A prokarióták.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Advertisements

A mikrobák világa Szabad szemmel nem látható élőlények Vírusok,
A LÉGKÖRI NYOMANYAGOK FORRÁSAI ÉS NYELŐI
Mi az a mikroorganizmus?
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
5-6. óra: Prokarióták, baktériumok
Az élőlények országai.
Mik azok a mikrobák?.
A mohák.
Aminosavak bioszintézise
Szénvegyületek forrása
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
A növények táplálkozása
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a.
Növények országa. Moszatok törzsei.
Az élőlények rendszerezése
Nukleusz A sejt információs rendszere
A növények ásványianyag-felvétele
Ismétlés parányok.
Rendszertani diák / 1 Egysejtűek 2. Készítette: Főző Attila.
A moszatok törzsei.
A baktériumok törzse.
Eukarióta egysejtűek.
Eltérő táplálkozású növények
A mohák.
A zuzmók.
RENDSZEREZÉS Növények országa.
A gombák.
A baktériumok.
A vírusok, a prokarióták és az állati egysejtűek
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Nitrogén mineralizáció
Növénytan.
A gombák.
9-10. óra: Eukarióta egysejtűek
Evolúcióbiológia és asztrobiológia
A növények táplálkozása
Prokarióták országa Megveszek érted…..
Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban
4. óra: Eukarióta egysejtűek
Élőlények kölcsönhatása, élő környezeti tényezők
Azok akik nem állatok és nem növények, különcök
Az élővilág főbb csoportjai, mikroorganizmusok
Az élővilág legkisebb egységei
A VÍRUS PARAZITA? MI A MEGSOKSZOROZÓDÁS LÉNYEGE? MI AZ A BARTERIOFÁG?
Sejttan.
Bakteriális megbetegedések
Egyed alatti szerveződési szintek
ÉLET A MARSON (5.OLDAL).
EGY KIS ISMÉTLÉS MI A PROKARIÓTÁK JELENTŐSÉGE A MINDENNAPI ÉLETBEN?
7. lecke Az ember és az egysejtűek. Baktériumok  Kórokozó baktériumok -viszonylag kevés faj - paraziták - paraziták károsítják a gazdaszervezetet: károsítják.
15.lecke Az ökoszisztémák mint biológiai rendszerek
Táplálkozási kapcsolatok
4. lecke Nem sejtes rendszerek Vírusok, viroidok és a prionok.
TÁPLÁLÉKLÁNCOK ÉS ENERGIAÁRAMLÁS ЛАНЦЮГИ ЖИВЛЕННЯ І ПОТІК ЕНЕРГІЇ Megismerkedhetünk azzal, hogy mik a táplálékláncok, milyen élőlények alkotnak táplálékláncot,
Az élet legegyszerűbb megnyilvánulása: prokarióta sejtek eredete, típusai, felépítése A mindenhol jelenlevő sejtek.
2.2. Az anyagcsere folyamatai
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
EGYSEJTŰ EUKARIÓTÁK APRÓ ÓRIÁSOK.
Baktériumok.
Ökológiai szempontok a szennyvíztisztításban
BAKTÉRIUMOK.
Nem kórokozó baktériumok
Moszattörzsek.
Szervetlen vegyületek
Előadás másolata:

A prokarióták

5. lecke A baktériumok és a kékbaktériumok

Leggyakrabban előforduló élőlények Elterjedésük széles körű, mert a szaporodásuk gyors alkalmazkodóképességük kiváló Átlagos méretük: mikrométeres

Baktériumokat elsőként Antony Leeuwenhoek látott, 1683-ban. Felépítésük: Alakjuk lehet: Gömb (coccus) Pálcika (bacillus) Csavart (vibrio, spirillum)

Életmódjuk: Heterotróf: saját szerves vegyületek a környezetből felvett szerves vegyületekből Szaprofita: elpusztult élőlények szerves vegyületeit hasznosítja Parazita: élőlényből veszi fel a szerves vegyületeket Szimbionta: élőlényből veszi fel a szerves vegyületeket, de kölcsönösen előnyös a kapcsolat a baktérium és a másik élőlény között Autotróf: saját szerves vegyületeiket a környezetből felvett szervetlen vegyületekből Fotoszintetizáló: fényenergiát használ fel Kemoszintetizáló: kémiai (oxidációs) energiát használ fel

Szaporodás: Ivartalan szap.: kettéosztódás, kedvező körülmények között 20-30 percenként lezajlik Ivaros szap.: a két sejt plazmahíddal kapcsolódik, az egyik baktérium maganyagot ad át másiknak , majd szétválnak Kedvezőtlen körülmények között baktérium spórát hoznak létre, a sejt a sejtfalon belül összezsugorodik

A baktériumok jelentősége: Evolúciós jelentőségük: ősi baktérium sejtekből alakultak ki az eukarióta sejtek Környezeti jelentőségük: szennyvíztisztítás, biogáz termelés, komposztálás, elhalt élőlények szerves vegyületeinek lebontása (heterotróf, szaprofiták) Tudományos jentőségük: kísérleti alanyok Ipari jelentőségük: élelmiszeriparban erjesztett tejtermékek, savanyúságok és ecet gyártása gyógyszeriparban antibiotikumok, vitaminok, inzulin előállítása

Mezőgazdasági jelentőségük: a nitrogén molekula megkötése, a talaj növények számára felvehető nitrogén tartalmának növelése, pl. nitrogéngyűjtő baktériumok Egészségügyi jelentősége: „hasznos” baktériumok pl. közönséges bélbaktérium vitaminokat termel, kórokozó baktériumokat pusztít, részt vesz a széklet kialakításában kórokozó baktériumok baktériumos betegséget okoznak, pl. lepra, tetanusz, tüdőgyulladás, tbc, pestis, lépfene, skarlát, kolera, vérbaj, gyomorfekély, szalmonella fertőzés, fogszúvasodás

1.3.2. A kékbaktériumok Prokarióták Magányosan vagy sejttársulásban – többen együtt, egy kocsonyás burokban – élnek Sejtjeikben kék (fikocián) és piros (fikoeritrin) színanyag található (a zöld mellett) Fotoszintetizálnak Autotrófok

Evolúciós jelentőségük: az őslégkör megváltoztatása, az oxigén termelés révén Folyó és állóvizekben, valamint a talajban fordulnak elő vízvirágzás: tömeges elszaporodásuk az édesvízben Egyes fajok szélsőséges környezeti feltételek mellett is megélnek, pl: hőforrásokban (70-80˚C)