Nemzetközi migráció globalizálódása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.
Advertisements

Az 1. világháború.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
A NATO és a Varsói Szerződés
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Migránsok Magyarországon LeCiM-projekt.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold
A görög történelem kezdetei
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
JAPÁN.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
AZ AMERIKAI FÜGGETLENSÉGI HÁBORÚ
Az ipari forradalom.
Vöröskeresztes tabló.
A NEMZETKÖZI VÁNDORLÁS ÁRAMLATAIBAN
 2002 október – december  Post szeptember 11-i kampány  Cél: bemutatni az amerikai muzulmánok boldog életét, meggyőzni a világot, hogy ne utálják az.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Magyarország az első világháborúban
Balogh Sándor A BKIK Maghreb Szakmai tagozat elnöke
Földünk a második világháború után
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
A multikultúra megítélése
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok A pályázók tájékoztatása, szeptember.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
A KÜLFÖLDIEK JOGÁLLÁSNAK NEMZETKÖZI JOGI KÉRDÉSEI: NEMZETKÖZI MIGRÁCIÓS JOG – ELŐADÁS – DECEMBER BCE T-KAR NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK INTÉZET – ELŐADÁS.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
Migráció Európában.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Munkavállalás az Európai Unióban
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
„Globális biztonsági kihívások – közép-európai szerepvállalások” Nemzetközi társadalomtudományi konferencia Pécs, Európa Ház/International House – 2006.
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
MIGRÁCIÓS SZAKIRÁNY Nemzeti Közszolgálati Egyetem
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
Gazdasági indíttatású migráció Latin - Amerikában Karlik Andrea A Világgazdaság fejlődésének kérdései Gyak.
A környezeti migráció és biztonságpolitika Tálas Péter Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar Stratégiai Védelmi Kutatóközpont.
Migránsok a Földközi-tengeren és a Balkánon Tárgy: Politikai földrajz és globalizáció Dátum: Készítette: Bán Gergely, Történelem-Földrjaz Msc.
Menekültválság Délkelet- Ázsiában Szakáli Máté február 26. Iszlám és migráció IV: Migráció az iszlám világon belül.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
Dr. Vadasi Vivien BM, Európai Együttműködési Főosztály A migráció és mobilitás átfogó megközelítése az Európai Unióban (GAMM) Az Európai Unió Menekültügyi,
A nemzetközi migráció globalizálódása Történeti áttekintés 1945-ig
A nemzetközi migráció globalizálódása
A nemzetközi migráció globalizálódása
A nemzetközi migráció globalizálódása
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
Földünk népessége.
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
Ambrus Ágnes, Puskás Zsuzsi UNHCR Hungary Unit, RRCE
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
A KÜLFÖLDIEK JOGÁLLÁSNAK NEMZETKÖZI JOGI KÉRDÉSEI
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
nem indult be a tömeges migráció.
Miért éppen a Közel-Kelet?
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Nemzetközi migráció globalizálódása

Bevezetés Globális, de nem ENSZ szerv, Genfben van központ, de működnek területi irodák is. Feladata tanácsadás és segítségnyújtás az államoknak Jogelődje az Európai Bevándorlási Kormányközi Bizottság (ICEM) Történet: IRO menekültekkel foglakozott, de megszűnt 1952-be, új ENSZ menekültügyi konvenció új alapokra helyezte a rendszert, alapja az UNGA Res 428 (V) = UNHCR statútum.

Kialakulása Létrejött az átmeneti kormányközi bizottság (európai) (PICMME). IRO-nak volt vagyona, gőzhajók, személyzet stb., amit PICMME vett át amit az ICEM megalapításával folytattak (1954) A hidegháborúnak komoly szerepe volt abban, hogy nem ENSZ keretben valósult meg a kezdeményezés (az UNHCR ugye ENSZ szerv és az első évtizedekben komoly problémák) A vh utáni lakosságcsere programokat, nevezzük resettlement-nek, a szovjetek politikai okokból elutasították és kérték, hogy pl. svábokat telepítsék vissza az általuk uralt magyar területekre PICMME tehát 1951-ben alakult. Mandátuma: a világháború 11 millió áldozatának áttelepítésre alkalmas országokat kellett keresni és legalább 1 millió bevándorlónak kellett megoldani a elszállítását az 1950-es években. Főként lakosságcsere programok (ld. kollektív bűnösség elve) kapcsán. PICMME-ből először ICEM lett és később ICM (1980), majd 1989-től IOM

