01 ZH példa Hidraulika feladat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Öntözőrendszerek tervezése: laterálisok László Ormos
Advertisements

Dr. Lévai Zoltán Professor Emeritus
A hőterjedés differenciál egyenlete
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
A FLUIDUMOK SZÁLLÍTÁSA
A KÜLSŐ NYOMÁSKIEGYENLÍTÉSÜ
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
Volumetrikus szivattyúk
Megújuló energiák Készítette: Szűcs Norbert
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
h-x diagram Levegő vízgőz keveréke
1. Földgázrendszer.
Közlekedéstan II. ( Hidraulikus hajtások ) Budapest 2003.
Villamosenergia-termelés
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
HŐCSERE (1.) IPARI HŐCSERÉLŐK.
Rögvest kezdünk gsz_08.
Rögvest kezdünk MÁMI_05.
Mérnöki számítások MÁMI_sz2 1.
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
Szakmai számítási feladatok
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Levegőellátás - a levegő tulajdonságai, a sűrített levegő előállítása,
HIDRAULIKA.
A pneumatika építőelemei 1.
Üzemi viszonyok (hidraulikus felvonók)
A pneumatika építőelemei 1.
Csővezetékek tervezése László Ormos
Öntözőrendszerek tervezése Ormos László
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
Németh Géza egyetemi adjunktus
Mezőgazdasági gép hidraulikus rendszerének méretezése Gépjárműhidraulika tárgy T1 tantermi gyakorlat.
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 30.
Épületgépészet B.Sc. 5. félév; Épületenergetika B.Sc. 5. (6.) félév
Hőtan.
- Vázolja fel a hűtőkompresszor jelleggörbéit!
Szervopneumatika.
Járművek és mobil gépek II. Mobil hidraulika alapjai
P-V diagramm.
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Hő- és Áramlástan Gépei
Készítette: Csala Flórián
HIDRAULIKA_4 Öntözőrendszerek tervezése Ormos László.
h-x (i-x) diagram gyakorlatok
Gyakoroló feladatok Bernoulli egyenlet valós folyadékokra I.
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
Az egyhurkos szabályozási kör statikus jellemzői
Csővezetékek.
Building Technologies / HVP1 Radiátoros fűtési rendszerek beszabályozása s ACVATIX TM MCV szelepekkel SIEMENS hagyományos radiátorszelepek SIEMENS MCV.
A változó tömegáramú keringetés gazdasági előnyei Távhővezeték hővesztesége Kritikus hőszigetelési vastagság Feladatok A hőközponti HMV termelés kialakítása.
Hidraulikus mentőszerszámok HOLMATRÓ Típusismeret.
Hulladékhő hasznosítása: Stirling motor működtetése alacsony hőmérsékleten TDK(Bemutató)
Levegőellátás - a levegő tulajdonságai, a sűrített levegő előállítása,
Szelep választása hőcserélő tömegáram- szabályozásához Épületüzemeltetés, Készítette: Garamvári Andrea Czétány László Petróczi Zsolt.
Hidraulikus szorítókör tervezése (feladat)
Számítási feladatok Teljesítmény.
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlás szilárd szemcsés rétegen
Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,
Előadás másolata:

01 ZH példa Hidraulika feladat A hidroakkumulátor V1 az akkumulátor össztérfogata p1 gáz töltőnyomása. A legnagyobb p3 és a legkisebb p2 üzemi nyomás. Az általános gáztörvény szerint állandó pVn = alapján: Az állapotváltozás n kitevője a gáz állapotváltozása közbeni hőcsere függvénye: n=1 izotermikus, ha a hőcsere tökéletes, (pl. kb. 3…4 perc); n=1,4 adiabatikus, ha egyáltalán nincs hőcsere (1…2 másodperc alatt).

