Optikai üveggyártás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

A LEVEGŐ.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Az optikai sugárzás Fogalom meghatározások
Optikai kábel.
Szilícium plazmamarása Készítette: László SándorBolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely Tanára:Szász ÁgotaBolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely.
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
Elektromos alapismeretek
Miért láthatjuk a tárgyakat?
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Multimédiás segédanyag
Az optikák tulajdonságai
Vízminőségi jellemzők
Fénytan. Modellek Videók Fotók Optikai lencsék Fénytörés (3) Fénytörés (2) Fénytörés (1) Tükörképek Fényvisszaverődés A fény terjedése (2) A fény terjedése.
Műszeres analitika vegyipari területre
Készítette: Heinczinger Zorán 14/B
Az anyag tulajdonságai és változásai
A VEGYI KÉPLET.
Különleges eljárások.
KOLLOID OLDATOK.
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
Hullámok visszaverődése
Ötvözetek ötvözetek.
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Fény terjedése.
csillagász távcsövek fotoobjektív vetítőgép
Nyitókép TÜKRÖK.
A salétromsav és a nitrátok
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
Az elemek csoportosítása
Készítette: Földváry Árpád
Maszkkészítés Planár technológia Kvázi-sík felületen
FIZIKA Fénytani alapfogalmak
Optomechatronika II. Vékonyrétegek - bevonatok
INTERAKTÍV KÁBELTELEVÍZIÓS HÁLÓZATOK II.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Optikai üveggyártás.
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
Somogyvári Péter tollából…
és Gazdaságtudományi Egyetem
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
TÁMOP /1-2F Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam Illóolajok minőségét jellemző fizikai és kémiai mutatószámok és.
Vezetékes átviteli közegek
Egykristályok előállítása
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Fényforrások Azokat a testeket, melyek fényt bocsátanak ki, fényforrásoknak nevezzük. A legjelentősebb fényforrásunk a Nap. Más fényforrások: zseblámpa,
Fényvisszaverődés síktükörről
Gömbtükrök Fizika 8. osztály. Elnevezések a gömbtükörnél Gömbtükör: a gömb külső, vagy belső felülete tükröző G:Gömbi középpont O: optikai középpont (a.
A fény törése és a lencsék
Fémek. Az elemeket 3 csoportba osztjuk: fémek Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek.
Vezetékes átviteli közegek
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
Áramlástani alapok évfolyam
Az elektrolízis.
Közönséges (a) és lineárisan poláros (b) fény (Niggli P. után)
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
18. Szóbeli tétel Kelemen Ákos 14.b.
A folyadékállapot.
Készítette: Porkoláb Tamás
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

Optikai üveggyártás

Üveg: kb. 6000 éve ismerik és használják! különböző oxidok egymásban való szilárd oldata, túlhűtött folyadék, amelynek az üvegesedési hőmérséklet alatt a viszkozitása nagyobb mint 1012Pa.s tökéletesen izotróp anyag, benne a fizikai folyamatok terjedése minden irányban azonos, nincs határozott olvadási hőmérséklete, legismertebbek az oxid üvegek: SiO2, B2O3, GeO2, P2O5, tulajdonságai adalékolással változtathatók, nincs határozott kémiai összetétele, az alkotók nem különböztethetők meg benne, az állapotváltozás reverzibilis.

Üveggyártás nyersanyagai: - alapanyagok - üvegképző oxidok (szilícium-dioxid, bór-trioxid,stb.), - olvasztó oxidok (nátrium-oxid, kálium-oxid, litium-oxid), - állandósító oxidok (kálcium-oxid, magnézium-oxid, cink-oxid, ólomoxid), - segédanyagok (tisztulást elősegítő anyagok, színtelenítő- vagy színező anyagok), - adalékanyagok (üvegcserép). Üveggyártás: Az összeolvasztás samott kádakban széndioxid vagy nitrogén atmoszférában, megfelelő idejű hőntartás, majd lassú hűtés (lehet akár ½ év is!).

Tulajdonságai: Optikai üveg fajtái: n=1,48-1,96 σB húzás=38-80 N/mm2, σB nyomás=600-1250 N/mm2, ρ=2,2-6,4 kg/dm3. Optikai üveg fajtái: - koronaüveg (színtelen, törésmutatója kisebb, diszperzió>55), - flintüveg ( zöldes színű, nagyobb a törésmutatója, diszperzió<50).

Hagyományos optikai-üveg technológiák: darabolás, marás, csiszolás, polírozás, központosítás, vékonyrétegezés. A marás és csiszolás szerszámai, eszközei. Az anyagleválasztás kötött vagy diszperz eloszlású gyémánt vagy SiC szemcsével történik.

A polírozás eszközei

Különleges bevonatok készítése fémgőzöléssel: - normál nyomáson – magas hőmérsékleten, - vákuumban, előnye: - alacsonyabb hőmérséklet, - finomabb eloszlás, - szigetelő anyagra is lehetséges. alkalmazás: - optikai ipar: - tükrök, - reflexiócsökkentő bevonatok, - interferencia szűrők, - polarizátorok, - elektronikai ipar (vékonyréteg ák.)

