Programozási nyelvek típusossága.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
Advertisements

Összetett adattípusok 8/b tétel
Tömbök C#-ban.
Algoritmus és programozás
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
JavaScript.
Programozási alapismeretek 2. előadás. ELTE Szlávi - Zsakó: Programozási alapismeretek 2.2/  Adatokkal kapcsolatos.
Dinamikus tömbök.
Bevezetés a Java programozásba
5. előadás (2005. március 22.) Függvények definíciója, deklarációja, hívása Enumerációs adattípus 1.
4. előadás (2005. március 8.) Pointerek Pointer aritmetika
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 6. Gyakorlat const, static, dinamikus 2D.
Mutatók, tömbök, függvények
A Java programozási nyelvSoós Sándor 1/17 Java programozási nyelv 4. rész – Osztályok II. Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai.
Java programozási nyelv 3. rész – Osztályok I.
A C++ programozási nyelvSoós Sándor 1/10 C++ programozási nyelv Gyakorlat - 5. hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet.
Fordítóprogramok FORD01 Programozó matematikus III. évf. Miskolci Egyetem 1 Fordítóprogramok 1 Programozó matematikus szak 2003/2004-es tanév II. félév.
6. előadás Parametrikus polimorfizmus. Generikus programozás. Az Ada sablonok.
C++ alapok, harmadik óra
Programozás I Függvények általános jellemzői
Kivételkezelés a C++ nyelvben Bevezetés
PHP I. Alapok. Mi a PHP? PHP Hypertext Preprocessor Szkriptnyelv –Egyszerű, gyors fejlesztés –Nincs fordítás (csak értelmező) Alkalmazási lehetőségek:
A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. Emiatt.
ELTE Adatokkal kapcsolatos fogalmak  Konstans: az az adat, amely a műveletvégzés során nem változtat(hat)ja meg értékét, mindvégig ugyanabban az „állapotban”
Programozási Nyelvek (C++) Gyakorlat Gyak 02.
Alprogramok deklarációja, definíciója és meghívása Páll Boglárka.
Programozási nyelvek Páll Boglárka.
A Pascal programozási nyelv alapjai
Ismétlés A pascal program szerkezete: program programnev; Programfej
A Pascal programozási nyelv alapjai
Programozási nyelvek, Pascal
1.4. Fordítás, szerkesztés, az objektumkönyvtár használata.
PHP nyelv. PHP Interpreteres nyelv → parancsértelmező szükséges hozzá Rasmus Lerdorf 1995 → személyes felhasználás (internetes önéletrajzának megtekintésének.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Javascript Microsoft által készített kiegészítése Statikus típusosság Nagy projektek Windows 8 fejlesztésénél WinRT egy részét ebben írták Nyílt forráskódú,
Java programozási nyelv Tömbök
Java programozási nyelv Metódusok
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 4. Gyakorlat Függvény paraméterek, dinamikus.
Objektum orientált programozás
Podoski Péter és Zabb László. Bevezető Algoritmus-vizualizáció témakörében végeztünk kutatásokat és fejlesztéseket Felmértük a manapság ismert eszközök.
A Visual Basic nyelvi elemei
Programozás III KIVÉTEL.
ProgramozásProgramozás célja hosszabb számítások elvégzése ill. kiíratása akkor érdemes programot írni, ha sok számolni való van illetve ha ugyanazt az.
Függvények a C nyelvben 1 Függvényeket a következő esetekben szokás írni: Ha ugyanazt a tevékenységet többször is el kell végeznünk ugyanolyan típusú,
C Programozási alapok.
Programozás III KIVÉTEL. KIVÉTELKEZELÉS Hibátlan program nincs!!! eddig hiba esetén leállt a program. Példa ilyen hibákra: ─ ArrayBoundsOfException (tömb.
A 2. géptermi beszámoló VBA anyagának összefoglalása
5. előadás Parametrikus polimorfizmus. Generikus programozás. Az Ada sablonok.
Programozási alapismeretek 2. előadás. ELTE Szlávi - Zsakó: Programozási alapismeretek 2.2/  Adatokkal kapcsolatos.
Összeállította: Gergely János
Objektum orientált programozás 4. Mutatók, típusok és struktúrák Nagy Szilvia.
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
Algoritmusok hatékonysága – lottószelvények
Programok készítése és futtatása. Integrált fejlesztői környezet (IDE) tartalmaz:  szövegszerkesztőt a program forráskódjának szerkesztésére,  fordítóprogramot.
Programozási nyelvek csoportosítása.
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
Programozási alapok.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
a programegységek között
A C++ programozási nyelv
Készítette: Révész Lajos Bálint
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Programozási nyelvek alapfogalmai
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Változók.
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

