Az Oktatási Hivatal támogató tevékenysége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A szaktanácsadás támogató szerepe
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A gyakorlatvezető mentor
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
A szakképzés helyzete Magyarországon
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Információs nap szeptember 8..
A szaktanácsadó segítő szerepe
Biztos Kezdet Gyerekházak
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Az országos mérések megújult rendszere
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
Az Oktatási Hivatal új szervezeti felépítése, feladatainak bővülése
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Az Oktatási Hivatal által koordinált állami köznevelési feladatok a 2016/2017-es tanévben Brassói Sándor Köznevelési elnökhelyettes.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
A Nemzeti Pedagógus Kar Célok, eredmények, választás –
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
A köznevelési törvény változásai 2016 szeptemberétől Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Óvodai szakmai programok, továbbképzések bemutatása 2013/2014 Készítette: Grolyóné Szabó Éva szeptember 11. KPSZTI, Óvodavezetői Értekezlet.
Egységes elvek szerint szervezett pedagógiai-szakmai szolgáltatások
AZ OKTATÁSI HIVATAL ÉS A SZAKÉRTŐK EGYÜTTMŰKÖDÉSE
Barcsák Marianna - KPSZTI
Felvételi a középfokú iskolákba
Rettegi Attila február 14.
EGY PESSZIMISTA MINDEN LEHETŐSÉGBEN LÁTJA A NEHÉZSÉGET, EGY OPTIMISTA MINDEN NEHÉZSÉGBEN MEGLÁTJA A LEHETŐSÉGET Dr. GLOVICZKI ZOLTÁN SONKÁD, június.
A POK SZERVEZÉSÉBEN MEGVALÓSULÓ SZAKMAI PROGRAMOK A 2017/2018
Katolikus óvodák létszámának alakulása a katolikus köznevelés rendszerében a 2016/2017-es nevelési évben Készítette:Grolyóné Szabó Éva és Schillingerné.
Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási központ
Általános iskola eredménye, értékelése
A Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében megvalósuló szakmai programok a 2017/2018.tanév során Fejér megyében Galambos Zsuzsanna főosztályvezető.
A Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében megvalósuló szakmai programok a 2017/2018. tanév során Szabó Róza főosztályvezető Oktatási Hivatal.
főosztályvezető-helyettes
Tóth Ferenc főosztályvezető szeptember 5. Szombathely
MINŐSÍTETT TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY PÁLYÁZAT
Pályaválasztást segítő mentortanár és közösségfejlesztő program
Pályaválasztási szülői értekezlet
Előadás másolata:

Az Oktatási Hivatal támogató tevékenysége Vajszló, 2017.04.20. Ritter Betty főosztályvezető

A Hivatal… felsőoktatási és köznevelési feladatok 2015.04.01. óta pedagógiai szakmai szolgáltatások

A pedagógiai szakmai szolgáltatások Hivatal általi ellátásának fontosabb elvei országosan egységesebb elvek mentén valósuljon meg a szakmai irányítás, a koordináció, a működtetés és az intézményekben folyó szakmai munka a szaktanácsadók és szakértők feladatellátásának helyi és országos szervezése átláthatóvá váljon, igazodjon a köznevelés-irányítás országos céljaihoz és az intézményi igényekhez egyaránt a mesterpedagógusok foglalkoztatása jobban igazodjon a helyi és az országos elvárásokhoz, igényekhez a nemzetiségi pedagógiai szakmai szolgáltatások jobban elérhessék ezeket az intézményeket nem állami fenntartású intézmények támogatása a fenntartókkal történő egyeztetések mentén intézményi igényfelmérésre épülő fejlesztések valósulhassanak meg

A Pedagógiai Oktatási Központok (OH-POK) a Hivatal önálló szervezeti egységei, amelyek ellátják a Hivatal pedagógiai-szakmai szolgáltatásokkal kapcsolatos helyi feladatait: a műveltségterületi és tantárgygondozói hálózat működtetését a pedagógiai tájékoztatási tevékenységet tanügy-igazgatási tájékoztatási tevékenységet a pedagógiai-értékelési feladatokat a pedagógusok továbbképzését szakmai konferenciák, tájékoztatók szervezését a tanulmányi versenyek szervezését a tanuló tájékoztatást, tanácsadást a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók támogatásához kapcsolódó rendszerszintű támogatást a nemzetiségi pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat

Mesterpedagógusok Szaktanácsadás – támogat (igényfelmérés alapján, ill. a POK szakmai kínálata alapján, pl. műhelyek, továbbképzések) Tanfelügyelet (pedagógiai szakmai ellenőrzés) Minősítés

Szakmai programok Konferenciák, tájékoztatók Szakmai műhelyek (járásokba kihelyezve is) Továbbképzések Tanulmányi versenyek Egyéni tantárgygondozói látogatások Lemorzsolódás megelőzése, csökkentése, a korai jelzőrendszer működtetése

A lemorzsolódás megelőzésére ill. csökkentésére tervezett lépések

Oktatáspolitikai ajánlások – EU 2020 stratégia Európai Tanács, 2010. június Cél: versenyképesség és foglalkoztatás növelése Az oktatást közvetve és közvetlenül érintő számszerűsített célkitűzések: • a szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben élő népesség számának csökkentése 20 millióval; • a 20-64 korú népesség foglalkoztatási szintjének emelése (69%-ról 75%-ra); • a képzettségi szint javítása: a korai iskolaelhagyás arányának 10% alá csökkentése, továbbá a 30-34 éves korcsoportban a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránynak növelése 40%-ra).

A jelzőrendszer bevezetésének okai Európai Unió Oktatási Tanácsának ajánlása (2011.) a korai iskolaelhagyást előidéző társadalmi és oktatási tényezők azonosítása; a leginkább veszélyeztetett célcsoportok tanulási pályájának folyamatos figyelemmel kísérése; a végzettség nélküli iskolaelhagyás megelőzése céljából korai jelzőrendszer kiépítése → Végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni középtávú stratégia Köznevelési rendszer eredményességi mutatói

A végzettség nélküli iskolaelhagyás alakulása Forrás: KHS Munkaerő felmérés; Eurostat LFS 2016. Korai iskolaelhagyók: a 18-24 éves korosztályban alsó középfokú végzettséggel nem rendelkezők aránya, akik az adatfelvételt megelőző 4 hétben nem vettek részt képzésben. Alsó középfokú végzettségnek tekinthető a 2011-es ISCED 2 szintje (2014-től használatos), az 1997-es ISCED 3 A, B szintje.

a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény Jogszabályi háttér A lemorzsolódás megelőzését szolgáló korai jelző- és pedagógiai támogató rendszer a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók pedagógiai támogatása céljából a tanulói előrehaladás iskolai szintű nyomon követését szolgáló informatikai rendszer. Jogszabályok a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 4. § 37. Lemorzsolódással veszélyeztetett tanuló: az a tanuló, akinek az adott tanévben a tanulmányi átlageredménye közepes teljesítmény alatti vagy a megelőző tanévi átlageredményéhez képest legalább 1,1 mértékű romlást mutat, és esetében komplex, rendszerszintű pedagógiai intézkedések alkalmazása válik szükségessé. a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 229/2012. (VIII.28.) kormányrendelet 26/A. § (2) A nevelési-oktatási intézmény a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók létszámát a 44/J. §-ban foglalt adatok szerint összesítve, valamint az alkalmazott intézkedéseket feladatellátási helyenként összesített formában, évfolyamonkénti és tantárgyankénti bontásban az adott tanév első félévére vonatkozóan február 10-éig és az adott tanév második félévére vonatkozóan június 30-áig továbbítja a pedagógiai-szakmai szolgáltatást végző Hivatal számára. 44/J. § (1) A támogató rendszer nevelési-oktatási intézményenként, telephelyenként és évfolyamonként az iskolai nevelés-oktatás ötödik-tizenkettedik évfolyamán, és a Szakképzési Hídprogramban a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók vonatkozásában a (2) bekezdésben meghatározott statisztikai adatokat tartalmazza.

A lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók számának és a tanulói összlétszám alakulása megyénként

A veszélyeztetett tanulók arányának megoszlása megyénként 26,11 % 26,66 % 16,41 % 17.47 % 19,87 % 19,81 % 13,93 % 18,58 % 19,39 % 18,94 % 15,63 % 19,84 % 23,98 % 21,15 % 20,15 % 20,59 % 22,30 % 29,39 % 21,04 %

A veszélyeztetett tanulók megoszlása nemenként

A veszélyeztetett tanulók megoszlása nemenként az egyes megyékben

A lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók aránya feladatonként

A veszélyeztetett tanulók száma a veszélyeztetettségi tényezők szerint az egyes feladatoknál

A lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók aránya feladatonként Baranya megyében

Vezető szaktanácsadói hálózat Intézményfejlesztés szaktanácsadói teamek: diagnózis, javaslat a változásra

Bázisintézmények

Bázisintézmények földrajzi eloszlása Drávaszabolcs Magyarmecske Mohács (3) Pécs (8) Szentlőrinc Szigetvár Vásárosdombó

Intézménytípusok szerint Óvodák:  Dráva Kincse Óvoda és Konyha, Drávaszabolcs Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde   Általános iskolák: Budai Városkapu Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Pécs Budai Városkapu Általános Iskola Bártfa Utcai Általános iskolája, Pécs Dél-Zselic Általános Iskola Istvánffy Miklós Általános Iskolája, Szigetvár Magyarmecskei Általános Iskola Pécsi Tudományegyetem Deák Ferenc Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Pécs Vásárosdombói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola, Mohács Szigetvári Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola EGYMI: Meixner Ildikó Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium, Mohács   Középiskolák: Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Pécs Pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium Pécsi SZC Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnáziuma Pécsi SZC Zipernowsky Károly Műszaki Szakgimnáziuma

A kompetenciamérésben kiemelkedően teljesítő intézmények listája Egyéb jó gyakorlatok A kompetenciamérésben kiemelkedően teljesítő intézmények listája

Az iskola mérési eredményei az országos átlaghoz és a hozzá hasonló iskolák átlagához viszonyítva [Összefoglaló jelentés]

A CSH index fontossága: Kinek van, kinek nincs? Hiedelmek Általában nagyon kevesen küldik be! Általában a gyenge tanulók nem küldik be, mert a szüleik nem tudják és nem is akarják kitölteni! Általában a jó tanulók nem küldik be, mert a szüleiket vagy nem érdekli, vagy sérelmesnek tartják a kérdéseket, vagy tartanak az adatok jogosulatlan felhasználásától?

Kinek van, kinek nincs? 78%

Megállapítható-e az iskola szociokulturális hátránykompenzáló hatása Megállapítható-e az iskola szociokulturális hátránykompenzáló hatása? [Összefoglaló jelentés]

Megállapítható-e az iskola szociokulturális hátránykompenzáló hatása Megállapítható-e az iskola szociokulturális hátránykompenzáló hatása? [Telephelyi jelentés]

Miért nem jók a „top100” listák? 1-12. 12 –40. 40 – 70. 70 – 100.

Azaz… Az OKM-eredményekből előállított „nyers erősorrend-alapú” 100-as lista azt a hamis képet kelti, hogy itt 100 különböző teljesítményű iskola szerepel, holott A 100 iskola legfeljebb négy azonos teljesítményű halmazba sorolható. A lista nem mond semmit az iskolák által létrehozott hozzáadott értékekről.

Ehelyett… Listák az oktatas.hu honlapon azokról az iskolákról, amelyek: Jobb eredményt érnek el, mint a tanulóik családi háttere alapján várható lett volna  társadalmi hátránykiegyenlítés Jobb eredményt érnek el, mint az a tanulóik korábbi eredményei alapján várható volna  tudás fejlesztés A 2015. évi kiemelkedő iskolák már elérhetők A 2016. évi kiemelkedő iskolák áprilisban elérhetők lesznek

Listák

Projektek

Az Oktatási Hivatal tehetségpályázatai A Nemzeti Tehetség Program elfogadásával az Országgyűlés 2008-2028 között, 20 évre kiemelt lehetőséget ad a tehetséges fiatalok hosszú távú, folyamatos és biztonságos segítésére. Ehhez kíván az Oktatási Hivatal is hozzájárulni a Nemzeti Tehetség Program keretében elnyert, a korábbi pályázatok fejlesztéseit folytató programjainak a megvalósításával. MaTalent 2 Matematikai tehetségazonosítás bevezetése legalább egy évfolyamon. TehetségKapu 2 Egységes, nemzeti, komplex tehetségazonosítási rendszer működtetésének és továbbfejlesztésének támogatása. TehetségTár  

