LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT „21. századi módszerek.
Advertisements

„A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a Munkaerő-piaci Alapból támogatja” Záró konferencia június „ Új esély:
Pécs Megyei Jogú Város Ifjúságpolitikai Koncepciója és Cselekvési Terve „Csellengő fiatalok” - Az ifjúságpolitika komplexitása – 2007.március
Darvas Ágnes: A személyes szolgáltatások fontossága – hiányok, problémák, lehetőségek ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
1 Ferge Zsuzsa: A magyar „GYEP” ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata – MTA-KTI Gyerekprogram.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda Kérdések és válaszok, avagy oktatási programokkal a szegénység ellen SZMI április 21. Darvas Ágnes.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
KÖZÖS UTAKON – PÁRBESZÉD A TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT KONFERENCIA DECEMBER 2. DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES-ÁLLAMTITKÁR.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Tolerancia Erősítő Innovatív Szövetség projektprogram.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
Dr. Jakab Julianna Budapest, október 29.. A projekt célja, hogy támogassa a nők által tulajdonolt és irányított vállalkozások életlehetőségeinek,
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
Kistérségi gyerekesély programok módszertani támogatása MTA Gyerekprogram.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
„Mocsolád-Civilház” NKFT megalakulás I.Alsómocsolád méretéből (346 fő) és zsákjellegéből adódó intézményi és egyéb háttér hiányosságainak kiküszöbölése:
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI KONCEPCIÓ 2011
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
Kispálné Horváth Mária
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
A család – és gyermekjóléti szolgálatok rögös útjai
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
„Adjunk esélyt mindenkinek
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
a hatékonyabb munkába segítésért
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A Pénziránytű Alapítvány tevékenységének bemutatása
ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Iskolai szociális segítő
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
Előadás másolata:

LEHET JOBB A GYEREKEKNEK! Oktatási integráció települési szinten Szekció beszámoló

„A nemzet sorsa múlik azon, hogy mi lesz ezekkel a gyermekekkel”

Hajdúböszörmény: az iskolai sikertelenség okai rossz szociális helyzet: szülők munkanélkülisége szegénység családi szocializáció kulturális különbségek nyelvi különbségek

Gyerekes családok a nyíregyházi Huszártelepen A családokban élő felnőttek 90%-a tartósan munkanélküli, alacsony iskolai végzettséggel, munkába segítő szakképzettség nélkül Egy főre jutó havi jövedelem Nyíregyháza városrészeiben Forrás: Háztartáspanel vizsgálat Nyíregyházán. DE EK, 2008.

Hajdúböszörmény: az iskolai sikertelenség okai az iskolarendszer működése (mennyire eredményesek a régi – bevált – módszerek)

A problémák lehetséges megoldása - Integrált Városfejlesztési Stratégia: a szegregátumok beazonosítása Deszegregációs program Települési Közoktatási Esélyegyenlőségi Terv IPR működtetése Esélyteremtő Munkacsoport Cigány Kisebbségi Önkormányzat Gyermek- és Ifjúságvédelmi Munkaközösség Bűnmegelőzési Tanács KEF (Kábítószerügyi Egyeztető Fórum) Szabadidő-szervező Pályázatok

Deszegregáció és integráció: az elindulás Nyíregyházán Befogadó iskolák A kiválasztás adminisztratív módja a „sokhás” gyerekek arányának alapján történt. Oda kerültek telepi gyerekek, ahol az arány kevesebb, mint 20% volt. A gyerekek befogadó iskolái lettek belvárosi iskolák éppúgy, mint lakótelepi iskolák. Az iskolák aggodalmukat az iskolát választó - nem Huszár telepi - szülők irányából fogalmazták meg. Az iskolák segítséget kaptak a gyerekek beilleszkedéséhez és a negatív diszkrimináció elkerüléséhez: tréning program tanároknak a diszkrimináció ellen.

Deszegregáció és integráció: az elindulás Nyíregyházán Szociális és gyermekjóléti programok Az önkormányzat összefogásra késztette az iskolákat és a szociális, gyermekjóléti szolgáltatásokat nyújtó szervezeteket. Programterveket kért a szervezetektől és plusz forrásokat biztosított a gyerekek beilleszkedését segítő szolgáltatások működésére. A befogadó iskolákhoz kapcsolódott a Gyermekjóléti Központ, a Mentalhigiénes Központ, Periféria Egyesület, Human Net Alapítvány. Az eredmények az első tanév végén látszódtak.

Az iskola új problémákkal találja szembe magát Fontos a szembenézés Nincs összhang a szolgáltatások között – a családok diszfunkcionalitásából eredő iskolai problémákra csak együttesen adható válasz A szegregátumokat ki kell nyitni, nem elég a gyermekek iskolai integrációja

Vannak hasznosítható pedagógus továbbképzések Differenciálás Kooperatív oktatás Óvodából iskolába való átmenet Hatékony együttnevelés Fontos a képzések után a tanárok mentorálása