Programozási nyelvek típusossága

Típus nélküli nyelv A változó deklarációjakor még nincs típusa. A változó típusa csak beolvasáskor derül ki. Csak futás közben derülhetnek ki a hibák. Pl.: x:=x+y utasítás lefordul, de futás közben x egész számot, y szöveget kap értékül Pl.: Assembly A változó deklarációja: A programegység deklarációs részében a változó nevének felsorolása. Egyes nyelvekben nincs kötelező deklarációs rész, az utasítások között bárhova beírható a változó használata előtt.

Típusos nyelv Az egyszerű típusok deklarációja nem kötelező, csak az összetetteké. Bizonyos típusok csak futás közben derülnek ki. Hibák is futás közben derülnek ki. Pl.: a program beolvas egy számot az N változóba, majd létrehoz egy tömböt (számsorozatot), aminek N darab eleme lesz Ha N=3, akkor rendben, de ha N=2,3, akkor a számsorozatot nem tudja létrehozni. Pl.: JavaScript, Basic

Erősen típusos nyelv (Szigorúan típusos nyelv) A változókhoz fordítás előtt kell típust rendelni, a programegységek deklarációs részében. A változók típusa a program futása során nem változhat meg. Már a fordítóprogram jelzi: a típusegyezési hibákat a típusnak nem megfelelő műveleteket Pl.: Java, C#, C++, Pascal

Milyen esetben lehetséges az a:=b értékadás? Típuskompatibilitás Név szerinti a két változó típusának a neve egyezik nincs neve a típusnak, de egy sorban lettek deklarálva pl.: Pascal, Delphi Szerkezet szerinti a két változó típusának a szerkezete egyezik, lehet más a nevük pl.: C++ Objektumosztályoknál erre még visszatérünk.

Milyen esetben lehetséges az a:=b értékadás? Típuskényszerítés valós:=egész egész:=valós (csonkítással, nem minden nyelvben) szöveg:=karakter Vannak típus-átalakító függvények, amikkel megoldható pl. a beolvasott szöveg számmá alakítása. típus-átalakító függvények, pl.: Beolvasás után: szöveg  szám (kiválasztott fajta) Kiírás előtt: szám  szöveg

Memóriakezelés Dinamikus Statikus A változó a program futása során a memóriában ugyanazon a helyen marad. A változóhoz rendelt memória terület mérete nem változik a program futása során. Pl.: egész típus (minden nyelvben) Dinamikus A változó a program futása során a memóriában más-más helyen fordulhat elő. A változóhoz rendelt memória terület mérete nőhet és csökkenhet is a program futása alatt. Pl.: szöveg típus (Basic) Félstatikus: Futás közben a változóhoz tartozó memóriaterület nőhet, de nem csökkenhet.

Hozzáférési jog lekérdezhető módosítható memóriában Bemenő adat igen nem konstans Kimenő adat változó Be-kimenő adat A programegységek paraméterlistáján a hozzáférési jog jelölendő. A konstans paramétereknek az értékét kapja meg a programegység egy új memóriaterületre másolva, így az eredeti értéket nem módosíthatja. A változó paramétereknek a memóriacímét kapja meg, így az értékük módosítható.

Hatáskör A programkód azon része, ahol az adathoz a hozzáférés megengedett. az a programegység, amiben az adatot létrehoztuk és az abba beágyazott programegységek

Élettartam A futási időnek az a része, amiben az adat azonosítója végig ugyanazt az objektumot jelöli. az a programegység, amiben az adatot létrehoztuk és az abba beágyazott programegységek valamint a meghívott programegységek végrehajtási ideje (bár ekkor nem hozzáférhető)

Láthatóság A programkódnak az a része, amiben az adat azonosítója végig ugyanazt az objektumot jelöli. az a programegység, amiben az adatot létrehoztuk kivéve azokat a beágyazott programegységeket, amik tartalmaznak azonos nevű adatot

Globális változó Lokális változó a főprogramban létrehozott változó Hatásköre: minden programegység Élettartama: a program teljes futási ideje Lokális változó egy programegységben létrehozott változó Hatásköre: az adott programegység és az abba ágyazott programegységek (ha vannak) Élettartama: az adott programegység futási ideje alatt aktivizálódik Lokális változó élettartama: Ha statikus típus, akkor a teljes program alatt létezik, de csak az adott programegységben használható.