Szervezete Az IOM története emberi és természeti katasztrófák sora alatt jött létre, mint az 56-os és 68-as forradalmat, 1973-ban a chilei eseményeket majd a vietnámi háború és az észak- vietnámi győzelem miatt indult menekülthullámot, az 1990es öböl háborút, a koszovói és kelet-timori háborúkat, szökőárakat és földrengéseket (Pakisztán és Haiti) kíséri végig a vándorlás emberies szempontja egyre inkább nemzetközi elfogadottságot nyertek egy szigorúan logisztikai műveleteket működtető ügynökségből egy kormányokkal és civil társadalommal együttműködő nemzetközi szervezetté nőtte ki magát Azért dolgozik, hogy elősegítse a társadalmi és gazdasági fejlődést a vándorlás segítségével, biztosítsa az emberi méltóságot és bevándorlók jólétét. A tevékenység bővülése együtt járt a relatíve kis szervezett költségvetési növekedésével (évi 1.5 milliárd dollár) egy 9000 fős szakmai állománnyal, amely 150 országban dolgozik. Jelenleg 165 tagállama van a szervezetek és 8 megfigyelő állam.

Évszám Tevékenység 1951 Belga és amerikai kezdeményezésre Nemzetközi Migrációs Konferencia. 1950s ICEM megszervezi 406.000 menekült, belső menekült és munkavállaló tengerentúli utazását. 1956/57 ICEM felelősséget vállalt 180.000 magyar menekültért, akik Ausztriába és Jugoszláviába mennek 1960 1 millió migránsnak közvetlen segítséget nyújtott az ICEM 1964 ICEM migráció a fejlesztési programokkal célozta meg a képzett munkaerő Latin-Amerikába vándorlását 1968 ICEM 40.000 csehszlovák menekült áttelepítése Ausztriába 1971 ICEM zsidók a SZU-ból, UNHCR–nek áttelepítési segítség 130.000 fő Bangladeshből és Nepálból Pakisztánba. 1972 ICEM ázsiaiak kimentése Ugandából 1973 31.000 chilei áttelepítése 50 állam területére, 2 millió fő számára közvetlen segítségnyújtás 1974 ICEM nemzetközi párbeszéd fórum és államok tapasztalatcseréje a migrációs kérdésekben Visszatérési és Tehetségprogram külföldön elhelyezkedett latin-amerikaiaknak 1975 ICEM indokínai menekültek és belső menekültek áttelepítése 1980 ICEM-nek a tanács felveszi az ICM nevet (kormányközi migrációs bizottság) globális szerepének növelése és elismerése érdekében az ICM 3 millió migránsnak nyújtott segítséget  1983 ICM kiterjeszti a migráció a fejlesztésért programot, hogy afrikai országok állampolgára is vonatkozzon 1985 fejlesztési program kiterjesztése Ázsiára, 4 millió főnek közvetlen segítésnyújtás 1986 1975 óta már 1 millió indokínainak nyújtottak segítséget 1975 1989 Kiegészítik és ratifikálják az 1953-as konvenciót, így megalakul IOM 1990 IOM repatriál közel-keletiket Kuvaitból és Irakból. 1990 szeptemberétől 1991 januárig, 165.000-et Egyitpomba és különböző ázsiai országokba 5 millió főnek közvetlen segítségnyújtás. 1991 IOM 800.000 iraki kurd visszatérésében segítség, 6 millió főnek közvetlen segítségnyújtás 1992 IOM logisztikai támogatás és egészségügyi segítség Jugoszláviában Beindul az ú.n. Jogoszláv Vészhelyzeti Program a kimentésért és családegyesítésért. 8 év alatt 130.000 főnek segítségnyújtás. FÁK országok számára is technikai segítségnyújtás 1993 A mozambiki béke után IOM megszervezi 500.000 fő visszatérését, a csapatok leszerelését és sebezhető csoportok számára segítséget nyújt. 7 millió főnek közvetlen segítség. 1994 IOM segédkezik 1.2 millió ruandainak, aki szomszédba menekültekés 250.000 menekült visszatért Zairéből. 1995 A csecsen háború kitörése után IOM kimenekít 50.000 személyt Ingusföldről és Dagesztánból

Kinek jó, amit az IOM csinál? A nemzetállamok mit csinálnak? Mi az a biztonságiasítás?

Logisztikaiból migrációs ügynökséggé Genfben ENSZ központ közelében HQ 1970-es évektől terjeszkedés Emberi jogi nyelvezet Menedzselés, lakhatás biztosítása, katasztrófavédelmi helyzetek kezelése. Bigo: banopticon, borderscapes Őrizeti központok: Nauru, Lompok, Guantanamo stb.