olvashatóságát a tároló eszközön Rendbebility –Meg kell őrizni a bitfüzér.
UDP protokollok User datagram protocol- Felhasználói datagrammprotokoll.
Hálózati réteg.
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Számítógép-hálózatok
A protokoll A protokoll fogalma.
Hálózati alapismeretek
Gyakorlat 3. Számítógép hálózatok I.
Gyakorlat 6. Számítógép hálózatok I.
Supervizor By Potter’s team SWENG 1Szarka Gábor & Tóth Gergely Béla.
Készítette:Képes Edina 10/d
Óravázlat Készítette: Toldi Miklós
Informatika - 1. alkalom Jogi informatika - alapok
Készítette: Pandur Dániel
Számítógép hálózatok.
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
Kommunikáció-technológia specializáció
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Hálózatok II. Alapfogalamak.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Tűzfal (firewall).
1 Informatika - 1. alkalom Jogi informatika - alapok szeptember 10. E1 előadó PPKE JÁK Informatikai Oktatási Csoport.
Almási Béla - NAT 1 Network Address Translation -NAT.
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
A TCP/IP protokoll. Az ARPANET eredeti protokollja: Network Control Protocol. 1974: Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn: új protokollstruktúra fejlesztése.
A TCP/IP protokolljai. IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan.
Hálózati protokollok és szabványok
Hálozat Menedzselés. SNMP A Simple Network Management Protocol (SNMP) az Internet közösségből származik. A 80-as évek közepén fejlesztették ki, mert egyre.
IP címzés Gubó Gergely Konzulens: Piedl Péter Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Cím: 1144 Budapest Kerepesi út 124.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
Informatika - 1. alkalom szeptember 14. E1 előadó
Informatika - 1. alkalom szeptember 22. E1 előadó
Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon
Hálózatok építése és üzemeltetése
Hálózatok.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése II.
Internet és kommunikáció
Válasz a hálózatra, biztonságra, meg mindenre: 7
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Előadás másolata:

MIB Dokumentáció

Az SNMP protokoll Az SNMP azért jött létre, hogy a felhasználónak lehetőséget adjon számítógép hálózatok távoli menedzselésére. Elsősorban TCP/IP típusú hálózatok menedzsmentjére

Az SNMP három alapvetően részből áll: MANAGER AGENT MANAGED NODES Ezek az alábbi hierarchia szerint tagolódnak:

Az összes SNMP-n alapuló kódolt menedzsment adat a MIBeken alapul

A MIB A MIB egy strukturált információs adatbázis amely fizikailag a hálózati egységen helyezkedik el. Az információhoz való hozzáférést az SNMP biztosítja A MIB-ek a hálózati egység minden olyan funkciójához melyet menedzselni lehet tartalmaz egy objektumot.

A MIB megosztottsága az AGENT és a Menedzser állomás között

A MIBeknek 3 csoportja létezik: - Standard MIB - Extended MIB - Private MIB

OID - Object Identifier Minden egyes MIB-nek saját egyedi object azonosítója van (OID - Object Identifier). Ponttal elválasztott egész számokból áll (0...255), amelyek az objektum pozícióját jelzik a teljes management fán belül. Ezen struktúrák eredménye az objektumokban egy teljesen egyedi kód.

A globális (internet) management fa

A MIB-2 szabvány Az RFC 1213 definiálja A MIB-2 igen elterjedt Sokféle menedzselt objektumot biztosít. Általános standard menedzselési lehetőséget biztosít

Egy MIB objektumok tartalma - name - az objektum neve - datatype - adattípus - description - leírás - object access - objektum hozzáférés -object identifier - objektum azonosító

A MIB-2 csoportosítása, fajtái System (sys előtag): sysDescr - a hálózati egység szöveges leírása. sysObjectID - a hálózati egység gyártóspecifikus azonosítója. sysUpTime - a hálózati egység bootolása óta eltelt idő sysContact - a hálózati egységért felelős személy neve sysName - a hálózati egység neve sysLocation - az egység helye sysServices - egy egész szám, amelyből kiderül, hogy a hálózati egység mely OSI rétegeket támogatja.

A MIB-2 csoportosítása, fajtái Interfaces: ifNumber - a sorok számát mutatja. ifSpeed - az interface sebessége ifType - az interface típusa ifOperStatus - az interface működési állapota, továbbá keret és hiba számlálók

A MIB-2 csoportosítása, fajtái IP csoport a hálózati réteg szinten elhelyezkedő hálózati egységek menedzseléséhez tartalmaz fontos információkat: ipRouteTable - a csomagok routolásáról tartalmaz információkat ipRouteProtocol - routolási protokoll, amely lehet pl. rip, icmp, ospf,... ipNetMediaNetAddresst - az IP táblázat tartalmazza. Hasznos a fizikai réteg címek hálózati réteg címekké alakításához. ICMPD (az icmp prefix kötelező).

A MIB-2 csoportosítása, fajtái TCP: A TCP menedzseléséhez fontos adatokat tartalmaz: tcpConnTable - kapcsolati táblázat. helyi címek és portok távoli címre és portra való átváltása. tcpConnState – a kapcsolat állapota UDP: Az UDP protokoll menedzseléséhez fontos adatokat tartalmazza, pl. adat és hiba számlálók

A MIB-2 csoportosítása, fajtái EGP: Az Exterior Gateway Protokoll (EGP) menedzseléséhez fontos információkat tartalmazza. Ez a protokoll egy hálózaton belül a routerek közötti routing információk cseréjét végzi. SNMP: Hasznos információkat tartalmaz az SNMP-hez. snmpInPkts - az SNMP csomagok száma (útban). snmpOutPkts - az SNMP csomagok száma (megérkezett), A MIB-eknek több száz fajtája létezik még a felsoroltakon kívül.