LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyarország – Szlovákia határon átnyúló együttműködési program
Advertisements

Embassy of Switzerland Swiss Contribution Office Hungary Svájci – Magyar Együttműködési Program Szabályok és eljárások Információs Napok, május Miskolc.
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
Pályázati információs nap Nyugat-Dunántúl GRIP-IT Kádiné Fülöp Erika Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség - Győr, április 4. -
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
2008. december 08. A KEOP szennyvízelvezetési és –tisztítási konstrukciójának pályáztatási tapasztalatai, és a es akcióterv bemutatása Balla.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
1 Svájci Hozzájárulás – Információs Nap Miskolc és Debrecen, május Szalóki Flórián Főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A támogatásra jogosult terület
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
A Magyarország- Horvátország IPA CBC Program. Az előzmények A magyar-horvát határszakaszon a projekt-alapú együttműködést az Európai Unió a 2000-es évek.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Pécs, Mikulás Brigitta Nemzeti Fejlesztési Hivatal Phare Koordinációs Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Strukturális és Kohéziós Alapok
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Magyar Útügyi Társaság
A magyar-szlovák program tervezésének állása Tata, február 21.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
Határon Átnyúló Együttműködési Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vidék-és területfejlesztési horizontjai Baktalórántháza,
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
A határmenti programok aktuális állása
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Magyar CIVINET negyedik találkozója Kaposvár,
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Tamás SZŐKE Szlovák Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium
Csabai Renáta Projektmenedzser Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület
Magyar Útügyi Társaság
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Előadás másolata:

LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Budapest, 2017. május 11. LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM Novák Judit LIFE nemzeti kapcsolattartó (környezetvédelem) Földművelésügyi Minisztérium

A LIFE program általános célkitűzései Környezetvédelmi Alprogram LIFE (L'Instrument Financier pour l'Environnement) 1293/2013/EU rendelet (LIFE 2014-2020) 2014/203/EU végrehajtási határozta (többéves munkaprogram 2014-2017) Hozzájárulás egy erőforrás-hatékony, alacsony szén-dioxid kibocsátású és az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes gazdaság megvalósításához; a környezet védelme és fejlesztése; a biodiverzitás, ökoszisztémák és különösen a Natura 2000 hálózat fenntartása és fejlesztése; Az uniós jogszabályok kidolgozásának, végrehajtásának javítása; A környezet- és éghajlatvédelmi célkitűzések más uniós szakpolitikákba, illetve a köz- és a magánszféra gyakorlatába történő integrálása és általános érvényesítése; A környezetvédelmi és éghajlat-politikai irányítás fejlesztése; A 7. Környezetvédelmi Akcióprogram végrehajtása Éghajlat-politikai Alprogram

LIFE Környezetvédelmi Alprogram prioritásterületei 2014-2020 Környezet-védelmi irányítás és tájékoztatás Környezet és erőforrás-hatékonyság Természet és biodiverzitás „ENV” „NAT” „GIE” kísérleti/ demonstrációs projekt kísérleti, demonstrációs, bevált gyakorlat projekt információs, tudatosságnövelő, terjesztési projekt 495 M EUR 610 M EUR 163 M EUR

LIFE pályázati források 2017 – Környezetvédelmi Alprogram Prioritásterület 2017-es forrás Támogatási intenzitás (max.) Környezet és erőforrás- hatékonyság 83 millió € 60% Természet és biodiverzitás 101,9 millió € 60% (75%) Környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás 16,9 millió € LIFE indikatív keret tagállamonként 2014-2017 (HU: 19,4 millió €, ebből még rendelkezésre áll kb. 6 millió €) Önerő : nem lehet más EU-s forrás 1072/2017. Korm.határozat – nemzeti önrész

LIFE témakörök – Környezetvédelmi Alprogram Környezet és erőforrás hatékonyság Természet és biodiverzitás Környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás Vízgazdálkodás Hulladékgazdálkodás Erőforrás- hatékonyság: beleértve a talajt, az erdőket, a zöld és a körforgásos gazdaságot Környezet és egészség: beleértve a vegyi anyagokat és a zajt Levegőminőség és kibocsátások: beleértve a városi környezetet is A közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzetének javítását elősegítő tevékenységek; Az EU Biodiverzitás Stratégia 2020 egyes céljainak megvalósítása: az ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzése és javítása, az idegenhonos inváziós fajok elleni küzdelem, valamint a zöld és kék infrastruktúrák fejlesztése A Natura 2000 hálózat menedzselése Tájékoztatási, kommunikációs és tudatosságnövelő kampányok A hatékony ellenőrzési eljárások és az uniós környezetvédelmi jogszabályok betartásának előmozdítására irányuló intézkedések, valamint az uniós környezetvédelmi jogszabályok végrehajtásával kapcsolatos információs rendszereket és információs eszközöket támogató tevékenységek

Hangsúlyos értékelési szempont – EU hozzáadott érték A LIFE többéves munkaprogramban, illetve a pályázati útmutatókban meghatározott témákhoz való illeszkedés plusz pontot ér! Az EU hozzáadott érték mértékének megállapítása során a következő mérlegelési szempontok mérvadóak: A projekt LIFE program alprogramjai és prioritásai megvalósulásához való hozzájárulásának mértéke; Többcélúság, szinergiák és integritás; Megismételhetőség és más tagállamban való alkalmazhatóság; Határokon átívelő jelleg, több nemzet együttműködése; A Horizont 2020 ill. korábbi LIFE eredmények felhasználása.

A hagyományos környezetvédelmi LIFE projektek fő jellemzői Kedvezményezettek köre Kis- és középvállalkozások, civil szervezetek és közigazgatási szervek ∑ bármely, az EU-ban bejegyzett jogi személy (indokolt esetben EU-n kívüli partner) Átlagos projektméret ~ 2 - 5 év ~ 1 - 3 millió EUR ~ 1 - 5 partner Nagyméretű infrastruktúra, illetve kutatási tevékenység nem támogatható! Finanszírozás ütemezése 1. 2. 3. 30% 40% 30% A támogatási szerződés hatályba lépését követően Az 1. részlet 100%-os felhasználása után A projekt zárását követően

A pályázati felhívás elérhetősége http://ec.europa.eu/environment/life/funding/life2017/index.htm Pályázati csomagok Általános pályázati dokumentumok (pl. pénzügyi útmutató) GYIK Háttérdokumentumok (pl. LIFE rendelet) eProposal (https://webgate.ec.europa.eu/eproposalWeb/)

Határidők - 2017 Pályázati felhívás megjelenése 2017. április 28. Előzetes véleményezés lehetősége (FM) 2017. augusztus 03. Pályázatok beadása (EASME) ENV NAT GIE 2017. szeptember 12. 2017. szeptember 14. Pályázatok értékelése (EASME) 2017. szeptember – 2018. május Támogatási szerződések aláírása 2018. május – június A projekt megvalósításának legkorábbi kezdőnapja 2018. július 1. Pályázatok benyújtása: angol és/vagy magyar nyelven

Köszönöm a figyelmet! LIFE információs nap: 2017. június 8. LIFE pályázatírói workshop: 2017. június 22. LIFE természetvédelmi tréning: 2017. június 23. Köszönöm a figyelmet! http://ec.europa.eu/environment/life/funding/life.htm http://www.lifepalyazatok.eu/ LIFE Környezetvédelem: lifeenvironment@fm.gov.hu LIFE természetvédelem: lifenature@fm.gov.hu