Ételkészítés sváb hagyományok alapján

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Avagy egy hét másképpen 2011/2012. tanév 5. évfolyam SZÜLŐFÖLDÜNK PROJEKT.
Advertisements

Kedves Pedagógusok! Tovább.
Comenius program készítette: Zakhariás Laura. „Egész életen át tartó tanulás“ Oktatás támogatása, minden korosztály számára, több programon keresztül:
Humán TISZK PR, marketing munkacsoport. TÁMOP /1-2F
Széchenyi István Gimnázium
Lépések, végrehajtás, portfólió Marksteinné Molnár Julianna
Készítette: Galán Anita Debreceni Egyetem Szociálpolitika MA, I. évf.
INTERAKTÍV DIÁKÖNKORMÁNYZAT
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
Külső tantárgyi koncentráció Technika évfolyam
HATÁRTALANUL! • A pályázati program célja: minden magyar diák tanulmányai alatt legalább egyszer eljusson határon túli, magyar lakta területekre ( Felvidék,
COMENIUS PROGRAM.  „Egész életen át tartó tanulás programja“  Iskolák nemzetközi együttműködése Mi is az a Comenius?
A táplálkozás rendje.
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 MIT KEZDÜNK AZ EU-VAL? Az unió megjelenési formái az oktatási intézményekben.
Gasztronómiai projekt Célok A projekt célja a rendelkezésre álló lehetőségeinket kihasználva bemutatni, hogy az adott történelmi korszak egyes.
HUMAN TISZK Pr, marketing munkacsoport Beszámoló 2009 HUMÁN TISZK TÁMOP /1-2F
ACES Academy of Central European Schools Nemzetközi iskolai együttműködés Két, vagy több partner iskola között Támogatók:
Összeállítója: Farkas István
NYITÓÉRTEKEZLET OPENING CONFERENCE. ELSŐ LÉPÉSEK FIRST STEPS ELSŐ LÉPÉSEK FIRST STEPS Használható legyen történelem és a társadalom- ismeret órákon.
Drogokról Saját modul megvalósítás es tanév Készítette : Szegedi Károlyné.
Ételkészítési ismeretek
E GÉSZSÉGNEVELÉSI HÉT Készítette: Szentgyörgyvári Ivett és Kondics Eszter.
Széchenyi István Gimnázium Dunaújváros Készítette: Terecskei András (tanuló) és Szücsné Dr. Harkó Enikő (igazgatóhelyettes) Előadók: Csathóné Zágoni Nóra.
Határtalanul II. MédiaMánia határon innen és túl BGA-12-HA /13 Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Karcag.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / HÁZT Ű ZNÉZ Ő BEN ZILAHI-SZABÓ EDIT.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Almárium – Trescsik Angéla Ne kerteljünk, tanuljunk lépésről.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Csipp-csepp, egy csepp – Ritmus az életünkben Papp Leonóra.
Határtalanul Együtt egymásért a zene és a tánc világában HA /14 Premier Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
A Magyar Nyelv Napja kezdőkép Tarczal-Márta Edit
A tanulók felkutatásának és beiskolázásának folyamata Iskolai, önkormányzati kapcsolati táblázat Névtáblázat (adatbázis) Települési útvonal Tájékozató.
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
F AKULTÁCIÓ A P ÉCSI L EŐWEY K LÁRA G IMNÁZIUMBAN Tájékoztató a 10.a, 10.b, 10.d és 10.f osztályokban tanulók és szüleik számára.
Tehetséggondozás színesen
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
Adventi forgatag December 19. Adventi vásárunk idén is új meglepetéseket tartogat! Az iskola első emeletén olyan programokkal, kézműves foglalkozásokkal.
Az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskola bemutatkozik Gyöngyös
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
TÁMOP-3.1.4/08/2. Kassai Úti Általános Iskola Szakmai feladatterv.
Németország BESZÁMOLÓ 2014 Szakmai gyakorlat Németországban.
 Rengeteg blogot találhatunk a témában  Kedvünkre válogathatunk, mert mind különböző  Ki hobbiból, ki munka céljából vezeti  Nagyon népszerűvé vált.
Határtalanul pályázat Tanulmányi kirándulás középiskolásoknak HAT Értékelő óra május 26. Telepy Iskola.
Sárszentmiklósi Általános Iskola Nagylóki Tagiskolája Nagylók Kossuth utca 3. Ökoiskola január december 31. Bakonyi Árpádné.
DROGPREVENCIÓ Készítette : Szegedi Károlyné. A modul megvalósításának tartalmi célja : A káros szenvedélyekkel kapcsolatos fogalmak, ismeretek bővítése,
ÁLLATI HETEK HÁROM HETET MEGHALADÓ PROJEKT. A TÉMA: Állatok és állatvédelem A TÉMA: Állatok és állatvédelem.
Projekt hét a Békésyben decemberében „A globalizáció veszélyei, környezettudatos élet”
„Mutasd, csinálom, tudom, nem adom fel” tanári továbbképzési program Malaga Február
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
ÁRPÁD SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, SZÉKESFEHÉRVÁR Tóth Ágnes MÉCS vezető.
Katonasírok és katonai emlékhelyek Veszprém és Fehér megyében A pályázat időtartama: 2016.márc. - jún.15.
„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus.
Köszöntjük a pályaválasztási szülői értekezlet résztvevőit! Nyíregyháza, szeptember 29.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Szakrális emlékek Tarjánban
Regionális konferencia
Játék, szórakozás, egészség
Papírtakarékos megoldások
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
ÉTELEK A BIBLIA KORÁBAN
Könyvtárpedagógiai foglalkozások – hónapról, hónapra
Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola Budapest
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Bolyai Farkas Szakképző Iskola
3. osztályban.
Előadás másolata:

