Oromhegyes bemutatkozik a migránsválság tükrében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kárpátalja 4.Nap Igaz magyarnak lenni akkora teher , hogy aki sokat viseli, megerősödik. /Wass Albert/
Advertisements

Készítette: Albert Krisztina
FELVIDÉKEN Határtalanul.
Alp ok területén Berchtesgaden Nemzeti park A németországi Berchtesgaden nemzeti park délkelet Bajorországban, közel a német – osztrák határhoz nevezetes.
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
Cseh nyelvről fordította K.P.
Olaszország külpolitikai helyzete az első világháborút követően
Az I. Világháború Békekötések.
EUROPA A DUNA hosszában A Duna, mint a második legnagyobb folyó földrészünkön(az els ő a Volga) kilométer hosszan nyújtózik. A Fekete-erd ő ben.
Település Településrendszer Településállomány. Nagyvárosok a magyar településrendszerben Készítette: Széplaki Dóra Debrecen, 2013.április 16.
Történelem vizsga képei
Légnyomás, szél, időjárási frontok, ciklonok, anticiklonok
ZENE: FOR ANNA _ PAUL MAURIAT PR ÁGA Zene: Klikkelj!
Készítette: Nagy Zsanett
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
A határmentiség kutatása a számok tükrében Tiner Tibor Selye János Egyetem, Révkomárom MRTT évi Vándorgyűlés, Szabadka, nov
EUROPA NAGY FOLYAMA A DUNA.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Tokaji múzeum.
Cseh nyelvről fordította K.P.
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
Történelem vizsga képei
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
A népesség számának változása Európában
Bemutatkozik az FGSZ Zrt.
UTAZÁSSZERVEZÉS ÉS TURISZTIKAI MARKETING BÁCSKOSSUTHFALVA
A háború és következményei Magyarországon
1920. június 4-én írták alá a trianoni békét, amely értelmében Magyarország területe (Horvát-Szlavónország nélkül) km 2 -ről km 2 -re csökkent.
A Tisza.
2014. Június 4. Készítette: Petrusán Márta Lídia
Magyarkanizsa számokban  200 km-re Budapesttől és Belgrádtól egyaránt  Területe: 400 km 2  Lakossága: (2012.)  A község településeinek száma:
Az i. Világháború hatása Szegedre
Projekt azonosító: HUSRB/1203/213/155 Projekt Acronym: Cooling Cubes Integrált fürdőfejlesztési stratégia a magyar-szerb határ menti régión átmenő fő közlekedési.
Magyarország.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
Szeged az első világháborúban
Térkép 2..
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
Medgyesegyháza. Fekvése Békés-megye dél-keleti részén fekszik. Békéscsabától kb. 30 km-re. Itt található Medgyesegyháza!
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
Teleki Pál
VAJDASÁGI VÁROSOK.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Migránsok a Földközi-tengeren és a Balkánon Tárgy: Politikai földrajz és globalizáció Dátum: Készítette: Bán Gergely, Történelem-Földrjaz Msc.
Szöveges oldalakon továbblépés saját ütem Hámori-tó, Anna Mésztufa-Barlang, Szent István cseppkőbarlang, Herman.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Kirendeltség Szeged Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Kirendeltség Szeged Ásotthalom.
Üdvözöljük Oromhegyesen! Egy vajdasági kis falu múltja, jelene és jövője.
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
Feladatsor: középkor Lépj tovább!
Meghívó Föld napi rendezvényekre
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Somoskői vár Felkészítő tanár: Varga Tamás
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
Önkormányzati képviselők és feladataik Szerbiában
Tisza mente – Óbecse Közüzemi Szolgáltató Kft.
Szakrális emlékek Tarjánban
Ország neve név Tanár Osztály.
Akcióhatékonysági index
Akcióhatékonysági index
A TRIANONI BÉKE.
Notre Dame Kolostor MONTSERRAT “A FEKETE MADONNA”.
Hazánk külpolitikája Kultúra a Horthy-korszakban
4. SZERBIA FÖLDRAJZI FEKVÉSE.
1. A BALKÁN- FÉLSZIGET.
3. SZERBIA HATÁRAI.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Oromhegyes bemutatkozik a migránsválság tükrében

Hol is van Oromhegyes?

Hol is van Oromhegyes? Oromhegyes területe több szinten található, mégpedig réti földön és szikes legelőkön, melyek tengerszint feletti magassága 65 és 90 méter között van, valamint a Telecskai-dombok peremén, annak tengerszint feletti magassága pedig 96 és 107 méter között váltakozik.

Földrajzi és történelmi tények Hol is van Oromhegyes? Földrajzi és történelmi tények Oromhegyes valamikor az egyik legismertebb út, a Közép- Szerbiát Budapesttel és Béccsel összekötő országút mentén helyezkedett el.. Ez az útvonal még a XIX. században is fontos volt, mert a szerbiai disznókereskedők azon terelték Budapestre és Bécsbe kondáikat, hogy azokat ott értékesítsék. Nemcsak a kereskedelem, hanem a könnyű zsákmányszerzés miatt is jelentős volt, amit leginkább Rúzsa Sándor és Fekete Nenad (szerbül Crni Nenad), a kor két legismertebb betyárja használt ki. Ez az útvonal a vasúti forgalom beindítása miatt már a XIX. század végén elveszítette jelentőségét.

Oromhegyes a térképen Az első világháborút követő Trianoni Békeszerződés Magyarországot felszabdalta, így került Oromhegyes is kezdetben a Szerb-Horvát- Szlovén Királysághoz, majd Jugoszláviához, illetve a legújabb balkáni háborúkat követően Szerbiához. A település légvonalban körülbelül 18 km távolságra található Magyarország határához. Mindezt meg is lehet tekinteni a következő térképen.

Migránsok Oromhegyes környékén A térképen Oromhegyes mellett láthatjuk a környező településeket, közülük megjelöltem zöld négyzettel Magyarkanizsát, egy évvel ezelőtt itt gyülekeztek a migránsok, majd egy éjszakai pihenést követően indultak, hogy a piros körrel jelölt helyeken, Martonos, Horgos és Királyhalom mellett átlépjék a zöld határt.

Migránsáradat 2015. márciusában jelent meg Magyarkanizsa községben a migránsok első (igaz, kicsi) csoportja. A városka főterén gyülekeztek, majd este elindultak Martonos felé, hogy ott, a Holt-Tiszán keresztül átjussanak a züld határon. Napról napra növekedett a számuk és júliusra az egy nap alatt ideérkezők száma már meghaladta a többszáz személyt Ekkor már nemcsak Martonos, hanem Horgos mellett (a vasútvonal mentén) és Királyhaom mellett (egy csapadék-elvezető csaornában) is folytatták az útjukat. Már ekkor látható volt, nem spontán vándorlásról, hanem embercsempészek által megtervezett (és jól megfizettetett) akciókról volt szó, amit még Szerbia kormánya is segített, autóbuszokat biztosított a részüklre (persze, nem ingyen), emellett rendőri felvezetést is alkalmaztak A határhoz jutás sem volt ingyenes, a migánsok elmesélték, esetenként 300-500 eurot fizettek személyenként (a taxisoknak, felvezetőknek stb.)!

Migránsáradat kezdete képekben 1. Kezdetben kevés migráns volt Magyarkanizsa főterén

Migránsáradat kezdete képekben 2. Ez a kép is Magyarkanizsa főterén készült, csak már júniusban

Migránsáradat kezdete képekben 3. A migránsok közel 80%-a 20 és 40 év közötti férfi volt

Migránsáradat kezdete képekben 4. Nemcsak a hölgynél, hanem szinte mindenkinél ott volt a technika legújabb vívmánya, emellett mindenki a bankokat ostromolta

Migránsáradat kezdete képekben 5. Rendőri kísérettel érkezi k a busz a Martonosra vezető úthoz

Migránsáradat kezdete képekben 6. Az útlevélen kívül nagyon sok személyi okmány ugyanerre a sorsra jutott

Migránsáradat kezdete képekben 7. Ez a Martunosra vezető út széle, de így nézett ki minden hely, ahol megfordultak a migránsok

Migránsáradat kezdete képekben 8. A Horgosról Röszke felé vezető vasút a férfiak nagy csoportjával

Migránsáradat kezdete képekben 9. Magyarkanizsa, a vásártér, mint a migránsok pihenőhelye

Következtetések helyett Nem foglalkoztam a mai helyzettel, ugyanis most csak Horgosnál és Kelebiánál találhatók migránsok, illetve megjelentek még Szerbia, Románia és Magyarország hármashatárán, Rábénál. Félő, hogy őszre ismét beindul az áradat, de: ne felejtsük el, eddig a valódi menekültek a migránsok körülbelül 20%-át tették ki csak , mindaddig, amig nem lesz egységes álláspont at Európa Unio határainak védelméről, a problémánk megmarad, abban is illene már európai szinten megegyezni, hogy a migránsok emberi jogai elsőbbséget élveznek-e az európai emberek egyéni és közösségi jogaival szemben vagy sem.

Oromhegyes bemutatkozik A migránsválság tükrében Köszönöm, hogy meghallgattak, még akkor is, ha nem értenek velem egyet! Oromhegyes, 2016. szeptembere