01 ZH példa Hidraulika feladat Egy hidraulikus körbe hidro akkumulátort építettünk be. Rendelkezésre áll egy szivattyúnk, amelynek térfogatárama: A megadott 14,5 s-os ciklusban a kivett olaj térfogatáramokat a diagram mutatja. Kérdés, hogy mekkora kell legyen a hidro akkumulátor térfogata , (V1), hogy a szivattyút mennyi ideig (tt) kell működtetni egy ciklus alatt, és mekkora teljesítményt (P) kell felhasználni a szivattyú hajtására:

01 ZH példa Hidraulika feladat Megoldás: Elsőként számítsuk ki, hogy mekkora lehet a p1 töltési nyomás Válasszuk meg a töltési nyomást

01 ZH példa Hidraulika feladat Megoldás: A diagram alapján számítsuk ki az átlag térfogatáram feletti térfogatokat, sraffozott területek összege számoljunk cm3-ben és másodpercben): Tehát egy ciklus alatt 123,3 cm3-térfogatot ad ki az akkumulátor.

01 ZH példa Hidraulika feladat Megoldás: Számítsuk ki a az akkumulátor szükséges térfogatát, ha izotermikus állapotváltozást feltételezünk (n=1): Tehát a választott hidroakkumulátor térfogata 1 liter.

01 ZH példa Hidraulika feladat Megoldás: Mennyi idő alatt tölti fel a rendelkezésünkre álló szivattyú az egy ciklus alatt kifogyasztott olajat? Mekkora a szivattyú maximális felvett teljesítményigénye? Mekkora az átlagos teljesítményigény, ha üresjáratban 30 W-ot fogyaszt a szivattyú?

02 ZH példa Hidraulika feladat Egy hidraulikus rendszer adatai a következők. Határozzuk meg a szivattyú hajtásához szükséges „P” teljesítményt! A hidraulikus kör többi adata az ábrán látható. A szivattyú hatásfoka. A Δp az egyes körök áramlási veszteségei.

A hajtó hidraulika motor összhatásfoka alapján fejezzük ki a térfogatáramot qv-t. A szivattyú nyomásnövekedése Δpsz A szivattyú hidraulikus teljesítménye

A hajtómotor összhatásfoka alapján fejezzük ki a térfogatáramot qv-t.

03 ZH példa Hidraulika feladat Adatok: A szivattyú hatásfoka Egy hidraulikus rendszer egy munkahengert és egy motort hajt. A hidraulika szivattyú egy szabályzóval rendelkezik, aminek Δp=16 bar nyomásesés keletkezik. A csövek nyomásesését most elhanyagoljuk. Határozzuk meg a szivattyú hajtásához szükséges „P” teljesítményt, valamint az egész rendszer összes hatásfokát!

Elsőként számítsuk ki a munkahenger térfogatáram igényét Majd a hidromotor elméleti térfogatáram igényét A hidromotor valóságos térfogatáram igényét Az összes térfogatáram igény:

Számítsuk ki a nyomásigényt a munkahengeren Számítsuk ki a nyomásesést a hidromotoron tudjuk, hogy A szivattyú nyomóágában kialakuló nyomás

A hidraulika szivattyú hajtásához szükséges teljesítményt a szivattyú össz hatásfokával tudjuk kiszámítani: Az egész rendszer össz hatásfokához elsőként számítsuk ki a hasznos teljesítményeket A teljes rendszer hatásfoka

04 ZH példa Hidraulika feladat Határozzuk meg a nyomást az út függvényében a teleszkópos henger mozgása közben! Határozzuk meg a szivattyú hajtásához szükséges teljesítményt a henger mozgása közben! Számítsuk ki a működő dugattyú felületeket:

Számítsuk ki a nyomás alakulását az egyes hengereken: A szivattyú nyomása

Számítsuk ki az egyes szakaszokon a szükséges térfogatáramokat : Számítsuk ki a teljesítményeket:

05 ZH példa Hidraulika feladat Egy hidraulika szivattyú három hidromotort működtet. 1 és 2 sorba van kapcsolva a 3. pedig ezekkel párhuzamosan. Határozzuk meg a szivattyú szükséges térfogatáramát és nyomását, valamint a szivattyú hajtásához szükséges teljesítményt!

