Úton a tartós gazdasági növekedés felé

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
„Létrehozzuk a magyar vállalkozások bankját.” Gyurcsány Ferenc, január 30.
A Kormány intézkedései és tervei
A gazdaság helyzete – kampányban
Toma Pál Budapest, március 28.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Honnan hová? A magyar gazdaság 2006 előtt és után Varga Mihály szeptember szeptember 28.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
Fékezés vagy lendület? Tovább nehezedik a hazai munkahelyteremtő mikro-, kis- és középes vállalkozások helyzete Varga Mihály, 2004.október 10.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Régió gazdasági kilátásai, szakember igény, szakképzés
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A MAGYAR GAZDASÁG HELYZETE ELEJÉN Dr. Latorcai János országgyűlési képviselő alelnök Gazdasági bizottság.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Csillag István. Folytatjuk…... Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk….(????) A fundamentumok a csúcson! -GDP: 3,6% (2014.I-III.negyedév)KSH.
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
A Kereskedelmi és Iparkamarák szakképzési feladatai 2012.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
D UNAÚJVÁROSI S ZAKKÉPZÉSI C ENTRUM IGAZGATÓI TÁJÉKOZTATÓ ÉRTEKEZLET JÚNIUS 29.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
1 A munkaerőpiac aktuális kérdései és a szakképzés helyzete különös tekintettel a duális képzésre Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
GKI Zrt., Növekedés, beruházás, foglalkoztatás Munkaügyek Világa Klub Győr, szeptember 29. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
a költségvetési tervek teljesítésében
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

Úton a tartós gazdasági növekedés felé Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, a NAV vezetője 2017. MÁRCIUS 30.

I. Tartós gazdasági növekedés: Hol tartunk most? Növekedési fordulat 2014 óta tartósan mérsékelt inflációs környezet, rekordon a foglalkoztatottság Folyamatosan csökkenő államadósság Eredmény: Felminősítések

I. 1. Növekedési fordulat Forrás: IMF Forrás: KSH, NGM számítás 2013-tól a magyar gazdaság talpra állt, 2013-2016-között évi 2-4 százalékkal nőtt a GDP. Cél: a 4 százalék körüli növekedés fenntartása.

I.2. 2014 óta tartósan mérsékelt inflációs környezet, rekordon a foglalkoztatottság Fokozatosan csökkent, és 2014 óta nulla százalék körül alakul az infláció. A rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian, mint 2017 januárban (4 millió 401 ezer fő). A munkanélküliségi ráta 11,6%-ról 4,3%-ra esett vissza. Forrás: Eurostat, KSH, NGM

I.3. Folyamatosan csökkenő államadósság Az elmúlt években a 3 százalékos hiányszint alatt stabilizáltuk a költségvetés hiányát. Ezzel visszafordítottuk az államadósság GDP-hez viszonyított arányának tartósan emelkedő trendjét (2002: 55, 0 %, 2009: 77, 8 %, 2015: 74,8%) Forrás: Konvergencia Program

A kedvező gazdasági folyamatok eredménye: A felminősítések Magyarország hosszú lejáratú államadósságának besorolása 2016. május 20. 2016. november 4. 2016. szeptember 16. Felminősítés BB+-ről BBB- stabil kilátással Felminősítés Ba1-ről Baa3 stabil kilátással Felminősítés BB+-ről BBB- stabil kilátással Forrás:: MNB

II. Milyen fontosabb lépések segíthetik a tartósan 4%-os gazdasági növekedést? 1. Versenyképesség növelése 2. Befektetés a jövőbe: a szakképzés fejlesztése 3. Magyarország újraiparosítása 4. Az egyszerű, hatékony, ügyfélbarát adóigazgatás

II. 1. Versenyképesség növelése A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán a felek megállapodtak, hogy: A minimálbért kb. 25%-kal emelik, a garantált bérminimumot pedig kb. 40%-kal növelik két év alatt; a szociális hozzájárulási adó 27%-ról 12%(11,5%)-ra csökken hat év alatt; a társasági adókulcs minden vállalatra egységesen európai uniós szinten rekord alacsonynak számító 9%-ra csökken 2017-től. Ennek eredményeként: A reálbérek akár 40%-kal is emelkedhetnek a következő hat év során, a vállalatok pedig növelhetik hatékonyságukat új beruházásokon keresztül az alacsonyabb tőkeköltségnek köszönhetően.