Ételkészítés sváb hagyományok alapján Hagyományok napja projekt 2009 © Készítette: Tomasovszky Edit Tarjáni ÁMK Általános Iskolája www.tarjaniskola.hu

Cél Cél: A sváb ételkészítés hagyományainak, eszközeinek megismerése, sváb recept alapján készülő étel közös elkészítése, elfogyasztása, valamint az összegyűjtött receptekből egy kétnyelvű receptkönyv kiadása.

Előzetes feladatok Két héttel a projektnap előtt a pedagógusokkal a részletes terv ismertetése (plakát a tanáriban). Minden évfolyamon a projekt meghirdetése, az előzetes gyűjtőmunka kiadása: Receptgyűjtés magyar és német nyelven Ezek lefordítása a német tanárok segítségével Régi konyhai eszközök, falvédők gyűjtése Szükséges kellékek előkészítése: abrosz, nylon terítő, mosogató tál, elektromos főzőlap, fazék, fakanál, merőkanál, evőeszköz, tányér, nyersanyagok, mérlegek, konyhai eszközök, papírok, tablók, magnók stb.

1-2. osztály: - Kirándulás Héregre (a szomszéd községbe), a tájház megtekintése a tájház gondnok vezetésével, majd a tésztaüzem meglátogatása, a tésztakészítés folyamatának megismerése. - Hazaérve a kicsik plakáton megrajzolják élményeiket, majd megnézik az egyes osztályokat, hogyan főznek-sütnek.

3-4. osztály: - Konyhai eszközök gyűjtése, az eszközöket megismerik a nagyszülők, tanárok mesélése során, mi mire való. Ezekből kiállítást készítenek egy-egy tárlóban, magyar és német nyelvű feliratokkal. (Ez a kiállítás év végéig lesz látható az iskolában) - A túrókészítés folyamatának megismerése, lerajzolása egy-egy tablón - Túróból kőrözött készítése, közös elfogyasztása kenyérrel.

A negyedikesek az összegyűjtött konyhai eszközökkel

5. osztály: Leves főzés sváb hagyomány alapján (krumplileves és babgulyás készítése krumpligombóccal)

A mamák mesélnek, míg fő a krumplileves

6. osztály: - 8-9-ig minden osztályban nagymama, régi kolléga mesél a régi ételekről, életről - Főétel készítés (császármorzsa párolt káposztával, Schupfnudl –nudli- főzés)

7. osztály: - 8-9-ig minden osztályban nagymama, régi kolléga mesél a régi ételekről, életről - Utána segítségükkel sütemény készítés (almáspite, legényfogó, diós rúd)

8. osztály - A kétnyelvű osztály a német receptek begépelése, javítása, formázása, képek keresése - A nemzetiségi osztály a magyar receptek begépelése, javítása, formázása, képek keresése

Végső projekttermék A projekt zárásaként az osztályoknak lehetőségük van arra, hogy produktumaikat bemutassák egymásnak, megnézzék, megkóstolják egymás ételeit. Az összegyűjtött eszközökből és az elkészített plakátokból az iskola aulájában kiállítást rendezünk, mely a tanév végéig megtekinthető lesz. A receptkönyvet a szülőknek bemutatjuk a KI MIT TUD gálán.