„Egyetemi repozitóriumok” szakmai nap

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Advertisements

Open Access: új dimenzió a tudományos kommunikációban Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
Erdélyi Múzeum-Egyesület Magyar Tudományos Akadémia Budapest, november 11. Dr. Bitay Enikő, Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke.
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Burmeister Erzsébet – Perlaki Attila (Miskolci Egyetem – Könyvtár, Levéltár, Múzeum) MIDRA: Miskolci Egyetemi Digitális raktár és adattár DIGITALIZÁLÁS.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
Változások, újdonságok, várható fejlesztések az MTMT adatbázisban
. Droginfo Európai Addikciós Portál Kovács Beatrix Informatio Medicata szeptember 26.
Eddigi eredmények, további feladatok Egyházy Tiborné dr. projektvezető október 27.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
2009. június 24.Multimédia az oktatásban  A könyvtárak új helye, szerepe a modern, a multimédiás, a hálózati tanulás időszakában  Szerzői jog és.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Hozzáférés és szerzői jog - a digitális könyvtári archívumok Dr. Szinger András Artisjus.
Felmérés hazai működő és tervezett intézményi repozitóriumokról HUNOR találkozó Karácsony Gyöngyi Budapest, február 12.
Újdonságok a nyílt hozzáférésről Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
AJÁNLOTT IRÁNYELVEK: 1. A felsőoktatási intézmény könyvtára, könyvtári rendszere szakirodalmi, információs, oktatási és kutatási feladatokat ellátó nyilvános.
A DE ENK Kenézy Élettudományi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai
Tudományos eredmények disszeminációja Open Access a Debreceni Egyetemen Karácsony Gyöngyi DEENK.
Digitális tartalomszolgáltatás
World Wide Web Magyarországon Kovács László MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály dsd.sztaki.hu.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.
10 dolog, amit EDIT-ről tudni kell
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Repozitórium a tudományos publikációk láthatóságáért. Corvinus Kutatások EKK – HUNOR fórum a repozitóriumokról Budapest,
Beke Gabriella Egészség – Információ - Könyvtár MOKSZ – ÁEEK Könyvtár tudományos konferencia Budapest, 2015.március 27.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Az Open Access hazai és helyi vonatkozásai International Open Access Week October 21-27, 2013.
Miskolci Egyetem Könyvtári hálózati együttműködés szeptember 16. és 22. Burmeister Erzsébet
Digitális közzététel, avagy, hogyan írjunk digitalizációs stratégiát? Bánki Zsolt István Petőfi Irodalmi Múzeum.
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Másold és terjeszd, …hogy megmaradjon!
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Vasas Lívia, PhD 2015 MTMT Vasas Lívia, PhD 2015.
Vasas Lívia, PhD 2016 MTMT Vasas Lívia, PhD 2016.
Vasas Lívia, PhD 2016 MTMT Vasas Lívia, PhD 2016.
Magyar Tudományos Művek Tára
Vasas Lívia, PhD MTMT Vasas Lívia, PhD 2017.
Tudományos adatok keresése, avagy a Data Citation Index bemutatása
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés
„Mi is az mtmt?” KÖFOP VEKOP
Webes tartalmak digitális megőrzése
Open Access: új dimenzió a tudományos kommunikációban
A digitálisan született tartalmak megőrzése
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
Vasas Lívia, PhD 2015 MTMT Vasas Lívia, PhD 2015.
Vasas Lívia, PhD 2018 MTMT Vasas Lívia, PhD 2018.
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0
A webarchívum és a KDS kapcsolata
Előadás másolata:

„Egyetemi repozitóriumok” szakmai nap A Miskolci Egyetem Technológia- és Tudástranszfer Centrumának kialakítása és működtetése TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0006 projekt „Egyetemi repozitóriumok” szakmai nap A MIDRA új arca Burmeister Erzsébet (erzsi@uni-miskolc.hu) Miskolci Egyetem – Könyvtár, Levéltár, Múzeum

Sz9 projektelem: Publikációk adattára, hivatkozás és IF koordináció Az SZ9 projektelem Sz9 projektelem: Publikációk adattára, hivatkozás és IF koordináció Részprojekt célja: A Miskolci Egyetem tudományos publikációinak és digitális vagyonának kezelése a tudományos eredmények összegyűjtésének és disszeminációjának megszervezése (Espán E., Burmeister E., Tóth M.) a MIDRA és PUBLI adatbázis szoftverének továbbfejlesztése és az adatbázisok bővítése a teljes szövegű dokumentumokhoz szemantikus keresőrendszer támogatása adatbányászati módszerekkel (Perlaki A., Kovács L.,Barabás P.) idézettségfigyelés, témafigyelés (Szabóné Kovács B., Tóth H.) könyvtár informatikáról tananyag kifejlesztése (Zubályné Szűcs J.)