Tükör lehet: - fénymegosztó (százalékos-, féligáteresztő tükör), - teljes fény visszaverő tükör. Tükrökön a réteg lehet: - elülső oldalon, - hátulsó oldalon. Tükörgyártás (ezüst, alumínium, króm): - kémiai eljárással (ezüst valamilyen komplex vegyületét szerves anyaggal redukálják fém ezüstté), - vákuumporlasztással. Optikai elemekre rétegfelvitel – vákuumporlasztással.

Vákuumporlasztás vákuumtechnológiák előnye: tisztaság, forrástól adott távolságra a hordozón a részecskék kondenzálódnak, ha a p~10-5 mbar akkor az átlagos szabad úthossz λ~1 m, a részecskék egyenes vonalban (ütközés, szennyeződés nélkül) érik el a bevonandó felületet.

Anyag felfűtése, hogy a gőznyomása 10-4…10-3 mbar legyen Vákuumgőzölő: Anyag felfűtése, hogy a gőznyomása 10-4…10-3 mbar legyen Közvetlen fűtés Közvetett fűtés: W csónak (magas op, nem ötvöződik) Hordozók gömbfelületen, forgatva. Rétegvastagság számítható, mérhető Ötvözet gőzölés. búra kupola forgatás áram szivattyú forrás hordozók Kupola forgatás búra

Katódporlasztás Nagyvákuum térbe Ar gáz 0,1..10..100mbar nyomásig Gázkisülés létrehozása, elektronok ütköznek az Ar atomokkal  Ar+ ionok Target nagy negatív potenciálon, Ar+ bele-ütközik, bevonó anyag részecskéit löki ki  lerakódik a hordozón Nagyobb rétegépülési sebesség, Nem kell magas hőm. + anód target (- kV) katód szivattyú hordozó szelep Triódás katódporlasztás -

Optikai szál Az optikai szál egy igen tiszta, néhány tíz (a technológia megjelenése idején még néhány száz) mikrométer átmérőjű szálból és az ezt körülvevő, kisebb optikai törésmutatójú héjból álló vezeték. Működési elve a fénysugár teljes viszaverődésén alapul: A fénykábel egyik végén belépő fényimpulzus a vezeték teljes hosszán teljes visszaverődést szenved, így a vezeték hajlítása esetén is – minimális energiaveszteséggel – a szál másik végén fog kilépni.

A folyadéksugár „csapdába ejti” a fényt!                                            A folyadéksugár „csapdába ejti” a fényt! Ez volt az alapötlet, ami az optikai szál technikai alkalmazásához vezetett.

Az optikai szál egy olyan hengeres, szigetelt, könnyen hajlítható szál, amely fényt továbbít az üvegmag belsejében, a teljes fényvisszaverődés elve alapján. A szál egy üvegmagból áll, amelyet egy védőréteg vesz körül – ezt héjnak nevezzük. Azért, hogy az optikai jel teljes fényvisszaverődéssel a magban terjedjen tovább (vagyis a szálból ne lépjen ki), a mag törésmutatójának nagyobbnak kell lennie, mint a héjnak.

A határ a mag és a védő réteg között lehet hirtelen, mint az egymódusú szálnál, vagy lehet fokozatos átmenetű, mint a multimódusú szál esetében. A nagy magátmérőjű szálat multimódusú szálnak nevezzük, az elektromágneses analízis alapján. A bevezetett fénysugarak a mag belső fala tengelyének irányában halad végig a szál mentén a teljes visszaverődés miatt. A mag és védőréteg határához nagy szögben érkező sugarak (a határhoz párhuzamosan húzott vonalhoz képest nagy szögben) teljesen visszaverődnek. A teljes visszaverődés által meghatározott visszaverődési határszöget (a legkisebb szög, amelynél a fénysugár még teljes mértékben visszaverődik) az üvegmag és a héj anyagainak törésmutató-különbsége határozza meg.

Pl.: az üveg törésmutatója n=1,5 a teljes visszaverődés határszöge Θh=41,8o Így egy l=1m hosszú, d=50μm átmérőjű szálban, amennyiben a fény Θh=41,8o határszögben éri el a homlokfelületet, összesen 22360 visszaverődés történik, majd a fény kilép a szálból. Kiszámítható, hogy a szál mekkora r sugárral hajlítható meg anélkül, hogy a fény a szál palástfelületén kilépne: r ≥ 2d. Ha a totálreflexió a külső íven jön létre, akkor a belső íven is biztosan létrejön, mert a beesési szög nagyobb a belső íven, mint a külső íven.

Multimódusú szál Lépcsős indexű szál Egymódusú szál

Az üvegszál digitális távközlési vonalként történő alkalmazása 1966-ban merült fel. Akkoriban még a kilométerenkénti csillapítása (jelveszteség) több száz decibel volt, ami mára már az elfogadható 0,2 dB/km érték alá csökkent.                                           

Képtovábbításra rendezett szálköteg alkalmas.

A kitöltési tényező megmutatja, hogy mekkora hatásfokkal viszi át a köteg a fényt. Körszelvényű elemi szálak esetén az elemi szálak középpontjai által meghatározott síkidom és a körcikkek által meghatározott terület hányadosa.

Az üvegszálköteg egyikén megvilágítják a műtéti területet, a másik pedig a látott képet továbbítja.

Szálhúzás rúdból A kontinuitást figyelembe véve d1=10mm d2=10μm → igen nagy áttételre van szükség!