A világháború kezdete 1914. július 28. – 1918. november 11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A krétai csata A Merkúr hadművelet.
Advertisements

Az I. világháború
Az 1. világháború.
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
A semlegességtől a doni katasztrófáig
Az első világháború
Az I. Világháború Békekötések.
A világ az I. világháború előestéjén
Call of duty 2.
Magyarország az I. világháborúban
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Politikai folyamatok a bécsi kongresszus után
Csaták, hadvezérek, katonák
AZ OVERLORD-HADITERV.
Pearl Harbor.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
Magyarország az első világháborúban
A „vörös gróf” és a „geszti bolond”
FÖLDRÉSZEK.
Március 13.- ai budapesti kirándulás
Magyarország a II. világháborúban.
A Krími háború
A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 7.
A katonai műszaki ismeretek alapjai Doktori képzés I. szemeszter
Közelgő vihar Út a világháborúba
A lengyel hadjárat előzményei augusztus 31-én történt gleiwitzi eset. Náci titkosszolgálat lengyel szabotőröknek álcázták magukat. Majd elfoglalták.
1914.
Dareiosz fia Xerxész újra támad: (kb katona, 650 hajó)
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
A háború és következményei Magyarországon
Extrák és használatuk Csatára vonatkoznakLépésre vonatkoznakKörre vonatkoznak Potenciált módosítjákÖsszértéket módosítják - Lövészárok - Tüzérség - (Ellátmány.
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán.
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
Kecskemét az első világháború éveiben
Békéscsaba az I. világháborúban
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
A második világháború harc kocsijai Készítette: Dobi Gábor.
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
Csaták, hadvezérek, katonák
Ritka és régi fényképek Kattints * * *.
Az I. világháború
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
Haderő és mozgósítás 4. Rész. A haderő felépítése Milíciák Nem a „KAT” szám befolyásolja. Sorkatonák A „KAT” szám 1/3. Tartalékos A „KAT” szám 2/3. „KAT”
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
Az első világháború (csoda)fegyverei: Német hadiléghajók
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
Az első világháború Az első világháború
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,
AZ I. VILÁGHÁBORÚ I. ÚTBAN A HÁBORÚ FELÉ Régi gyarmattartók Anglia Franciaország Spanyolország Portugália Belgium, Hollandia Cél: megtartani.
Sir Winston Leonard Spencer Churchill
Az első világháború és következményei ( )
Viking hadjáratok Projektmunka
Digitális témahét 7. osztály történelem
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
Horthy Miklós.
Az első világháború.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
A SEMLEGESSÉGTŐL A DONI KATASZTRÓFÁIG
A szövetségesek felülkerekedése
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
Szövetségi rendszerek
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
1. A BALKÁN- FÉLSZIGET.
Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata
Előadás másolata:

A világháború kezdete 1914. július 28. – 1918. november 11.

Az első világháború Dátum: 1914.07.28 – 1918.11.11 Helyszín: Afrika, Európa, Dél-Amerika Terület változások: Párizs környéki békeszerződések Harcoló felek Antant Központi hatalmak Haderő 42 959 850 25 248 321 Veszteségek Elesett katonák: 5 millió Civil halottak: 13 millió Összes halott: 22 millió Elesett katonák: 3,3 millió 8,3 millió 15 millió

Az első világháború Az első világháború (I. világháború a második világháború előtt egyszerűen csak világháború vagy „nagy háború”) 1914-től 1918-ig tartott. A háború alatt egyesek a háború, amely véget vet minden háborúnak szófordulatot használták. A háború közvetlen ürügye a szarajevói merénylet volt, de kitörésének valós okairól ma is vitatkoznak a történészek.

A háború Európában A Dardanellák ostroma A brit Winston Churchill, az admiralitás első lordja 1914 végén úgy gondolta, hogy a Dardanellák ostromával az orosz flotta képes kijutni a Földközi-tengerhez, és egyúttal Törökország kilép a háborúból.

Görögország hadba lépése Az antanthatalmak igyekeztek bevonni Görögországot a maguk oldalán a háborúba, a németbarát királyi család azonban ebbe nem egyezett bele, így a balkáni antant seregek csak a Vardar folyónál törtek be az ellenséges területre, lekötve a központi hatalmak ottani erőit. Venizélosz megtekinti a görög csapatokat 1918-ban

Keleti front A Szerbia elleni hadüzenet után az oroszok is mozgósítani kezdtek, amit követett a német mozgósítás. Orosz betörés Galíciába: Az osztrák-magyar hadsereg 1914. augusztus 23-án a Visztula és a Nyugati- Bug között megtámadta a felvonuló orosz erőket. Katonák Gorlicénél 1915. június 20-án

Tengeri hadviselés Az első világháború előtt jelentek meg a Dreadnought típusú csatahajók, amelyektől a britek azt remélték, hogy bármely más ország hajóit meg tudják semmisíteni de a németek is nekiálltak az ilyen típusú hajók építésének. 1915-ben a britek először és utoljára alkalmazták a háború alatt azt a hagyományos brit tengeri stratégiát, amelynek során az ellenfél területének egy nem túl védett partszakaszán expedíciós csapatokat tesznek ki. A helyszín ekkor Gallipoli volt. A német nyílt tengeri flotta, (Hochseeflotte) hajói, 1917

Légi hadviselés Az első világháború előtt tíz évvel kifejlesztett repülőgépeknek nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a katonai stratégiák, csak felderítő eszköznek szánták. A légi hadviselés a háború végén új irányvonalat vett. A pár géppuskával felszerelt bombázók zárt köteléke ugyanis vissza tudta verni a vadászrepülő- kötelékek támadását. Különböző méretű német bombák, háttérben egy Gotha GV bombázó

Veszteségek Az első világháború közel 10 millió ember halálát és mintegy 20 millió sebesültet hozott magával. A legnagyobb veszteséget a Monarchia szenvedte el. A halálozások miatt rengeteg család csonka lett, az árvák és az özvegyek számáról még becsült számok sincsenek.

Képek Amerikai katonák német hadifoglyokat kísérnek Brit lövészárok, 1916 júliusában

Készült: 2016.11.22 Kedd Készítési idő: 2 óra 14 perc Köszönöm a figyelmet! Készült: 2016.11.22 Kedd Készítési idő: 2 óra 14 perc