MIDRA – Miskolci Egyetemi Digitális Raktár és Adattár Céljaink a MIDRA-val nyílt hozzáférés biztosítása az intézmény kutatási, publikációs szellemi vagyonához önarchiválás segítségével az intézmény más (nem kimondottan kutatási) jellegű szellemi termékeinek hozzáférhetővé tétele MIDRA – Miskolci Egyetemi Digitális Raktár és Adattár 3

Régi Midra – új Midra Mi marad? - név, logó és a funkciók - gyűjteményekből áll - feltöltési lehetőség Mi változik? - szoftver: eleMEK  JaDoX - teljes szöveg kereshető - fenntartását, működését egyetemi szabályzatok írják elő 4

33/2007. (III. 7.) Kormányrendelet 11. § (1) A doktori értekezés mindenki számára nyilvános. A doktori értekezés és annak tézisei elektronikus, illetve nyomtatott formában való nyilvántartásáról, teljes terjedelmű nyilvánosságra hozataláról a felsőoktatási intézmény gondoskodik. (2) A doktori értekezés és annak tézisei nyilvántartását elektronikus formában az intézmény honlapján külön adatbázisban - a doktori tézisek és értekezések adatbázisában - magyar és angol, esetleg más, az adott tudományág sajátosságainak megfelelő nyelven mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni. (3) A doktori értekezés egy nyomtatott példányát a doktori fokozatot odaítélő felsőoktatási intézmény központi könyvtárában, katalogizálva kell elhelyezni. 5

Egyetemi szabályzatok Hallgatói követelményrendszer, 51. §, (9) A diplomamunka vagy szakdolgozat elkészítésének kari előírásait, valamint a záróvizsga szervezésének feladatait a szervezeti egységek jogosultak meghatározni azzal a megkötéssel, hogy a diplomamunka vagy szakdolgozat benyújtását digitális formában is kötelezővé kell tenni, és azt a Könyvtár, Levéltár, Múzeum archiválja. A Könyvtár, Levéltár, Múzeum gondoskodik arról, hogy a diplomamunka vagy szakdolgozat a szerzői jogok figyelembevételével, az Egyetem honlapján, külön adatbázisban mindenki számára hozzáférhető legyen. E szabály alkalmazása alól a diplomamunka vagy szakdolgozat, illetve azon részei képeznek kivételt, amelyek bizalmas minősítést kaptak vagy jellegüknél fogva nem digitalizálhatók, vagy digitalizálásuk aránytalan nehézséget okozna. 6

Egyetemi szabályzatok Tudományos diákköri tanács szabályzata (2010. november 25. napján lépett hatályba)  22. § A TDK dolgozatokat a konzultáló oktatási szervezeti egységek őrzik meg, az adott kar akkreditációjához szükséges ideig. Az elkészített és OTDK szereplésre alkalmasnak ítélt TDK dolgozatot az OTDK-n történő bemutatásáig nem lehet publikálni. Az OTDK-t követően a TDK dolgozatokat az ETDT elektronikus formában a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeumának MIDRA elnevezésű egyetemi repozitóriumában közzéteheti. 7

Egyetemi szabályzatok 2010. április 30-i szenátusi határozat e-Közlemények létrehozására (150/2010. sz. határozat) A szenátus „A tudományos utánpótlás-nevelés és a műszaki, informatikai életpálya elismertségének növelése a Miskolci Egyetem stratégiai céljaival összhangban” című, TÁMOP-4.2.3-08/1-2008-0007 számú projekt C 3.1. „Elektronikus szakfolyóirat indítása, fejlesztése és Miskolci Egyetemi elektronikus szakfolyóirat (e-Közlemények) létrehozása” projektelem megvalósításához kapcsolódva elhatározza, hogy „A Miskolci Egyetem e-Közleményei” címmel elektronikus folyóiratot indít 2010. július 1-től, amely évente kétszer jelenik meg. Az e-Közlemények átveszi és elektronikusan közzéteszi a „A Miskolci Egyetem Közleményei” nyomtatott kiadványokból a Miskolci Egyetemmel közalkalmazotti jogviszonyban álló szerzők, valamint a PhD hallgatók által publikált cikkeket. Az új elektronikus folyóiratot a Könyvtár, Levéltár, Múzeum gondozza ugyanezen TÁMOP projekt C 3.3. „Tudományos portálok, honlapok, és/vagy fejlesztése. Miskolci Egyetemi Tudományos Portál megalkotása, fejlesztése, működtetése” projektelemben létrehozandó tudományos portálon, ill. cikkeinek metaadatait és teljes szövegét adatbázisaiban (MATARKA, MIDRA) is kereshetővé és elérhetővé teszi. 8

