Faktoring a gyakorlatban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pénzintézeti cash-flowk
Advertisements

1 Faktoring, a forrásteremtés speciális eszköze előadó : Szilveszter Enikő, a Next-Faktor Zrt. ügyfélkapcsolati igazgatója.
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Magyar Export-Import Bank Rt.. Alapítás: évi XLII. Tv. u 100 % állami tulajdon u Az Eximbank alapításának célja:  a magyar külkereskedelmi kapcsolatok.
A kockázat el van vetve…
Roncz Gábor vezérigazgató
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
Definíció Faktoring és követeléskezelés
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
OTP Kereskedelmi Faktoring Több, mint finanszírozás május 09. dr
Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
JVSZ KKV konferencia Ha eljön a változás szele, van aki falat épít, van, aki szélmalmot. (Kínai közmondás) Székely András.
Faktoring 1950 USA – a kezdet
Forfaiting (forfetírozás)
A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.
Vállalati pénzügyek alapjai
Előadó: Simon Csaba Volksbank, Trade Finance osztályvezető
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Vevőkövetelések finanszírozása Gyors, megbízható, kreatív pénzügyi megoldások a Magyar Factortól Csinos Tibor, Magyar Factor zRt III. Pénzügyi Vezetők.
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
Faktoring a forrásteremtés speciális eszköze. előadó: Rédei Gabriella
? ? ? ? ? ? Faktoring piacrészek 2008-ban
Zárda Olivér igazgatósági tag december 3. Lesz még hitelbiztosítás a piacon?
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI, ÖSZTÖNZÉSI
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
KKV-szektor likviditása, finanszírozása banki szemszögből
Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei 1.
Mesterségem címere: Pénzügyi vezető
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Fizetési szokások Magyarországon a kereskedelmi/üzleti szektorban
Mekkora problémát okoz Önöknek kivárni a halasztott fizetésű vevők teljesítését? Mennyivel javulna a likviditásuk, hogyha halasztott fizetés helyett a.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
Fizetési szokások Magyarországon a kereskedelmi/üzleti szektorban
Such Sándor KKV régió igazgató KKV Alföld Régió CIB Bank Zrt.
Kereskedelemfinanszírozás, Önkormányzati és EU Szolgáltatások vezető
A faktorálás előnyei a beszállítók számára Budapest, 2014
0 0 Faktoring egyszerűen Csinos Tibor értékesítési igazgató GF Faktor Zrt Pénz de honnan? – „Pénz, piac, tudás” Piac&Profit november 13, Veszprém.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
Vállalkozói mikrohitelek
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
III. További finanszírozási alternatívák
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
1 Budapest, október Siemens Zrt. Beszállítói finanszírozási programja.
Beruházások banki finanszírozási lehetőségei, változó tendenciák a bankrendszer működésében az építőipar szemszögéből „Kárpát-medence Kincsei Egerben”
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
A lejárt faktor nem jár le! Követelések engedményezése, a faktoring tevékenysége lényegi elemei szeptember 9. Előadó: Dr. Pongrác László Sigma Faktoring.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
0 0 Faktoring egyszerűen Csinos Tibor értékesítési igazgató GF Faktor Zrt. HSF április 07.
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
A regionális kereskedelemhez kötődő biztosítási lehetőségek.
SZÁMVITEL.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Előadás másolata:

Faktoring a gyakorlatban Gál Gaszton CIB Faktor Zrt., vezérigazgató

CIB Faktor Zrt. Tények több mint 10 éves piaci tapasztalat 2004. óta a CIB Csoport tagja a piacon a 2. hely, ~14% részesedéssel több mint 250 ügyfél évről-évre növekvő követelésállomány és faktorált forgalom 2009-ben a faktorált forgalom 82 mrd Ft 2010-ben 100 mrd Ft feletti forgalom Ügyfeleknek nyújtott finanszírozás: 14,2 mrd Ft

CIB Faktor szervezeti ábra Felügyelő Bizottság

Tartalomjegyzék A Faktoring fogalma, működése Faktoring piac Faktoring a gyakorlatban 2007 teljesül, jók vagyunk/vagytok (állományok kis elmaradás az árfolyam miatt és nbi is) A bank is jó és teljesít 2007ben (pár szó más üzletágakról: treasury jelentősen-, a leasing kicsi nbi terven felül fog teljesíteni, a vállalati divízió valószínűleg fillérre tervein teljesít;;; retail jelentősen elmarad tervétől  de „one firm”) ..... a versenytársak is jók és itt loholnak a nyakunkon vagy épp előttünk (piaci részesedés és konkurenseinkről pár inforól fogunk beszélni) ..... Organikus növekedés IEB-vel együtt mostantól, 2008 januártól nem CIBésIEB, hanem EgyBank -> szinergia előnyök mellett veszélyek is vannak ..... ezért milyen szervezeti változásokat vezetett be a bank és vezettünk be a Divízióban ..... ezért mekkora növekedést kell terveznünk és teljesítenünk 2008-ban (elsősorban most a teljes divízióról beszélünk, nem pedig üzletágakról külön-külön) ..... ez a növekedés nem lehetetlen, mert potenciális lehetőséget látunk a piacon Hajrá előre! FILM és „Come With Me” statement 4

A Faktoring fogalma, működése Faktoring piac Faktoring a gyakorlatban Tartalomjegyzék A Faktoring fogalma, működése

De a faktoring ennél sokkal több! A faktoring fogalma A faktoring során az ügyfél a vevőivel szemben fennálló, nem lejárt számlaköveteléseit eladja egy erre szakosodott pénzintézetnek annak érdekében, hogy hamarabb a pénzéhez jusson. De a faktoring ennél sokkal több! finanszírozás nyilvántartás beszedés kockázat átvállalás

A faktoring fogalma NAGYVÁLLALAT BESZÁLLÍTÓ 1. Áru, számla 3. Követelés megelőlegezése a beszállító felé 2. Számlaelfogadás / engedményezés tudomásul vétele 5. Elszámolás a Nagyvállalat fizetését követően 4. Fizetés a számla esedékességének napján

A CIB Faktor 70-90%-ban megelőlegezi a számlakövetelést Finanszírozás A CIB Faktor 70-90%-ban megelőlegezi a számlakövetelést idő T napon áruszállítás / szolgáltatás teljesítése T + 1 napon számla kiállítása T + 1 + 60 napon Számla fizetési határideje számla benyújtása faktorálásra

Finanszírozás A követelések megelőlegezése által az ügyfél finanszírozáshoz jut Hazánkban jelenleg erre a szolgáltatásra van a legnagyobb kereslet A követeléseket mint biztosíték a faktor megoldással lehet a legmagasabb arányban finanszírozni A finanszírozás költségei még a kisebb ügyleteknél is versenyképes

Nyilvántartás A faktorcég nyomon követi az egyes követelések sorsát, ezáltal minden pillanatban képes pontos nyilvántartást biztosítani Az ügyfél jelentős adminisztrációtól szabadulhat meg Szükség esetén a faktorcég egyeztet a vevőkkel a követelések megfizetésével kapcsolatban

Az ügyfél oldalán ezáltal jelentősen csökkenthető az adminisztráció Beszedés A faktorcég a lejárt, meg nem fizetett követelésekkel kapcsolatban eljár a vevőkkel szemben Telefonos érdeklődés, egyeztetés, felszólítás Felszólító levelek Külső behajtó alkalmazása Végső esetben jogi lépéseket tesz A jogi eljárásban képviseli az ügyfelet Az ügyfél oldalán ezáltal jelentősen csökkenthető az adminisztráció

Kockázat átvállalás Visszkereset Visszkereset esetén nincs kockázat átvállalás Visszkereset nélküli esetben van kockázat átvállalás Kockázat átvállalás során a faktorcég a vevő fizetésképtelensége esetére ad „biztosítást” Történhet hitelbiztosító bevonásával Vagy saját kockázatvállalással Az ügyfél akár csak bizonyos, általa kockázatos vélt vevőire is alkalmazhatja

Közvetlen export/import faktoring Közvetett export/import faktoring Nemzetközi Faktoring Közvetlen export/import faktoring Közvetett export/import faktoring A faktorcég az export vevőkkel vagy az import szállítókkal közvetlenül áll kapcsolatban A faktorcég egy az érintett országban működő faktorcég közreműködésével áll kapcsolatban az export vevővel vagy az import szállítóval Összehasonlítva Nehézkes, drága eljárás problémás követelések esetén Az ügylet elindítása összetettebb és hosszabb folyamat Csak hitelbiztosítással fedhető le a teljesítési kockázat (de jellemzően csak bizonyos önrésszel) A kockázatokat a bevont faktorcég viseli Drágább beszedési folyamat Magasabb költségek

Közvetlen export/import faktoring Nemzetközi Faktoring Közvetlen export/import faktoring 1. Áru, számla BESZÁLLÍTÓ VEVŐ 3. Követelés megelőlegezése a beszállító felé 2. Számlaelfogadás / engedményezés tudomásul vétele 5. Elszámolás a Nagyvállalat fizetését követően 4. Fizetés a számla esedékességének napján HITELBIZTOSÍTÓ

Tartalomjegyzék Faktoring piac A Faktoring fogalma, működése Faktoring a gyakorlatban Tartalomjegyzék Faktoring piac

Globális piac

A nemzetközi faktoring piac 1300 mrd EUR = 357 ezer mrd Ft! – Magyarország GDP x 12!

A nemzetközi faktoring piac Belföldi faktorálás a jelentős Nemzetközi faktoring növekedése volt gyorsabb Hagyományos export faktoring visszaesett Export invoice discounting válság ellenére is növekedett Belföldi non-recourse faktoring válság ellenére is növekedett

Európai piac

Európai Faktoring piac Egyesült királyságban jelentős visszaesés a válság hatására, de más fejlett országokban nem volt jelentős hatás

Európai Faktoring piac Legyelország kiugró teljesítménye mutatja, hogy a gazdaságuk valóban könnyen vette a válságot, többi környező ország jelentős visszaesést mutat

Európai Faktoring piac A kis nyitott balti államok kivételével jelentősen elmaradnak a környező országok a fejlett nyugat-európai országoktól

Európai piac termékjellegzetességek Kockázat átvállalás ! Beszedés

A hazai piac

A nemzetközi és hazai faktoring piac Faktor forgalom a GDP arányában Faktoringot igénybevevő KKV vállalkozások aránya Nyugat-Európa 6-11% 11% Magyarország 3,0% 0,4% (~3.000 a ~800.000-ből)

Faktoring piac – faktoringot pénzügyi vállalkozásként végző cégek listája

A magyar faktoring piac

A magyar faktoring piac

A magyar faktoring piac

Faktoring a gyakorlatban A Faktoring fogalma, működése Faktoring piac Faktoring a gyakorlatban Tartalomjegyzék Faktoring a gyakorlatban

Faktoring mint forgóeszköz-finanszírozás I. Számlakövetelés A kevés tőkével és tárgyi eszközzel rendelkező szállító mérlegében a legjobb fedezet a vevői követelésállomány, mely: a már teljesített szállítások számlaköveteléseit tartalmazza, lejáratkori teljesítés ezáltal nagyon valószínű, illetve teljesítés főleg a vevő fizetőképességén múlik. Vevő A vevő optimális esetben jelentősen tőkeerősebb nagyvállalkozás, ezáltal: fizetőképessége jóval kisebb kockázatot rejt mint maga a KKV szállító közvetlen hitelezése (a forgóeszköz-hitelezéssel összehasonlítva). Biztosítás gyengébb vevők esetében hitelbiztosítót vonhatunk be, mely fedezi a vevő fizetésképtelenségéből adódó kockázatot.

Faktoring mint forgóeszköz-finanszírozás II. A faktoring esetében a lehívásoknál ellenőrizzük a számlák teljesítését igazoló okmányokat is. Így: valóban csak azt a finanszírozzuk amit a szállító már teljesített, ezzel jelentősen csökkentve (adott esetben akár kizárva) a szállító teljesítési kockázatát és ezáltal a vevő nemfizetését. Növekedés A faktoring megoldással kezelni tudjuk a megnövekedett finanszírozási igényeket is, hiszen: alapvetően a szállító és vevő közötti szerződést vizsgáljuk, a jövőre vontakozó megállapodásokat is figyelembe vesszük, nem köt minket a szállító előző évi alacsonyabb forgalma. A KKV ügyél a tőkeerős vevője felé teljesített munkája után kiállított számláinak megvásárlása, hasonló kockázatot rejt mint maga a tőkeerős vevő közvetlen megfinanszírozása.

Faktoring mint forgóeszköz-finanszírozás III. Források „céltudatos finanszírozás” esetén Eszközök Források „hagyományos finanszírozás” esetén Szállítók Tárgyi eszközök / ingatlanok Szállítók BANKHITEL Készletekre, egyéb forgóeszközökre Tárgyi eszközök / Gépek, stb BANKHITEL Készletek Követelések FAKTORING a vevői követelések finanszírozására Saját tőke, tartalékok egyéb forgóeszközök / pénzeszközök, egyéb Saját tőke, tartalékok

Faktoring előnyei az ügyfelek számára I. egyszerűen igénybe vehető, gyors, pontosan a vevőkintlévőségek állományához igazodó finanszírozás jellemzően a „biztosíték” kizárólag maga a megvásárolt követelés egy olyan eszközcsoportot hasznosít, mely általában alulértékelt banki biztosíték akár kezdő vállalkozások is finanszírozhatóak mérlegen kívüli finanszírozást is biztosíthat a vállalkozás növekedésének finanszírozása eladósodott ügyfélnek is adható akár olcsóbb is lehet az egyéb hiteltermékeknél

Faktoring előnyei az ügyfelek számára II. Javul a mérleg szerkezete, a cash-flow, erősödik a bankképesség Hamarabb jelentkezik a nyereség, gyorsulnak a forgási mutatók A szállító hosszabb fizetési futamidőt tud elfogadni, így erősödik piaci versenyképessége A szállító likviditását beszállítói felé továbbadva jelentős árelőnyöket érhet el A szállító megmenekülhet a rosszul kiválasztott vevő kockázatától (visszkereset nélküli konstrukció esetén) Jó vevőkkel rendelkező ügyfél faktoring megoldással könnyebben jut jelentős összegű finanszírozáshoz mint a hagyományos hitelekkel

Faktoring termékeink Beszállító faktoring Hyper faktoring termelő/szolgáltató nagyvállalkozások beszállító számára Hyper faktoring áruházláncok beszállítóinak Építőipari faktoring a legjelentősebb hazai építőipari cégek beszállítói számára Export Faktoring jellemzően az export partnerekre vonatkozó hitelbiztosítás bevonásával Állami követelések faktorálása állami tenderek szállítóinak, központi beruházások fővállalkozóinak Önkormányzati faktoring főleg infrastruktúra beruházások esetén önkormányzati intézmények szállítói számára is Egészségügyi faktoring OEP finanszírozás megelőlegezése magán szolgáltatók számára kórházak beszállítói számára

Faktoring veszélyek tulajdonosi kapcsolat a vevő és a szállító között bizományos értékesítésből kiállított számla lejárt vagy vitatott követelés építőipari (kivitelezés), pénzügyi szolgáltatások támogatások megelőlegezése ügyfél saját tőkéje negatív, romló üzleti tendenciák, köztartozásai illetve negatív KHR (BAR) bejegyzései vannak Egyedi, speciális áruk szállításából eredő számla

Kondíciók I. Előlegzés: 70-90 % a bruttó számlaérték arányában Kamat: 1 havi BUBOR + 1,5-4 % p.a. a megelőlegzett összeg után Faktordíj: 0,15-0,2 % a finanszírozás megkezdett 10 napja után a bruttó számlaérték arányában vagy 0,5-1,5% a bruttó számlaérték arányában Kezelési költség: 0,2-0,3 % a bruttó számlaérték arányában Kockázatátvállalási díj: 0,5 % a bruttó számlaérték arányában Továbbutalási költség: 0,3 % a bruttó számlaérték arányában a nem faktorált, de pénzügyileg a faktoron átfutó tételek után A faktoring szolgáltatásnak jellemzően nincsenek egyéb díjai!

Kondíciók II. Számla összege 10 000 000 Ft Futamideje (nap) 30 SZÁMPÉLDA Számla összege 10 000 000 Ft Futamideje (nap)   30 Előlegzés mértéke 80% Folyósított előleg 8 000 000 Ft Költségek Refenrencia kamat értéke 7,8% 1 hó BUBOR Finanszírozási kamat 1,50% p.a. 61 667 Ft Faktoring díj 0,15% 10 naponta 45 000 Ft Kezelési ktg 0,30% egyszeri 30 000 Ft Kockázatátvállalási díj 0,00% 0 Ft Összes költség 136 667 Ft Bruttó számlaértékre vetítve: 1,37% A számla ellenértékének időben történt beérkezését követően: Folyósított maradvány 1 863 333 Ft

Faktoring példa Ügyfél: KKV cég Veszprémben Tevékenysége: munkaerő kölcsönzés nagyvállalatok felé Vevők: Valeo (autóipar) és Alcoa-Köfém (alumínium ipar) Egyéb jellemzők: Havi 40 mFt Valeo és havi 60 mFt Alcoa forgalom 60 napos fizetési határidő Minimális saját tőke Finanszírozás szükséges, mert a kölcsönzött munkaerőnek havonta fizetést kell adni, illetve a munkabérek járulékait kell megfizetni Hitellel az ügyfél csak magas kockázat mellett finanszírozható, hiszen a sem a folyósított összegek felhasználása, sem a fedezetek nem kontrolláltak. Faktoring formában: A Faktor standard beszállítói faktoring megoldást nyújt Kötelezettek jól ismert nagyvállalatok ezért már előzetesen elfogadhatók Várható faktorált forgalom: 1200 mFt, 200mFt átlagos kihelyezés a leigazolt havi teljesítést a CIB faktor 90%-ban megelőlegezi, mely bőven elegendő hogy az ügyfél teljesíteni tudja a kifizetéseket. Az engedményezés által a kötelezettek a Faktor felé fizetnek a lejárat időpontjában.

Köszönöm a figyelmeteket!