Események – 2016 – 2017 A www.tehetsegkapu.hu honlap megnyitása A tehetségek megismerésének támogatása, a hatékony tehetséggondozó módszerek megismertetése, terjesztése, valamint segítségnyújtás a tehetségek számára legmegfelelőbb programok, mentorok megtalálásához. MaTalent 2 tehetségpályázat próbamérése 2017. január 9. és 20. között – 8 Baranya megyei intézmény (9 feladatellátási hely) MaTalent 2 tehetségpályázat főmérése 2017. március 21-30. – 30 Baranya megyei intézmény (40 feladatellátási hely), 600 negyedikes tanuló

MaTalent 2 Baranya megyei résztvevői Szent Imre Katolikus Általános Iskola Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola Sombereki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Dunaszekcsői Tagiskolája Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium, Általános Iskola és AMI Beremendi Általános Iskola és AMI Kitaibel Pál Általános Iskola és AMI Dél-Zselic Általános Iskola Kenderföld-Somági Általános Iskola PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium Szilvási Általános Iskola Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Széchenyi István Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Általános Iskolája és Sportiskolája Radnóti utcai Telephely Sztárai Mihály Református Általános Iskola Mecsekaljai Iskola Kovács Béla Általános Iskolája Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Kollégium és Pedagógiai Intézet Benedek Elek Német Nemzetiségi Általános Iskola Hosszúhetényi Általános Iskola és AMI Sztárai Mihály Általános Iskola, Óvoda és AMI Kiss György Általános Iskola és AMI Hegyháti Általános Iskola és AMI Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Mohács Térségi Általános Iskola Ciszterci Szent Margit Általános Iskola és AMI Lánycsóki Általános Iskola és AMI Szentlőrinci Általános Iskola és EGYMI Olaszi Általános Iskola Kökönyösi Gimnázium Gagarin Általános Iskolája Szalántai Általános Iskola Sásdi Általános Iskola Vajszlói Kodolányi János Szakgimnázium, Szakközépiskola és Általános Iskola

EFOP – 3.1.1-14-2015-00001 KISGYERMEKKORI NEVELÉS TÁMOGATÁSA Projektmegvalósítás: 2018. február-április 2018. február 20.: projektnyitó rendezvény Baranyában elsődleges célja az óvoda esélyteremtő szerepének és hátránycsökkentő képességének erősítése, az óvodapedagógusok kompetenciáinak szakmai támogatása a hátrányos helyzetű gyermekek korszerű óvodai nevelésére irányuló, 30 órás, akkreditált továbbképzési lehetőségek biztosításával esélyteremtő pedagógiai módszerek bemutatása, átadása A képzések felépítése: 20 óra óvodai területet érintő módszertani témafeldolgozás + 3 óra hospitálás + 7 óra - úgynevezett alapmodul - a pedagógiai program fejlesztésének támogatása céljából

EFOP – 3.1.1-14-2015-00001- A képzések tematikája 1. Játék, szabad játék szerepe a hátránycsökkentésben 2. Különleges bánásmódot igénylő (SNI, BTM, kiemelten tehetséges) gyermekek együtt nevelése az óvodában 3. Tehetségazonosítás, tehetséggondozás lehetőségei az óvodában, esetei hátrányos helyzetben 4. Mozgás kiemelt szerepe a gyermekek fejlődésében, szerepe a hátránycsökkentésben http://pedakkred.oh.gov.hu

EFOP – 3.1.1-14-2015-00001- A képzések tematikája 5. Környezettudatosságra nevelés hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő óvodákban 6. Művészeti nevelés hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő óvodákban 7. Egyéni bánásmód, hátránycsökkentés speciális módszertana az óvodában Egészséges életmódra nevelés hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő óvodákban http://pedakkred.oh.gov.hu

A képzésekben részt vevő intézmények (helyszínek); időpontok; tematikák Intézmény neve 2018. február 28-március 2. március 7-9. március 21-23. március 28-30. április 4-6. április 11-13. DRÁVA KINCSE ÓVODA Drávaszabolcs   Tehetségfelismerés Komló Városi Óvoda Radnóti Miklós Utcai Tagóvoda Pécs Környezettudatosság Játék Zipernowsky Károly Utcai Tagóvoda Művészeti nevelés Mozgás Pákolitz István Utcai Tagóvoda Hátránycsökkentés ORMÁNSÁGI TÜCSÖK ÓVODA Sellye Környezettuda- tosság Dél-Zselic Óvodái és Bölcsődéje Szigetvár

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! ritter.betty@oh.gov.hu