Egyetemi szabályzatok A Miskolci Egyetem közleményeinek működési rendje A Közlemények fajtái, 3.§ (4) Könyvtári gondozású e-Közlemények. Az e-Közlemények átveszi és elektronikusan közzéteszi a „A Miskolci Egyetem Közleményei” nyomtatott kiadványokból a Miskolci Egyetemmel közalkalmazotti jogviszonyban álló szerzők, a PhD hallgatók és a Professor Emeritusok által publikált cikkeket. Az e-Közleményeket a Könyvtár, Levéltár, Múzeum gondozza. A közlemények metaadatait és teljes szövegét adatbázisaiban (MATARKA, MIDRA) is kereshetővé és elérhetővé teszi. 9

A Midra eddigi élete az elmúlt 5 évben akadozva fejlődött Létrehozás: 2006 évben, az eleMEK szoftver alapján 2006.11.30 – Intézményi adattárak – jelen, jövő, együttműködés az elmúlt 5 évben akadozva fejlődött 10

Az új Midra lehetőségei A felsőoktatás minőségének javítása kiválósági központok fejlesztésére alapozva a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein (TÁMOP-4.2.1.B-10/2/KONV-2010-0001) Indikátor: 900 körüli publikáció létrejötte 11

ROAR = Registry of Open Access Repositories 12

The Directory of Open Access Repositories - OpenDOAR 13

The Directory of Open Access Repositories - OpenDOAR Világrészek szerinti megoszlás 14

The Directory of Open Access Repositories - OpenDOAR Országok szerinti megoszlás 15

The Directory of Open Access Repositories - OpenDOAR Típusok szerinti megoszlás intézményi 1716 szakterületi 237 aggregátor 89 kormányzati 44 16

OpenDOAR Németországban összesen 147 repozitórium van. Digitális archívum – Berlini Műszaki Egyetem --- jellemzők Németországban összesen 147 repozitórium van. 17

OpenDOAR -- DSpace @ Cambridge jellemzése Az Egyesült Királyságban összesen 199 repozitórium van. 18

OpenDOAR – DEA jellemzése DEA a Debreceni Egyetem repozitóriuma Magyarországon összesen 11 repozitórium van. 19

Debreceni Egyetem Elektronikus Archívum DEA 20

OpenDOAR: teljes szöveges keresés Dokumentumszerver – Göttingeni Egyetem --- jellemzők             21

Probléma: a digitális megőrzés 2010-ben az amerikai kutató könyvtárak repozitóriumainak felmérése a digitális megőrzés szempontjából csak az intézmények egyharmadában van megtervezett, jóváhagyott és megvalósított digitális megőrzési politika veszélyek: technológiai elavulás és a tároló eszköz tönkremenetele nemcsak szoftveres út – tulajdonjogok, munkafolyamatok, elegendő metaadat (megőrzési típusú), formátumok -- mindezek összehangolása megőrzési típusú metaadatok: technikai jellemzők, jogi státusz, származási hely, eredeti tulajdonos (56 %) hosszú távú megőrzéshez jogok és engedélyek megszerzése, mert a digitális tartalom módosítása szükségessé válhat (akár a kiadóké is) Institutional repositories and digital preservation: Assessing current practices at research libraries. = D-Lib Magazine, 17. kötet, 5/6 sz. 2011 22

Probléma: a digitális megőrzés Backup rendszer 93,3% Biztons. háttértár 76,7 % Ellenőrző összeg 63,3 % Migrálás 50,0% Adatfrissítés 46,7% Katasztrófaterv 46,7% Emulálás 6,7% Nincs 3,3% 23

További feladatok 3 gyűjtemény átkonvertálása DART-ban való ismételt megjelenés  irányelvek rögzítése, szabályzat létrehozása gyűjtőkör metaadatok átadása teljes szöveg aratása dokumentumok benyújtása (feltöltése) digitális megőrzés propaganda, ismertetők, bemutatók regisztrálás a ROAR-ban és openDOAR-ban 24

Köszönöm a figyelmet !! 25