2017. március 23-án megalakult a Nemzeti Versenyképességi Tanács

A Nemzeti Versenyképességi Tanács rövidtávú 6 pontos akciócsomagja A cégalapítási eljárás időtartalmának csökkentése és egyszerűsítése, az építési engedélyek szabályozásának felülvizsgálata, az energiaellátás biztosításának a kérdése, az adóadminisztráció egyszerűsítése, a cégek kistulajdonosainak védelme, a fizetésképtelenségi eljárások felülvizsgálata. Cél: a régióban Magyarország legyen a legversenyképesebb ország.

II.2. Befektetés a jövőbe: a szakképzés fejlesztése A szakképzés gazdasági igényeknek megfelelő átalakítása során: Változott a szakképzés intézményrendszere, módosult az Országos Képzési Jegyzék (OKJ), ingyenes a második szakképesítés a felnőttoktatásban, a résztvevők számára is köthető tanulószerződés, a hiányszakmákban tanulókat egyedi ösztöndíj-rendszer támogatja, gyakornoki program indult uniós forrásból a pályakezdők munkatapasztalat-szerzésének támogatására, a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakképesítés megszerzését támogató képzési és kompetenciafejlesztési program indult a közfoglalkoztatottak számára. Az uniós és hazai források felhasználásával képzési, fejlesztési programok indultak a digitális írástudás és az idegen nyelvtudás fejlesztésére, a kis-és középvállalkozások ügyvezetőinek, illetve a munkavállalók munkahelyi képzésének támogatására.

A minőségi szakképzés A minőségi szakképzés jövőbeni céljai: A gazdasági igények kiszolgálása, munkaerő hiány mérséklése, a jelenleginél több szakmunkás és technikus képzése, kibocsátása, a képzés minőségének, hatékonyságának javítása. A cél eléréséhez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közreműködése nélkülözhetetlen többek között az alábbi tevékenységekben: a gyakorlati képzések ellenőrzése, a 124 szakképesítés szakmai tartalmainak gondozása, a szakképzésben tanuló diákok szintvizsgáinak szervezése, a szintvizsgák országos rendszerének működtetése, az ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítésekre történő javaslattétel.

II.3. Magyarország újraiparosítása Cél: A nemzeti össztermék 30%-át az ipari termelés adja 2017. január 6,5%-kal nőtt az ipari termelés volumene Az újraiparosítás, az Irinyi Terv. (Ipar 4.0) Az elektromobilitás, a Jedlik Ányos Terv Nemzeti Autóbuszgyártás Cselekvési Program Nagyvállalati Beruházási Támogatás (60 milliárd forint és 1200 új munkahely)

II.4. Egyszerű, hatékony, ügyfélbarát adóigazgatás 1. Hogyan lesz az EU legversenyképesebb adóhivatala a NAV? 2016. január 1. Az alapkőletétel, létrejön az emberközpontú, vállalkozásbarát NAV 2016 nyara: életpályamodell a költségvetési bevételek 94%-át biztosító szervezet dolgozóinak A jövő: NAV 2.0, a NAV megújulási programja

Csak egy lépésre az EU legversenyképesebb hivatala címtől Szolgáltató NAV NAV a gazdaságfehérítésért Új korszak a jövedelemadózásban – az e-szja Online pénztárgép Szolgáltatás az ellenőrzésben: támogató eljárás EKÁER Szolgáltatás a végrehajtásban: 500 ezer forint alatti tartozásnál figyelmeztetés Online számla Eddigi mérleg: növekvő költségvetési bevételek, adómorál ugrásszerű javulása Eddigi mérleg: évi 200-300 milliárd forint az államkasszában

Adóadminisztráció jelentős csökkentése; avagy a Nemzeti Adóstratégia A vállalkozások adózással töltött idejének jelentős csökkentése, Jelentős bevételt nem generáló adónemek eltörlése és a hasonló alapot terhelő adók összevonása, Bevallások vizsgálata, egyszerűsítése, ha lehet a bevalláskészítés terhét át is vállalja az adóhivatal.

Köszönöm a figyelmet!