Write down the motor 1 power requirement! Fejezzük ki az 1-es motoron eső nyomást: Az 1 és 2 sorba van kötve, így a nyomásesésük összeadódik

The motor 3 is connected in parallel with the 1-2 with such The pressure increase in the pump (The volumetric loss does not mean   to flow out of the tube, but eg. teeth going back in! The required flow rates: For the whole circuit

The required drive power

06 ZH példa Hidraulika feladat Válasszunk megfelelő dugattyú és dugattyúrúd átmérőt! Határozzuk meg a hidraulika szivattyú bemenő teljesítményét !

Mivel a löket nagyon hosszú, ezért a dugattyúrudat kihajlás alapján kell méretezni! A maximális terhelő erőt n=3,5-ös biztonsági tényezővel méretezzük! Fk a kihajlást okozó erő! Méretezzük kihajlásra! ahol Kétoldali csuklós befogásnál sk=1 Fejezzük ki a Imin másodrendű nyomaték értékét!

Fejezzük ki a Imin másodrendű nyomaték értékét! Körszelvény esetében: választott Ha a φ=1,6 akkor a dugattyú felülete:

Dugattyúra ható nyomás számítása: A szivattyú nyomása a veszteségekkel több: A szükséges térfogatáram:

07 ZH példa Hidraulika feladat Adja meg az olajtartály hőmérséklet időbeli változását! Határozza meg a T időállandót! Határozza meg a végtelen idő múlva kialakuló tartály hőmérsékletét!

Elsőként határozzuk meg a rendszer veszteségét, amely melegíti az olajat a tartályban! A keletkező teljesítményt a tartály a környezetnek adja le. A tartály hőátbocsájtási tényezője: A tartály térfogata: , az olaj sűrűsége külső hőfok: Az olaj fajhője: Végtelen idő után pontosan a termelt hőteljesítményt adja le a tartály, mert tovább nem melegszik.

Szükségünk lesz a tartály hőleadó felületére! Közelítjük a tartály olajjal érintkező felületeinek összegével: Most már ki tudjuk számítani a ϑ∞ hőmérsékletet. A hőmérséklet időbeli alakulása egy exponenciális függvény (a szorítás tervezése feladatban levezettük)! Max. megengedett relatív tartály hőmérséklet:

Olaj melegedése Ahol az időállandó

07-1 ZH példa Hidraulika feladat Egy hidraulika tápegység teljesítmény felvétele Az össz hatásfoga A berendezés folyamatosan üzemel. Az olajtartály térfogata , nedvesített felülete Aw= 2,5 m2 A tápegység egy üzemcsarnokban, a szerszámgép mellett van elhelyezve, ahol A hidraulika olaj paraméterei : A hőátbocsájtási tényező : Az üzemvitel során a megengedett olajhőmérséklet Kérdés: a./ Kell-e hűtő? Ha igen, akkor mekkora a hűtőteljesítménye? b./Mekkora az az időállandó? c./Rajzolja fel a hőmérséklet időbeli változását. d./A hűtő nélkül kialakuló maximális olajhőmérséklete.

a./ A hűtő nélkül kialakuló maximális hőmérséklet: 07-1 ZH példa Hidraulika feladat a./ A hűtő nélkül kialakuló maximális hőmérséklet: A 30 % veszteség hővé alakul, ami melegíti az olajat. Végtelen idő múlva már nem melegszik a tovább az olaj, ekkor a teljes veszteséget leadja a környezetnek, ebből a végtelen idő múlva a hőmérséklet. b./ Az időállandó (T) a rendszer időkésleltetésére jellemző!

07-1 ZH példa Hidraulika feladat A hőmérséklet időbeli változását a következő diagram mutatja hűtő nélkül és hűtővel.

d./ A hűtőnek kell a többi teljesítményt leadni: 07-1 ZH példa Hidraulika feladat c./ A tartály által leadható teljesítmény a 450C megengedett hőmérsékletnél: d./ A hűtőnek kell a többi teljesítményt leadni:

08 ZH példa Hidraulika feladat Forgató méretezése Csővezeték veszteségei A lökettérfogat A térfogatáram

A nyomásesés Ha a csővezeték összes nyomásesése akkor az összes nyomásesés: A szivattyúba bevitt teljesítmény számítása:

A hasznos teljesítmény: