Az őszirózsás forradalom és a polgári demokrácia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az 1956-os forradalom.
Advertisements

Az es szabadságharc.
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Olaszország külpolitikai helyzete az első világháborút követően
Az I. Világháború Békekötések.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
Az angol alkotmányos monarchia megszületése
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
A Tanácsköztársaság.
Az ellenforradalom győzelme – Horthy hatalomra jutása
Magyarország az első világháborúban
Magyarország az első világháborúban
A „vörös gróf” és a „geszti bolond”
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
Az áprilisi törvények és a Batthyány-kormány működése
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Magyarország a II. világháborúban.
Az első világháború utáni évek politikai berendezkedése Magyarországon
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Világháború, forradalom, terror, Trianon
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
A háború és következményei Magyarországon
Az őszirózsás forradalom
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM 1918
OROSZ FORRADALMAK 1917.
Gyula város I. világháborús emlékei
Károlyi Mihály.
Magyarország a két világháború között
Magyar politikai gondolkodás története tanév 2. félév.
1848. Március 15. Krizsán Pál.
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
Állam, politika és ideológia a két világháború közötti Magyarországon.
A bethleni konszolidáció Magyarország az 1920-as években.
Az es szabadságharc. Magyarország 1848 nyarán.
Magyarország a harmincas évek második felében.  Gömbös  Darányi min.elnök ( )  Elvárások  A rendszer megőrzése  Szélsőjobb visszaszorítása.
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
A török kiűzése – Magyarország a dunai monarchiában Savoyai Jenő Badeni Lajos Lotharingiai Károly XI. Ince pápa.
A bethleni konszolidáció. Bethlen az új miniszterelnök  IV. Károly megjelenése  belpolitikai bonyodalom  Teleki kompromittálódik  lemond  Bethlen.
Magyarország szovjetizálása
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
„A forradalom ellen harcolunk […] abban a meggyőződésben, hogy vagy egészen úrrá leszünk rajta, vagy el kell vesznünk.” Félix Schwarzenberg hg „Nem az.
Magyarország az első világháborúban. Polgári demokratikus forradalom és Tanácsköztársaság Magyarország politikatörténete Készítette: Dr. Domonkos Endre.
A Szent Szövetség Európája
A trianoni békeszerződés és következményei
A nagyhatalmak.
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
A RENDSZER MEGSZILÁRDULÁSA
Európán kívüli világ.
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
A világháború előestéjén
Magyarország szovjetizálása
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
A „népek tavasza” Forradalmak ben
A törvényes forradalom
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
AZ ELLENFORRADALOM ÉS HORTHY HATALOMRA KERÜLÉSE
A világgazdasági válság hatásai Magyarországon
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
A SEMLEGESSÉGTŐL A DONI KATASZTRÓFÁIG
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Rövid életű polgári köztársaság Tanácsköztársaság
Előadás másolata:

Az őszirózsás forradalom és a polgári demokrácia A forradalom üdvözlése Károlyi Mihály

A háború elveszett „Bulgária kiugrásával  tovább” (09.29)  Burián István közös külügyminiszter véleménye 1918. okt. 16. gróf Tisza István a képviselőházban a központi hatalmak elvesztették a háborút IV. Károly kiáltványa (okt. 16.)  Ausztriát föderatív állammá minősítette  Felhívás nemzeti tanácsa alakítására  a kiáltványa nem vonatkozott a Magyar Királyságra  1918. április 8 Róma - OMM nemzetiségeinek kongresszusa  Monarchia keretei között  élni, s önállóságot követelnek  Wilson-i pontok nem érvényesek Magyarországra A háború elveszett

Tisza István, a háborút ellenző miniszterelnök Gróf Burián István közös külügyminiszter

A Katonatanács, Csernyák Imre százados vezetésével

„Rohanunk a forradalomba” Háború elvesztése – a tömegek változást kívánnak  Az ellenzéki pártok létrehozzák a Magyar Nemzeti Tanácsot  Függetlenségi és 48-as Párt  Országos Radikális Párt  Magyarországi Szociáldemokrata Párt Programja  háború azonnali beszüntetése  új választások  földreform, szociálpolitikai reform  egyesülési- és gyülekezési szabadság  nemzetiségek önrendelkezési joga

Wekerle lemondása  IV. Károly haboz  már kevés, a tömegek változást akarnak  Október 24 Magyar Nemzeti Tanács (elnöke Károlyi) IV. Károly  ad kormánymegbízást 25. megalakult a Forradalmi Katonatanács Október 28 - tüntetés a Magyar Nemzeti Tanács mellett kierőszakolja Károlyi miniszterelnöki kinevezését Nemzeti Tanács  kormány Lánchídnál a rendőrség a tömegbe lőtt  három halott

A polgári dem. forradalom győzelme (az „őszirózsás forradalom”) Másnap (okt. 29.) munkássztrájkok törtek ki  Okt. 30.-i tüntetés  a Nemzeti Tanács hatalomátvételét követelik Vér nélkül sikerült elfoglalniuk a stratégiai pontokat  Okt. 31.-én győzött a forradalom (sapkarózsa   őszirózsa) József főherceg Károlyit kinevezi miniszterelnökké A hatalom  a liberális és demokratikus polgárság kezébe került  szövetkezve a szociáldemokrata párttal Cél  a modern polgári Mo. megteremtése  Tisza István † (tisztázatlan körülmények)

48-as honvéd a Parlament előtt

A forradalom katonái a sapkarózsa helyett őszirózsát tűztek

A polgári demokráciáért Nov. 1.-én a kormány esküt tett a Nemzeti Tanács előtt  kinyilvánította a teljes elszakadást Ausztriától és kinyilvánította Mo. függetlenségét (400 év után) Nov. 16.-án az I. néptörvény, Magyarország Népköztársaság választójogi törv. (nőkre is) sajtószabadság, gyülekezési szabadság esküdtbíráskodás földreform Intézkedések  nem javul az ország helyzete  területi veszteség  áruhiány, infláció, jegyrendszer Válságban az új demokratikus rendszer

IV. Károly nyilatkozata Trónra lépésem óta mindig arra törekedtem, hogy népeimet megszabadít-sam a háború borzalmaitól, amely háború keletkezésében semmi részem nem volt. Nem akarom, hogy személyem akadályul szolgáljon a magyar nemzet szabad fejlődésének, mely iránt változatlanul szeretettel vagyok eltelve. Ennélfogva minden részvételemről az államügyek vitelében le-mondok, és már eleve elismerem azt a döntést, mellyel Magyarország jö-vendő államformáját megállapítja. Eckartsau, 1918. XI. 3-án. Károly sk.

Válságban az új demokratikus rendszer Gazdasági nehézségek  Az antant gazdasági blokádja  szén-, nyersanyag és élelmiszerhiányt (élelmiszerjegy) okoz Tovább nőtt a munkanélküliség  infláció, adósság Életszínvonal a 1914 előttinek a fele  megoldás a szegényparasztság kérdésére 1919. február, néptörvény földreformról elkésett,  megoldás (nem volt földosztás)

Életszínvonal csökkenése miatt vagyon elleni bűncselekmények száma megnövekedett, ezért a kormány erélyesen lép fel

folyt

általános elégedetlenség kedvez a szélsőségeknek   KMP (Kun Béla, 1918. nov.) MOVE (Gömbös Gyula) A KMP programja  nagybirtokok kártalanítás nélküli kisajátítása  az ipar munkásellenőrzése  nemzeti kérdés, antantbarátsággal való szakítás   1918 dec. kormányválság  1919. jan. – Berinkey Dénes min.erelnök  Megduplázódott az MSZDP képviselőinek aránya  Betiltják a KMP-t, vezetői börtönbe kerültek  MOVE-t is betiltják  Nőtt a feszültség a falvakban: februárban és márciusban erőszakos földfoglalások (pl. Somogy – Latinca Sándor)

Hazatérő katonák a munkanélküliek számát növelték, ezzel a feszültségeket is.

Károlyi köztársasági elnökké választása

A kormány külpolitikai törekvése Tört.-i Magyarország megtartása  nemzetiségekkel megegyezés  Jászi Oszkár un. keleti Svájc koncepció  (autonómia) Az események már túlhaladtak Nov. 3. padovai fegyverszüneti egyezmény ( területi vonatkozása)  az utódállamok megkezdték a tört.-i Mo. területeinek elfoglalását Károlyi-küldöttség  11. 13-án belgrádi katonai konvenció délen és keleten demarkációs vonal Az antant követelései: Erdély déli része, a Bánát, a Bácska és Baranya megye déli része, valamint az ország területén szükség szerinti átvonulás

Az antant hozzájárulásával  5. szerb hadsereg bevonult a Szerémségbe és Bácskába  nov. 8. a csehek Nagyszombatnál és Trencsénnél átlépik a határt  jan. 01.-re Pozsony és az egész Felvidék cseh kézen  dec. 1. Gyulafehérvár román nemzetigyűlés, egyesülés Román Kir.  dec. 2.-án a román királyi hadsereg elkezdte D-Erdély elfoglalását Dec. eleje az antant a Felvidék teljes átadását köv. a cseh állam javára Mi a titka a gyors sikereknek Linder Béla: „  akarok katonát látni!”  volt hadserege a magyar kormánynak!!!

A kormány külpolitikai kudarca A kormány békekonferenciában bízott  csalódás Vix-jegyzék  Ultimátum: 100 km-rel vonja vissza csapataikat 03. 23-ig (Arad-Nagyvárad-Szatmárnémeti vonaltól) kiürített terület keleti részét megszállják a románok politikai határként értelmezik Károlyiék márc. 20-án lemond a kormány A kormány külpolitikai kudarca

Vix-misszió tagjai

Az utódállamok követelései

Az utódállamok további követelései